Ο εμβολιασμός των βασιλικών κελιών (βασιλοκύτταρα) έχει αρκετές λεπτομέρειες, κάποια από τα οποία εάν δεν γίνει σωστά καταλήγουμε σε αποτυχία.
Από την μακρόχρονη εμπειρία μου…
προσοχή στα παρακάτω:1. Η λάβρα να είναι εργάτριας και το πολύ δύο ημερών. Δεν εμβολιάζουμε αυγά ή μεγαλύτερη ηλικίας λάβρα.
2. Τα κελιά πρέπει να είναι πεντακάθαρα. Βοηθάει να τοποθετήσουμε την τσίτα (= πηχάκι με τα τεχνητά βασιλικά κελιά) λίγες ώρες πριν τον εμβολιασμό στο ορφανό μελίσσι.
3. Εμβολιασμό κάνουμε επιτόπου, συνήθως το απόγευμα υπό σκιά σε μέρος με αρκετή σχετική υγρασία. Δεν θέλουμε να στεγνώσουν το πλαίσιο με τις λάβρες, ούτε και οι εμβολιασμένες τσίτες. Καλό είναι να σκεπάζουμε τις εμβολιασμένες τσίτες με σχετικά υγρή βαμβακερή πετσέτα κουζίνας.
4. Ο βασιλικός πολτός που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι φρεσκότατος και τον αραιώνουμε με λίγο νερό για να μην στεγνώσει.
5. Η τοποθέτηση του βασιλικού πολτού πρέπει να γίνει στο κέντρο του κελιού σαν σταγόνα και προσπαθούμε να μην ταρακουνηθεί και «απλώσει» στο κελί.
6. Η βελόνα εμβολιασμού πρέπει να είναι άριστης κατασκευής.
7. ΠΡΟΣΟΧΗ όταν απομακρύνουμε την λάβρα από το πλαίσιο… πρέπει να την τοποθετήσουμε στη σταγόνα του βασιλικού πολτού έτσι ώστε η πλευρά της που ήταν εκτεθειμένη στον αέρα να μην πάει προς το πολτό γιατί θα πνιγεί. Δηλαδή όπως ήταν τοποθετημένη στο εργατικό κελί, έτσι την τοποθετούμε και στο βασιλικό.
8. Κατά την μεταφορά προσοχή μην ταρακουνήσουμε τις τσίτες και φύγουν από την θέση τους οι λάβρες.
Νομίζω πως εάν κάποιος προσέξει τα παραπάνω να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό επιτυχίας του εμβολιασμού του.
Ελπίζω να βοήθησα