Θα προσπαθησω να περιγραψω ενα εργαλειο <<απολεπισμου>> αλλα προσοχη !!! στο τελος τι θα μου πεταξετε.....
Οτιδηποτε σε φαγωσιμο τις μερες κρισης που περναμε ειναι αποδεκτο.....οι πετρες εκτος του οτι πονανε..... θελεις μετα και εξοδα για τσιροτα....
Λοιπον....εχουμε και λεμε ...
Τα μαχαιρια ροδακια..... αυτα που εχουν οι νοικοκυρες για να κοβουν διαφορες πιττες,πιτσες,ζυμες κλπ....πιστευω τα ξερετε...
Θα χρειαστουμε καμποσα απο αυτα...καθως και αλλες τοσες ροδελες παχους 2χιλ ενα αξονα (κατα προτιμηση ντιζα) και δυο παξιμαδια να βιδωνουν στη ντιζα.....
Αρχιζοντας την κατασκευη .....περνουμε την ντιζα και βιδωνουμε στη μια ακρη της το ενα παξιμαδι αφηνοντας να περισευβουν 1-2 ποντοι απο τη μερια που αρχισαμε να βιδωνουμε το παξιμαδι.....
Μετα περνουμε την ντιζα και αρχιζουμε να περναμε σαν σουβλακι.... πρωτα ροδελα μετα μαχαιρι μετα ροδελα-μαχαιρι-ροδελα-μαχαιρι......μεχρι να φτασουμε σε ενα μηκος που μας βολευει να δουλεψουμε .......ισως και ολο το μηκος του πλαισιου...
Αφου βαλουμε και την τελευταια ροδελα περναμε το δευτερο παξιμαδι και σφιγγουμε γερα...
Αν δεν εχουμε υπολογισει απο την αρχη το μηκος της ντιζας την κοβουμε αφηνωντας παλι 1-2 ποντους περιθωριο....
Μετα προσαρμοζουμε μια λαβη σαν αυτη που εχει το ρολακι απολεπισμου στο περιθωριο που αφησαμε στη ντιζα....(τους 1-2 ποντους).....
Το ρολο με τα μαχαιρια πρεπει να περιστεφεται ελευθερα στη λαβη....
Το εργαλειο ειναι ετοιμο.....
Ξεχασα να πω οτι οι ροδελες πρεπει να ειναι μικροτερες σε διαμετρο απο το δισκο κοπης οστε να του αφινουν ενα βαθος κοπης τουλαχιστον 5χιλ ........!!!!! Αυτο θα μας βολεψει σε ανωμαλα πλαισια...
Τα ροδακια κοπης ισως τα εχουν σαν ανταλακτικα σε καταστηματα εξοπλισμου εστιασης.....αλλιως ....(κινεζο...ελληνα.....οτι παρεις ενα ευρω)..
Εγω τα εκοψα απο ανοξειδωτο 0,5 χιλ μαχαιρι και 2χιλ για ροδελα...και τροχισα τα μαχαιρια μονος μου....πρεπει να ειναι σαν ξιραφι τροχισμενα
Η αποσταση κοπης ειναι 2,5 με 3χιλ......αρα σε καθε κελι που η διαμετρος του ειναι περιπου 4 χιλ θα εχεις ενα με δυο κοψιματα ........
Αν το εχεις και λιγο ζεστο την ωρα της δουλειας ....εχεις απολεπισμα... χωρις (σχεδον) απολεπισματα.....
Υ.Γ. ΠΡΟΣΟΧΗ στην αρχικη παρακληση......