- λοβινιωτης έγραψε:
- Ένας φίλος μου, ο οποίος δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ πήγε προχθές να τρυγήσει αλλά δεν μπόρεσε να βγάλει τίποτε επιδί δεν έβγαινε.Μου είπε ότι είναι από έλατο και γι αυτό.Τι γίνεται σ'αυτή την περίπτωση? Πως μπορούμε να το βγάλουμε αυτό το μέλι? Και δεν είναι και λίγο.Εμένα δεν μου έτυχε ποτέ, θα το είχα μάθει νωρίτερα από σας χάρη του ωραίου φώρουμ.Ευχαριστώ πολύ εκ τον προτέρον
Aυτο που λες αν καταλαβα καλα ειναι η λεγομενη βανιλια που δινει το ελατο. Αν τα ειχε στο μεναλο ειναι σχεδον σιγουρα βανιλια.!!! Αν δεν εχεις παλια κερια ειναι προβλημα γιατι θελουν μεγαλη ταχιτητα περιστροφης και τα φρεσκα κερια διαλυωνται.
Θα σου πω ομως ενα μιστικο των παλιων μελισσαδων αν και οι αυτοι πολυ δυσκολα το λενε, χωρις μεχρι σημερα να καταλαβω το γιατι?????
Ακολουθησε λοιπον τα βηματα τους και πιστευω να κανεις δουλεια γιατι η βανιλια ειναι το καλητερο ελατησιο μελι.
1) Τρυγας κανονικα οπως σε καθε τρυγο.
2) Απολεπιζεις και τα περνας στο μελιτοεξαγωγεα ......... (οτι βγαλεις χωρις να σπασουν τα κερια )
3) Τα μισοτρυγημενα τα αποθηκευεις σε οροφους για να μην πανε μελισσες και κιροσκορος
4) Την προηγουμενητο βραδυ απο τη μερα που θες να ξαναπας στα μελισσια σου τα βαζεις σε ενα μεγαλο δοχειο με καθαρο νερο να μουσκεψουν
5) Τη επομενη τα βγαζεις χωρις να τα τιναξεις για να φυγει το νερο,τα περνεις μαζι σου και τα βαζεις στα μελισσια.
Τα υπολοιπα ειναι δουλεια που την κανουν οι μελισσες!!!!!!!
Για να μην φοβηθεις ομως και δεν το κανεις σου λεω και τι θα γινει!!!!!
ΟΙ μελισσες αφου παρουν το νερο και ξεδιψασουν μετα θα βγαλουν μονες τους τη βανιλια για να την επεξεργαστουν και να της διοξουν την υγρασια. Οταν τη βαλουν παλι στα κελια τη βαζουν μαζι με μελι και τη δευτερη φορα που θα τρυγησεις θα ειναι ευκολο να την παρεις.
Δεν ξερω αν σε καληψα αλλα αυτη την τεχνικη δουλευουν ολοι σχεδον οι παλιοι.
Αλωστε το ελατο στην αρχη δινει βανιλια, μετα ειναι μελι κανονικο .