3.5.1 Φυσικοχημικά χαρακτηριστικά μελιού ερείκης
α) Μέλι της φθινοπωρινής ερείκης (σουσούρας):Από τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά (Πιν. 3.5.1.) ξεχωρίζουν είναι οι τιμές υγρασίας που είναι συγκριτικά με άλλες κατηγορίες μελιού υψηλές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το όριο των αγορανομικών διατάξεων (20%). Η υπέρβαση αυτή γίνεται δεκτή από τις αγορανομικές διατάξεις ως ιδιομορφία κατʼ εξαίρεση για το ερεικόμελο. Η ηλεκτρική αγωγιμότητα είναι επίσης σχετικά υψηλή και βρίσκεται ανάμεσα στις τιμές των ανθόμελων και των δασόμελων, γεγονός που επιτρέπει τη διάκριση του ερεικόμελου από τα άλλα ανθόμελα. Το χρώμα του φθινοπωρινού ερικόμελου είναι κοκκινωπό, η γεύση και το άρωμά του χαρακτηριστική. Λόγω της φυσικής περιεκτικότητάς του σε γλυκόζη, κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (1-3 μήνες), γιʼ αυτό και δεν προσφέρεται για ανάμιξη με άλλα μέλια και δημιουργία εμπορικών τύπων (χαρμάνια). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί ξινίζει πιο εύκολα από τα άλλα είδη μελιών λόγω της υψηλής του υγρασίας και της μεγάλης του περιεκτικότητας σε σακχαρομύκητες.
http://evritanikigi.gr/wp-content/uploads/2013/09/ADAMOPOULOU.pdfΤο βλεπω να ξυνιζει το μελι και ειναι κριμα μιας και ηταν το πρωτο που διεθεσα προς πωληση
(και ποιος τους ακουει μετα και με το δικαιο τους). Απ' ο,τι διαβασα καλο ειναι να αποθηκευεται σε θερμοκρασιες μικροτερες απο 10c η μεγαλυτερες απο 25c σε στοτεινο και ξερο χωρο. Η χειροτερη θερμοκρασια ειναι 14c. Ακομα και στους -20 σε βαθια καταψυξη δεν κρυσταλλωνει και παραμενει αναλλοιωτο.
Υ.Γ τα περισσοτερα πλαισια που τρυγησα ηταν σχεδον ολα κλειστα εκτος απο μερικα τα οποια δεν εσταζαν οταν τα τιναζα. Αυριο θα παω να αγορασω ενα διαθλασιμετρο.