Λικέρ μελιού
Υλικά:
450 γρ. μέλι
440 ml αλκοόλη καθαρή, οινικής προέλευσης
νερό μέχρι το 1 λίτρο
Εκτέλεση:
Το μέλι θερμαίνετε μέχρι να λιώσει αφού προστεθούν σ' αυτό 250 ml νερό.
Αφού κρυώσει προστίθεται η αλκοόλη και συμπληρώνετε με νερό μέχρι το 1 λίτρο. Εάν το χρώμα του λικέρ είναι χλωμό μπορεί να προστεθεί καραμελόχρωμα.
Με την παραμονή το λικέρ θολώνει. Ο πιο απλός τρόπος να απομακρυνθεί αυτό το θόλωμα, είναι να παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ηρεμία.
Αν το ψύξετε το λικέρ ξεθολώνει πιο γρήγορα, αλλά μετά χρειάζεται καλό φιλτράρισμα.
Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Herbert George των εκδόσεων Ψύχαλου.Είναι αρκετά ...επαγγελματικός ο τρόπος που λένε οι συνταγές του, και όσο μπορούσα το απλοποίησα. π.χ. παρέλειψα να γράψω ότι το λικέρ θολώνει από ιζηματοποιήσεις δεξτρινών κ.τ.λ.
Η καθαρή αλκοόλη είναι αλκοόλη 96 βαθμών. Δεν πίνετε δηλαδή λόγο υψηλών βαθμών, είναι καθαρό οινόπνευμα!
Φυσικά λέμε οινικής προέλευσης γιατί υπάρχουν και αλκοόλες που προέρχονται από άλλα προϊόντα και δεν είναι κατάλληλες για χρήση σε ποτά!
Την καθαρή αλκοόλη δύσκολα την βρίσκεις, και είναι ακριβή. Άκουσα να λένε ότι μόνο στα φαρμακεία θα την βρεις, αλλά πρέπει να υπάρχει και σε ποτοποιεία, τώρα αν σου δώσουν ... Και την βρίσκεις δύσκολα γιατί την ελέγχει το μονοπώλιο.
Το λικέρ αυτό γίνετε 42 βαθμών, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνει πολύ δυνατό! Αν χρησιμοποιήσουμε κάποιο δυνατό ποτό, όπως τεκίλα ή ρακί, 40 -50 βαθμών, τότε το λικέρ θα γίνει λιγότερων βαθμών και πιο ευκολόπιοτο, κυρίως για τις γυναίκες που δεν μπορούν τα πολύ δυνατά ποτά.
_________________