karnet Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 342
| Θέμα: Καιρός και μελισσοκομικοί χειρισμοί Τετ Απρ 04, 2012 6:18 pm | |
| Καλησπέρα σας, Πάνω κάτω γνωρίζω τι χειρισμούς πρέπει να κάνω ( ή νομίζω ότι πρέπει ). Σύμφωνα με την εικόνα των 3 μελισσιών μου πρέπει να βάλω πατώματα και να αρχίσω διεγερτική σε 2 και να χωρίσω ένα 3ο το οποίο έιναι 10αρι ήδη, άργησα αλλά λογω του καιρού δεν μπορώ να κάνω κάτι και μάλλον πήρε τον δρόμο προς τη σμηνουργία. Ο καιρός όμως άλλαξε, βρέχει, έπεσε η θερμοκρασία αισθητά και φυσάει. Το γεγονός αυτό πως επηρεάζει τους χειρισμούς. Δύο ερωτήσεις : 1 ) Η διαίρεση έχει νόημα αν έχει ξεκινήσει την τάση για σμηνουργία ? Σκέφτομαι από την παλιά κυψέλη να δώσω 5 και 5 πλαίσια σε δύο νέες και να τις μεταφέρω μακριά χωρίς να κοιτάξω για τη βασίλισσα. Θα υπάρχουν κηφήνες ή είναι νωρίς ? 2 ) Οι υπόλοιποι χειρισμοί μπορούν να γίνουν μια μέρα οι οποία θα είναι καλύτερη με ήλιο ή πρέπει γενικώς να ξαναφτιάξει για τα καλά ? Παρακαλώ για την γνώμη σας. | |
|
captain Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1305
| Θέμα: Απ: Καιρός και μελισσοκομικοί χειρισμοί Τετ Απρ 04, 2012 7:26 pm | |
| - karnet έγραψε:
1 ) Η διαίρεση έχει νόημα αν έχει ξεκινήσει την τάση για σμηνουργία ? Σκέφτομαι από την παλιά κυψέλη να δώσω 5 και 5 πλαίσια σε δύο νέες και να τις μεταφέρω μακριά χωρίς να κοιτάξω για τη βασίλισσα. Θα υπάρχουν κηφήνες ή είναι νωρίς ? αν εχει β.κελια μπορεις να αφησεις απο δυο σε καθε ενα καινουργιο και να σκοτωσεις τη μανα. αλλιως θα σμηνουργησει | |
|
karnet Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Καιρός και μελισσοκομικοί χειρισμοί Πεμ Απρ 05, 2012 2:42 pm | |
| Για την ερώτηση για τις καιρικές συνθήκες έχει κάποιος να προσθέσει κάτι ? Νιώθω ότι περνάνε οι μέρες και εγώ μένω άπραγος | |
|
beezy Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 340
| Θέμα: Απ: Καιρός και μελισσοκομικοί χειρισμοί Πεμ Απρ 05, 2012 7:00 pm | |
| - karnet έγραψε:
- Για την ερώτηση για τις καιρικές συνθήκες έχει κάποιος να προσθέσει κάτι ? Νιώθω ότι περνάνε οι μέρες και εγώ μένω άπραγος
Αν ετοιμάζονται να την κάνουν, θα πρέπει να βιαστείς. Η βασική προϋπόθεση για να κάνεις οποιονδήποτε χειρισμό είναι η θερμοκρασία του αέρα να είναι μεγαλύτερη των 12-14 βαθμών κελσίου, πράγμα το οποίο παίζει στην εποχή που διανύουμε. Από εκεί και έπειτα, βροχή, συννεφιά, αέρας είναι ανασταλτικοί παράγοντες (ειδικά η βροχή βέβαια) αλλά αν το πράγματα πρέπει να γίνουν, ε δεν πειράζει και τόσο να ανοίξεις, χωρίσεις ή οτιδήποτε άλλο, ένα μελίσσι με συννεφιά και αέρα... απλά να έχεις υπ όψιν σου ότι οι κοπελιές θα έχουν πολλά νεύρα | |
|
karnet Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Καιρός και μελισσοκομικοί χειρισμοί Παρ Απρ 06, 2012 11:11 am | |
| Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, Νομίζω πως έπιασα το νόημα. | |
|