|
| HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. | |
|
+15koske sotto giota DIMS yiorgos granazis spithoyras Sakis G nikosf13 beespyros neos NINAS milmos Αγγελής60 lingistis 19 απαντήσεις | |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τρι Ιαν 08, 2013 10:42 pm | |
| Πρόσφατα διάβασα κάτι σχετικά με το HMF, διαπίστωσα ότι πολύ κόσμος είχε διαβάσει το ίδιο κείμενο με μένα, μάλιστα αρκετοί είχαν διατυπώσει και άποψή περί αυτού. Εγώ δεν διατύπωσα άποψη αν και καταλάβαινα πάρα πολύ καλά το τι διάβαζα. Από τα σχόλια που διάβασα αναρωτήθηκα αν αυτοί που πρέπει γνωρίζουν τι είναι το HMF.
Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες στο internet για το HMF και αν καθίσει κάποιος να τις μελετήσεις ή θα μάθει ή θα μπερδευτεί περισσότερο… μάλλον το δεύτερο. Έτσι πείρα την πρωτοβουλία να γράψω, με πλήρη ευθύνη, λίγα πράγματα για το HMF. Καθώς θα διαβάζετε θα βρείτε και διάφορα link για παραπέρα μελέτη.
Το HMF είναι η συντομογραφία της λέξης Hydroxymethylfurfural [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
(στα ελληνικά υδροξυμεθυλοφουρφουράλη), που είναι μια χημική ουσία. Η ουσία αυτή παράγεται από σάκχαρα, και ως γνωστό το μέλι έχει σάκχαρα και εδώ είναι ένα πρώτο σημείο όπου σχετίζετε το HMF με την μελισσοκομία. Στο φρέσκο μέλι θα ανιχνεύσουμε πολύ χαμηλές τιμές HMF, κάτω από 15mg ανα κιλό (mg/kg). To mg/kg χρησιμοποιούνται στην επιστήμη και στην τεχνολογία για να υποδηλώσουν περιεκτικότητες και αναλογίες και στην περίπτωση μας είναι το ίδιο με το ppm (εκατομμυριοστού, ppm εκ του αγγλικού parts per million). Στο αποθηκευμένο μέλι όμως, όσο περνάει ο χρόνος τόσο αυξάνετε το HMF σε αυτό από φυσικού του. Επίσης αυξάνετε το HMF με την θερμότητα… οπότε ένα μέλι αποθηκευμένο σε θερμή τοποθεσία θα έχει μεγαλύτερη ποσότητα HMF σε αυτό από ότι ένα αποθηκευμένο μέλι σε ψυχρό μέρος. Είναι λογικό να αυξάνετε το HMF σε κρυσταλλωμένο και μη μέλι που θερμαίνετε πριν να χρησιμοποιηθεί. Η ιδιότητα αυτή του HMF, δηλαδή να αυξάνετε με την πάροδο του χρόνου αλλά και με την θερμική επεξεργασία του μελιού είναι που το έχει ανάγει σε διεθνή δείκτη ποιότητας του μελιού (Codex Alimentarius). [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Ένα μέλι θεωρείτε «κακοποιημένο» όταν έχει πολύ υψηλή τιμή HMF. Το επιτραπέζιο μέλι, αυτό που τρώμε στην φέτα μας με τα παιδιά μας, δεν πρέπει να έχει πάνω από 40mg/kg HMF. Εξαίρεση αποτελεί το μέλι από τροπικές χώρες που μπορεί να έχει έως 80mg/kg HMF (γιατί η φυσική ζέστη του εκεί περιβάλλοντος επιταχύνει την αύξηση του HMF στο μέλι τους και όχι κάποιος ανθρώπινος παράγοντας). Δηλαδή κάθε φορά που θερμαίνουμε το μέλι, αυξάνουμε το HMF σε αυτό με τον κίνδυνο, εάν το εμπορευόμαστε, σε κάποιο έλεγχο να βγει «μη κανονικό» και να υποστούμε και πρόστιμο. Η βοτανική προέλευση του μελιού επίσης επηρεάζει την ταχύτητα με την οποία το HMF αυξάνετε σε αυτό, π.χ. είναι πιο αργή στο καστανόμελο. Σε μέλι αποθηκευμένο στους 20C, η τιμή του HMF μπορεί να υπερβεί τα 40mg/kg μετά από περίπου 8 μήνες. Μέλι με HMF πάνω από 40mg/kg κανονικά πρέπει να προορίζεται για βιομηχανική χρήση (δημητριακά, καλλυντικά κλπ). [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Το συμπέρασμα είναι ότι εάν εμπορευόμαστε το μέλι στο «ράφι», καλά είναι να διαθέτουμε το πιο φρέσκο μας μέλι… σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτική με την θέρμανση του μελιού, αλλά και στο που θα το αποθηκεύουμε.
Το HMF, όπως έγραψα αποτελεί έναν δείκτη ποιότητας του μελιού, χωρίς να σημαίνει ότι υψηλές τιμές σε αυτό έχουν κάποια επιβεβαιωμένη επίπτωση στην υγεία του ανθρώπου. Τρώμε πολλά άλλα τρόφιμα με πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε HMF (αποξηραμένα φρούτα, π.χ. 2200mg/kg HMF στα αποξηραμένα δαμάσκηνα) οπότε όσο αφορά το μέλι είμαστε μια χαρά αφού αυτό που εμπορεύεται έχει HMF κάτω από 40mg/kg. Δηλαδή τιμές πάνω από 40mg/kg δεν μας κάνουν κακό; Δεν μπορώ να σας απαντήσω μια και από πρόσφατες έρευνες, οι επιστήμονες φοβούνται ότι η κατανάλωση τροφίμων με πολύ υψηλές τιμές HMF εμπεριέχουν κίνδυνο για την υγεία μας… [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
ευτυχώς το μέλι δεν είναι μέσα σε αυτές. Δεν ισχύει το ίδιο όμως με τις μέλισσες, και εδώ είναι το δεύτερο σημείο όπου σχετίζετε το HMF με την μελισσοκομία. Τροφή για τις μέλισσες, είτε είναι μέλι αυτό ή οτιδήποτε άλλο, με HMF πάνω από 30mg/kg είναι τοξική για αυτές… όσο πιο πολύ HMF τόσο πιο τοξικό. Δηλαδή εάν ταΐζουμε τα μελίσσια μας με τροφή που περιέχει ας πούμε πάνω από 150mg/kg HMF τότε στην κυριολεξία τα δηλητηριάζουμε και είναι θέμα χρόνου να τα χάσουμε. Στην μελισσοκομία χρησιμοποιείτε αρκετά συχνά το High-fructose corn syrup (HFCS), [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
δηλαδή σιρόπι γλυκόζης - φρουκτόζης, το οποίο αποτελεί ουσιαστικώς σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup - ένα σιρόπι που γίνεται από το άμυλο καλαμποκιού και αποτελείται κυρίως από γλυκόζη), ειδικά επεξεργασμένο με κάποια ένζυμα ώστε να μετατραπεί η γλυκόζη που περιέχει σε φρουκτόζη. Έρευνες στην Αμερική απέδειξαν ότι μελισσοτροφές που έχουν ως βάση το HFCS, συγκεκριμένα το HFCS – 55 (δηλαδή 45% γλυκόζη και 55% φρουκτόζη), αυξήθηκε το HMF σε αυτές (ανίχνευσαν και 240mg/kg) καθώς ήταν αποθηκευμένες, δηλαδή σε επίπεδα πολύ τοξικά για τις μέλισσες. Η αυξημένη χρήση του HFCS – 55 τα τελευταία χρόνια για πολλούς θεωρείτε η αιτία του συνδρόμου κατάρρευσης των μελισσών (CCD) στην Αμερική. Μεγάλο θέμα όπως καταλαβαίνετε για τους Αμερικανούς μελισσοκόμους και τους έχει ανησυχήσει πολύ.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Το συμπέρασμα είναι ότι προσέχουμε τι ταΐζουμε; Ίσως, αλλά είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από αυτό. Η επιστήμη είναι κάτι το δυναμικό… εξελίσσετε και έτσι προοδεύουμε τεχνολογικά. Κάτι άριστο πριν λίγα χρόνια είναι καταστροφικό σήμερα… αλλά η επιστήμη είχε επενδύσει στο παλιό για να πάει στο νέο… είναι βήμα βήμα η πρόοδο, σκαλί σκαλί. Αν θέλουμε να ανέβουμε μια σκάλα για να φτάσουμε στην σκεπή ενός σπιτιού θα πρέπει να πατήσουμε σε όλα τα σκαλοπάτια… καθώς θα ανεβαίνουμε τα πρώτα σκαλιά μας είναι άχρηστα, αν επιδιώξουμε να ξαναπατήσουμε σε αυτά θα πέσουμε και θα τσακιστούμε. Μέσα στην οικονομική κρίση ψάχνουν πολλοί να βρουν το φτηνό δρόμο… αυτός δεν υπάρχει. Η μελισσοκομία έχει προοδεύσει πολύ από το 1940 έως σήμερα. Όσα γνωρίζουμε για την διατροφή της μέλισσας τα γνωρίζουμε κυρίως από μελέτες του 1950 – 1970, λίγες νέες έχουν γίνει από τότε. Σήμερα στο 2013 δεν μπορούμε να αναζητούμε πρόοδο με τις τότε πρακτικές… δεν είναι σωστό να εφαρμόζουμε «πατέντες» του χτες που πλέων μας είναι άχρηστες. Και εδώ είναι το τρίτο σημείο όπου σχετίζετε το HMF με την μελισσοκομία. Πολλές συνταγές υπάρχουν για μελισσοτροφές που πλέον είναι γνωστό ότι έχουν αυξημένο HMF, δηλαδή είναι τοξικές για τις μέλισσες. Πολλές είχαν βάση την τεχνική της καραμελοποίησης. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Η τεχνική αυτή περιγράφετε σε πολλά πιο παλιά μελισσοκομικά βιβλία και ανακυκλώνετε με αναρτήσεις στο internet τόσο στην χώρα μας όσο και αλλού. Ένα πρόσφατο πείραμα που έγινε στην χώρα μας απέδειξε ότι το HMF της καραμελο - τροφής πέρασε τα 200mg/kg. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Στο σημείο αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε και να αναλογιστούμε κατά πόσο η σύγχρονη μελισσοκομία είναι «η γνώση». Δεν έχει να κάνει ούτε με συμφέροντα, ούτε με τίποτα άλλο πονηρό και κρυφό. Αν ζεστάνουμε σάκχαρα θα αυξηθεί το HMF, αν αυξηθεί πολύ το HMF τότε η τροφή είναι τοξική για τις μέλισσες. Αυτές είναι πλέον βασικές γνώσεις. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα σας πω τι να ταΐσετε τα μελίσσια σας… αλλά θα σας επιμένω να διαβάσετε μελισσοκομία… θα σας επιμένω να κατανοήσετε τις βασικές γνώσεις σε κάθε μελισσοκομική πρακτική που εφαρμόζεται ώστε μετά να μπορείτε να αξιολογείται καλύτερα τι διαβάζετε και τι ακούτε.
Καλή χρονιά σε όλους.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την lingistis στις Πεμ Ιαν 10, 2013 3:37 pm, 2 φορές συνολικά | |
| | | Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τετ Ιαν 09, 2013 10:07 am | |
| Καλημέρα Lignistis. Πολύ καλό το άρθρο σου και διαφωτιστικό. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω πέσει στην συγκεκριμένη ανάρτηση στο Διαδίκτυο και για να είμαι ειλικρινής περισσότερο φαινόταν για αντιπαλότητα μεταξύ δύο συγκεκριμένων Ιστοσελίδων , τουλάχιστον στην αρχή. Φυσικά δεν θα δοκίμαζα την συνταγή αν δεν ήταν απόλυτα τεκμηριωμένη επιστημονικά . Δεν το έκανα και δεν πρόκειται να το κάνω στο κοντινό μέλλον. Στο καινούργιο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης και μετά από πειράματα δίνονται κάποια αποτελέσματα της τοξικότητας της τροφής καταλήγοντας, αν θυμάμαι καλά , στο ότι αν μετά τον βρασμό ψυχθεί άμεσα τότε ο κίνδυνος τοξικότητας περιορίζεται σημαντικά χωρίς όμως να αποκλείει οριστικά την τοξικότητα της. Έτσι καταλήγουμε στην ανάρτηση που έκανε ο φίλος Σπυρέτο πρόσφατα και προειδοποιεί τους Νέους μελισσοκόμους στο να φιλτράρουν αυτά που διαβάζουν στο Διαδίκτυο. Συμπερασματικά θα έλεγα ότι για εμάς τους νέους μελισσοκόμους , και τουλάχιστον τώρα στην αρχή , είναι καλύτερα να πηγαίνουμε σε δοκιμασμένες συνταγές τροφοδοσίας ή οτιδήποτε άλλο και όταν αποκτήσουμε την απαραίτητη εμπειρία τότε και μόνο τότε και με την γνώση ότι μπορεί να προκαλέσουμε κάτι άσχημο στα μελίσσια μας προχωράμε στον πειραματικό χειρισμό. | |
| | | milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τετ Ιαν 09, 2013 12:24 pm | |
| Eτοιμάζω αυτές τις μέρες ένα μίγμα από ζάχαρη άχνη - γύρη νωπή και ανακάτεμα με νερό που έχει θερμοκρασία 40ο C.
Το νερό στους 40ο άραγε θεωρείται υψηλό και υποβοηθητικό της αύξησης της HMF?
| |
| | | NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τετ Ιαν 09, 2013 5:12 pm | |
| Διαβάζοντας την ανάρτηση του Αγγελή, μου χτυπησαν οι λέξεις "μετά τον βρασμό" και θάθελα να πω ότι κανένα μελισσοκομικό προϊόν δεν εκτίθεται σε βρασμό. Εκτός αν προορίζεται για ανθρώπινη τροφή (ξινισμένο μέλι πχ). Και με την γνώση ότι τότε δεν θα έχει καμμία ιδιότητα απο αυτό που λέγεται τροφή απο μέλισσα. Το μέλι χάνει οποιοδήποτε διατροφικά θετικό στοιχείο, η γύρη καταστρέφεται τελείως, και δεν χρειάζεται να αναφέρω τον πολτό. Μίλτο, απο τις γνώσεις που έχω η γύρη με την οποία όπως καταλαβαίνω θα φτιάξεις γυρεόπιττα είναι οκ μέχρι 40ο . Όχι παραπάνω. | |
| | | Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τετ Ιαν 09, 2013 5:45 pm | |
| - NINAS έγραψε:
- Διαβάζοντας την ανάρτηση του Αγγελή, μου χτυπησαν οι λέξεις "μετά τον βρασμό" και θάθελα να πω ότι κανένα μελισσοκομικό προϊόν δεν εκτίθεται σε βρασμό.
Εκτός αν προορίζεται για ανθρώπινη τροφή (ξινισμένο μέλι πχ). Και με την γνώση ότι τότε δεν θα έχει καμμία ιδιότητα απο αυτό που λέγεται τροφή απο μέλισσα. Το μέλι χάνει οποιοδήποτε διατροφικά θετικό στοιχείο, η γύρη καταστρέφεται τελείως, και δεν χρειάζεται να αναφέρω τον πολτό. Μίλτο, απο τις γνώσεις που έχω η γύρη με την οποία όπως καταλαβαίνω θα φτιάξεις γυρεόπιττα είναι οκ μέχρι 40ο . Όχι παραπάνω. Φίλη Ninas όσον αφορά τον βρασμό και την ψύξη δεν είναι δικά μου λόγια αλλά τα συμπεράσματα ερευνητικής ομάδας που αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε ένα συγκεκριμένο είδος μελισσοτροφής και της παρασκευής της η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο τώρα τελευταία στο Διαδίκτυο και σίγουρα δεν αναφέρομαι σε τίποτα άλλο και ιδιαίτερα σε θέρμανση του μελιού η των παραγώγων του . Ψάχνω να βρω και την ανάρτηση που διάβασα και δημοσιεύεται στο πρόσφατο τεύχος της Μελισσοκομικής Επιθεώρησης αλλά δεν την βρίσκω τη ρημάδα . Αυτά προς αποφυγήν παρεξηγήσεως γιατί μάλλον λανθασμένα θεώρησες ότι αναφερόμουν στο μέλι . | |
| | | neos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 129
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τετ Ιαν 09, 2013 6:01 pm | |
| [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]που αναφερεται στην ζαχαρη που γινεται καραμελα. | |
| | | beespyros Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 294
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 9:02 am | |
| Το συμπερασμα απο ολον αυτον τον ντορο με τον βρασμο, γιατι ναι για βρασμο μιλαμε, ειναι οτι και η βανιλια που ταιζουμε ολοι τα μελισσια μας εχει υψηλο HMF εγω τουλαχιστον αυτο το συμπερασμα εβγαλα. Αν ειναι τοξικη η συνταγη συγκεκριμενου σαιτ στο ιντερνετ τοτε ειναι και της βανιλιας. Ας βγει καποιος και να μας πει ναι εκανα αναλυση στις ταδε βανιλιες του εμποριου και καποιες βγηκαν με υψηλη και καποιες με χαμηλη HMF. Απο την στιγμη που το θεμα αυτο το κανουν γαργαρα εμενα μου δημιουργουν την υποψια οτι κατι βρωμικο κρυβετε απο αυτους τους ανθρωπους και ετσι δεν τους εμπιστευομαι οτι και αν λενε. Οπως ειπε και καποιος σε καποια σχολια, αλλον ηθελαν να χτυπησουν αυτοι οι ανθρωποι και τελικα τα δικα τους συμφεροντα χτυπησαν. | |
| | | nikosf13 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 222
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 12:12 pm | |
| - beespyros έγραψε:
- Το συμπερασμα απο ολον αυτον τον ντορο με τον βρασμο, γιατι ναι για βρασμο μιλαμε, ειναι οτι και η βανιλια που ταιζουμε ολοι τα μελισσια μας εχει υψηλο HMF εγω τουλαχιστον αυτο το συμπερασμα εβγαλα. Αν ειναι τοξικη η συνταγη συγκεκριμενου σαιτ στο ιντερνετ τοτε ειναι και της βανιλιας. Ας βγει καποιος και να μας πει ναι εκανα αναλυση στις ταδε βανιλιες του εμποριου και καποιες βγηκαν με υψηλη και καποιες με χαμηλη HMF. Απο την στιγμη που το θεμα αυτο το κανουν γαργαρα εμενα μου δημιουργουν την υποψια οτι κατι βρωμικο κρυβετε απο αυτους τους ανθρωπους και ετσι δεν τους εμπιστευομαι οτι και αν λενε. Οπως ειπε και καποιος σε καποια σχολια, αλλον ηθελαν να χτυπησουν αυτοι οι ανθρωποι και τελικα τα δικα τους συμφεροντα χτυπησαν.
Φιλος συμφωνω απολυτα μαζι σου ..... | |
| | | Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 3:46 pm | |
| Αγαπητοι μου φιλοι,εχει επισημανθει πολλες φορες στο παρελθον η τοξικοτητα διαφορων τροφων του εμποριου.Οχι μονο εξαιτιας μιας κακης μεθοδου παρασκευης αλλα συχνα και εξαιτιας των πρωτων υλων που χρησιμοποιουνται.Οχι ολων ομως!Και αυτο οφειλουμε να το αναγνωρισουμε για να μην τα ισοπεδωνουμε ολα. Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΜΕ ΖΥΜΩΜΑ ΚΟΜΜΕΝΗΣ ΚΡΥΣΤΑΛΙΚΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ(ΑΧΝΗ) ΚΑΙ ΑΝΘΟΜΕΛΛΟΥ ΔΙΚΗς ΜΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Οπως θα διαβασατε στην πολυ κατατοπιστικη αναρτηση του φιλου lingistis η τιμη της HMF ανεβαινει περιπου εκθετικα με την αυξηση θερμοκρασιας αλλα και με τον χρονο εκθεσης του τελικου μειγματος στις υψηλες θερμοκρασιες. Οταν ανεβασουμε την θερμοκρασια στους 150 βαθμους π.χ. χρειαζεται ΠΟΛΥ περισσοτερος χρονος μεχρι το τελικο μειγμα να αποκτησει την θερμοκρασια περιβαλλοντος. Ολος αυτος ο χρονος κατα τον οποιο το μειγμα παραμενει στις υψηλες θερμοκρασιες των 145,140.135....κλπ βαθμων ,προσμετρατε σαν κρισιμος χρονος ταχειας αυξησης της HMF. Ο σωστος εμπορικος παρασκευαστης μελισσοτροφων , αφ ενος δεν αφηνει ποτε το μειγμα να ξεπερασει τους 114-116 βαθμους ,αφετερου φροντιζει για την οσο το δυνατον ταχεια ψυξη του τελικου προιοντος . Αν τηρηθουν οι κανονες ορθης παρασκευης αλλα και αποθηκευσης η βανιλια ειναι μια αρκετα ασφαλης τροφη. | |
| | | lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 4:40 pm | |
| - beespyros έγραψε:
- Το συμπερασμα απο ολον αυτον τον ντορο με τον βρασμο, γιατι ναι για βρασμο μιλαμε, ειναι οτι και η βανιλια που ταιζουμε ολοι τα μελισσια μας εχει υψηλο HMF εγω τουλαχιστον αυτο το συμπερασμα εβγαλα. Αν ειναι τοξικη η συνταγη συγκεκριμενου σαιτ στο ιντερνετ τοτε ειναι και της βανιλιας. Ας βγει καποιος και να μας πει ναι εκανα αναλυση στις ταδε βανιλιες του εμποριου και καποιες βγηκαν με υψηλη και καποιες με χαμηλη HMF. Απο την στιγμη που το θεμα αυτο το κανουν γαργαρα εμενα μου δημιουργουν την υποψια οτι κατι βρωμικο κρυβετε απο αυτους τους ανθρωπους και ετσι δεν τους εμπιστευομαι οτι και αν λενε. Οπως ειπε και καποιος σε καποια σχολια, αλλον ηθελαν να χτυπησουν αυτοι οι ανθρωποι και τελικα τα δικα τους συμφεροντα χτυπησαν.
Beespyros, nikosf13 και όλοι οι φίλοι του φόρουμ, νομίζω ότι η παραπάνω τοποθέτηση αδικεί γενικά και επειδή παρόμοιες διάβασα και αλλού από διάφορα άτομα γιαυτό έγραψα όλο το παραπάνω κατεβατό. Για τα άλλα μπλοκ , περιοδικά κλπ και όπου αλλού, για μας που έχουμε μελίσσια δεν έχει καμία σημασία εάν υπάρχει σκοπιμότητα ή οτιδήποτε άλλο σε αυτούς που κάνουν το «ντόρο» που λέμε. Οι νόμοι της φυσικής είναι δεδομένοι και η αλήθεια πάντα μία, δεν υπάρχει έτσι και έτσι. Για τα θέματα με τα οποία ο καθένας μας ασχολείται π.χ. μελίσσια, πρέπει να μελετά και να τα γνωρίζει καλά πριν προβεί σε ενέργειες.
Κάποιοι λοιπόν, με αφορμή το άρθρο στην Μελισσοκομική Επιθεώρηση, όπου αποδείξανε οι αρθρογράφοι με στοιχεία ότι η μελισσοτροφή καραμέλα όπως δόθηκε η συνταγή από ανάρτηση σε ελληνικό blog έχει υψηλά HMF άρχισαν να λένε για την βανίλια. Για μένα η τοποθέτηση αυτή, προσοχή όχι αυτή εδώ στο φόρουμ, αλλά αυτών που έγειραν τέτοιο θέμα για να μεταφέρουν το κέντρο βάρους από πάνω τους στις βανίλιες είναι πέρα για πέρα άστοχη και για πολλούς "κουτοπόνηρη" και δείχνει στα δικά μου μάτια πόσο άσχετοι με την μελισσοκομία είναι, τουλάχιστον στο θέμα αυτό. Και εξηγούμε, και εάν θέλει κάποιος να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί μου (για να υπάρχει γόνιμος διάλογος) παρακαλώ να παραθέσει τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Όπως έγραψα και πιο πάνω, αν ζεστάνουμε σάκχαρα θα αυξηθεί το HMF, αν αποθηκεύσουμε σάκχαρα επίσης με το χρόνο θα αυξηθεί το HMF. Δηλαδή όποια τροφή και εάν κάνουμε, εάν αυτή περιλαμβάνει στην διαδικασία παρασκευής θερμική επεξεργασία των σακχάρων τότε θα αυξηθεί το HMF από την πρώτη ημέρα και θα συνεχίσει να αυξάνετε όσο την έχουμε αποθηκευμένη. Εάν έχουμε φτιάξει πολύ τροφή τότε η αποθήκευση της τροφής σε ψυγείο - καταψύκτη είναι μια καλή επιλογή γιατί επιβραδύνει την αύξηση του HMF. Οπότε ερωτώ εγώ αυτούς τους "κουτοπόνηρους", μόνο η βανίλια υπάρχει; Ας γράψουν και για τα άλλα… ή δεν τα γνωρίζουν; Τι προσπαθούν να πουν στο κόσμο ότι «προσφέρουν» στον κλάδο και στον αρχάριο μελισσοκόμο παρουσιάζοντας πρακτικές που επιφέρουν στασιμότητα. Δεν γνώριζαν ότι η συνταγές που αναρτούν δημιουργούν τροφές με υψηλό HMF… αυτό ήταν γνωστό και σήμερα είναι γνωστό σχεδόν σε όλους, θεωρώ πρέπων ότι οφείλανε μέσα στα τόσα που γράφουν, να προειδοποιούσαν τον κόσμο αλλά έστω και τώρα να το παραδεχτούν και όχι να δείχνουν αλλού. Αν πιάσεις ζεστή εστία θα καείς… απλά τα πράγματα… εγώ ως ενήλικας το γνωρίζω, σε ένα νήπιο όμως θα του το δείξω να το μάθει, δεν θα του ακουμπήσω το χέρι στην φωτιά! Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο γιατί δεν βγαίνει κάτι… αλλά εάν θέλετε να μάθετε νέα πράγματα ίσως πρέπει να διαβάστε σύχρονα βιβλία αλλά σίγουρα επίκαιρη αρθρογραφία που κάποια από αυτή μπορεί να βρεθεί στο internet, αλλά που ακόμα και εκεί η αρχική πηγή είναι ο έντυπος τύπος , δηλαδή τα περιοδικά. Στο Melissologia θα έχετε διαπιστώσει ότι ναι μεν για χάρη της κουβέντας αφήνονται και λέγονται κάποια πράγματα που ίσως για κάποιους δεν είναι 100% σωστά, αλλά υπάρχει «επίβλεψη», δεν έχω δει θέμα επικίνδυνο για τα μελίσσια που να μην υπήρχε επέμβαση, προειδοποίηση ή ακόμα και διαγραφή του… μέχρι και ban σε μέλη έπεσαν που επιμένανε να γράφουν "τα δικά τους χαζά"!!!
Για να ολοκληρώσω, όπως λένε και οι πολιτικοί μας, αν με ρωτήσετε εμένα, για τα δικά μου μελίσσια και με γνώμονα τι είναι καλό για αυτά, από τροφές θα έβαζα στην σειρά από το πιο ακίνδυνο στο πιο επίφοβο τα εξή…
Φρέσκο μέλι. Σιρόπι με κρύο νερό και ζάχαρη. Μέλι ζεσταμένο στους 45C (π.χ. για αποκρυστάλλωση). Σιρόπι με χλιαρό νερό και ζάχαρη. Ζυμάρι με κομμένη ζάχαρη (άχνη), μέλι και ζεστό νερό. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βραστό νερό και ζάχαρη, αλλά να ψυχθεί αμέσως μετά. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βρασμό ζάχαρης αλλά να ψυχθεί αμέσως μετά. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι σωστά παρασκευασμένες μελισσοτροφές του εμπορείο (π.χ. μελισσοτροφή τύπου βανίλια). Οτιδήποτε έχει να κάνει με βραστό νερό και ζάχαρη, αλλά να ψυχθεί σιγά σιγά χωρίς ψύξη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βρασμό ζάχαρης αλλά να ψυχθεί σιγά σιγά χωρίς ψύξη.
Και είμαι σίγουρος ότι ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή. Προσωπικά όταν ετοιμάζω τροφή για τα μελίσσια μου είναι για να ταϊστούν αυτά αμέσως, την ίδια ή επόμενη μέρα και το πολύ να αποθηκευτεί στο καταψύκτη για 5 με 10 μέρες. | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 5:28 pm | |
| Και ενα ακομη ερωτημα ειναι πως μπορει καποιος να γνωριζει αν η βανιλια που αγορασε δεν ειναι απουλητη στην αποθηκη για ενα 6μηνο ? και επισης δεν θα επρεπε η μελισσοτροφες οπως η βανιλια να εχουν πανω συην συσκευασια τους ημερομηνια λεξεως ? αφου τιθετε θεμα HMF.Η δικη μου αποψη ειναι οτι δεν εφαρμοζεται κανενας κανονας περι HMF στην παρασκευη των μελισσοτροφων γιατι δεν υπαρχει κανενας κρατικος ελεγχος λογω της αιωνιας παραλησιας-αδιαφοριας του κρατους.
lingistis πολυ κατατοπιστικα τα γραφομενα σου Beespyros συμφωνω σε μεγαλο βαθμο με τα λεγομενα σου. | |
| | | Sakis G Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 605
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 5:59 pm | |
| | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 6:30 pm | |
| Ευχαριστω για την παραπομπη σου sakis G ηταν πολυ ενδιαφερουσα. | |
| | | granazis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 619
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 10:11 pm | |
| Σχετικα με ολο αυτο το <<ντορο>> περι καραμελας..κλπ κλπ.. η γνωμη μου ειναι .. οτι καποιος παραβρασε τη ζαχαρη προσπαθοντας να φιαξει βανιλια και μας το πασαρε για.... καινοτομα...... συνταγη.. Αν ειναι ετσι ...ερχετε δευτερος πεστε του ..!!! Εχω πανω απο 100 αποτυχιες στην παρασκευη βανιλιας χωρις βανιλομηχανη... αρα και απειρες συνταγες...!!! Δηστυχως ακομα αγοραζω τροφες ... αν και προτιμω τη ζημωτη.... | |
| | | yiorgos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 204
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Πεμ Ιαν 10, 2013 10:31 pm | |
| Νομιζω οτι αμα κρατας μελια για τροφες που θα χριαστουνε στη διαρκια του χειμονα, δεν ειναι να σε αποσχολι και πολυ το ολο θεμα!! Σε βιβλιο του Νικολαϊδη το ονομαζει..... τη μεθοδο της τροφαποθηκης!! και υποσχεται ακμεα αναπτυξη και μεγαλη αποδοση την επομενη χρονια. τοσο οστε να σου κανει αποσβεση το "εξοδο" σε μελι!
Σιγουρα υπαρχη θα καποιο "εμπορικο κολπο", αν αναλογιστουμε την υπερπαραγογη μελισοκομων απο τα διαφορα ινστιτουτα κλπ!! Ολοι αυτοι ειναι υποψηφιοι πελατες!! και δεν βγαζο τον εαυτο μου εξω μιας και ειμαι και εγω ακομα "ατζαμις" οπως με προσφονισε ενας παλιοτερος!!! Προσπαθο να αγοραζω επωνημα προϊοντα. για πιο σιγουρα!!
Αν και με την αναρτηση του lingistis εμαθα και κατι!!!! Οταν εκανα σιροπι..... πρωτα εβραζα το νερο για λιγο, (για αποστηροση) και μετα εσβηνα την φωτια και εριχνα την ζαχαρι μεσα. και οπως καταλαβα σημερα μεγα λαθος μου!!! με κρυο νερο θα φτιαχνο σιροπι πια κι ας περνη καποια ωρα παραπανο!! | |
| | | Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Παρ Ιαν 11, 2013 8:55 am | |
| Καλημέρα παιδιά και εγώ συμφωνώ με τον Lignistis και τον yiorgos . Καταλήγω στο ότι πρέπει να ταΐζω με μέλι και το σιρόπι όταν πρέπει να το δώσω θα διαθέτω λίγο χρόνο παραπάνω και θα το φτιάχνω με κρύο νερό. Οι παλιοί Μελισσοκόμοι πιστεύω ότι δεν είχαν τόσες γνώσεις όσες εμείς σήμερα που έχουμε το διαδίκτυο, βιβλία και ένα σωρό περιοδικά αλλά ούτε και τροφές διαθέσιμες , έτσι άφηναν μέλι για ξεχειμώνιασμα και δόξα το θεό μια χαρά τα κατάφερναν. Απλά το να αφήνεις μέλι για ξεχειμώνιασμα απαιτεί περισσότερη εγρήγορση όσον αφορά το ξεχειμώνιασμα των μελισσιών αλλά και μεγαλύτερη προσοχή στους χειρισμούς κατά την διάρκεια του χειμώνα . Μήπως όμως αυτό είναι και μια καλή ευκαιρία να στραφούν περισσότεροι Μελισσοκόμοι σε μια πιο ορθή μελισσοκομική πρακτική και άρα και προιόντα περισσότερο κοντινά προς την Βιολογική Γεωργία και έτσι παράγουμε προιόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας και για μας αλλά και για την Ελλάδα ????? Αν αφαιρέσουμε την ζάχαρη από την διατροφή ή προσθέσουμε βιολογική ζάχαρη όταν και όποτε χρειάζεται είμαστε μελισσοκόμοι με Βιολογικό προϊόν . Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται ή ακούγεται . | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Κυρ Ιαν 13, 2013 1:11 pm | |
| Με ολα αυτα που αναρτησε ο lingistis τελικα ο καλυτερος τροπος για να κανεις σιροπι ειναι με χλιαρο νερο ? ωστε να λιωνει ευκολα και καλα η ζαχαρη χωρις να δημιουργητε θεμα HMF λογω υψηλης θερμοκρασιας ???. Με το κρυο νερο εχω ακουσει οτι η ζαχαρη δεν λιωνει καλα και δυσκολευει της μελισσες. Επειδη το συμπερασμα απ'ολα αυτα οπως το καταλαβα εγω οταν κανεις παραδειγμα βανιλια ειναι να μην υπερβει η θερμοκρασια στα ζακχαρα τους 116 βαθμους αλλα και να κρυωσει οσο το δυνατον γρηγοροτερα το όποιο θερμενομενο μειγμα για να μην υπαρχει μεγαλη συγκεντρωση HMF.
Παρακαλω αν καταλαβα κατι λαθος διορθωστε με. | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Κυρ Ιαν 13, 2013 1:20 pm | |
| Με μια πιο προσεκτικη ματια στην ερωτηση μου την απαντηση την δινει ο lingistis με τα εξης: - Παράθεση :
- Για να ολοκληρώσω, όπως λένε και οι πολιτικοί μας, αν με ρωτήσετε εμένα, για τα δικά μου μελίσσια και με γνώμονα τι είναι καλό για αυτά, από τροφές θα έβαζα στην σειρά από το πιο ακίνδυνο στο πιο επίφοβο τα εξή…
Φρέσκο μέλι. Σιρόπι με κρύο νερό και ζάχαρη. Μέλι ζεσταμένο στους 45C (π.χ. για αποκρυστάλλωση). Σιρόπι με χλιαρό νερό και ζάχαρη. Ζυμάρι με κομμένη ζάχαρη (άχνη), μέλι και ζεστό νερό. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βραστό νερό και ζάχαρη, αλλά να ψυχθεί αμέσως μετά. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βρασμό ζάχαρης αλλά να ψυχθεί αμέσως μετά. Σε αυτή την κατηγορία είναι οι σωστά παρασκευασμένες μελισσοτροφές του εμπορείο (π.χ. μελισσοτροφή τύπου βανίλια). Οτιδήποτε έχει να κάνει με βραστό νερό και ζάχαρη, αλλά να ψυχθεί σιγά σιγά χωρίς ψύξη. Οτιδήποτε έχει να κάνει με βρασμό ζάχαρης αλλά να ψυχθεί σιγά σιγά χωρίς ψύξη. Σορρυ βιαστηκα λιγο να ρωτησω. | |
| | | DIMS Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 26
| Θέμα: HMF..Mαθε τι ειναι και τα τρια σημεια οπου σχετιζετε με τη μελισσοκομια Δευ Ιαν 14, 2013 2:40 am | |
| Πεμτη 26 / 1 / 2012. Τοτε ειχα κανει μια δημοσιευση για τη τροφοδοσια των μελισσων , με τον τιτλο: Τροφοσια Γιατι και Με Τι ? Οταν τοτε ρωτησα , γιατι να ταϊζουμε τα μελισσια με ζαχαροζυμαρα , και οχι με μελι , που ειναι και η φυσικη τους τροφη , και τι δεν ακουσα . [ Οταν ειπα πως το αναφερει ο Νικολαϊδης στο βιβλιο του, καποιος απαντησε οτι δεν θα εγκλωβιστει , σ'αυτα που γραφει ο Νικολαϊδης , γιατι το βιβλιο γραφτηκε προ 50 ετων κ.λ.π , αλλος οτι η ζαχαρη ενω στον ανθρωπο κανει τοσα κακα , στις μελισσες μονο καλο κανει , αλλοι οτι ενα κιλο μελι κοστιζει 10 ε , ενω η ζαχαρη 1ε , και αλλα πολλα.] Με τουτο το σχολιο , δεν θελω να απευθηνθω στους ανωτερω , αλλα σε ολους τους μελισσοκομους , με πολλα η λιγα σμηνη . Δεν γνωριζατε , οτι τα ζαχαροζυμαρα παρασκευαζονται με βρασμο ? Αρα αυξηση των HMF !!! Oταν το βαζουν σε σακουλες ζεστο , για να κρυωσει , περναει πανω απο 1 ωρα . Αρα μεγαλητερη αυξηση των HMF!!! Εκανε ποτε καποιος ελεγχο , ποσα HMF εχουν οι τροφες που δινουμε στα μελισσια μας ? ΟΧΙ ΠΟΤΕ . ΓΙΑΤΙ ??? Kαιρος ειναι να γινει καποιος ελεγχος , για να μαθουμε , εκτως απο τα δηλητηρια που δινουμε στα μελισσια για διαφορες θεραπειες , ποσα δηλητηρια δινουμε και με τις τροφες . Τωρα , οσοι εχουν το σκεπτικο , οτι 1 κιλο μελι κοστιζει 10 ε , ενω 1 κιλο ζαχαρη κοστιζει 1, ε , ας μη τους απασχολει και τοσο , τα ζαχαροζυμαρα ποσα HMF εχουν . Ενα χρονο μετα ξαναρωτω : Μελι η ζαχαρη ? | |
| | | Αγγελής60 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 574
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Ιαν 14, 2013 8:45 am | |
| Φίλε DIMS καλημέρα. Και εγώ καταλήγω στο ότι η καλύτερη τροφή για τα μελίσσια μας είναι το μέλι απλά οι τροφές ενσωματώθηκαν στην επαγγελματική μελισσοκομία γιατί συμφέρει περισσότερο και απαιτεί κατά την γνώμη μου λιγότερο κόπο αφού η παρακολούθηση κυψέλης που την τροφοδοτείς με μέλι σίγουρα απαιτεί περισσότερο χρόνο και επαγρύπνηση . Επειδή είμαι νέος μελισσοκόμος η ανάρτηση αυτή του φίλου Lignistis μου άνοιξε τα μάτια και με έκανε να δω τα πράγματα από την σκοπιά της Ορθής Μελισσοκομικής Πρακτικής αλλά και να καταλάβω ότι η τροφοδότηση με μέλι είναι πιο κοντά στα δικά μου πιστεύω και στον τρόπο χειρισμού που θα ήθελα για τα μελίσσια μου .
Επειδή είμαι νέος μελισσοκόμος και δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να αφήσω τα μελίσσια μου να ξεχειμωνιάσουν μόνο με το μέλι που είχαν μέσα ξεκίνησα με δύο κυψέλες πειραματικά και δεν τις έχω τροφοδοτήσει καθόλου με τα διαφόρων τύπων ζυμάρια με σκοπό να τα παρατηρήσω και να δω πως θα ξεχειμωνιάσουν . Μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε πολύ καλά και δεν βλέπω να υπάρχει πρόβλημα. Φυσικά με το που κάνει μια καλή μέρα πηγαίνω και βλέπω τα αποθέματα μελιού χωρίς να ενοχλώ πολύ και με προσεκτικούς χειρισμούς. Αν όλα πάνε καλά φέτος του χρόνου θα το επεκτείνω σε περισσότερα μελίσσια με σκοπό σε δύο με τρία χρόνια από τώρα να ξεχειμωνιάζουν τα μελίσσια με τα δικά τους αποθέματα αλλά να μπορώ να διατηρώ σε κάποιο ψυγείο τελάρα με μέλι ώστε να τροφοδοτώ σε περίπτωση ανάγκης. | |
| | | giota Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 326
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Ιαν 14, 2013 1:02 pm | |
| Lingistis σ ευχαριστώ για τις διευκρινίσεις σχετικά με την θερμοκρασία που παρασκευάζονται οι τροφες των μελισσών μας. Είχα για χλιαρό νερό, αλλά ...λέω μεγάλες ποσοτητες έχουν οι μελισσοκομοι , που να το βράζουν !! Σαν καλή ....νοικοκυρά έβραζα το σιρόπι, γιατί πίστευα ότι έτσι απολυμένεται η ζάχαρη !!!!! κ δεν μεταδίδεται κανενα μικρόβιο μέσω αυτής!!!!! δηλ, ότι κάνουμε για το σπίτι!!! \ Ευτυχώς άντεξαν τα μελισσάκια μου. Τον χειμώνα φοβαμαι! | |
| | | spithoyras Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 565
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Δευ Ιαν 14, 2013 8:57 pm | |
| Εγω παλι εβραζα το σιροπι για ιμβερτοποιηση νομιζωντας οτι βοηθαω τις μελισσες δινωντας διασπασμενα ζακχαρα. DIMS στη ερωτηση σου - Παράθεση :
- Ενα χρονο μετα ξαναρωτω : Μελι η ζαχαρη ?
Νομιζω πως ενας συνδυασμος και των δυο ειναι μια καλη απαντηση αν καποιος θελει να βλεπει την μελισσοκομια πιο επαγγελματικα.Αλλωστε ζαχαριτσα ειναι κι οχι κανα δηλητηριο μην υπερβαλουμε κιολας.Θα συμφωνησω ομως μαζι σου οτι το ιδανικο θα ηταν το μελι την φυσικη δηλαδη τροφη της μελισσας. Φιλικα Παναγιωτης | |
| | | DIMS Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 26
| Θέμα: HMF...μαθε τι ειναι και τα 3 σημεια οπου σχετιζετε με την μελισσοκομια Δευ Ιαν 14, 2013 11:52 pm | |
| Φιλε Αγγελης 60 γεια σου . Οι τροφες αυτες , ενσωματωθηκαν στην επαγγελματικη μελισσοκομια , γιατι ΜΟΝΟ συμφερουν . Ετσι απλα!! Μη ξεχνας , πως υπαρχουν παρα πολλοι "μελισσοκομοι" , οι οποιοι προσπαθοντας να κερδισουν περισσωτερα , τρυγουν ακομη και τις γονοφωλιες , χωρις ελεος , και μετα τροφοδοτουν με ζαχαροζυμαρα . Εγω τους λεω Ληστες . Πιστευω οτι εκανες πολυ καλλα , που εδωσες μελι σε 2 μελισσια πειραματικα . Κι'εγω εκανα το ιδιο , οχι ομως δινωντας πλαισια με μελι. Περσι , καποιος υπεραμηνομενος τα ζαχαροζυμαρα , ειπε , οτι ενω τα μελισσια του ειχαν μεσα τελαρα με μελι , δεν τα ξεσφραγισαν να φανε , και επειδη δεν τους ειχε βαλει ζαχαροζυμαρο , τα εχασε , διοτι οι μελισσες προτημουν , ελεγε , το ζυμαρι , που ειναι πανω απο την μελισσοσφαιρα . Αυτο μ'εβαλε σε σκεψεις , και προσπαθουσα να βρω τροπο , να δοσω στα μελισσια μου , οσο περισσοτερο μελι μπορουσα , χωρις το φοβο να τα χασω απο πεινα . Σκεφτικα λοιπον , και εφαρμοζω , τον εξης τροπο πειραματικα . Σ'ενα κιλο μελι , προσθεσα 300 gm ζαχαρη αχνη ζαχαροπλαστειου , ωστε το μελι να γινει πιο παχηρευστο , μετα το εβαλα σε σακουλακια ανα μισο κιλο , και τα εβαλα στο ψυγειο , οπου οπως καταλαβαινεις το μελι κρυσταλωσε . Δυο μερες πριν τροφοδοτησω , βγαζω τα σακουλακια απο το ψυγειο , ωστε να μαλακωσουν λιγο , και τα βαζω πανω στα πλαισια . Επειδη δε , η συσκευασια ειναι του μισου κιλου , οι μελισσες το περνουν , πριν αρχισει απο τη θερμοκρασια της κυψελης , να αποκρυσταλωνει το μελι , και να τρεχει πανω στα πλαισια . Θα δοκιμασω και με σκετο κρυσταλωμενο μελι . Αυτη βεβαια , ειναι συνταγη για μερακληδες , και διαβαζοντας την οι "ληστες" γελανε . Οπως βλεπεις, φιλε spithoyras , συνδυαζω μελι και αχνη , με οσο το δυνατον περισσωτερο μελι . Παντα υπαρχει τροπος , να δωσουμε στα μελισσια μελι . ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ . | |
| | | yiorgos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 204
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τρι Ιαν 15, 2013 1:05 am | |
| Θα συμφονησω με τον DIMS. Τους κλεβουμε που τους κλεβουμε την τροφη τους.......... ε να μην την γευτουν κι ολας ειναι αδικο!!! Προσφατα γνωρισα τον κυρ Τακη, 70αρις, μελισοκομος απο γενιες πισω. Ο κυρ Τακης λοιπον ξεχειμονιαζει σε μονοροφα, και προσθετη τελαρα με μελι αν χριαζεται. Το αναφερο απλα σαν παραδειγμα-πληροφορια και ο καθενας μας ας βγαλει τα συμερασματα του, στα πλαισια της ορθης μελισοκομικης πρακτηκης που θελουμε να πετιχουμε.
Φιλικα Γιωργος | |
| | | lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
| Θέμα: Απ: HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. Τρι Ιαν 15, 2013 1:45 am | |
| Αν και η κουβέντα μας άλλαξε αρκετά προς το αρχικό θέμα θα σχολιάσω μόνο και μόνο για να την εμβαθύνω. Καταρχήν από την εμπειρία μου δεν υπάρχει μόνο μία σωστή τεχνική για κάτι. Ως προς την βιολογία, κάθε μελίσσι αποτελεί ένα διαφορετικό (υπέρ) οργανισμό και κάθε οργανισμός μπορεί να συμπεριφερθεί τελείως διαφορετικά σε ένα ερέθυσμα. Μπορούμε να έχουμε στην αρχή του έτους 10 «ολόιδια» μελίσσια, να εφαρμόζουμε σε αυτά ακριβώς τα ίδιες επεμβάσεις και στο τέλος της χρονιάς να έχουμε 10 κατά πολύ διαφορετικά μεταξύ τους μελίσσια. Ως προς την τεχνική, κάθε ένας από εμάς μπορεί να εφαρμόζει την ίδια τεχνική αλλά άμα καλοπροσέξουμε όλο και κάτι κάνει λίγο διαφορετικά. Αυτό το λίγο διαφορετικό είναι αρκετό να επιφέρει εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Οπότε η μελισσοκομική αντίληψη, κάτι που αποκτάμε με το χρόνο και είναι συνδυασμός εμπειρίας, γνώσης, τεχνικής, ταλέντου και ας μου επιτραπεί να πω και χαρίσματος είναι το βασικό μας «εργαλείο» για να χειριστούμε κάθε περίπτωση. Που κολλάνε τα παραπάνω εδώ… η τροφοδοσία δεν είναι κάτι μοναδικό… δεν είναι μόνο μια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τροφοδοτήσει κάποιος και αρκετές τροφές για να διαλέξει. Αν και εκ πρώτης άποψης η λογική μας λέει ότι το μέλι είναι το πιο κατάλληλο για συμπληρωματική τροφοδοσία αυτό δεν είναι πάντα το σωστό. Βασικά είναι μια τροφή που συνήθως αποφεύγουμε. Είναι ακριβή και μπορούμε να πετύχουμε τα ίδια αποτελέσματα με π.χ. ζαχαροζύμαρο ή σιρόπι, προκαλεί την λεηλασία και τις περισσότερες φορές η εφαρμογή δεν είναι σωστή και πνίγονται μέλισσες και αρκετά άλλα αρνητικά. Αν είναι να ταΐσουμε μέλι τότε να μην είμαστε πλεονέκτες και να αφήνουμε πολύ μέλι στα πλαίσια των μελισσών μας… δηλαδή να μην το τρυγάμε όλο. Απλά και όμορφα. Να όμως που «δεν συμφέρει»… αν φτιάξουμε καλές και σωστές τροφές μπορούμε να αντικαταστήσουμε μια ποσότητα μελιού με αυτήν , δηλαδή να τρυγήσουμε περισσότερο και να είναι όλα μια χαρά και εξίσου καλά για τα μελίσσια μας. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουμε πως θα χειριστούμε το κάθε μελίσσι ξεχωριστά! Είμαι από αυτούς που ασκεί επαγγελματικές τεχνικές αλλά γνωρίζω και τις ανάγκες κάθε μελισσιού μου. Βιομηχανικές πρακτικές που τα παίρνουμε όλα σβάρνα και κάνουμε το ίδιο δεν είναι ότι καλύτερο. Μπορεί να εξυπηρετούν και να αποφέρουν αποτελέσματα αλλά υπάρχουν πάντα καλύτερες πρακτικές. Ως πρακτική ασκώ ότι το μελίσσι πρέπει να μπαίνει μέσα στο χειμώνα με πλήρη μέλια στα πλαίσια του. Να του φτάσουν με το παραπάνω. Όταν αρχίζει να ανοίγει ο καιρός στις πρώτες επιθεωρήσεις ίσως χρειαστεί να αφαιρέσουμε κάποια πλαίσια με μέλι, να μεταφέρουμε κάποια σε άλλα μελίσσια, να προσθέσουμε ζαχαροζύμαρα και ας έχουν μέλια γιατί όντως τους είναι δύσκολο να τα πάρουν κλπ…. κάθε μελίσσι και μια περίπτωση!!! Οπότε το θέμα που άνοιξε ο φίλος DIMS εδώ [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] είναι πολύ καλό και περιέχει πολλές σωστές τοποθετήσεις που πρέπει να ξαναδιαβαστούν με προσοχή. Ναι το βιβλίου του Νικόλαϊδη είναι για άλλη εποχή, αλλά πρέπει να διαβάζετε κάθε χειμώνα από όλους… ναι το μέλι είναι ανώτερο για τις μέλισσες, αλλά με την ζάχαρη έχουμε επέμβει σωτήρια σε πολλά σμήνη… δεν μπορεί να ασκηθεί επαγγελματική μελισσοκομία χωρίς τροφοδοσία, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σε ερασιτεχνικά μελισσοκομεία που διέπονται οι κάτοχοι συνήθως από άλλη φιλοσοφία και ανάγκες για την διατήρηση μελισσιών και εάν ταΐζουν μπορούν να εφαρμόσουν ακριβές πρακτικές όπως τροφοδοσία μελιού!! Οπότε η τροφοδοσία δεν εφαρμόζετε γιατί συμφέρει αλλά γιατί απαιτείται εάν ασκούμε το επάγγελμα του μελισσοκόμου (δεν αναφέρουμε σε όσους πολύ σωστά χαρακτηρίσθηκαν ληστές). Υ.Γ. μην χρησιμοποιείται άχνη ζάχαρη ζαχαροπλαστείου, δηλαδή αυτή που υπάρχει στα σούπερ σε σακουλάκια νομίζω σχεδόν μισού κιλού… περιέχει άμυλο. Αλέστε / κόψτε σε μύλο την κοινή ζάχαρη [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Δηλαδή η δική μου απάντηση στην ερώτηση «ζάχαρη ή μέλι» είναι… Εξαρτάτε!!! | |
| | | | HMF… μάθε τι είναι και τα 3 σημεία όπου σχετίζετε με την μελισσοκομία. | |
|
Παρόμοια θέματα | |
|
| Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή | Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
| |
| |
|
e-mail: melissologia@gmail.com
|
Wherever you are in the world… enjoy your bees!!! | |
|