Δεν πρόκειται για κάτι καινοτόμο και καινούριο. έκανα μια μίξη από τα διάφορα που κυκλοφορούν στο δίκτυο.Μου κόστισε 5?. Χρησιμοποίησα υλικά τα οποία βρίσκονται εύκολα μέσα σε ένα σπίτι. Καταρχήν το ξύλο προέρχεται από ρετάλι που ζήτησα από τον επιπλοξυλουργό της γειτονιάς μου, χρησιμοποίησα γωνίες συγκράτησης από ένα γραφείο που ποτέ δεν χρειάστηκε να τοποθετήσω. Ο σφήγκτήρας προέρχεται από μια μέγγενη που είχε χαλάσει πρόσφατα. Για βάση της κουλούρας σύρματος τοποθέτησα μια βάση από Πύργο cd και τρεις κουβαρίστρες για τις οποίες η γυναίκα μου ακόμα με κυνηγάει. Ο χρόνος κατασκευής ήταν περίπου 30'. Τα 5? τα έδωσα για να αγοράσω ένα πλαστικό παιχνίδι στο γιο μου για να μη με ενοχλεί. Χεχε!!!
Δεν πρόκειται για κάτι καινοτόμο και καινούριο....... ΣΩΩΩΩΩΠΑ!
Τι σύμπτωση ε; Όλοι το ίδιο έχουμε φτιάξει !!! Τώρα κι' εσύ δεν μπορούσες να σκεφτείς κάτι διαφορετικό;
Μιά χαρά είναι και με λίγη βελτίωση θα το χαρείς για πολλά χρόνια, τρείς παρατηρήσεις έχω για να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς να βλαστημάς....
1. Θα σου πρότεινα να βάλεις τις μεγάλες γωνίες γιατί αυτά τα μικρούλια με την χρήση θα τα πάρεις στο χέρι. 2. Πρόσεξε πόση πίεση θα ασκείς με την βίδα στο πλάϊ γιατί έχει μικρή επιφάνεια επαφής και μπορεί να σου τραυματίσει το ξύλο. 3. Αγόρασε την σωστή βάση (μεταλλική) που έχει και τον οδηγό για το σύρμα. Αυτό από τα CD είναι ανεπαρκές για να κρατήσει. Δοκίμασες να συρματώσεις;
Εγώ αποφάσισα εξ' αρχής να το φτιάξω χωρίς κινητά μέρη (σφιγκτήρες/χερούλια πόρτας) που μπορεί να χαλάσουν ή αποκτήσουν τζόγο. Μετά οι φαρδιές επιφάνειες από τις γωνιές εξασφαλίζουν πολύ δυνατό πιάσιμο και ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης στα πλαϊνά....
Σου έφτιαξα αυτό το .gif για να το δεις πως δουλεύει....λίγο υπομονή να φορτώσει.
Το μόνο που θέλω να βελτιώσω είναι η ελεγχόμενη ροή ρεύματος προς το σύρμα για την αποφυγή λιωσίματος των κεριών. Αυτοί οι μετασχηματιστές πωλούνται με κάτι άθλια και φτηνιάρικα κροκοδειλάκια που στην επαφή τους με το σύρμα προκαλούν μία μίνι-ηλεκτροκόληση! Πολλές φορές βρέθηκα και με το σύρμα κομμένο από τους απανωτούς σπινθηρισμούς. Θα παρεμβάλλω έναν push-on διακόπτη που θα δουλεύεται στο πόδι για να μπορώ να περνάω τα κεριά με δύο χέρια ελεύθερα. Έχει φτιάξει +400 πλαίσια σε 2 χρόνια και είναι σαν να φτιάχτηκε σήμερα.
Χρόνος ολοκλήρωσης συρματώματος 2 λεπτά. Πρόσεχε όμως, τις κουβαρίστρες τις έβαλα φέτος και είναι μικρότερος ο χρόνος....γι' αυτό άρχισε να κάνεις προπόνηση φέτος τον χειμώνα!
Geo όταν πατεντάρεις το μετασχηματιστή δωσε οδηγίες. Την πρώτη φορά που κόλλησα κεριά νόμιζα πως έκανα ηλεκτροκόλληση καγκελαόπορτας. Άσε που τα κεριά έλιωσαν σαν παγωτό!
δεν γνωρίζω αν οι μετασχηματιστές σας δίνουν εναλλασσόμενο ή συνεχές ρεύμα ... μάλλον εναλλασσόμενο δίνουν ............ πάντως αν θέλετε υπάρχουν μετατροπείς σαν αυτόν που μπορούν να μειώσουν κατά βούληση την τάση ούτως ώστε να κάνετε την ζωή σας πιο εύκολη
επίσης υπάρχουν και μετατροπείς σαν αυτούς ...... [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] για χρήση με μπαταρία αυτοκινήτου που μπορούν να κάνουν μια χαρά την δουλειά τους
τέλος με κάθε επιφύλαξη να αναφέρω ότι ίσως να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και dimer στην ΕΊΣΟΔΟ του μετασχηματιστή (αυτά τα κουτάκια με τον περιστροφικό διακόπτη που χρησιμεύουν για να χαμηλώνουμε φωτισμό )
ελπίζω μια από τις τρεις λύσεις να βρει εφαρμογή στις ( μαγκιές ) που κατασκευάζετε
Έχω φτιάξει κι εγώ μία τέτοια συσκευή. Έχει και μετασχηματιστή για να βάζω κεριά. Αντί για μετασχηματιστή χρησημοποίησα ένα τροφοδοτικό από έναν παλιό υπολογιστή που δεν χρειαζόμουνα. Τα τροφοδοτικά αυτά έχουν το πλεονέκτημα οτι βγάζουν διάφορες τάσεις σε διάφορες φίσες. Για παράδειγμα έχει έξόδους 12V, 9V, 5V, 3V, -5V, -3V. Καταλαβαίνεται οτι μπορώ να δώσω στο σύρμα οτι τάση θέλω κάνοντας συνδιασμούς (2V,3V,4V,5V,6V,7V.....36V). Συνήθως χρησημοποιώ 12ν στο συρμα για τα κεριά. Με βόλεψε όμως και σε άλλες πατέντες και εργασίες το τροφοδοτικό καθώς έχει φίσες και μπορείς να το συνδέεις και να το ξεσυνδέεις έυκολα. Το χρησημοποιώ και σε ένα μηχάνημα- πατέντα που έφτιαξα για να κόβο διογκομένη πολυστερίνη ζεσταίνοντας σύρμα και να φτιάχνω κατασκευές με αυτή.
[quote="Johnniebee"]Έχω φτιάξει κι εγώ μία τέτοια συσκευή. Έχει και μετασχηματιστή για να βάζω κεριά. Αντί για μετασχηματιστή χρησημοποίησα ένα τροφοδοτικό από έναν παλιό υπολογιστή που δεν χρειαζόμουνα.
προφανος οι μετασχηματιστες σας βγαζουν πολλα watt.αυτα ειναι που κανουν το κερι να λειωνει αργα η γρηγορα.τα βολτ ειναι η ταση και μονο που καλο ειναι να φτανει τα 12-14 βολτ ωστε να μην μας χτυπαει το ρευμα. η κατασκευη απλη και καλη και ο γιος σου χαρουμενος για το παιχνιδι...τι αλλο θες;; αυτο που ψαχνω να προσαρμοσω ειναι να βαλω καπως - καπου τους ακροδεκτες ωστε με μια κινηση να ακουμπανε το συρμα.οπως το στυλ που λανσαρει γνωστη μεγαλη εταιρεια του χωρου.ο χειμωνας ειναι μεγαλος...μολις το καταφερω θα ενημερωσω με σχετικες φωτο.
προφανος οι μετασχηματιστες σας βγαζουν πολλα watt.αυτα ειναι που κανουν το κερι να λειωνει αργα η γρηγορα.
Ένας μετασχηματιστής δεν χαρακτηρίζεται από watt αλλά από volt. Τα watt βγαίνουν σε συναρτηση με το τι συνδέιες στον μετασχηματιστή, δηλαδή τι αντίσταση του βάζεις. Για να γίνω πιο κατανοητός, σε 1 μετρο σύρμα μελισσοκομίας συγκεκριμένου πάχους ότι μετασχηματιστή 12ν συνδέσουμε θα έχουμε ίδιο αποτέλεσμα. Το σύρμα θα ζεσταθεί στον ίδιο χρόνο και θα καταναλώσε τα ίδια watt.
Έτσι αυτό που φταίει αν χρησημοποιείτε 12ν και λιώνει πολύ γρήγορα το κερί είναι το σύραμα που χρησημοποιείτε (είναι πολύ λεπτό) ή η κυρήθρα(είναι πολύ λεπτή).
Αυτό το αποτέλεσμα βέβαια θα έχουμε με όποιον μετασχηματιστή και αν χρησημοποιούμε αν το αφήσουμε πολύ χρόνο να καίει. Μια καλή λύση για αυτό το πρόβλημα είναι να βάλουμε (ούτε εγώ έχω βάλει ακόμα) μια πλάκα ξύλο,μάρμαρο, κομμένη στο μέγεθος της κηρύθρας, στο μηχάνημά μας ακριβώς 1-1,5 χιλιοστά κάτω από τα σύρματα ώστε όταν λιώνε το κερί να μην πέφτει κάτω αλλά να σταματά εκεί στην πλάκα και μόλις κρυώνει λίγο να είναι στα σύρματα κολλημένο.
..δεν έχω πρόβλημα με τον μετασχηματιστή, μιά χαρά κάνει τη δουλειά του. Θέλει 7 με 8 δεύτερα για να γίνει το πέρασμα του κεριού. Δεν χρειάζεται παραπάνω......Το δεξί μου χέρι που κρατάει συνέχεια το κροκοδειλάκι και κλείνει κύκλωμα θέλω να αποδεσμεύσω! Γι' αυτό και σκέφτηκα τον διακόπτη/γκάζι ποδιού σαν τις μηχανές γαζώματος. Έχω στην αποθήκη ένα αλλά πρέπει να το βρώ πρώτα. Μόνιμές επαφές είναι το επόμενο στάδιο. Θα σας κρατάω ενήμερους!
Φίλε GeoBees εγώ για να μην το κρατάω συνέχεια κάνω το εξής. Έχω μανταλώσει τα κορκοδηλάκια σε 2 πρόκες οι οποίες φρακάρουν ακριβώς στο καψούλι. Έτσι σφηνώνω το ένα καρφί στο ''πρωτο'' καψούλι και το αλλο στο ''τελευταί'' όσο κολλάω το κερί έχω και τα δύο χέρια ελεύθερα. Βέβαια ο διακόπτης ποδιού είναι πιο εξεληγμένος αλλά προς το παρόν κάνω τη δουλειά μου κι έστι.
Εκτός από volt, watt και συναφή, παίζει ρόλο και κάτι άλλο στο λιώσιμο του κεριού. Αυτό είναι η καθαρότητα του. Δηλαδή, έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν κεριά που σπάνε πιο εύκολα και κάποια τα οποία είναι πιο ευκαμπτα, πιο ευλίγιστα. Αυτό συμβαίνει δυστυχώς στα φύλλα κηρήθρας πολλών εγχώριων και ξένων εταιριών όπου υπάρχει μια μικρή πρόσμιξη με παραφίνη. Η παραφίνη έχει την ιδιότητα να σληραίνει το κερί. Η πρόσμιξη γίνεται για τον εξής λόγο: περισσότερο υλικό (φύλλα κηρήθρας) περισσότερο κέρδος. Αν αγοράζετε φύλλα κηρήθρας από το εμπόριο και δεν λιώνετε τα δικά σας κεριά, υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν ποσότητα παραφίνης.
Κάποια παρόμοια πατέντα έχω κάνει και εγώ. Την πρώτη φόρα έναν Μ/Σ (μετασχηματιστή) στα 24V και 400 Watt (αυτόν είχα), καταστροφή, σε 2sec το κερί είχε λιώσει και το φύλλο είχε κοπεί στα πέντε. Μέτα έπεσε στα χέρια μου ένας 12V αλλά πάλι πολλά Watt, και πάλι δεν κατάφερα πολλά. Την τρίτη φορά πήρα έναν μικρο 60 Watt και 12V, πλέον όλα καλά αν και λίγο αργός. Όταν κάποιος έχεις έναν έναν μικρό Μ/Σ π.χ. 60 Watt στα 12V, αυτός μπορεί να δώσει μέχρι 5Α ρεύμα (περίπου), αν τώρα βάλουμε έναν 120 Watt αυτός θα μπορέσει να μας δώσει μέχρι 10A (περίπου) κλπ. Τώρα όσο πιο πολύ ρεύμα περνάει μέσα από μια αντίσταση (το σύρμα μας) τόσο πιο πολλά Watt παράγουμε, τόσο πιο πολύ γρήγορα ζεσταίνετε το σύρμα μας. Φυσικά έχει να κάνει με την την τάση εξόδου του Μ/Σ και την ιδική αντίσταση του σύρματος, αλλά γενικά όσο πιο μικρό Μ/Σ, σε Watt,έχουμε τόσο πιο "γλυκά" θα ζεσταθεί το σύρμα. Το επόμενο βήμα θα είναι να βάλω ένα χρονικό ρελέ το οποίο όταν δίνεις εντολή (με ένα μπουτόν) να μετράει κάποια δευτερόλεπτα και μετά να κόβει (Delay off), έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η διαδικασία. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] υπάρχουν και πιο απλά/φτηνά.
προφανος οι μετασχηματιστες σας βγαζουν πολλα watt.αυτα ειναι που κανουν το κερι να λειωνει αργα η γρηγορα.
Ένας μετασχηματιστής δεν χαρακτηρίζεται από watt αλλά από volt. Τα watt βγαίνουν σε συναρτηση με το τι συνδέιες στον μετασχηματιστή, δηλαδή τι αντίσταση του βάζεις. Για να γίνω πιο κατανοητός, σε 1 μετρο σύρμα μελισσοκομίας συγκεκριμένου πάχους ότι μετασχηματιστή 12ν συνδέσουμε θα έχουμε ίδιο αποτέλεσμα. Το σύρμα θα ζεσταθεί στον ίδιο χρόνο και θα καταναλώσε τα ίδια watt.
αυτο φιλε μου ειναι λαθος.Οι μετασχηματιστες χαρακτηριζονται απο τα watt που αποδιδουν. αλλωστε ως γνωστων αν πολλαπλασιασουμε τα volt με τα αμπερ που μας γραφουν πανω στον μετασχηματιστη ξερουμε και ποσα watt ειναι. Νομιζω οτι ενας 80αρις θα ειναι μια χαρα. φιλε Christos335 κατι τετοιο εχω σκεφτει και εγω (χρονικο)και ψαχνω να κανω και μια πατεντα για μην δουλευω με ακροδεκτες και κορκοδειλακια. απλα περιμενω τα πολλα κρυα που και λογο της εγκυμοσυνης μας θα με κλεισουν μεσα...
Μια καλή λύση για αυτό το πρόβλημα είναι να βάλουμε (ούτε εγώ έχω βάλει ακόμα) μια πλάκα ξύλο,μάρμαρο, κομμένη στο μέγεθος της κηρύθρας, στο μηχάνημά μας ακριβώς 1-1,5 χιλιοστά κάτω από τα σύρματα ώστε όταν λιώνε το κερί να μην πέφτει κάτω αλλά να σταματά εκεί στην πλάκα και μόλις κρυώνει λίγο να είναι στα σύρματα κολλημένο.
Γιάννη, το δοκίμασα αυτό στην αρχή. Υπάρχει το εξής πρόβλημα σε όλα τα ξύλινα πλαίσια της αγοράς, δεν είναι ΠΟΤΕ στο ίδιο ακριβώς επίπεδο και τα 4 σύρματα! Όπου γουστάρουν τρυπάνε πολλές φορές. Π.χ. το αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές ήταν να κάθεται σωστά επάνω, στη μέση μέτρια και κάτω να έχει κοπεί το κερί λόγω αυξημένου διάκενου. Μία λύση που σκέπτωμαι -και μάλλον θα δουλέψει- θα ήταν, να γίνει αυτό με τα πλαστικά πλαίσια της Tecnosetbee που ήδη έχω πάρει φέτος.....βγαίνουν όλα από την ίδια πρέσσα, άρα είναι ολόϊδια τρυπημένα.
Υ.Γ.Ενημέρωσέ με για το δρομολόγιό σου πρός τα μέρη μου.
...λέω για το τέλος της εβδομάδας που έρχεται, να τελειώσω και με τον τρύγο του ρεικιού.
Johnniebee έγραψε:
Όταν κάποιος έχεις έναν έναν μικρό Μ/Σ π.χ. 60 Watt στα 12V, αυτός μπορεί να δώσει μέχρι 5Α ρεύμα (περίπου).
mpampis13 έγραψε:
Νομιζω οτι ενας 80αρις θα ειναι μια χαρα.
Είστε μέσα και οι δύο.
Στέλιος1 έγραψε:
ερώτηση τώρα ........... 1η)έχει μετρήσει κάποιος απο εσάς τάση στον μετασχηματιστή ? 2η) έχει μετρήσει κανείς την αντίσταση του σύρματος όταν αυτό είναι περασμένο στο τελάρο εγώ με το σύρμα που δουλεύω την έχω μετρήσει και είναι περίπου 11 ώμ
Εαν εχεις μετασχηματιστη μεγαλυτερης ισχυος και λιωνει τα κερια, ενας τροπος μειωσης της ισχυς του ειναι να συνδεσεις ενα ή περισσοτερα λαμπακια 12 ή 24 volt, που ριχνουν την ταση καταλαλονοντας ρευμα.
χαίρομαι πολύ που κάποιος ασχολήθηκε με μετρήσεις και παρέθεσε νούμερα
μια μικρή ένσταση μόνον η τάση που μέτρησες είναι εν καινό και όχι υπό φορτίο αν δείς εδώ τα νούμερα δεν βγαίνουν [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
όσο για την αντίσταση έχεις δίκιο φίλε μου ότι είναι σχεδόν δεκαπλάσια με το σύρμα που έχω αγοράσει που είναι inox 0.4mm
μέτρησα και αντίσταση στα τελάρα τα οποία αγόρασα με τον πληθυσμό από άλλον μελισσοκόμο (εμφανώς χοντρότερα) και ήταν κάτω από 2 ωμ
τα δικά σας σύρματα τι διαμέτρου και τι τύπου είναι; (nicrom inox) κτλ
το μόνο που έχω να πω είναι ότι η χρήση μπαταρίας αυτοκινήτου για τροφοδοσία αντί για μετασχηματιστή είναι σχετικά επικίνδυνη , καθώς η αντίσταση του σύρματος πλησιάζει στο 1 ωμ
θα πρότεινα να βάλουμε όλοι τα μυαλά μας κάτω και μέσα από ανταλλαγή ιδεών να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε συστηματάκια τα οποία να μπορούν να ρίχνουν την ισχύ κατά βούληση ούτως ώστε να μήν έχουμε φαινόμενα υπερβολικά γρήγορης τήξης κεριού εγώ πρότεινα σε προηγούμενο ποστ την χρήση dimer στην είσοδο του μετασχηματιστή Κάτι τέτοιο δλδ [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
ο φίλος παραπάνω την χρήση λαμπτήρων για αύξηση αντίστασης !!!!!!!!!!
χαίρομαι πολύ που κάποιος ασχολήθηκε με μετρήσεις και παρέθεσε νούμερα
μια μικρή ένσταση μόνον η τάση που μέτρησες είναι εν καινό και όχι υπό φορτίο
Στέλιο ναι, το συνηδειτοποίησα αφ' ότου το πόσταρα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό που δεν μέτρησα, είναι και η ωμική αντίσταση του σύρματος ενώ έχει ζεσταθεί στο τέλος και φυσικά για να είναι ολοκληρωμένο πρέπει να μετρήσω τις αναπτυσόμενες θερμοκρασίες σε όλο το μήκος του. Δεν μου ακούγονται και πολύ πρακτικά να έχουμε αντιστάσεις εν σειρά αφού θα επιμηκήνεται ο χρόνος. Το πρόβλημα είναι η θερμοκρασία του σύρματος κύριοι....εκεί θέλω να καταλήξω και να ελέγχω....!!!!!!!!!!!! Θα χρησιμοποιήσω έναν διακόπτη/ρελλέ που είναι για 25A DC, τον έχω στα -ξεχασμένα πια- ηλεκτρονικά μου. Θα επανέλθω με τα νέα στοιχεία ASAP !!!
*επίσης, χρονοδιακόπτης με από 1 έως 10 sec προεπιλογή.....