Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Διαδικασία βαφής κυψελών

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Φεβ 22, 2017 10:05 am

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία της μελισσοκομίας το οποίο και υφίσταται τις περισσότερες φθορές είναι η κυψέλη. Οι συνθήκες του περιβάλλοντος (βροχή, ήλιος, αέρας) όπως και οι μεταφορές, είναι κάποιοι από τους παράγοντες που προκαλούν φθορά. Η επιλογή των σωστών διαστάσεων , η καλή ποιότητα ξύλου, η σωστή βαφή και συντήρηση παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στο μελίσσι και αυξάνουν τη διάρκεια ζωής του (25-30 χρόνια). Η διαδικασία της προετοιμασίας, βαφής και συντήρησης της είναι από τις πιο δαπανηρές και χρονοβόρες , οπότε η σωστή επιλογή και εφαρμογή των υλικών καθιστά αυτές τις διεργασίες ευκολότερες και οικονομικότερες.
Πριν τοποθετηθεί το σμήνος προηγείται η προετοιμασία και η βαφή της κυψέλης . Υπάρχουν πολλοί τρόποι βαφής που βασίζονται σε παραδοσιακά υλικά και τεχνικές αλλά και νέα υλικά τεχνολογικά προηγμένα με πολλά πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών. Τα παραδοσιακά συστήματα χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων υλικά όπως το μίνιο την παραφίνη το λινέλαιο και βερνικοχρώματα βάσεως διαλύτου. Όλα αυτά τα υλικά περιέχουν σε αυξημένο ποσοστό ουσίες επικίνδυνες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το περιβάλλον Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το μίνιο χαρακτηρίζεται ως τοξικό , στο λινέλαιο προσθέτουμε στεγνωτικά κοβαλτίου τα οποία έχουν αυξημένη επικινδυνότητα και τα βερνικοχρώματα εκτός από τα στεγνωτικά κοβαλτίου περιέχουν και υψηλό ποσοστό πτητικών οργανικών διαλυτών που διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα υλικά αυτά έχουν μειωμένη ελαστικότητα, έχουν μικρή διαπερατότητα υδρατμών με αποτέλεσμα να εγκλωβίζουν την υγρασία που προκαλεί το σάπισμα του ξύλου σταδιακά και γενικά έχουν μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση για το μελίσσι, για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον.
Το τμήμα μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσφατα πραγματοποίησε δοκιμές σε ένα καινοτόμο προϊόν, νέας τεχνολογίας, το Bee Paint της Berling. Είναι υδατοδιάλυτο ακρυλικό βερνκόχρωμα, βασισμένο σε υδροφοβικές αυτοδικτυούμενες ακρυλικές ρητίνες, με εξαιρετικές επιδόσεις και μεγάλες αντοχές, το οποίο κρίνεται ιδανικό υλικό για τη βαφή και συντήρηση ξύλινων κυψελών. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για την βαφή νέων κυψελών αλλά και για τη συντήρηση των ήδη βαμμένων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το προϊόν δοκιμάστηκε σε πραγματικές συνθήκες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και εμφάνισε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στις ενήλικες εργάτριες μέλισσες , στο γόνο και στη βασίλισσα. Η έλλειψη άμεσης και έμμεσης τοξικότητας αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προϊόντος το καθιστούν ως εξαιρετική επιλογή . Πλεονεκτεί σε σχέση με τα παραδοσιακά συστήματα βαφής κυψελών λόγω της ευκολίας εφαρμογής , του μειωμένου χρόνου αποπεράτωσης των εργασιών ,του μειωμένου συνολικού κόστους της εργασίας και των καλύτερων περιβαλλοντικών επιδόσεων καθώς έχει σχεδόν μηδενική εκπομπή επικίνδυνων ουσιών και πολύ μικρότερο ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων.
Αποτελέσματα δοκιμών από το τμήμα Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Πειραματική διαδικασία
Κατασκευάστηκαν ειδικά “κλουβιά” μελισσών από ξύλο κατασκευής κυψελών διαστάσεων 20x20x20 cm με σήτα και πλαστικό διάφραγμα για καλύτερο έλεγχο και απομάκρυνση των απωλειών.
Οι μέλισσες τροφοδοτήθηκαν με ζαχαροζύμαρο (μέλι και ζάχαρη άχνη ), σιρόπι ζάχαρης 1:1 και υποκατάστατο γύρης.
Για να υπάρχουν μέλισσες κάθε ηλικίας σε κάθε πειραματικό κλωβό έγινε ανάμειξη μελισσών από διάφορα πλαίσια γόνου και μελιού. Στη συνέχεια σε κάθε κλωβό τοποθετήθηκαν γύρω στα 40 g μελισσών (350-400 μέλισσες) με ογκομέτρηση.

Πατήστε στο κάτωθι link για να δείτε όλη την έρευνα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
milmos
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 572

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Φεβ 22, 2017 11:00 am

αν θέλεις δώσε μας συγκριτικά τιμές ανά κιλό μπογιάς, σε συμβατική μπογιά και της bee paint.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Φεβ 22, 2017 11:40 am

Καλημέρα,

Σαφώς και είναι οικονομικότερο,καθώς δεν απαιτεί ειδικό αστάρι πριν την εφαρμογή και υπερτερεί σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους που απαιτούνται 2-3 προϊόντα.

Δεν είμαι σε θέση να δω την αντιστοιχία τιμής μιας και είμαι ιδιώτης αλλά το κόστος του bee paint κυμαίνεται περίπου στα 13 ευρώ / lt + ΦΠΑ ανάλογα και με το κατάστημα από το οποίο το προμηθεύεται ο καθένας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
NikTheGreek
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
NikTheGreek

Αριθμός μηνυμάτων : 336

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Φεβ 22, 2017 3:27 pm

Με ενα κιλο ποσες κυψελες μπορουμε να βαψουμε ?
και ποσα..χερια ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
psath
BeeForce
BeeForce
psath

Αριθμός μηνυμάτων : 1209

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Φεβ 22, 2017 9:32 pm

Στις ξύλινες κυψέλες η φθορά ξεκινά από τα δεσίματα των πλευρών. Εκεί πώς συμπεριφέρεται;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Με ενα κιλο ποσες κυψελες μπορουμε να βαψουμε ? και ποσα..χερια ?   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠαρ Φεβ 24, 2017 9:00 am

Καλημέρα,

Υπολογίζοντας ότι μια κυψέλη είναι περίπου μισό τετραγωνικό βάφονται 8-9 κυψέλες με 3 χέρια ( 1 χέρι το ίδιο προϊόν που χρησιμοποιείται ως αστάρι με αραίωση 20 έως 25% κατʼ όγκο με νερό και) και 2 χέρια ως τελική επίστρωση με αραίωση με αραίωση από 5-6% κατʼ όγκο με νερό.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Στις ξύλινες κυψέλες η φθορά ξεκινά από τα δεσίματα των πλευρών. Εκεί πώς συμπεριφέρεται;   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠαρ Φεβ 24, 2017 9:04 am

βασικό στοιχείο είναι η καλής ποιότητας ξύλο!!!!!

Νομίζω ότι στη δουλειά μας αυτό είναι το Α και το Ω.

Τα σημεία στην κυψέλη που χρειάζονται στοκάρισμα τα επεξεργαζόμαστε με με μίγμα κόλλας(ξυλόκολλας) αναμεμειγμένης με ψιλό πριονίδι και μετά τρίβουμε με γυαλόχαρτο Ν150.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
psath
BeeForce
BeeForce
psath

Αριθμός μηνυμάτων : 1209

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠαρ Φεβ 24, 2017 6:07 pm

Ποια ξυλόκολλα εννοείς; Την κρυσταλιζέ ατλακόλ ή κάτι άλλο. Αυτή που βρίσκω δεν αντέχει στο νερό. Ρωτάω και δε μου δίνουν άλλη. Δεν υπάρχει λένε. Ποια χρησιμοποιείς;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
matteus
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
matteus

Αριθμός μηνυμάτων : 831

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΚυρ Φεβ 26, 2017 3:18 pm

Καλησπερα σας,

Περυσι σε ενα blog διαβασα [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]

Berling Paints είπε...
Αθήνα, 25/10/2012

Αγαπητέ κύριε Βλάσση,

Βρήκαμε το blog σας που έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για εμάς αφού η BERLING Α.Β.Ε.Ε. μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αναφέρεσθε στα βαψίματα των κυψελών. Όπως εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τα περί Μελισσοκομίας, έτσι και η Berling γνωρίζει πάρα πολύ καλά τα περί χρωμάτων.

Επιτρέψτε μας λοιπόν να αναφερθούμε στα προβλήματα αυτά και να σας προτείνουμε κάποιους πολύ σωστούς και ασφαλείς τρόπους επίλυσης των προβλημάτων “Βαφή και Συντήρηση ΝΕΩΝ ΚΥΨΕΛΩΝ”.

Διαβάσαμε ότι χρησιμοποιείτε τσιμεντόχρωμα αραιωμένο ελαφρώς με νερό. Δεν γνωρίζουμε ποιος σας πληροφόρησε ότι το τσιμεντόχρωμα περιέχει “Portnad”. Αυτό δεν ισχύει διότι εάν χρησιμοποιήσετε τσιμεντόχρωμα σε σκόνη ίσως ναι, εάν χρησιμοποιήσατε τσιμεντόχρωμα (χρώμα) δεν ισχύει διότι: Η σκόνη μόλις ανακατευτεί με το νερό, σε λίγη ώρα θα πήξει ενώ το χρώμα όχι.

Να μην σας κουράζουμε με χημικά θέματα, θα έλθουμε στο ζητούμενο και σωστό και ποιο είναι το λάθος.

Α) Το λάθος είναι ότι το (ΤΣΙΜΕΝΤΟΧΡΩΜΑ) είναι ακρυλικό χρώμα επιφάνειας και όχι διείσδυσης. Λέτε ότι το αραιώνετε ελάχιστα οπότε η διείσδυση μέσα στους πόρους του ξύλου είναι σχεδόν αδύνατη.
Β) Με το 2ο χέρι το οποίο το περνάτε με “λαδομπογιά” νερού, δημιουργείται ΚΡΟΥΣΤΑ, οπότε η κρούστα με τον καιρό ξεφλουδίζει.

Το χρώμα που σας προτείνουμε για βέλτιστα αποτελέσματα λέγεται “Pergola” και είναι της Berling. Διατίθεται σε άπειρες αποχρώσεις.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] και τις προδιαγραφές στο [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.] ή να μας καλέσετε στο 22620-31663 για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Σας ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο σας,

Με εκτίμηση,

BERLING ABEE

Το αγορασα και εγω λοιπον και εβαψα αρκετα πατωματα που μπηκαν στα μελισσια μονο για μερικους μηνες.

Φετος θελουν παλι βαψιμο.. καθολου καλη δουλεια απο την berling.


Με το μονο χρωμα που εμεινα ικανοποιημενος ειναι το βερνικι εμποτισμου για ξυλα. Το οποιο διεισδυει βαθια μεσα στο ξυλο, λειτουργει σαν συντηρητικο ξυλου και δεν ξεφλουδιζει.

Το μονο αρνητικο ειναι οτι  θελει ενα χερι συντηρησης καθε 2 χρονια, το οποιο  γινεται πανευκολα αλλα ειναι ενα κοστος.

Το πιο σημαντικο κομματι πανω σε αυτο το θεμα ειναι η ποιοτητα του ξυλου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
olomelia
BeeForce
BeeForce
olomelia

Αριθμός μηνυμάτων : 544

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΚυρ Φεβ 26, 2017 10:41 pm

psath έγραψε:
Ποια ξυλόκολλα εννοείς; Την κρυσταλιζέ ατλακόλ ή κάτι άλλο. Αυτή που βρίσκω δεν αντέχει στο νερό. Ρωτάω και δε μου δίνουν άλλη. Δεν υπάρχει λένε. Ποια χρησιμοποιείς;

Ψαθ, υπάρχει κρυσταλλιζέ εξωτερικής χρήσης και έτσι πρέπει να την ψάξει κανείς - είναι 25% περίπου πιο ακριβή από την κόλλα εσωτερικής χρήσης (κοινή ατλακόλ) και οι παραγωγοί της ισχυρίζονται ότι είναι αναίσθητη στην υγρασία.
Εγώ χρησιμοποιώ κοινή ξυλόκολλα με πριονίδι. Αν βαφεί με λαδομπογιά δεν παρουσιάζει προβλήματα για 2-3 χρόνια. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ την άλλη, για να μπορώ να πω...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
psath
BeeForce
BeeForce
psath

Αριθμός μηνυμάτων : 1209

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΚυρ Φεβ 26, 2017 11:09 pm

2-3 χρόνια, μου φαίνονται λίγα. Με βλέπω να αγοράζω καλής ποιότητας ξύλο και να τις φτιάχνω μόνος μου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
olomelia
BeeForce
BeeForce
olomelia

Αριθμός μηνυμάτων : 544

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΔευ Φεβ 27, 2017 7:44 pm

λίγα; μμμ... δεν ξέρω
σκέψου ότι οι κυψέλες μας είναι εκτεθειμένες χειμώνα-καλοκαίρι σε λιοπύρια και παγωνιές...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
matteus
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
matteus

Αριθμός μηνυμάτων : 831

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤρι Φεβ 28, 2017 12:17 am

psath παρε πλαστικες lol!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
monarchis
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
monarchis

Αριθμός μηνυμάτων : 1941

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤρι Φεβ 28, 2017 1:42 am

matteus έγραψε:
psath παρε πλαστικες lol!

lol! lol! lol!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤρι Φεβ 28, 2017 2:43 pm

Σίγουρα πολλά προϊόντα είναι αμφισβητίσιμα.
Είναι σαν το γιατρό! Σε κάποιους κάνουν και σε άλλους όχι!

Εξαρτάται από την εφαρμογή που κάνει ο κάθε μελισσοκόμος, τις περιοχές που διανέμει τα μελίσσια του, κ.α

Εγώ που το δοκίμασα είμαι πολύ ευχαριστημένη γιατί :
Δεν είναι τοξικό!!!!
Έχει πολύ καλή πρόσφυση στο ξύλο.
Το χρώμα αναπνέει
Εφαρμόζεται και σε μέταλλο και στον τσίγκο ( για μας που χρησιμοποιούμε πιο παλαιές κυψέλες.
Έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία.
Δεν κάνει φιλμ με αποτέλεσμα να μην ξεφλουδίζει.
Δεν χρειάζεται ειδικό αστάρι.

Τώρα και πάλι εξαρτάται από την εφαρμογή που κάνει ο καθένας. Και με χρυσό να περάσουμε τις κυψέλες, αν δεν κάνουμε σωστή εφαρμογή τότε και το χρυσό άχρηστο θα είναι!

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
kir
BeeForce
BeeForce
kir

Αριθμός μηνυμάτων : 602

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΤετ Μαρ 01, 2017 10:50 am

Lallila γιατί δεν κάνεις καμιά προσφορά στο φόρουμ να το δοκιμάσουν όσοι ενδιαφέρονται , οι ευχαριστημένοι πελάτες είναι η καλύτερη διαφήμιση
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
olomelia
BeeForce
BeeForce
olomelia

Αριθμός μηνυμάτων : 544

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠεμ Μαρ 02, 2017 5:26 am

ορθώς ομίλησες, φίλε Κιρ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Lallila
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 6

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠεμ Μαρ 02, 2017 4:19 pm

Kir

Η ιδέα σου όντως είναι εξαιρετική.

Επικοινώνησα με την εταιρία και συμφώνησαν να κάνουν μια προωθητική ενέργεια απλά θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσει να έχει εφαρμογή στους ενδιαφερόμενους αφού δεν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε μία περιοχή.

Γνωρίζεται αν τώρα σύντομα γίνεται κάποια έκθεση ή συνέδριο ή event που θα μπορούσαμε να τους προτείνουμε?


Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
monarchis
Συντονιστική ομάδα
Συντονιστική ομάδα
monarchis

Αριθμός μηνυμάτων : 1941

Διαδικασία βαφής κυψελών Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Διαδικασία βαφής κυψελών   Διαδικασία βαφής κυψελών Icon_minitimeΠεμ Μαρ 02, 2017 9:15 pm

Lallila έγραψε:
Επικοινώνησα με την εταιρία και συμφώνησαν να κάνουν μια προωθητική ενέργεια απλά θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσει να έχει εφαρμογή στους ενδιαφερόμενους αφού δεν είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι σε μία περιοχή.

Θα μπορούσε η εταιρία να δωρήσει για παράδειγμα 10 κουτιά με χρώμα και να τα κληρώσουμε εμείς μέσω του forum. 10 τυχεροί μπορούν να δοκιμάσουν από ένα κουτί του χρώματος και να γράψουν τις εντυπώσεις τους σε βάθος χρόνου που θα οριστεί από την εταιρία. Παρόμοιες κληρώσεις έχουν τρέξει κατα το παρελθόν. Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες ελάτε σε επαφή μαζί μου μέσω προσωπικού μηνύματος.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Διαδικασία βαφής κυψελών
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Τα εργαλεία της δουλειάς-
Μετάβαση σε: