Ναι, το άκουσα κι αυτό!
Προ της πρωτοχρονιάς ήλθε στο κατάστημά μου κάποιος Κρητικός με την γυναίκα του για ψώνια. Αναγνώρισα την Κρητική προφορά του, πιάσαμε την κουβέντα η οποία κατέληξε τελικά ... στο μέλι. Ως Κρητικός βεβαίως "γνώριζε" πολλά για το μέλι, όχι γιατί ήταν ο ίδιος μελισσοκόμος ή είχε διαβάσει μελέτες για το μέλι, αλλά γιατί του είχαν "εξηγήσει" για το μέλι διάφοροι γνωστοί του μελισσοκόμοι.
Το καλύτερο μέλι μου είπε - με ύφος εγκεφαλοχειρούργου - είναι το ανθόμελο που βγαίνει από αρωματικά φυτά της Κρήτης, και κυρίως το θυμαρίσιο. Του εξήγησα ότι άλλο πράγμα είναι η διατροφική αξία του μελιού και άλλο η γεύση και το άρωμα. Για παράδειγμα το πευκόμελο έχει πολύ περισσότερα ιχνοστοιχεία από όλα τα ανθόμελα, και γενικά τα μέλια μελιτωμάτων είναι θρεπτικότερα. Μπορεί όλα τα μέλια να έχουν κάποιες θεραπευτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά άλλο αυτό και άλλο η διατροφική του αξία.
Μόλις λοιπόν του ανέφερα το πευκόμελο αμέσως αναπήδησε και μου είπε πως αυτό το μέλι είναι φτιαγμένο από τα "σκατά" της "αρρώστιας" του πεύκου!
Αυτό φαίνεται οτι του είχαν πεί οι μελισσοκόμοι φίλοι του !
Στον παρακάτω πίνακα φαίνεται η διαφορά διατροφικής αξίας των ανοιχτόχρωμων (ανθόμελων) από των σκουρόχρωμων (μελιτωμάτων)
https://2img.net/r/ihimizer/i/mf2h.jpgΠροσέξτε και τον παρακάτω πίνακα που δείχνει την Βακτηριοστατική Δράση του Μελιού (περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου mg Η2Ο2 /gr).
https://2img.net/r/ihimizer/i/mf1l.jpgΚαι στους δύο πίνακες η διαφορά στις περιεκτικότητες είναι φοβερή.
Το πρόβλημα που δημιουργείται σε αυτές τις καταστάσεις είναι το εξής:
Οι παραγωγοί ανθόμελου και θυμαρίσιου κατηγορούν τα μέλια των άλλων συναδέλφων τους ως υποδεέστερα προκειμένου να πουλήσουν το δικό τους σε υψηλές τιμές. Από την άλλη οι υπόλοιποι παραγωγοί είναι λογικό ότι θα αμυνθούν σε τέτοιες "αρβύλες" και μάλιστα θα απαντήσουν με στοιχεία όπως οι παραπάνω πίνακες. Ξεκινάει λοιπόν ένας "πόλεμος" που οι μέν θα κατηγορούν τα μέλια των δε, και τελικά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ο καταναλωτής να χάσει γενικότερα την εμπιστοσύνη του στο μέλι. Θα μας βλέπουν και εμάς όπως του πολιτικούς ( έλα μωρέ τώρα, πιστεύεις τους μελισσοκόμους; )
Αλλά αυτό που με βγάζει από τα ρούχα μου, είναι πως όσοι ισχυρίζονται ότι το δικό τους μέλι είναι τελικά το καλύτερο, πράγμα ηλίθιο, το πιστεύουν κιόλας. Βρίσκονται μέσα σε ένα κόσμο φανταστικό όπου οι ίδιοι είναι θεοί!
Συνάδελφοι άλλο πράγμα να λέτε τα θετικά στοιχεία του δικού σας μελιού, και άλλο πράγμα να κατηγορείτε τα μέλια των άλλων συναδέλφων σας. Προσέξτε το αυτό γιατί κάποια στιγμή θα γυρίσει μπούμερανγκ.
Για όσους παραξενεύονται όταν ακούν από διάφορους"ειδικούς" τη φράση: "τα σκατά της αρρώστιας του πεύκου" έχω να στους πληροφορήσω τα εξής:
1. Η "αρρώστια" του πεύκου δεν είναι αρρώστια . Πρόκειται περί ενός εντόμου που λέγεται Εργάτης του Πεύκου "Marchalina hellenica" το οποίο υπάρχει μόνον στην περιοχή αυτή της Μεσογείου και πουθενά αλλού.
2. Τα ... "σκατά" ....! Ο "Εργάτης του Πεύκου" τρέφεται με χυμούς από το πεύκο και αποβάλει τα περισσότερα σάκχαρα και ιχνοστοιχεία στο κουκούλι του (βαμβακάδα) τα οποία συλλέγουν τα άλλα έντομα όπως οι μέλισσες. Πρόκειται για μια εντελώς φυσική διαδικασία που δίνει ένα απολύτως φυσικό προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας.
Πεύκο με αποικία του εντόμου "Marchalina hellenica"
Κουκούλι του "Marchalina hellenica"σε μεγέθυνση
Προνύμφη του εντόμου "Marchalina hellenica" έξω από το κουκούλι της
Σας αρέσει το καλό παλιό κρασί; Σας αρέσει το χρώμα του, τα άρωμα και η γεύση του; Τότε σας αρέσουν τα "σκατά" των ενζύμων που περιέχει μέσα του. Αυτά ζουν μέσα στο μούστο, τρέφονται από αυτόν και κοπρίζουν γεμίζοντας το υγρό με τα κόπρανά τους, που δίνουν στο κρασί αυτή την ποθητή γεύση και άρωμα. Αυτή η διαδικασία είναι η γνωστή μας "ζύμωση" Η ζύμωση εί αυτό που φτιάχνει το κρασί, το ξύδι, το τυρί, το γιαούρτι κλπ. Θα σταματήσετε λοιπόν να τα τρώτε;
Είναι απίστευτο το τι σκαρφίζονται ορισμένοι για να σε πείσουν να αγοράσεις το προϊόν τους. Απλά απίστευτο!
Κάποια στιγμή θα κάνω και μιά ανάρτηση για το "Καλύτερο" Μέλι.
ΥΓ
Δεν μπορώ να καταλάβω τι γκάφα έκανα και δεν φαίνονται οι εικόνες με τους πίνακες. Μπορείτε να δείτε τους πίνακες εδώ :
http://ixnilatis33.blogspot.com/2011/01/blog-post.html