| Αραιό μέλι | |
|
+8thodoris981 Ανδρέας. BASILISP IxNiLaTiS jimmys lingistis parosbees Σώτος_Δ 12 απαντήσεις |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Σώτος_Δ Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 32
| Θέμα: Αραιό μέλι Δευ Ιουν 28, 2010 12:51 am | |
| Έχω το εξής "πρόβλημα".Έκανα τον πρώτο τρύγο και βλέπω ότι το μέλι παρόλο που έχει πολύ ωραίο άρωμα είναι λίγο αρύ.Το μέρος όπου είχα τα μελίσσια είχαν κυρίως ελαιοκράμβη,πεύκο,φλαμούρια,ακακίες κλπ. Υποψιάζομαι ίσως οφείλεται στο "χτύπημα" από τον μελιτοεξαγωγέα.Είναι η δεύτερη μέρα σήμερα.Το μέλι το τρύγησα και το έβαλα σχεδόν αμέσως σε βάζα.Μήπως έπρεπε να το αφήσω πρώτα κάποιες μέρες να καθήσει? Μήπως το σκεπτικό μου είναι λάθος και οφείλεται σε κάποια ανθοφορία? | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Δευ Ιουν 28, 2010 7:02 am | |
| Πρόσεξέ το λίγο αυτό γιατί αν έχει περισσότερη υγρασία από την κανονική θα σου ξυνίσει.Τα ανθόμελα κατά κανόνα πρέπει να είναι σφραγισμένα τουλάχιστον τα 3/4 της κηρήθρας για να το πάρεις.Υπάρχουν στην αγορά όργανα μέτρησης της υγρασίας(διαθλασίμετρο μελιού ή refractometer)To μέλι πρέπει οπωσδήποτε να μπαίνει σε βαρέλι ωρίμανσης να καθαρίζεται ο αφρός και μετά να συσκευάζεται. | |
|
| |
Σώτος_Δ Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 32
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Σαβ Ιουλ 03, 2010 3:16 pm | |
| Το μέλι πιστεύω ότι ήταν επαρκώς σφραγισμένο.Παρόλα αυτά παρήγγειλα διαθλασιόμετρο για να τσεκάρω την υγρασία του.Σε περίπτωση που έχει αρκετή υγρασία πόσο καιρός περίπου χρειάζεται για να ξινίσει? Διάβασα κάπου ότι αν η υγρασία ανέβει πάνω από 17% πρέπει το μέλι να θερμανθεί για 5 λεπτά στους 70 βαθμούς Κελσίου. | |
|
| |
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Σαβ Ιουλ 03, 2010 5:48 pm | |
| Το μέλι πριν το τρυγήσουμε πρέπει να έχει ωριμάσει. Ώριμο είναι όταν η υγρασία του είναι κάτω από περίπου 17% (το νέκταρ έχει περίπου 50%) και όλοι οι πολυζαχαρίτες με την βοήθεια του ενζύμου ιμβερτάση έχουν γίνει μονοζαχαρίτες. Όταν το μέλι είναι πλέον ώριμο, καλύπτεται με κερί από τις μέλισσες. Αν το μέλι τρυγηθεί πριν να το σφραγίσουν οι κηρήθρες, αν εκτεθεί σε σχετική υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και αν κρυσταλλώσει ανομοιόμορφα τότε πιθανό η υγρασία του να ξεπεράσει το 17%, αν η υγρασία ανέβει πάνω από 17% και το μέλι αρχίσει να ξυνίζει (ζυμώνει) τότε πρέπει να θερμανθεί για 5 λεπτά στους 70 βαθμούς Κελσίου. Το πιο απλό είναι εάν το μέλι έχει υψηλά ποσοστά υγρασίας να διατηρείτε σε κρύο χώρο ή να ανακατευτεί με μέλι με χαμηλότερο ποσοστό υγρασία. Συνήθως τα μέλι της χώρας μας έχει υγρασία κάτω του17%.
| |
|
| |
jimmys Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 106
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Πεμ Δεκ 02, 2010 7:20 pm | |
| Να σε ρωτησω κατι για το ξινισμα. Πρεπει λες να θερμανθει στους 70 βαθμους για 5 λεπτα. Εγω εβαλα να θερμανθει νερο και μολις εφτασε περιπου στους 70 βαθμους εβαλα το βαζο (τενεκεδενιο) με το μελι για 5 λεπτα. Βεβαια η θερμοκρασια του νερου αυξανονταν αυτα τα 5 λεπτα μιας και ηταν επανω στην εστια. Αυτο επρεπε να κανω; Συγνωμη εαν φαινεται χαζη η απορια μου | |
|
| |
IxNiLaTiS Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 146
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Παρ Ιαν 07, 2011 4:05 pm | |
| Νομίζω οτι αν ζεστάνεις το μέλι στους 70 βαθμούς το έχεις κακοποιήσει.
Στήν προκειμένη περίπτωση δεν έκανες καλά, γιατί το μέλι που ακουμπούσε τσα τοιχώματα "κάηκε" ενώ το υπόλοιπο έμεινε δροσερό. Θα έπρεπε η θερμοκρασία του νερού να μένει σταθερή και να ανακατεύεις διαρκώς το μέλι.
Να θυμάσαι οτι όταν τρυγάς το μέλι θα πρέπει να το αφήνεις σε ανοικτά βαρέλια για 10 - 15 ημέρες ώστε να εξατμιστεί όσον το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Αν το έχεις βάλει σε βάζα, άστα λίγο καιρό ανοικτά. | |
|
| |
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Παρ Ιαν 07, 2011 6:00 pm | |
| Όπως έγραψα το μέλι πρέπει να το τρυγάμε όταν είναι ώριμο. Αν ένα μέλι αρχίσει να ξινίζει και δεν κάνουμε κάτι τότε όλο το μέλι θα χαλάσει. Προκειμένου να μην μας χαλάσει όλο το μέλι, ενεργούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να σταματήσουμε την ζύμωση του μελιού… δηλαδή την συνέχεια του ξινίσματος. Η ενέργεια αυτή είναι το ζέσταμα του μελιού για 5 λεπτά στους 70C. Δηλαδή όλη η ποσότητα του μελιού πρέπει να φτάσει σους 70C και να διατηρηθεί σε αυτήν για 5 λεπτά. Αν δεν ζεσταθεί όλο τότε σύντομα το μέλι αυτό θα αρχίσει να ζυμώνει ξανά. Μια καλή μέθοδος είναι η μέθοδος Μπεν-Μαρί ή η χρήση θερμοθαλάμου. Το μέλι κατά όλη την διάρκεια που το ζεσταίνουμε το ανακατεύουμε κατά τακτά διαστήματα ώστε να θερμαίνετε ομοιόμορφα. Με την διαδικασία αυτή όπως έγραψα σταματάμε την περαιτέρω ζύμωση του μελιού. Το μέλι αυτό είναι ακίνδυνο, όπως είναι φυσικό όμως δεν αποτελεί πλέον την πρώτη μας επιλογή για χρήση στην φέτα μας γιατί το έχουμε υποβαθμίσει με το ζέσταμα… είναι όμως πολύ καλό για χρήση στην ζαχαροπλαστική π.χ. μελομακάρονα, σιροπάκη για το μπακλαβά ή το ρεβανί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα ροφήματα μας (γάλα, τσάι κλπ) και βέβαια είναι άριστο για τα μελίσσια μας (παρασκευή ζαχαροζήμαρων κλπ). Οπότε με την παραπάνω διαδικασία σώζουμε στην κυριολεξία μια σημαντική ποσότητα μελιού, που στο τέλος θα είναι ανώτερο σε ποιότητα από πολλά μέλια που κυκλοφορούν στα ράφια των μαγαζιών και έχουν βρεθεί σε διάφορους έλεγχους ακατάλληλά. - IxNiLaTiS έγραψε:
- Να θυμάσαι οτι όταν τρυγάς το μέλι θα πρέπει να το αφήνεις σε ανοικτά βαρέλια για 10 - 15 ημέρες ώστε να εξατμιστεί όσον το δυνατόν περισσότερη υγρασία. Αν το έχεις βάλει σε βάζα, άστα λίγο καιρό ανοικτά.
Αγαπητέ Παναγιώτη δεν ξέρω ποιος σου μετάδωσε την πληροφορία αυτή αλλά σου λέω υπεύθυνα πως είναι 100% λανθασμένη. Το μέλι σε ότι βαρέλι και αν το έχουμε προσέχουμε να το έχουμε κλειστό. Το μέλι από την φύση του είναι ένα υπέρκορο διάλυμα και “ρουφάει” την υγρασία από την ατμόσφαιρα, όσο λιγοστή και εάν είναι αυτή. Σαν πείραμα αφήστε μια κουταλιά μέλι σε ένα πιάτο και θα δείτε ότι μετά από 2 μέρες θα είναι πιο λεπτό… πιο ρευστό, και αυτό γιατί απορρόφησε ατμοσφαιρική υγρασία. Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση να εξατμιστεί υγρασία από το μέλι όταν αυτό είναι στο βαρέλι του τρύγου. Στο βαρέλι του τρύγου αφήνουμε το μέλι να κάτσει για μία μέρα ώστε να δώσουμε την ευκαιρία στα κεράκια, φυσαλίδες αέρα κλπ που υπάρχουν σε αυτό να ανέβουν στην επιφάνεια. Αμέσως μετά πρέπει να τοποθετήσουμε το μέλι σε ειδικά δοχεία μελιού και να τα κλείσουμε ερμητικά για να μην παίρνουν αέρα. Εάν το μέλι αυτό θεωρούμε ότι έχει “πολύ” υγρασία τότε πριν το συσκευάσουμε σε βάζα το ζεσταίνουμε για περισσότερο διάστημα από ότι συνηθίζουμε στους 40 με 60C και καλά είναι να το κάνουμε μίγμα με κάποιο άλλο μέλι όπως έγραψα στο προηγούμενο μου ποστ. Τα δοχεία με λεπτό μέλι μετά από λίγους μήνες τείνουν να φουσκώνουν… σημάδι ότι αν δεν ενεργήσουμε γρήγορα το μέλι θα αρχίσει να ζυμώνει ακόμα και μέσα στα δοχεία!!! | |
|
| |
jimmys Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 106
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Σαβ Ιαν 08, 2011 10:02 am | |
| Παιδιά καλή χρονιά να έχουμε και με πολλά μέλια. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Έβαλα σε μια τάξη τις σκέψεις μου για το ξινισμένο μελι και γενικά για θέματα τρύγου. Ixnilatis θα συμφωνησω με τον lingistis σε οτι αφορά τα ανοικτα δοχεια για 10-15 μερες. Πιστευω και εγω οτι εαν το κανουμε θα προκαλέσουμε ζύμωση. Παντως ελπιζω την επομενη φορα οτι δεν θα εχω πρόβλημα ξινίσματος μιας και αγορασα και ένα διαθλασιμετρο που μέτρα την υγρασία στο μέλι. Αυτο που ειχα τρυγήσει και φοβόμουν για ξίνισμα ειχε 19,2% υγρασία. | |
|
| |
BASILISP Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 407
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Δευ Ιουλ 16, 2012 6:36 pm | |
| Λόγω αμερικανικης σηψιγονιας πήρα μέλι το οποίο ήταν ασφραγιστο. Θα ήθελα να μάθω πόσο καιρό κρατάει πριν ξινισει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. 1 μήνα; Αν μπει ψυγείο; Η πρέπει να το βάλω σε μπεν μαρι υποχρεωτικά ; Έχω περίπου 10 κιλά και θέλω να κρατήσω λίγο και να δώσω σε φίλους. Ευχαριστώ πολύ | |
|
| |
Ανδρέας. Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 6
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 17, 2012 11:16 am | |
| Μέλι ευκάλυπτου,το οποίο δεν έχει σφραγιστεί,αλλά πήραμε γιατί τελείωσε η ανθοφορία και είχαν αρχίσει να το τρώνε,και που όταν το τινάζαμε δεν έσταζε,έχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας;Δεν θεωρείται καλό; | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 17, 2012 1:16 pm | |
| Φίλε Jimmys τι κόστος έχει το διαθλασίμετρο? | |
|
| |
BASILISP Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 407
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 17, 2012 3:25 pm | |
| - thodoris981 έγραψε:
- Φίλε Jimmys τι κόστος έχει το διαθλασίμετρο?
Αν ψάξεις στα μεγάλα μαγαζιά θα βρεις τιμές 50-500 ευρώ. Τελικά πόσο μπορεί να κρατήσει ένα μελι το οποίο δεν ήταν σφραγισμένο; Μπορεί να μπει ψυγείο για να μην ξινισει; | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 17, 2012 4:15 pm | |
| | |
|
| |
vasilis-m Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 99
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 15, 2014 11:16 am | |
| Καλημέρα παιδιά. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με το διαθλασίμετρο. Σκέφτομαι να αγοράσω ένα αλλά από τα πιο οικονομικά των 50-60 ευρώ. Αξίζουν τα χρήματά τους ή όχι;
| |
|
| |
ethnic69 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 658
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τρι Ιουλ 15, 2014 11:41 am | |
| Αν καποιος μπορει να στειλει και καποιες διευθυνσεις θα βοηθουσε πολυ | |
|
| |
tvavo Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 7
| Θέμα: refractometer Τρι Αυγ 26, 2014 11:07 am | |
| | |
|
| |
likosmokeses Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 16
| Θέμα: Απ: Αραιό μέλι Τετ Αυγ 27, 2014 9:32 pm | |
| | |
|
| |
| Αραιό μέλι | |
|