| Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας | |
|
+10kosmas panagiotakis skyh1gh Giannis73 parosbees Sakis G NINAS milmos Dias Αρης 14 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Αρης Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| Θέμα: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Φεβ 10, 2013 6:25 pm | |
| Καλησπερα παιδια! Πριν 2 εβδομαδες προσπαθησα να φτιαξω βανιλια μονος μου! Αφου την εφτιαξα την εβαλα σε σακουλες και την επομενη την εβαλα στα μελισια! Το προβλημα ποιο ειναι οταν την εβαλα ηταν λιγο μαλακια! Οταν ανοιξα τα μελισια καποια στιγμη την προηγουμενη εβδομαδα ειδα οτι ειχε τρεξει αναμεσα στα πλαισια μεγαλο μερος της και ειχε καταληξει στον πατο! Οι μελισσες την επαιρνα κανονικα αλλα επειδη δεν μου αρεσε η εικονα μεγαλο μερος που μπορεσα το αφαιρεσα! Υπαρχει ομως αρκετη κολημενη στα πλαισια και στον πατο που δεν μπορεσα να το βγαλω γιατι θα χαλουσα τα πλαισια και δεν ηθελα με 15 βαθμους να εχω ανοιχτα τα μελισια παρα πολυ ωρα! Πιστευεται να δημιουργηθει προβλημα; | |
|
| |
Dias Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 233
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Φεβ 10, 2013 6:43 pm | |
| Είναι κακό να τρέχει η τροφή, γιατί μπορεί να θανατώσει μερικές μέλισσες. Τώρα που έγινε το κακό, άσε να το φάνε. | |
|
| |
milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Φεβ 10, 2013 8:35 pm | |
| - Αρης έγραψε:
- Καλησπερα παιδια! Πριν 2 εβδομαδες προσπαθησα να φτιαξω βανιλια μονος μου! Αφου την εφτιαξα την εβαλα σε σακουλες και την επομενη την εβαλα στα μελισια! Το προβλημα ποιο ειναι οταν την εβαλα ηταν λιγο μαλακια! Οταν ανοιξα τα μελισια καποια στιγμη την προηγουμενη εβδομαδα ειδα οτι ειχε τρεξει αναμεσα στα πλαισια μεγαλο μερος της και ειχε καταληξει στον πατο! Οι μελισσες την επαιρνα κανονικα αλλα επειδη δεν μου αρεσε η εικονα μεγαλο μερος που μπορεσα το αφαιρεσα! Υπαρχει ομως αρκετη κολημενη στα πλαισια και στον πατο που δεν μπορεσα να το βγαλω γιατι θα χαλουσα τα πλαισια και δεν ηθελα με 15 βαθμους να εχω ανοιχτα τα μελισια παρα πολυ ωρα! Πιστευεται να δημιουργηθει προβλημα;
τι ποσοστά από τα υλικά έβαλες και έγινε τόσο ρευστή? | |
|
| |
Αρης Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τετ Φεβ 13, 2013 1:05 pm | |
| 1 Κιλο ζαχαρη 100γρ νερο 10γρ λεμονι χυμο και μια κουταλια της σουπας γλυκοζη! Οταν την εβαλα δεν ηταν καθολου ρευστη ηταν πολυ σκληρη σε σημειο που φοβομουν οτι δεν θα την παρουν οι μελισσες! Ευτυχως ειναι ολα καλα και την τροφηπου ετρεξε την φαγανε ηδη! | |
|
| |
milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τετ Φεβ 13, 2013 1:40 pm | |
| - Αρης έγραψε:
- 1 Κιλο ζαχαρη 100γρ νερο 10γρ λεμονι χυμο και μια κουταλια της σουπας γλυκοζη! Οταν την εβαλα δεν ηταν καθολου ρευστη ηταν πολυ σκληρη σε σημειο που φοβομουν οτι δεν θα την παρουν οι μελισσες! Ευτυχως ειναι ολα καλα και την τροφηπου ετρεξε την φαγανε ηδη!
Άρη με την γλυκόζη τι πετυχαίνεις στο μίγμα? | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τετ Φεβ 13, 2013 4:13 pm | |
| Νομίζω έβαλες πολύ νερό/λεμόνι Έφτιαξα και εγώ πριν λίγες μέρες (χωρίς γλυκόζη), και έβαλα 1/2 ποτήρι νερό και 1 στιμένο πορτοκάλι. θα ήταν περίπου όλο μαζί 100-120 μλ σε 3 κιλά ζάχαρι τριμμένη σε άχνη. Το έφτιαξα σε 40ο ρίχνοντας λίγη λίγη την άχνη και ανακατεύοντας με το μίξερ. Βγήκε μια χαρά.
Γλυκόζη: Στο σεμινάριο μας είπε ο εκπαιδευτής για την τροφοδότηση ΠΟΤΕ Μέλι μελιττωμάτων, μελάσσα, γλυκόζη, καφέ ζάχαρι, άγνωστες γλυκαντικές ουσίες. όχι σε υψηλές θερμοκρασίες. όχι άχνη εμπορίου.
Πάντως μην ανησυχείς, δεν θα μείνει τίποτα. Απλά καλό είναι να μην τρέχουν ζουμιά για να μην έχουμε λεηλασίες. | |
|
| |
Αρης Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Παρ Φεβ 15, 2013 3:40 pm | |
| - Παράθεση :
- Άρη
με την γλυκόζη τι πετυχαίνεις στο μίγμα? Δεν ξερω τη πετυχαινεις! Ετσι την βρηκα την συνταγη στο you tube ρωτησα εναν φιλο μελισοκομο μου ειπε οτι ετσι το κανουν και το προσπαθησα! Νινας με την γλυκοζη παθαινουν ζημια; | |
|
| |
Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Παρ Φεβ 15, 2013 4:22 pm | |
| Νομιζω οτι την γλυκοζη την βαζουν για να διατηρειται το μιγμα πιο μαλακο.Αντι για μελι. Συνηθως το ζαχαροζυμαρο που φτιαχνεται μονο με ζαχαρη και νερο ,μετα απο λιγο πετρωνει και δυσκολευονται να το παρουν οι μελισσες.Ετσι πολλοι προσθετουν στο μιγμα και μελι (ή γλυκοζη ). | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Σαβ Μαρ 09, 2013 6:16 am | |
| Το κιτρικό οξύ είναι αυτό που κρατά την βανίλια μαλακή για να μην σπάει και όχι η γλυκόζη. Θέλει ειδική μηχανή και συγκεκριμένη θερμοκρασία για να φτιάξεις βανίλια για τα μελίσσια και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση. | |
|
| |
Giannis73 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 2:12 pm | |
| Νομίζω πως η τροφή που φτιάξατε δεν είναι βανίλια αλλα καραμέλα...
Καλό θα ήταν (αν δεν το κάνατε ήδη) να δείτε λίγο τις θερμοκρασίες παρασκευής γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την HMF κατά την παρασκευή της συγκεκριμένης τροφής. | |
|
| |
skyh1gh Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 131
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 5:55 pm | |
| Στο τελευταιο τευχος της μελισσοκομικης επιθεωρης (μαρτιος -απριλιος ) ειχε ενα αρθρο "Η ΠΕΡΙΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ HMF" του Γκορα της Τανακη και Θρασυμβουλου τουσργαστηριου μελισσοκομιας και σηροτροφιας του ΑΠΘ. Μεσα λεει οταν νεαρες μελισσες κατω τον τριων ημερων ταιστουν με τροφη η οποια περιεχει HMF ιση η μεγαλλυτερη τον 150mg/kg πεθαινουν σε ποσοστο πανω του 50% στην 20η ημερα . Και στην συνεχεια δοκιμασαν ζυμαρι τυπου καραμελα (που το κατασκευσαν ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙ ΙΔΙΟΙ) ζυμαρι τυπου βανιλια (το παρασκευσαν και αυτο στο εργαστηριο ) και ζυμαρια εμποριου αγνωστου τροπου κατασκευης . Εχουν λοιπον φτιαξει πινακες για καθε τυπο συγκεκριμενα για τον 1ο τυπο η HMF ξεκινησε απο 8,4 mg/kg μεχρι 354,6 mg/kg στον 2ο τυπο απο 1,5 mg/kg εως 2,4 kg/mg και τελος στον 3ο τυπο απο 0,3 kg/mg εως 96,1 kg/mg . Να σημειωσω οτι οι γερμανοι επιστημονες WERNER VON DER OHE και dust-mann οι οποιοι προτεινουν να διατιθονται στο εμποριο μελισσοτροφες με περιεκτικοτητα HMF μικροτερη τον 20 mg/kg . Επισης τονιζει οτι η τοξικοτηατ της HMF δεν εδκηλωνεται με αμεση θανατωση τον μελισσων αλλα με μειωση της διαρκειας ζωης τους , επισης το σιρροπι που προερχεται απο αμυλο και περιεχει πολλη γλυκοζη και μαλτοζη δεν συνισταται για τροφη ξεχειμωνιασματος . Στην διεθνης βιβλιογραφια οι υψηλες συγκεντρωσεις HMF που βρισκονται στις μελισσοτροφες θεωρουνται μια παο τις αιτιες του συνδρομου καταρευσεις των μελισσων. Τελος εγω παρατρηρησα οτι στα πειραματα τους οταν αυξανοταν οι θερμοκρασια που αναπτυσοταν κατα την παρασκευη του καθε τυπου ζυμαριου τοσο αυξηνοταν και η HMF , αρα αν θελουμε να παρασκευζουμε μονοι μας της τροφες τον μελισσων πρεπει αν ελεγχουμε και την θερμοκρασια που αναπτυσονται οταν τις παρασκευζουμε. Μετα απο αυτο το αρθρο σιγουρα δεν προκεται να παρακσευασω ζυμαρι ή σιροπι αν δεν ειμαι σιγουρος οτι η συνταγη δεν θα βλαζει τα μελισσακια μου και σιγουρα κατα την παρασκευη θα χρησιμοποιισω θερμομετρο ωστε να ειμε σιγουρος για την μεγιστη θερμοκρασια που θα ανπτυχτει κατα την παραγωγη ....... | |
|
| |
panagiotakis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 125
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 6:32 pm | |
| σε τι θερμοκρασια πρεπει να ειναι οταν φτιαχνουμε το σιροπη την καραμελα και την βανιλια?? δηλγαδη το hmf εξαρτατε απο την θερμοκρασια που θα τα φτιαξουμε?? | |
|
| |
skyh1gh Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 131
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 7:40 pm | |
| - panagiotakis έγραψε:
- σε τι θερμοκρασια πρεπει να ειναι οταν φτιαχνουμε το σιροπη την καραμελα και την βανιλια?? δηλγαδη το hmf εξαρτατε απο την θερμοκρασια που θα τα φτιαξουμε??
βασικα εξαρταται απο την θερμοκρασια που θα παρασκευαστη απο την ποσοτητα ξινου αλλα και απο την θερμοκρασια και την ταχυτητα ψυξης του . Με βαση τα συμπερασματα των 3 επιστημων του ΑΠΘ που εκανα το πειραμα και πηραν τις μετρησεις..... | |
|
| |
Giannis73 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 58
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 7:44 pm | |
| - NINAS έγραψε:
- Giannis73 έγραψε:
- Νομίζω πως η τροφή που φτιάξατε δεν είναι βανίλια αλλα καραμέλα...
Καλό θα ήταν (αν δεν το κάνατε ήδη) να δείτε λίγο τις θερμοκρασίες παρασκευής γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την HMF κατά την παρασκευή της συγκεκριμένης τροφής. Η τροφή που έφτιαξα εγώ τουλάχιστον είναι βανίλια και όχι καραμέλα. Και σε 40ο. Βλέπεις φίλε μου, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Και για να μην παρεξηγηθώ, εννοώ ότι άλλο να έχεις σχέση με την κουζίνα και τα εργαλεία της και άλλο να περιμένεις απο ένα μηχάνημα που σου πασάρουν για κάθε περίπτωση.
Οι τροφές είναι ζυμάρια. Και η γυρεόπιττα και η βανίλια (ζάχαρη/νερό/όποιος θέλει κάποιο συμπλήρωμα) και το μελοζύμαρο είναι Ζυμάρια. Αν έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και βάζεις τον ανάλογο κόπο γίνεται.
Πάντως οι μελισσούλες μου το καταβροχθίσανε.
Από όσο γνωρίζω το ζυμάρι τύπου βανίλιας έχει πάρει το όνομα βανίλια όχι γαιτί έχει σαν υλικό κάτι ξεχωριστό αλλά για τον τρόπο παρασκευής του. Το οποίο θέλει μηχάνημα που να φτάνει στους 116 βαθμούς το μείγμα και μετά με ταυτόχρονη ανάδευση και ψύξη καταφέρνει να κρατήσει την HMF χαμηλά. Σίγουρα όλα είναι ζυμάρια αλλά την βανίλια την κάνουν ξεχωριστή όχι τα υλικά (και βέβαια δεν εννοώ ποιοτικά) αλλά ο τρόπος παρασκευής της ο οποίος δεν νομίζω ότι μπορεί να "αντιγραφεί" σε καμία κουζίνα. Αυτό τουλάχιστον γνωρίζω εγώ, αν πάλι έχεις κάποια συνταγή για την βανίλια που έφτιαξες εσύ θα μπορούσες να την μοιραστείς μαζί μας και αφού την παρασκευάσουμε να την δοκιμάσουμε όπως έγινε και με την καραμέλα την οποία έφτιαξα μόλις διάβασα την συνταγή στο γνωστό blog και την ανέλυσε ο καθηγητής στο ΑΠΘ για να δούμε αν ήταν ασφαλή για να την δώσουμε στις μέλισσες. Στη δική μου πάντος καραμέλα η HMF είχε φτάσει στα 364 αν θυμάμαι καλά όπως έγραψε και η Μελισσοκομική Επιθεώρηση. | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Κυρ Μαρ 10, 2013 9:16 pm | |
| - Giannis73 έγραψε:
Αυτό τουλάχιστον γνωρίζω εγώ, αν πάλι έχεις κάποια συνταγή για την βανίλια που έφτιαξες εσύ θα μπορούσες να την μοιραστείς μαζί μας Στη δική μου πάντος καραμέλα η HMF είχε φτάσει στα 364 αν θυμάμαι καλά όπως έγραψε και η Μελισσοκομική Επιθεώρηση. έχω γράψει παραπάνω πως την φτιάχνω. Σκεύασμα που να επεξεργάζεται σε θερμοκρασίες πάνω απο 50ο δεν φτιάχνω. Ο καθένας μπορεί να διαχειρίζεται όπως νομίζει την τροφοδοσία των μελισσιών του. Και ότι διαβάζω δεν το ακολουθώ αν δεν με πείθει. Όσο για τα ειδικά μηχανήματα, εχω τις επιφυλλάξεις μου.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την NINAS στις Δευ Μαρ 11, 2013 7:06 pm, 1 φορά | |
|
| |
kosmas Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 378
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 12:00 am | |
| Νινα, αν θες πες μας και εμας πως τη φτιαχνεις ομως .. Να υποθεσω ζυμωτηριο και νερο στους 40 ? ή καμια αλλη ποτεντα? Σα γυναικα κατι παραπανω θα ξερεις απο εμας τους εργενηδες... (τρωμε σουβλακια 10 χρονια και τα μελισσια μας εβαλαν στη κουζινα) | |
|
| |
panagiotakis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 125
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 10:41 am | |
| ωραια μπορειτε να μας πειτε και σε μας ακριβως τον τροπο που πρεπει να κανουμε την καραμελα,βανιλια,σιροπι θερμοκρασιεσ κλπ? | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 11:04 am | |
| Συμβαίνει να έχω στην κουζίνα μου ένα μπλέντερ/θερμομίξ πολύ δυνατό στο οποίο κάνω την ζάχαρι άχνη. Σε ένα μπώλ μεγάλο, ρίχνω 1/2 ποτήρι νερό ζεστό. 3 κιλά ζαχαρι σε άχνη. Την ρίχνω σιγά σιγά στο νερό και ανακατεύω με μίξερ χειρός Κάποια στιγμή προσθέτω και 1/2 ποτήρι πορτοκάλι που στίβεται εκείνη την στιγμή. Ο κάδος είναι επάνω στην φωτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 40-45o κελσίου (ελέγχεται με θερμόμετρο νερού) και σιγά σιγά στερεοποιείται. Να μην γίνει σκληρό γιατί μετά κρυσταλλώνει όταν κρυώσει. Σε σακκουλάκια τροφίμων πολύ καλά κλεισμένα. Εγώ τα συσκευάζω ανα 500 γρ, γιατι με βολεύει.
Μπορεί το νερό να είναι και λίγο φασκόμηλο. Το μόνο θέμα είναι να κοπεί η άχνη.
Αυτό το σκεύασμα το βάζω τώρα που εχει νεκταροέκκριση. Τον χειμώνα έβαζα μελοζύμαρο αλλά θα δοκιμάσω να φτιάξω δικό μου γιατί πολύ σαββούρα βγήκε το αγοραστό.
Ακόμα θάθελα να πω ότι κατα την άποψή μου, άλλη τροφή είναι η βανίλια, άλλη το μελοζύμαρο, άλλη η γυρεόπιττα. Και σίγουρα δεν είναι θέμα παρασκευής αλλά θέμα υλικών.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την NINAS στις Δευ Μαρ 11, 2013 7:03 pm, 2 φορές συνολικά | |
|
| |
panagiotakis Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 125
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 11:41 am | |
| σε ποση θερμοκρασια πρεπει να ειναι το νερο? και σε αυτη τη θερμοκρασια τα hmf ειναι χαμηλα? | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 7:05 pm | |
| 40-45o Σύμφωνα με αυτά που με μάθανε στο σεμινάριο καμμία μελισσοκομική τροφή, ή επεξεργασία προϊόντων της μέλισσας δεν πρέπει να ξεπερνά την θερμοκρασία αυτή. Μόνο το κερί για καθάρισμα πάει στους 60-70ο | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 7:47 pm | |
| Δλδ Aν κάποιος θέλει να φτιάξει ζαχαροζύμαρο θα ζεστάνει το μέλι μονο 40-45 βαθμούς;Δεν ξέρω τί σχολή μελισσοκομίας τελείωσες αλλά δεν είναι σωστό.Διάβασε σε πόση θερμοκρασία σκοτώνοντε τα διάφορα σπόρια ή βάκκιλοι.Δεν μιλάω για Α.Σ γιατί αυτή αντέχει σε πολύ μεγάλους βαθμούς.Αν λοιπόν κάποιο μελίσσι σου από απροσεξία σου ή κάτι άλλο έχει κάποια αρρώστεια θα την αρπάξουν και τα υπόλοιπα. | |
|
| |
gmakhs Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 431
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 7:58 pm | |
| - parosbees έγραψε:
- Δλδ Aν κάποιος θέλει να φτιάξει ζαχαροζύμαρο θα ζεστάνει το μέλι μονο 40-45 βαθμούς;Δεν ξέρω τί σχολή μελισσοκομίας τελείωσες αλλά δεν είναι σωστό.Διάβασε σε πόση θερμοκρασία σκοτώνοντε τα διάφορα σπόρια ή βάκκιλοι.Δεν μιλάω για Α.Σ γιατί αυτή αντέχει σε πολύ μεγάλους βαθμούς.Αν λοιπόν κάποιο μελίσσι σου από απροσεξία σου ή κάτι άλλο έχει κάποια αρρώστεια θα την αρπάξουν και τα υπόλοιπα.
επίσης αν ζεστάνεις το meli σε μεγαλύτερη θερμοκρασία χάνει πολύτιμα συστατικά... οποτε καλή είναι η θερμοκρασία που αναφέρει | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Δευ Μαρ 11, 2013 8:07 pm | |
| - parosbees έγραψε:
- Δλδ Aν κάποιος θέλει να φτιάξει ζαχαροζύμαρο θα ζεστάνει το μέλι μονο 40-45 βαθμούς;Δεν ξέρω τί σχολή μελισσοκομίας τελείωσες αλλά δεν είναι σωστό.Διάβασε σε πόση θερμοκρασία σκοτώνοντε τα διάφορα σπόρια ή βάκκιλοι.Δεν μιλάω για Α.Σ γιατί αυτή αντέχει σε πολύ μεγάλους βαθμούς.Αν λοιπόν κάποιο μελίσσι σου από απροσεξία σου ή κάτι άλλο έχει κάποια αρρώστεια θα την αρπάξουν και τα υπόλοιπα.
Δεν ξέρω ποια σχολή εσύ τελείωσες, αλλά υποτίθεται ότι το μέλι που χρησιμοποιείς για τροφή μελισσών το ελέγχεις. Διαφορετικά ρισκάρεις. Γιατί είσαι σίγουρος ότι το μέλι σου είναι εντάξει;;; Και αν είναι να καταστρέψω όλα τα συστατικά του μελιού, γιατί να το βάλω;;; Ξέρω τις θερμοκρασίες που καταστρέφονται οι βάκιλοι, αλλά ξέρω επίσης και την θερμοκρασία που καταστρέφεται το μέλι. Μπορεί να μπει μόνο ζάχαρη, να κάνουμε και οικονομία. Επίσης απο ότι έχω ακούσει (δεν το έχω κάνει) στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο μπορούν να κάνουν έλεγχο του μελιού χωρίς κόστος. | |
|
| |
parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 6:56 am | |
| Nina μια και με ρωτάς λοιπόν ποιά σχολή τελείωσα θα σου πώ οτι ήμουν και είμαι μαθητης της κ.Σοφίας Γούναρη.Εκτός από αυτό θα σου πώ οτι ασχολούμαι πολλά χρόνια με την μέλισσα και την μελισσοκομική τακτική γράφοντας διάφορες πατέντες.Λίγο σεβασμός δεν βλάφτει λοιπόν σε μεγαλύτερους μελισσοκόμους και σε ηλικία αλλά και σε ποσότητα.Απο τις ποσότητες που γράφεις οτι φτιάχνεις και από το μηχάνημα που χρησιμοποιείς δείχνει το πόσα μελίσσια έχεις. | |
|
| |
Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας Τρι Μαρ 12, 2013 7:02 am | |
| To μελι στο ζαχαροζυμαρο, απο οσα γνωριζω, το βαζουμε κυριως για να βελτιωσουμε την υφη του ζαχαροζυμαρου (πιο ευπλαστο) και να το κανουμε πιο ελκυστικο για τις μελισσες.Δευτερευοντως δε, για να προσθεσουμε καποια θρεπτικα συστατικα στο μειγμα .οπως ιχνοστοιχεια ,ενζυμα και βιταμινες. Ειναι λογικο επομενως ,οτι θα προτιμουσαμε ενα μελι που δεν εχει υποστει θερμικη επεξεργασια σε τετοιο βαθμο που να εχει χασει τις θρεπτικες του ιδιοτητες και το αρωμα του .Αυτο ομως ενεχει τον κινδυνο διασπορας ασθενειων στο μελισσοκομειο .Και στο σημειο αυτο συμφωνω με τον parosbees. Αν και ποτε δεν μπορεις να εισαι απολυτα σιγουρος για την πιθανοτητα επιμολυνσης του μελιου με παθογονα ,επιτρεπεις στον εαυτο σου την βασιμη υποθεση , οτι ενα μελι που συλλεχθηκε απο μελισσια υγιει και που τηρηθηκαν οι υγειονομικοι κανονες συλλογης και αποθηκευσης δεν ειναι επικινδυνο.Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΥΤΗ ΟΜΩς ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ ΣΟΥ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ. Διαφορετικα θεωρω πολυ ασφελεστερο να ξεχασει κανεις το μελι σαν προσθετικο στα ζαχαροζυμαρα η να αρκεστει στις ιδιοτητες του εκεινες που δεν καταστρεφονται με την θερμοτητα. | |
|
| |
| Προβλημα με την παρασκευή βανίλιας | |
|