| Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια | |
|
+30manosROD Pater_Familias Throubee βελουχι Vasilis. psath Sakis G Θοδωρής doctor11 qazx88 ΛΟΥΚΑΣ gio mpampis13 kostantinos26 beezy staver77 matteus stakriv akis_chatzi monarchis mel18 vedouzoskoni Michalis ΚΑΝΑΡΗΣ sotto milmos karnet mikesideris pointerst tomaskatsoufis 34 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Παρ Ιαν 10, 2014 1:32 pm | |
| Καθε αρχη και δυσκολη... και εγω στα ζορια. Κοιταξε να εχει αρκετο γονο και να ειναι συμπαγες και οχι διασπαρτος. Επισης αν τον παρατηρησεις απο κοντα να δεις τα σφραγισμενα κελια να μην ειναι επιπεδα αλλα να κανουν καμπυλη. Επισης αν του ζητησεις 10αρια να δεις οι μελισσες να πατανε και στα 10 τελαρα, να τα γεμιζουν ολα δηλαδη. Τωρα για την βασιλισσα ειναι στον λογο του, εσυ κοιταξε αμα τις εχει μαρκαρισμενες και να μην εχουν κομμενα φτερα. Επισης θα προτεινα αφου λες οτι δεν θα αγορασεις φετος μελιτοεξαγωγεα, να παρεις 3 κυψελες 10αρες και να τις χωρισεις εσυ η να ζητησεις βοηθεια στο χωρισμο απο καποιον μελισσοκομο της περιοχης. Ετσι θα της αφησεις να δυναμωσουν ολο το καλοκαιρι και θα εχεις αποκτησει μεγαλυτερη εμπειρια και τα διπλασια μελισσια αν ολα πανε καλα.
Καλη τυχη φιλαρακι. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 175
| Θέμα: ανάπτυξη Σαβ Ιαν 11, 2014 9:42 pm | |
| Θέλω να αγοράσω πληθυσμό για 3 κυψέλες για αρχή. Πόσες κυψέλες να παραγγείλω για αρχή παιδιά; | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη Σαβ Ιαν 11, 2014 9:44 pm | |
| Και πόσες κυψέλες περίπου θα χρειαστώ για τη χρονιά; | |
|
| |
akis_chatzi Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 18
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Σαβ Ιαν 11, 2014 10:28 pm | |
| Οταν ενοεις πληθυσμο ποσα πλαισια? Απο την αλλη το λες μονος σου θα παρεις πληθυσμο για 3 αρα αγορασε 3. Το ποσες θα χρειαστεις εξαρτατε απο το πως θες να κινηθεις αυτη την χρονια
Ετσι νομιζω ελπιζω να μην κανω λαθος θα σου πουν και οι πιο εμπειροι | |
|
| |
staver77 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 66
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Σαβ Ιαν 11, 2014 10:43 pm | |
| Αφού θες να πάρεις πληθυσμούς για τρεις κυψέλες θα χρειαστείς σίγουρα τρεις κυψέλες, καλό θα είναι να είναι διπλές, συν τρείς ορόφους στην περίπτωση που γίνουν τριώροφες. Τώρα το πόσες θα χρειαστείς για την χρονιά, αυτό εξαρτάτε από εσένα. Για το πώς θα χειριστείς τα σμήνη σου την χρονιά, και το τι θες να κάνεις με παραφυάδες - μέλια. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Κυρ Ιαν 12, 2014 8:58 am | |
| Αυτό που θέλω για φέτος και αυτό άνοιξα το ποστ είναι να μπορέσω να αυξήσω το πληθυσμό μου και δεν θέλω να πάρω καθόλου μέλι. Ότι μέλι βάλουν να το αφήσω για τις τροφές τους. Γι αυτό ρωτάω τι να παραγγείλω, μην είναι Μάιος και χρειαστώ κυψέλες που δεν θα έχω. Ας πούμε ότι διπλασιάζω το πληθυσμό φέτος δηλαδή από 3 δεκάρες κυψέλες φτάσω να έχω 6 δεκάρες κυψέλες. Ερώτηση : χρειάζομαι άρα 6 διόροφες κυψέλες και 2-3 μονές κυψέλες εφεδρικές; Σωστά ή έκανα υπερεκτίμηση; | |
|
| |
ΚΑΝΑΡΗΣ Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 450
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Κυρ Ιαν 12, 2014 9:13 am | |
| - tomaskatsoufis έγραψε:
- Αυτό που θέλω για φέτος και αυτό άνοιξα το ποστ είναι να μπορέσω να αυξήσω το πληθυσμό μου και δεν θέλω να πάρω καθόλου μέλι. Ότι μέλι βάλουν να το αφήσω για τις τροφές τους. Γι αυτό ρωτάω τι να παραγγείλω, μην είναι Μάιος και χρειαστώ κυψέλες που δεν θα έχω. Ας πούμε ότι διπλασιάζω το πληθυσμό φέτος δηλαδή από 3 δεκάρες κυψέλες φτάσω να έχω 6 δεκάρες κυψέλες. Ερώτηση : χρειάζομαι άρα 6 διόροφες κυψέλες και 2-3 μονές κυψέλες εφεδρικές; Σωστά ή έκανα υπερεκτίμηση;
Τις κυψέλες σου να τις υπολογίζεις πάντα διπλές. 3 10άρες κυψέλες γρήγορα την άνοιξη γίνονται 20άρες, και με τη σειρά τους τις κόβεις σε 2, 3, 4. Ετσι από 3 10άρια τώρα, το φθινόπωρο θα μπορείς να έχεις από 6 έως 12 κυψέλες, ικανές να ξεχειμωνιάσουν. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Κυρ Ιαν 12, 2014 9:45 am | |
| Άρα τουλάχιστον θέλω 10-12διόροφες κυψέλες σωστά; Ρωτώ γιατί θέλω να τις παραγγέλνω σιγά σιγά. | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Κυρ Ιαν 12, 2014 11:37 am | |
| - ΚΑΝΑΡΗΣ έγραψε:
- ...και με τη σειρά τους τις κόβεις σε 2, 3, 4
Εγώ θα συνέχιζα την μαθηματική ακολουθία, σε 5,6,7,8,9,10 με μαγικό νούμερο το 6 (γενικά εξαρτάτε και από τον γόνο που έχεις). Από μια διπλή σφικτή σε πληθυσμό κυψέλη μέσα Μάρτη με αρχές Απρίλη (όσο ποιο νωρίς τόσο καλύτερα), μπορείς να την σπάσεις, σε δύο γόνους συν ένα πλαίσιο με μέλι, γύρη η μόνο κτισμένο (δεν σε νοιάζει). Αφού η άμεση τροφοδοσία της, με βανίλια και γύρη είναι δεδομένη. Θα χρειαστούν γονιμοποιημένες βασίλισσες για άμεση ανάπτυξη των παραφυάδων σου. Όταν θα έχει αναπτύξει πληθυσμούς στα έξι πλαίσια τροφοδότησε με σιρόπι Ζ=2:Ν=1 20-30 gr ανα πλαίσιο αντί για βανίλια και συνέχισε την γύρη. Και λογικά μέχρι τέλη Ιουλίου το 80% των κυψελών (μακάρι όλες), θα έχουν γίνει δεκάρες και μπορεί κάποιες να ζητάνε να πατήσουν και σε παραπάνω πλαίσια. Τώρα όσες από αυτές θα έχουν γόνο πάνω από πέντε με έξι πλαίσια, μπορείς να της διαιρέσεις και πάλι βασίλισσα , τροφή. Τώρα ανάλογα σε ποια περιοχή θα έχεις τα μελίσσια σου μπορείς τον Σεπτέμβρη να τα διαιρέσεις (με μεγαλύτερη πιθανότητα αυτά που δεν πείραξες το καλοκαίρι), και τα ποιο δυνατά να σπάσεις στα τρία, και πάλι βασίλισσα , τροφή. Όπως βλέπεις το νούμερο που θες δεν είναι συγκεκριμένο, εξαρτάτε από το πώς θα αναπτυχθούν τα μελίσσια σου. Αλλά αν θες ένα απόλυτο νούμερο πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τις τριάντα. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι με τις βασίλισσες πέρα από ποιότητα τους είναι η άμεση παράδοση σε σένα όταν τις έχεις ανάγκη, και όχι όταν της έχει ο βασιλοτρόφος έτοιμες. Καλό είναι να έχεις επαφή με πάνω από έναν βασιλοτρόφο. Και κοντά στο μελισσοκομείο σου πολύ καθαρό νερό. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Κυρ Ιαν 12, 2014 2:49 pm | |
| Να σε ρωτήσω και κάτι ακόμη, όταν δεν πάω για παραγωγή συγκεκριμένου μελιού προτείνεις να αποφύγω το μελίτωμα και να πάω τα μελίσσια μου σε ανθοφορίες; Και τι εννοείς Ζ=2, Ν=1; Ζάχαρη νερό σωστά; Ευχαριστώ πολύ κατατοπιστικός. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Δευ Ιαν 13, 2014 1:35 pm | |
| Πουλάει κανείς κανένα μελισσοσμήνος Εύβοια; Ή να ξέρει κάποιο αξιόπιστο μαγαζί ή μελισσοκόμο; Ευχαριστώ. | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Δευ Ιαν 13, 2014 8:46 pm | |
- Ζ=2, Ν=1; Ζάχαρη νερό σωστά;
ΝΑΙ - tomaskatsoufis έγραψε:
- όταν δεν πάω για παραγωγή συγκεκριμένου μελιού προτείνεις να αποφύγω το μελίτωμα και να πάω τα μελίσσια μου σε ανθοφορίες;
Πήγαινε, τα μελίσσια σου εκεί που θα πάρεις περισσότερο μελάκι (στα μελιτώματα αν τα πας, θέλεις πολύ δυνατά μελίσσια, και "γενικά" πέφτουν οι πληθυσμοί τους) | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Κυρ Ιαν 19, 2014 5:17 pm | |
| Λαδανιά, θυμάρι, ακονιζιά, ρείκι και κουμαριά έμαθα ότι έχει η περιοχή που θέλω να αφήσω τα μελίσσια μου. Για αρχή δεν θα τα μετακινήσω. Αρκούν τα παραπάνω φυτά για ανάπτυξη του σμήνους μου; | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Κυρ Ιαν 19, 2014 7:28 pm | |
| Πές μου που θα τα πας, να φέρω και εγώ κανένα. Μια χαρά ακούγετε το μέρος πού λές. Μέγαλη η έκταση καταλαμβάνουν; Αλλά η περιοχή αν κάνει για στατική μελισσοκομία αυτό θα το μάθεις φέτος. Μπορεί να χρειαστεί στο κενό του Μάη να δώσεις γύρη, για να μην πέσει ο γόνος (αν το έχουν ανάγκη). | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Δευ Ιαν 20, 2014 10:22 pm | |
| Φίλε μου Εύβοια είναι έχω και μεγάλη ιδιόκτητη έκταση φέρτα. Για γύρη Μάιο εννοείς γυρεόπιτα σωστά; | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Τρι Ιαν 21, 2014 6:34 pm | |
| Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η Εύβοια μέλι από ανθοφορίες έχει περισσότερο, η από πεύκα? Το καλό είναι ότι στην Εύβοια αν θες να μετακινείς τα μελίσσια σου οι αποστάσεις είναι μοιρασμένες. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Τρι Ιαν 21, 2014 7:36 pm | |
| Η Εύβοια έχει λίγο απ όλα κυρίως όμως Εύβοια έρχονται για πεύκο λόγω μαρχαλίνα, έλατο και καστανιά. Υπάρχει ένα μέρος μπορώ να στο πω κεντρική Εύβοια (λίγες βενζίνες) που έχει τη βαμβακάδα δεν χρειάζεται να τα πας Μαντούδι. | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Τρι Ιαν 21, 2014 7:56 pm | |
| Κάθε μέρος με τα μυστικά του! Όσο για την γύρη, οταν μελίσσια έχουν μαζέψει μεγάλες ποσότητες γύρης την αφαιρείς το πλαίσιο,-ψυγείο και... , ή αν έχεις μαζέψει μπορείς να ψεκάσεις ένα άδειο πλαίσιο με σιρόπι και να ρίξεις εκεί την γύρη, ή γυρόπιτα. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: αναπτυξη Παρ Ιαν 24, 2014 4:29 pm | |
| Ποια περίοδος είναι καλύτερη να κόψεις παραφυάδες; Απρίλη; | |
|
| |
staver77 Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Σαβ Ιαν 25, 2014 2:41 pm | |
| Ρωτάει ο αρχάριος Στερεοελλαδίτης μελισσοκόμος: "Να ξεκινήσω διέγερση με σιρόπι ή είναι νωρίς;" Του απαντά ο Κρητικός "εδώ βάλαμε και ορόφους, έχεις αργήσει ήδη". Πετάγεται ο Ηπειρώτης: "Πάτε καλά μωρέ; Είναι πολύ νωρίς!" Να σου κι ο Πελοποννήσιος "Από βδομάδα ξεκίνα". Επόμενος ο Μακεδόνας "μην αρχίσεις ακόμα, τα βράδια τα μελίσσια κάνουν σφαίρα" και πάλι από την αρχή ο Κρητικός "Εδώ ξεκινάμε βασιλοτροφία σε 4-5 μέρες..." από.......... http://artemisklo.blogspot.gr/Όσο ποιο νωρίς κόψεις παραφυάδες τόσο το καλύτερο, αν έχεις και γονιμοποιημένες βασίλισσες, ακόμα καλύτερα. Με σύμμαχο τον καιρό πάντα... | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη μελισσιού Δευ Ιαν 27, 2014 2:39 pm | |
| Μια μικρή βοηθειούλα ακόμη. Για να παραγγείλω τα σμήνη μου. Τι ζητάω 3 κυψέλες με 7-8 πλαίσια γόνο και 2-3 τροφές; Αν νοπμίζετε ότι πρέπει να τα παραγγείλω αλλιώς είστε ευπρόσδεκτοι. | |
|
| |
beezy Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 340
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Δευ Ιαν 27, 2014 9:46 pm | |
| - staver77 έγραψε:
- Ρωτάει ο
αρχάριος Στερεοελλαδίτης μελισσοκόμος: "Να ξεκινήσω διέγερση με σιρόπι ή είναι νωρίς;" Του απαντά ο Κρητικός "εδώ βάλαμε και ορόφους, έχεις αργήσει ήδη". Πετάγεται ο Ηπειρώτης: "Πάτε καλά μωρέ; Είναι πολύ νωρίς!" Να σου κι ο Πελοποννήσιος "Από βδομάδα ξεκίνα". Επόμενος ο Μακεδόνας "μην αρχίσεις ακόμα, τα βράδια τα μελίσσια κάνουν σφαίρα" και πάλι από την αρχή ο Κρητικός "Εδώ ξεκινάμε βασιλοτροφία σε 4-5 μέρες..." από..........http://artemisklo.blogspot.gr/ Όσο ποιο νωρίς κόψεις παραφυάδες τόσο το καλύτερο, αν έχεις και γονιμοποιημένες βασίλισσες, ακόμα καλύτερα. Με σύμμαχο τον καιρό πάντα... Aυτός ο καιρός... έχω πάει Μάρτη για σοβαρή επιθεώρηση και με το που άνοιξα καπάκια, ξεχείλισαν οι μέλισσες έξω, χτισμένοι μέχρι και οι αεραγωγοί... από την άλλη περίσυ με την άνοιξη που έκανε αργήσαν χαρακτηριστικά πολύ στην ανάπτυξη τους... αυτές θέλουν, αλλά ο καιρός τελικά παίζει τον καθοριστικό ρόλο. | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Τρι Ιαν 28, 2014 10:35 am | |
| | |
|
| |
tomaskatsoufis Μέλος
| Θέμα: ανάπτυξη Τρι Ιαν 28, 2014 8:00 pm | |
| Ρίξτε καμιά βοήθεια ρε παιδιά να δω τι πρέπει να παραγγείλω... | |
|
| |
ΚΑΝΑΡΗΣ Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 450
| Θέμα: Απ: Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια Τετ Ιαν 29, 2014 10:33 am | |
- Ρίξτε καμιά βοήθεια ρε παιδιά να δω τι πρέπει να παραγγείλω...
Θωμά αφού τέλειωσες το ΙΓΕ, ξέρεις τι θα χρειαστείς. Εμπιστέψου τις (έστω λίγες, αλλά σωστές) γνώσεις σου και τον εαυτό σου και έχεις την απάντηση. (Α! και την τσέπη σου) | |
|
| |
| Ξεκίνημα για ανάπτυξη και όχι για μέλια | |
|