Με πολυ κοπο, χωρις ταισματα και φαρμακα τρεχω απο τον Φεβρουαριο για να παραγαγω ενα αριστης ποιοτητας μελι. Φτανει η στιγμη που πρεπει να αρχισω το ξεμελιασμα. Συμφωνα με γνωμες παλαιων μελισσοκομων αλλα και νεων μεσω ιντερνετ καταληγω να παρω ενα φημισμενο ηλεκτρικο μαχαιρι ατμου. Εμφιαλωνω το μελι μου σε βαζα και παρατηρω στα περισσοτερα πρασινα μικροσκοπικα στιγματα μπογιας. Οταν ρωτησα τον κατασκευαστη τι θα απογινει ολη αυτη η μπογια που ξεκολλαει απο το μαχαιρι και αν περναει στο μελι, η απαντηση του ηταν οτι δεν εχει αναφερει κανεις αυτο το προβλημα και οτι στο τελος θα φυγει ολη πανω απο το μαχαιρι. Οταν τον ξανα πηρα τηλεφωνο και του ειπα οτι βγηκε μεσα σε ολα τα βαζα μου ειπε οτι τελικα του εχουν αναφερει και αλλοι αυτο το προβλημα και οτι ψαχνει λυση. Λεει οτι το μαχαιρι ειναι κατασκευασμενο απο ενα αλλο υλικο και οχι ινοξ για να θερμαινεται/κοβει καλυτερα. Αυτο το υλικο ομως σκουριαζει και ειναι αντιαισθητικο για τον υποψηφιο πελατη οταν το βλεπει στο ραφι για αυτο και το βαφει με πρασινη μπογια........ Εχω στεναχωρεθει παρα πολυ με αυτην την ιστορια και πιο πολυ νευριαζω που δεν με ενημερωσε σωστα απο την αρχη. Θα μπορουσα να το τροχισω για να φυγει η μπογια η στην τελικη να μην το χρησιμοποιησω καθολου.
Το μαχαιρι ειναι απο τον ευαγγελοπουλο. Δεν εχω χρησιμοποιησει αλλα μαχαιρια ατμου αλλα πιστευω οτι οντως κοβει πολυ καλα. Αν ομως αφηνει μπογια στο μελι καλυτερα να ξεμελιαζω με σπατουλα. Οποτε μεγαλη προσοχη στις αγορες σας.... [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Πολύ κρίμα , προτιμώ να μην μπω σε σχόλια ... τέλος πάντων matteus έχει κάποια διαλυτικά που αφαιρούν το χρώμα , μετά αν έχεις, μπορείς να το περάσεις λίγο με μια βούρτσα νικελώματος και είσαι οκ η αν έχεις κοντά κάποιον που φτιάχνει μαχαίρια έχουν τροχό για γυάλισμα να σου κάνει ένα πέρασμα!
Αδερφέ και φιλε Matteus συγνώμη αλλα θα σε στεναχωρήσω. Ειναι δυνατόν να περνούμε υλικό που ειναι βαμμένο με την οποία μπογιά και να το χρησιμοποιούμε για τρόφιμα ; Εχεις κανει τόσο κόπο για να μην "δηλητηριάσεις" το προϊόν σιυ και περνεις υλικό που θερμενεται με ΑΤΜΟ και ειναι βαμμένο με μπογιά και πιστευεις τον οποίο έμπορα; Μα η κοινή λογική λεει οτι πρώτον η μπογιά δεν ειναι βρώσιμη αλλα και οτι θα φύγει απο το υλικό το οποίο σκουριάζει..... Και το βάζει σε τρόφιμο.
Απο που πήρε πιστοποίηση για αυτο το υλικό τον ρώτησες; Και τι παει βα πει κόβει καλύτερα. Κρέας και Κόκκαλα θα κόψουμε. Κερί καθαρίζουμε που με την θερμοκρασία κόβεται και απλα το οποίο υλικό βοηθάει ωςτε να φύγει απο το πλαίσιο. Αυτα τα δικά σου. Για τον έμπορα. Απαράδεκτος και κλασικός κακός Έλληνας πατεντιαρης Που θελει να βγάλει και απο την μύγα λίπος. Θελω πραγματικά να μου πει ποιος έλεγξε το προϊόν του. Πραγματικά απορώ για πιο λογο το εχει ακομα στην αγορά απο την στιγμή που ειναι ελλατωματικο αλλα και ακατάλληλο για τρόφιμα. Αλλα εσεις που το πήρατε φταίτε. Κανονικά το επιστρέφεις πισω. Περνεις τα χρήματα σου. Του κανεις καταγγελία. Οπουδήποτε. Τον κράζεις παντού και την επόμενη το εχει εξαφανίσει απο την αγορά. Νομίζω όμως οτι η κανένας δεν έκανε κατι η ελάχιστοι. Δυστυχως για εμενα η ευθύνη ειναι 50-50 και στους δυο. Η δύναμη ειναι στα χέρια σου. Δωστο πισω. Ολα τα παραπανω που αφορούν εσενα τα γράφω εντελως φιλικά και ειναι κατα γράμμα οτι θα έλεγα στον κολλητό μου φίλο. Μην κολλάτε να διεκδικείτε τα κεκτημένα σας
Συμφωνω εχεις δικαιο σε ολα. Επρεπε να το εχω γυρισει πισω απο την πρωτη στιγμη που ειδα οτι ειναι επικαλυμμενο με μπογια. Οσο για την νοοτροπια του εμπορα τι να πω... του φαινεται αντιαισθητικο να πουλαει το μαχαιρι του αβαφο αλλα ταυτοχρονος δεν τον νοιαζει που θα βγει το μελι μου αντιαισθητικο και ανθυγιεινο. Οτι και να πω ειναι λιγο, τουλαχιστον καλο ειναι να ενημερωνομαστε εστω και απο εδω μεσα γιατι ο καθενας κανει του κεφαλιου του.
Εγω προσωπικά ολα αυτα που σου έγραψα θα τα εκανα και τωρα αν ήμουν στην θέση σου. Έπειτα ,που λεει κ ο Αλέφαντος, πετάς το μαχαίρι στα σκουπίδια. Δεν αξιζει να ασχοληθείς μαζι του μια και σκουριάζει. Ειναι εντελως ανθυγιεινό. Πάρε ένα αλλο που να ειναι καθαρό inox και βάλτο πανω στην συσκευή του και εισαι έτοιμος. Καταλαβενω οτι θα ξανα πληρώσεις αλλα...... Ειναι και το πιο σωστό. Κανεις τόσο κόπο όλη την χρονια μην τον χάλασεις σε αυτό το σημείο. Να εισαι καλα
* μαχαίρια ατμού σαν αυτό, κάτι πλαστικές κυψέλες που μπάζουν νερά, και κάτι ξύλινες κυψέλες πανάκριβες από υπερεκτιμημένο κατασκευαστή είναι πράγματι για πέταμα που λέει και ο Άλεφαντος αχαχαχαχα
quiz. Eσείς που τα διαφημίζετε αλήθεια τι προσφορά σας κάνουν? μπάς και κάνω και εγώ καμιά σελίδα...
matteus έγραψε:
Λεει οτι το μαχαιρι ειναι κατασκευασμενο απο ενα αλλο υλικο και οχι ινοξ για να θερμαινεται/κοβει καλυτερα.
Ο χαλκός αν έρθει σε επαφή με όξινα υλικά με ph κάτω από 6.5, που μπορεί να χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα, και ιδιαίτερα σε ψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να διαβρωθεί και να μολύνει τις μαγειρεμένες τροφές με τοξικά οξείδια. Αντίθετα, δεν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης όταν ο χαλκός έρχεται σε επαφή μόνο με υγρά ουδέτερου ή βασικού ph όπως το νερό του δικτύου υδροδότησης (ph 7.2 ως 7..
πηγή wiki
*το σημειώνω γιατί κάποια μαχαίρια και εργαλεία τρύγου, του εμπορίου, έχουν χάλκινα εξαρτήματα που έρχονται καυτά σε επαφή με το μέλι.
θα μπορούσαν πολύ απλά οι έμποροι - κατασκευαστές να μην βάφουν το μαχαίρι και απλά να το κερώνουν έστω και με παραφίνη η οποία στο πρώτο ζέσταμα θα ήταν πανεύκολο να αφαιρεθεί με χαρτί κουζίνας ή σφουγγάρι με καυτό νερό . το ίδιο κάνω και εγώ με το μαχαίρι μου δεν το καθαρίζω επιμελώς μετα το τέλος του ξεμελιάσματος , το κάνω όμως επιμελώς πριν ξανακόψω την επόμενη φορά με καυτό νερό και σφουγγάρι . Έτσι λοιπόν ούτε σκουριές ούτε τπτ
Olomelia, το ειχα δοκιμασει την πρωτη χρονια οταν τα πλαισια ηταν λιγα και δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος. Για λιγα πλαισια η για λεπτομερειες με βολεψε η απλη πηρουνα.
Περασα απο ενα ασχετο μαγαζι και ειδα στην βιτρινα το μαχαιρι απολεπισμου του Ευαγγελοπουλου. Εκατσα και του εξηγησα τι συνεβει για να ξερει τι παει να πουλησει. Οταν περασα ξανα μετα απο μερικες ημερες, μου λεει οτι ρωτησε τον ταδε επαγγελματια και του ειπε εκεινος οτι δεν αφηνει τιποτα. Εσκασα στα γελια ... και σκεφτηκα οτι ειναι τυφλοι η δεν τους νοιαζει και δεν κοιτανε τι μελι βγαζουν.
Παντως δεν περναει μερα που να μην το σκεφτομαι και να μην τον βριζω απο μεσα μου.
Εσεις πιο μαχαιρι ατμου δουλευετε ? Μου προτεινετε καποιο συγκεκριμενο κατασκευης ινοξ? Αυριο κιολας θα το πεταξω για να μην εχω τις ιδιες ιστοριες και με το πευκομελο...
το inox σαν υλικό είναι αρκετά δυσθερμαγωγό με αποτέλεσμα να μην λιώνει - κόβει τόσο εύκολα το κερί καλύτερο είναι το χαλύβδινο αφού πρώτα απαλλαγούμε από την μπογιά που έχει επάνω
το inox σαν υλικό είναι αρκετά δυσθερμαγωγό με αποτέλεσμα να μην λιώνει - κόβει τόσο εύκολα το κερί καλύτερο είναι το χαλύβδινο αφού πρώτα απαλλαγούμε από την μπογιά που έχει επάνω
Χρησιμοποιησα αυτο με το μποιλερ (Ευαγγελοπουλος Στεργιος) μπορω να πω οτι ειναι καλο μα απαιτει συχνο τροχιμα για να κοβει καλα.. δυσκολευει ομως πολυ η απολεπιση σε μαυρες και παλιες κυρηθρες, με συνεπεια να ειναι εξεραιτικα κουραστικο κατοπιν πηρα το ηλεκτρικο παλομενο απο την πατραικη μελισ.. καλο ειναι και γρηγορο, σοβαροτατο ομως μειονεκτιμα χαλαει πολλες φορες τα κερια.. συνεχιζω μεχρι να βρω κατι για σωστη απολεπιση. Παντως το θεμα αυτο ειναι πολυ σοβαρο και κατα την γνωμη μου ολες οι προτεινομενες λυσεις εχουν υπερ αλλα και κατα..
Οπως τα λεει ειναι .... Εμαθα οτι για να λειανω το μαχαιρι μου μπορω να χρησιμοποιησω λεπτη λιμα η λαδακονο. Ειναι κατι το οποιο μπορω να κανω μονος μου, π.χ με λαδακονο η πρεπει να απευθυνθω σε καποιο μαγαζι που τροχιζει μαχαιρια?
έχω πάρει και εγώ ένα παρόμοιο μαχαίρι από την μελισσοκομική αθηνών που είναι επίσης βαμμένο (μονο το έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα).
τελικά φίλε matteus πως έβγαλες την μπογιά και πως το τρόχισες ,για να μην πάθω και εγώ τα ίδια;
Λοιπον γεια σας,
Η μπογια βγηκε πανευκολα με την χρηση ενως ατμοκαθαριστη. Υποψην στον ατμοκαθαριστη προσαρμοζω ενα μικρο βουρτσακι σαν αυτο [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
Τωρα για το τροχισμα ατυχησα και θα σας πω γιατι.
Το πηγα σε εναν γνωστο μου μελισσοκομο να μου το τροχισει, διαπιστωσαμε οτι το μαχαιρι εχει κακες κολλησεις απο την μια μερια με αποτελεσμα να μην το πιανει το ακονιστιρι καλα και να μην τροχιζεται καλα και ευθεια.
Ηρθα σε επικοινωνια με τον Ευαγγελοπουλο και φωναζε λολ ... Του το εστειλα πισω να μου το τροχισει ετσι οπως πρεπει η να στειλει ενα καινουργιο. Ακομα περιμενω ...
Αα επισης το καζανακι που συνοδευε το μαχαιρι σταματησε να λειτουργει στον δευτερο του τρυγο. Του εβαλα ξυδι μεσα γιατι ειχε πιασει αλατα η αντισταση αλλα οπως φαινεται θα με παιδευει πολυ στο μελλον γιαυτο σκεφτομαι να αγορασω ενα ινοξ.
χααχαχαχα !!!! κλαίω ... το ωραίο είναι ότι οι τύποι δεν ήξεραν καν να χειρίζονται το μαχαίρι ... για αυτό έμπαιναν διαφοροι οι περισσότεροι μετά από 2-3 σκηνές είχαν κόψει τα @φρύδια τους