|
| HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. | |
|
+15koske sotto giota DIMS yiorgos granazis spithoyras Sakis G nikosf13 beespyros neos NINAS milmos Αγγελής60 lingistis 19 απαντήσεις | |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Μαρ 18, 2013 6:36 pm | |
| - geobees έγραψε:
- Σελ 98
Όπως φαίνεται στον πίνακα 1, στην αναλογία 1:10 νερού ζάχαρης καιμετά από 6 λεπτά βρασμού και 10 ml λεμονιού (δοκιμή 1) η HMF παρέμεινεχαμηλή (8,4 mg/kg).
Ναι αλλά αυτό το δοκίμιο (#1), όπως συνεχίζει να γράφει στην σελ. 99, ʽʽτο διάλυμα δεν μετατράπηκε ικανοποιητικά σε ζυμάρι και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης παρέμεινε αδιάλυτηʼʼ δηλαδή πρακτικά οι μέλισσες δεν μπορούνε να την φάνε. Φίλε geobees, νομίζω καλά κάνεις και χρησιμοποιείς μπεν μαρί. Το θέμα είναι ότι έγιναν κάποιες μετρήσεις που ανέδειξαν ένα υπαρκτό πρόβλημα. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι αφορμή για να γίνει ένα θετικό βήμα προς όφελος των μελισσοσμηνών. Στη ερώτηση για το εάν κάνουν καλό ή κακό στα μελίσσια οι διάφορες τροφές, η δική μου απάντηση είναι: Αδύνατον να το διαπιστώσει ο μελισσοκόμος.Οι παράγοντες είναι τόσοι πολλοί που δεν μπορείς να καταλάβεις τίποτα. Κάποιοι λένε ότι ταΐζουν από την τάδε τροφή και είδαν θαύματα και πολλά άλλα τέτοια σχόλια ή ότι πάθανε ζημιά κλπ. Επειδή όμως αυτή είναι άλλη κουβέντα, καλά είναι να μην φεύγουμε από το θέμα που είναι σχετικό με το HMF. Οπότε θυμίζω κάτι που έγραψα στην αρχή, ότι δηλαδή δημοσιευμένη έρευνα, αυτή εδώ: Blaise W. LeBlanc, Gillian Eggleston, Diana Sammataro, Charles Cornett, Renee Dufault, Thomas Deeby and Eldwin St. Cyr. 2009. Formation of Hydroxymethylfurfural in Domestic High-Fructose Corn Syrup and Its Toxicity to the Honey Bee ( Apis mellifera). Journal of Agricultural and Food Chemistry 57 (16): 7369–7376. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]απέδειξε ότι αν ταϊστούν μέλισσες με τροφές που έχουν υψηλές τιμές HMF τότε αυτές “δηλητηριάζονται”. Έτσι ότι και εάν αποφασίσει κάποιος να δώσει στα μελίσσια του, θα πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στο τι αγοράζει ή παρασκευάζει για αυτά. Το πιο σωστό για μένα είναι να παρασκευάζει ο καθένας μόνος του τις τροφές. | |
| | | parosbees Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 262
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Μαρ 18, 2013 6:54 pm | |
| Γιάννη πιστεύω οτι είναι η αγορά τροφής από το εμπόριο μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα που λέμε εμεις εδώ κάτω. Γιατί οι φορείς και εννοώ οι επιστημονικοί δεν κάνουν πρόταση στο υπουργείο εμπορείου ωστε υποχρεωτικά να αναφέρεται στην τροφή των μελισσιών το ΗMF;Θα μου πείς οτι εδώ πολλές τροφές δεν γράφουν τί έχουν μέσα. Πάντως εγώ με την βανιλομηχανή μου και τις θερμοκρασίες που δουλεύω δεν έχω παράπονο αλλά δεν έχω εξετάσει το προϊόν για ΗMF που θα το κάνω οπωσδήποτε στο άμεσο μέλλον. Πιθανόν η διαφορά να είναι οτι προσθέτω αφού βγεί η βανίλια από την μηχανή περνάει σε δεύτερη μηχανή όπου μπαίνουν και διάφορα άλλα π.χ γύρη. | |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Μαρ 18, 2013 7:19 pm | |
| - lingistis έγραψε:
Ναι αλλά αυτό το δοκίμιο (#1), όπως συνεχίζει να γράφει στην σελ. 99, ʽʽτο διάλυμα δεν μετατράπηκε ικανοποιητικά σε ζυμάρι και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης παρέμεινε αδιάλυτηʼʼ
δηλαδή πρακτικά οι μέλισσες δεν μπορούνε να την φάνε.
Το πιο σωστό για μένα είναι να παρασκευάζει ο καθένας μόνος του τις τροφές.
Αν κατάλαβα καλά, αναφέρεται σε κρυσταλλική ζάχαρι. Αν είναι έτσι, και αντί για κρυσταλλική μπαίνει άχνη, δεν βελτιώνεται το σημείο αυτό; Στις προσπάθειες που έκανα εγώ, κόβοντας την κρυσταλλική σε άχνη, δεν είχα κανένα πρόβλημα στην διάλυση και μάλιστα χωρίς βρασμό του μίγματος. | |
| | | geobees Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 281
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Μαρ 18, 2013 8:25 pm | |
| - lingistis έγραψε:
- geobees έγραψε:
- Σελ 98
Όπως φαίνεται στον πίνακα 1, στην αναλογία 1:10 νερού ζάχαρης καιμετά από 6 λεπτά βρασμού και 10 ml λεμονιού (δοκιμή 1) η HMF παρέμεινεχαμηλή (8,4 mg/kg).
Ναι αλλά αυτό το δοκίμιο (#1), όπως συνεχίζει να γράφει στην σελ. 99, ʽʽτο διάλυμα δεν μετατράπηκε ικανοποιητικά σε ζυμάρι και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης παρέμεινε αδιάλυτηʼʼ
δηλαδή πρακτικά οι μέλισσες δεν μπορούνε να την φάνε.
Φίλε Γιάννη, το πράγμα βρωμάει από παντού όπως προανέφερα γιατί θίγονται μεγάλα συμφέροντα. Προφανώς, δεν ισχύει το δοκίμιο σε όλη του την έκταση....και το λέω γιατί όλο τον χειμώνα έδωσα μόνο καραμέλα. Κρίμα που δεν τράβηξα φωτό ή βίντεο κατά την εφαρμογή τους μέσα στις κυψέλες γιατί το κρύο πολύ και δεν ήθελα να παγώνουν άσκοπα. Χρώμα άσπρο και σκληρό σαν πέτρα έγιναν και χάρηκα ιδιαίτερα γιατί ήμουν χωρίς απώλεια, ούτε μίας μέλισσας....! Απεναντίας, από τα ζαχαροζύμαρα του εμπορίου έχω χάσει εκατοντάδες που κόλλησαν μέσα πέρυσι. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]....δηλαδή στο εξωτερικό (που είναι σοβαροί οι φορείς ελέγχου) γιατί δεν ετέθη ποτέ τέτοιο ζήτημα τόσα χρόνια από χιλιάδες μελισσοκόμους; Εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα οι ιθύνοντες με αυτή την ιστορία, οι συνθήκες δεν είναι πιά οι ίδιες για να πετάμε τα λεφτά μας σε junk foods. | |
| | | geobees Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 281
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Μαρ 18, 2013 9:09 pm | |
| - spithoyras έγραψε:
geobees αφου εχεις τροφοδοτησει με καραμελα μπορεις να μας πεις, ποια τα πλεονεκτηματα εναντι των ζυμαριων ? 1. Το εξαιρετικά μικρό ποσοστό υγρασίας αυτής της τροφής είναι ιδανικό για μελισσάκια που υποφέρουν από νοζεμίαση και μέρη με πολύ υγρασία). 2. Δεν αποθηκεύεται. 3. Δεν κολλάει στις μέλισσες (αν πετύχει και γίνει σκληρό). 4. Καταναλώνεται πολύ αργά. 5. Δεν δημιουργεί απορρίματα στο εσωτερικό της κυψέλης. Αυτά από την πρώτη εφαρμογή φέτος. *Θα αναρτήσω και στο blog σχετικά με την εφαρμογή της πολύ σύντομα. | |
| | | beespyros Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 294
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τρι Μαρ 19, 2013 9:08 am | |
| - Παράθεση :
- Ναι αλλά αυτό το δοκίμιο (#1), όπως συνεχίζει να γράφει στην σελ. 99,
ʽʽτο διάλυμα δεν μετατράπηκε ικανοποιητικά σε ζυμάρι και μεγάλη ποσότητα ζάχαρης παρέμεινε αδιάλυτηʼʼ
δηλαδή πρακτικά οι μέλισσες δεν μπορούνε να την φάνε.
Γιατι δεν μπορουν να το φανε; απλη ζαχαρη δεν ειναι; τωρα οσον αφορα το αν κολανε νομιζω οτι λυνεται με μικροτερες τρυπες που απλα να το γλυφουν απο κατω και οχι να μπαινουν μεσα. | |
| | | lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τρι Μαρ 19, 2013 8:15 pm | |
| - NINAS έγραψε:
- Αν κατάλαβα καλά, αναφέρεται σε κρυσταλλική ζάχαρι.
Αν είναι έτσι, και αντί για κρυσταλλική μπαίνει άχνη, δεν βελτιώνεται το σημείο αυτό; Νομίζω στο άρθρο κάνανε χρήση κρυσταλλικής ζάχαρης. Για μένα το πιο σωστό είναι αυτό που έγραψες Νίνα, να κόβεις την ζάχαρη σε άχνη. - beespyros έγραψε:
- Γιατι δεν μπορουν να το φανε; απλη ζαχαρη δεν ειναι;
Συνήθως δεν την τρώνε και ας είναι ζάχαρι. Βλέπουμε αυτό πύ έγραψε ο φίλος geobees, δημιουργεί απορρίμματα στο εσωτερικό της κυψέλης. Αυτή είναι δική μου διαπίστωση πριν πολλά χρόνια. Αν κάνω ζυμάρια κόβω την ζάχαρη πρώτα σε άχνη. Θα με ενδιέφερε να ακούσω όμως και άλλους. - beespyros έγραψε:
- τωρα οσον αφορα το αν κολανε νομιζω οτι λυνεται με μικροτερες τρυπες που απλα να το γλυφουν απο κατω και οχι να μπαινουν μεσα.
Με τις τρύπες δεν τρώνε όλη την τροφή. Η καλή τροφή δεν “κολλάει” για να μπορούν να την τρώνε οι μέλισσες μπαίνοντας μέσα στην σακούλα. | |
| | | | HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
|
e-mail: melissologia@gmail.com
|
Wherever you are in the world… enjoy your bees!!! | |
|