Τα μελίσσια τους οι περισσότεροι τα πάνε στο πεύκο με όροφο, είτε το χρειάζεται είτε όχι, με την ελπίδα ότι θα πάει καλά το πεύκο και θα γεμίσουν όλα τα πλαίσια με μέλι. Βασικά υπάρχει ειδική διαχείριση του μελισσοκομείου όταν αυτό προορίζεται για εκμετάλλευση του πεύκου, που έχει σχέση ακόμα και με ποια εποχή και σε ποιο βάρεμα θα τα πάει κάποιος… νομίζω στις αναρτήσεις με τους μελισσοκομικούς χειρισμούς θα βρεις σχετικές πληροφορίες.
Το σωστό είναι να περιορίζεται το μελίσσι στο απαραίτητο για αυτό χώρο.
Πολλές φορές ο μελισσοκόμος έρχεται στο δίλλημα όταν το μελίσσι του έχει π.χ. πληθυσμό για 13 πλαίσια τι να κάνει… κατεβάζει τον όροφο ή το αφήνει??? Μην ξεχνάς ότι αυτή την εποχή το μελίσσι συρρικνώνεται πληθυσμιακά αλλά και παράλληλα περιορίζεται σημαντικά και ο γόνος σε αυτό όταν βρίσκεται στα πεύκα λόγο έλλειψης γύρης… έτσι ένα μελίσσι 15 πλαισίων που πάει στο πεύκο όταν θα τρυγηθεί μετά από μέρες φυσιολογικό είναι να έχει πληθυσμό που να χωράει και να περισσεύει στον κάτω όροφο…
Οπότε όχι δεν αφαιρούν πληθυσμό κατά τον τρύγο, απλά μειώθηκε ο πληθυσμός σε αυτά που να χωρά στον έναν όροφο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεις μελισσοκομεία που διατηρούν τον δεύτερο όροφο (πάτωμα)… αυτό γίνεται ή γιατί δεν γνωρίζουν καλά την δουλειά και ενώ δεν υπάρχει πληθυσμός νομίζουν πως θα γεμίσουν μέλια τα πλαίσια… ή έχουν τοποθετήσει άδεια τρυγημένα πλαίσια σε αυτά για να τα «γλύψουν» οι μέλισσες και στην συνέχεια να αφαιρεθούν και αποθηκευτούν καθαρά… ή πρόκειται για πραγματικά άριστο και τυχερό μελισσοκόμο που έκανε όλα τις σωστές ενέργειες για να διατηρήσει γερά και καλά μελίσσια μετά το πεύκο μπαίνοντας στο χειμώνα.