|
| Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας | |
|
+10kosmas panagiotakis skyh1gh Giannis73 parosbees Sakis G NINAS milmos Dias Αρης 14 απαντήσεις | |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 7:22 am | |
| Κυριε Μαρκο ξερουμε λιγο πολυ πως γινονται τα διαφορα σεμιναρια των νεων μελισσοκομων χωρις να θελω να τα απαξιωσω .Οι νεοι συναδελφοι εχουν την ταση να μην αμφισβητουν ποτε τον <<δασκαλο>>.Ακομη και αν κατι που εμαθαν εχει αναφορα σε ειδικες συνθηκες υπαρχει απο πλευρας τους μια ταση γενικευσης.Aπο μια αποψη ειναι κατανοητο. Χαιρομαι που συμμετεχετε στο forum και νομιζω οτι ολοι μας εχουμε να κερδισουμε απο την εμπειρια και τις γνωσεις σας.Ελπιζω να εχετε υπομονη μαζι μας και να συνεχισετε να μας τα προσφερετε | |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 9:30 am | |
| - parosbees έγραψε:
- Nina μια και με ρωτάς λοιπόν ποιά σχολή τελείωσα θα σου πώ οτι ήμουν και είμαι μαθητης της κ.Σοφίας Γούναρη.Εκτός από αυτό θα σου πώ οτι ασχολούμαι πολλά χρόνια με την μέλισσα και την μελισσοκομική τακτική γράφοντας διάφορες πατέντες.Λίγο σεβασμός δεν βλάφτει λοιπόν σε μεγαλύτερους μελισσοκόμους και σε ηλικία αλλά και σε ποσότητα.Απο τις ποσότητες που γράφεις οτι φτιάχνεις και από το μηχάνημα που χρησιμοποιείς δείχνει το πόσα μελίσσια έχεις.
Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει στους συνομιλητές σου. Και αν νομίζεις ότι η ηλικια σου ως μελισσοκόμος, σου επιτρέπει να μιλάς έτσι καλό είναι να το κάνεις στους φίλους σου και όχι στους ούτε καν γνωστούς σου. Κατα τα άλλα, τις μελισσοκομικές σου απόψεις, μπορείς να τις εκθέτεις και όποιου κάνουν να τις εφαρμόζει. Και θα σου πρότεινα πολύ ευγενικά, μια και εφαρμόζεις πατέντες για μεγάλα μελισσοκομεία να το διευκρινίζεις καθώς απο ότι έχω καταλάβει τα μέλη αυτού του φόρουμ στην πλειοψηφία τους είναι μικροί μελισσοκόμοι. Καλή επιτυχία σου εύχομαι σε όλες σου τις δραστηριότητες | |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 9:43 am | |
| - Sakis G έγραψε:
- Κυριε Μαρκο ξερουμε λιγο πολυ πως γινονται τα διαφορα σεμιναρια των νεων μελισσοκομων χωρις να θελω να τα απαξιωσω .Οι νεοι συναδελφοι εχουν την ταση να μην αμφισβητουν ποτε τον <<δασκαλο>>.Ακομη και αν κατι που εμαθαν εχει αναφορα σε ειδικες συνθηκες υπαρχει απο πλευρας τους μια ταση γενικευσης.Aπο μια αποψη ειναι κατανοητο. Χαιρομαι που συμμετεχετε στο forum και νομιζω οτι ολοι μας εχουμε να κερδισουμε απο την εμπειρια και τις γνωσεις σας.Ελπιζω να εχετε υπομονη μαζι μας και να συνεχισετε να μας τα προσφερετε
Κύριε Σάκη, μια και θέλετε να εμπλακείτε στην συζήτηση μου με τον Parowbees, να διευκρινήσω ότι πράγματι δεν απαξιώνω ποτέ έναν δάσκαλο, σε όποια έδρα και αν κάθεται (ίσως και πάνω σε μία κυψέλη), εφόσον επιβεβαιώνω αυτά που διδάσκει και μέσα απο άλλες πηγές πχ βιβλιογραφία, μελέτες κλπ. Επίσης αφισβητώ και όχι απαξιώνω ότι είναι αντίθετο με βασικότατους κανόνες. Παρεπιπτόντως, αμφισβιτώ (και όχι απαξιώνω) αυτό που αναφέρετε στην παραπάνω ανάρτησή σας σχετικά με τον λόγο που βάζουμε μέλι στο ζυμάρι. Κατα την άποψή μου η τροφή είναι είτε συμπλήρωμα (βοήθεια για τις δύσκολες εποχές είτε σε περιπτώσεις κάποιων χειρισμών), είτε διεγερτική. Πάνω σε αυτό βασίζω εγώ προσωπικά το τι θα πρέπει να δοθεί στα δικά μου τουλάχιστον μελίσσια. Ο τρόπος παρασκευής του, φυσικά είναι ανάλογος του πλήθους των κυψελών. Όπως και νάναι η άποψή σας είναι σεβαστή, και για όποιον θέλει αποδεκτή. | |
| | | panagiotakis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 125
| Θέμα: 40-45o Σύμφωνα με αυτά που με μάθανε στο σεμινάριο καμμία μελισσοκομική τροφή, ή επεξεργασία προϊόντ Τρι Μαρ 12, 2013 10:43 am | |
| πρεπει να βαζουμε ωποσ διποτε μελι η μπωρουμε να το φτιαχνουμε και σκετο με νερο και ζαχαρη..? ευχαρηστω ninas για τισ πληροφοριεσ σου.. | |
| | | jokey Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 188
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 11:38 am | |
| - NINAS έγραψε:
- parosbees έγραψε:
- Nina μια και με ρωτάς λοιπόν ποιά σχολή τελείωσα θα σου πώ οτι ήμουν και είμαι μαθητης της κ.Σοφίας Γούναρη.Εκτός από αυτό θα σου πώ οτι ασχολούμαι πολλά χρόνια με την μέλισσα και την μελισσοκομική τακτική γράφοντας διάφορες πατέντες.Λίγο σεβασμός δεν βλάφτει λοιπόν σε μεγαλύτερους μελισσοκόμους και σε ηλικία αλλά και σε ποσότητα.Απο τις ποσότητες που γράφεις οτι φτιάχνεις και από το μηχάνημα που χρησιμοποιείς δείχνει το πόσα μελίσσια έχεις.
Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει στους συνομιλητές σου. Και αν νομίζεις ότι η ηλικια σου ως μελισσοκόμος, σου επιτρέπει να μιλάς έτσι καλό είναι να το κάνεις στους φίλους σου και όχι στους ούτε καν γνωστούς σου. Κατα τα άλλα, τις μελισσοκομικές σου απόψεις, μπορείς να τις εκθέτεις και όποιου κάνουν να τις εφαρμόζει. Και θα σου πρότεινα πολύ ευγενικά, μια και εφαρμόζεις πατέντες για μεγάλα μελισσοκομεία να το διευκρινίζεις καθώς απο ότι έχω καταλάβει τα μέλη αυτού του φόρουμ στην πλειοψηφία τους είναι μικροί μελισσοκόμοι.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι σε όλες σου τις δραστηριότητες
Υπάρχουν και αρκετοί μεγάλοι μελισσοκόμοι που απλά παρακολουθούν και δεν γράφουν μόνο και μόνο γιάτι ίσως κάτι δεν τούς αρέσει . να αντιστρέψω και λίγο την ερώτηση αν θέλεις για τις τροφές. πιστεύεις πως κανένας μεγάλος μελισσοκόμος που τροφοδοτεί με τροφές που δεν τις θεωρείς εσύ τροφές δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των μελισσιών του και την καθαρότητα τψν προιόντων του ? | |
| | | Μαρίνα Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 94
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 1:23 pm | |
| Ναι ΝΙΝΑ αυτό το φόρουμ στην πλειοψηφία έχει μικρούς μελισσοκόμους οι οποίοι όμως συμμετέχουν σ' αυτό για να βοηθηθούν για να ανταλάξουν εμπειρίες και να μάθουν από τους παλιότερους οι οποίοι είναι είδος προς εξαφάνιση μιας και οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι παραπονιούνται ότι κανένας δεν τους δείχνει. Σε αυτό το φόρουμ όμως υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι έχουν την καλή διάθεση να βοηθήσουν γι αυτό καλό είναι όταν κάποιος σου δίνει μια συμβουλή καλοπροαίρετα πριν απαντήσεις κατηγορηματικά να το ψάξεις λίγο και αν δεν αναγνωρίσεις την εμπειρία του και την καλή του διάθεση έστω για σεβασμό προς τους νεότερους που περιμένουν να μάθουν. Γιατί επειδή το κάνεις εσύ έτσι δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Ο parosbees έχει δίκιο: ΤΟ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΛΙΣΟΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΕΡΜΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΙΚΡΟΒΙΑ είτε κάνεις ένα κιλό τροφή είτε κάνεις 500 κιλά είναι το ίδιο.
Ο jokey λέει ότι κάποιοι μέγάλοι μελισσοκόμοι παρακολουθούν αλλά δεν γράφουν ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;;;;;
| |
| | | Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 3:46 pm | |
| Aγαπητη ΝΙΝΑ ουτε σε προετρεψα ουτε καν υπενιχθηκα οτι απαξιωνεις η οτι πρεπει να απαξιωνεις τους δασκαλους σου.Αν προσεχες καλυτερα το τι εγραψα θα εβλεπες οτι << ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΩΝΩ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ >>.Την λεξη απαξιωση την χρησιμοποιησα σε πρωτο ενικο προσωπο και μαλιστα με το αρνητικο μοριο ΔΕΝ μπροστα.. Εκεινο που υποστηριξα ειναι οτι στους νεους υπαρχει συχνα μια ταση γενικευσης , οπως και μια ταση <<αφοσιωσης>> και <<πιστης>> στα θεσφατα των δασκαλων τους ,οπως ομως τα εχουν κατανοησει οι ιδιοι. Να σου υπενθυμισω τι εγραψες συγκεκριμενα και αναφορικα με τις γυρεοπιτες.Οτι στο σεμιναριο σας ειπε ο δασκαλος <<ποτε γυροπιτα σε μελισσι χωρις γονο>>. Προσωπικα νομιζω οτι μαλλον δεν καταλαβες τι εννουσε μιας και σε περιπτωση διακοπης του γονου απο ελειψη γυρης,η τοποθετηση γυρεοπιττας σε συνδιασμο με διεγερτικη τροφοδοτηση ειναι μονοδρομος.Πιστευω οτι εκεινο που εννουσε ηταν, οτι μελισσι που δεν εχει γονο π.χ. ορφανο ,δεν καταναλωνει την γυρεοπιτα.Και οτι τον χειμωνα ,οταν διακοπτεται η γεννα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετουμε γυρεοπιττα για να μην επιβαρυνουμε το πεπτικο συστημα των μελισσων και να μην ωθουμε σε ακαιρη παραγωγη γονου.Παντως εσυ το διετυπωσες με την απολυτοτητα που το καταλαβες .<<ποτε γυρεοπιττα σε μελισσι χωρις γονο>>. Δεν ειναι φυσικα απαραιτητο να συμφωνεις με τις αποψεις μου ,ουτε με οποιουδηποτε αλλου.Οταν ομως ρωτας καποιον, που απο μονος του αποτελει σχολη, σε πια σχολη σπουδασε, το λιγότερο που δειχνει ειναι αγνοια των καταξιωμενων επαγγελματιων του χωρου.Δεν θελω να πω αγενεια ή ελειψη σεβασμου γιατι δεν μπορω να κρινω τις προθεσεις των αλλων.Τοτε ομως ,τι στο καλο ωθουμε τους νεους να μαθητευουν και να ρωτουν τους εμπειροτερους ? Για να τους τυραναμε συνεχως με τα αυτονοητα?Και ποιανου ευθυνη ειναι τελικα να γνωριζει ποιος ειναι ποιος στο χωρο που και ο ιδιος δραστηριοποιειται? Δεν θα μπορουσα ποτε να φανταστω οτι καποιος που ενδιαφερεται να μαθει μελισσοκομια και δραστηριοποιειται ηδη απο 2-3 χρονια στο χωρο ,δεν ξερει ποιος ειναι π.χ. ο Θ.Κατσαρος .ο Μαρκος, ο lingistis ,o Σιγκουδης ,ο παπαΒαγγελης κ.α. Αν οχι απο αλλον λογο τουλαχιστον για τα μελισσοκομικα blogs που οι περισσοτεροι επιμελουνται και θεωρουνται γενικα απο τα πιο εγκυρα .Δεν νομιζω να εχει κανεις τοση μονομερεια στην ενημερωση ωστε να τα αγνοει. | |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 3:52 pm | |
| Αγαπητέ Jokey, και Μαρίνα, μάλλον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για να κλείσει η συζήτηση. Σε όλες μου τις αναρτήσεις με μεγάλη προσοχή καταθέτω την προσωπική μου άποψη, γράφω τι κάνω εγώ, χωρίς να συμβουλεύω κανέναν, χωρίς να προκαλώ κανέναν να το κάνει, χωρίς να προσβάλλω ζητώντας του αναφορά σε ποιό σχολείο πήγε, για να διαπιστώσω τις περγαμηνές του.
Το πως θεωρεί ο καθένας κάποιον ως μεγάλο μελισσοκόμο, είναι προσωπική του άποψη. Το τι θεωρεί ο καθένας ως σωστό σχολείο, ή σωστό δάσκαλο και αυτό είναι προσωπική του άποψη. Το πως φροντίζει ο καθένας τα μελίσσια του και πως τι τροφοδοσία τους κάνει πάλι δικό του θέμα είναι.
Το αν γράφουν ή δεν γράφουν τα όποια μέλη στο φόρουμ, δεν είναι δικό μου θέμα να το σχολιάσω. Ούτε καλοπροαίρετα, ούτε κακοπροαίρετα.
Ακόμα, νομίζω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί συμπεριφορές προκλητικές όταν σε κάτι διαφωνεί. Μπορεί να πείσει με καλύτερο τρόπο.
Όσο για το μέλι που χρησιμοποιώ σαν μελισσοτροφή, εγώ θα το στέλνω για έλεγχο, εσύ μπορείς να το θερμαίνεις. Ο καθένας έχει το δικό του καρπούζι και το δικό του μαχαίρι. Καλό απόγευμα, καλή μελισσοκομική χρονιά να έχετε.
| |
| | | parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 4:13 pm | |
| Νιnas.Δεν σε πρόσβαλα εσύ έγραψες για σεμινάρια.Μάλλον μπέρδεψες την ανθρώπινη κατανάλωση του μελιού με την παρασκευή ζαχαροζύμαρου.Και επειδή ο τόνος και το ύφος σου δεν μου αρέσουν άντε παίξε παραπέρα με κανένα παιδάκι.(οχι τίποτε άλλο για να δείς τί σημαίνει σεβασμός). | |
| | | Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 7:01 pm | |
| Aγαπητη ΝΙΝΑ ,επειδη αμφισβητησες (και δεν απαξιωσες),οπως λες, αυτα που ανεφερα σχετικα με την προσθηκη μελιου στα ζυμαρια ,τουλαχιστον οσα δεν επιβεβαιωνονται και απο αλλες βιβλιογραφικες πηγες ,εψαξα στα βιβλια μου και μπορω να σου παραθεσω μερικες πηγες. Πιθανοτατα να διαθετεις και συ τα συγκεκριμμενα βιβλια,ισως ομως να μην εχεις προσεξει τις αντιστοιχες αναφορες. Ν.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ. ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ .σελ.266<<...εις το fontan της μελισσοκομιας προστιθεται και μελι ...για να μη ξηραινεται>> ROGER A.MORSE.MEΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ,ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΩΝ.σελ.79 <<...ο λογος της χρησιμοποιησης ιμβερτοποιημενης ζαχαρης η μελιου ειναι οτι και τα δυο ειναι πολυ γλυκυτερα απο το σιροπι κοινης ζαχαρης και ετσι το ζαχαροζυμαρο που εχει τα παραπανω υλικα θαναι πιο ελκυστικο για τις μελισσες.Η ιμβερτοποιημενη ζαχαρη και το μελι περιεχουν και τα δυο φρουκτοζη,που δεν κρυσταλλοποιειται σε χονδροκοκους κρυσταλλους οπως η γλυκοζη και η ζαχαροζη και ετσι το ζαχαροζυμαρο που φτιαχνεται θα παραμεινει για περισσοτερο χρονο ,μαλακο και ευκολο για τις μελισσες να το φανε>> ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΧΑΡΙΖΑΝΗΣ. ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ. σελ.41 << Το υποκαταστατο η αντικαταστατο γυρης γινεται πιο ελκυστικο στις μελισσες και δεν ξηραινεται γρηγορα ,οταν προσθετουμε μεσα μελι>>. Οπως βλεπεις στις ανωτερω αναφορες δεν δινεται βαση στη θρεπτικη αξια του μελιου σαν προσθετικο ,αλλα στη βελτιωση της υφης και της ελκυστικοτητας του ζαχαροζυμαρου.Σημειωτεον οτι απαντες εφιστουν την προσοχη στους πιθανους κινδυνους που εχουμε ηδη επισημανει. Τωρα δικες μου σκεψεις ειναι, πως τις βελτιωτικες στο ζαχαροζυμαρο ιδιοτητες αυτες, δεν τις χανει το μελι ακομη και αν θερμανθει καπως περισσοτερο .Προβλημα με την HMF δεν νομιζω να υπαρξει μιας και και η ποσοτητα του μελιου θα αναμειχθη με πολλαπλασια ποσοτητα ζαχαροζυμαρου . Υπο την προυποθεση βεβαιως να προσεχθουν και οι χρονοι των αντιστοιχων θερμοκρασιων. Εκεινος βεβαιως , που δεν εχει κανεναν ενδιασμο να τροφοδοτει τα μελισσια του με μελι δικης του παραγωγης ,(απο αυτο που φυλαει δηλ.ειτε σε πλαισια ειτε σε δοχεια με αποκλειστικο σκοπο την τροφοδοσια των μελισσιων του),δεν νομιζω οτι εχει λογο να προβληματιστει για την χρησιμοποιηση του και στο ζαχαροζυμαρο.
| |
| | | Melissologia Διαχείριση
Αριθμός μηνυμάτων : 682
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τετ Μαρ 13, 2013 12:16 am | |
| Είναι κάποια θέματα που από μόνα τους ανεβάζουν τις εντάσεις. Ένα από αυτά είναι και το παρόν. Παρακαλώ όμως να μην προβαίνετε σε ακραίους χαρακτηρισμούς και προσβολές. Μπορεί σε αυτό το θέμα να διαφωνείτε αλλά σε κάποιο άλλο να ταυτίζονται οι απόψεις σας. Δεν υπάρχει λόγος να χαλάμε τις καρδιές μας. | |
| | | | Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
|
e-mail: melissologia@gmail.com
|
Wherever you are in the world… enjoy your bees!!! | |
|