Καλησπέρα σε όλους ο Μάρτης είναι προ των πυλών. Δειλά δειλά ξεκινάνε η πρώτες εργασίες. Και επείσεις το χτίσιμο των κεριών. Θα ήθελα να μοιραστούμε τρόπους για γρήγορο χτίσιμο των κεριών. Εγώ προσωπικά όταν ξεκινάνε οι γόνοι 7 με το πολύ 8 πλαίσια ανεβάζω 2 κλειστούς γόνους στο κέντρο και πάνω και δεξιά αριστερά από το γονο αχτιστα 8 πλαίσια να γεμίσει ο όροφος. Και μετά τροφοδοτο με 1-1 σιρόπι συνέχεια μέχρι να τα χτίσουν. Έχει κανείς κάποιων άλλο ιδιαιτερω τρόπο να χτίζουν και γρηγορότερα και περισσότερα κεριά?
milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 12:45 am
queen master έγραψε:
Εγώ προσωπικά όταν ξεκινάνε οι γόνοι 7 με το πολύ 8 πλαίσια ανεβάζω 2 κλειστούς γόνους στο κέντρο και πάνω και δεξιά αριστερά από το γονο αχτιστα 8 πλαίσια να γεμίσει ο όροφος.
έχεις σημειώσει κάπου, σε πόσες μέρες στα χτίζουν αυτά τα 8 άκτιστα που τους βάζεις όλα ταυτοχρόνως?
queen master Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 205
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 9:20 am
Όχι δεν κρατάω σημειώσεις απλά κάθε 3 με 4 ημέρες που τους βάζω σιρόπι αλλάζω της θέσης χτισμένων με αχτιστα ώστε να πιάνουν και τα άλλα.
koske BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 308
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 10:19 am
Οταν το μελισσι γινει δεκαρι παρε μια γονοφωλια βρες το πλαισιο που ειναι η μανα και γεννα και βαλτο στην αδεια γονοφωλια συμπληρωσε και 4 αχτιστα τιναξε ολο τον πλυθισμο μεσα και αστη στη θεση που ηταν.Τροφοδοτεις καθε μερα σιροπι 1:1 ενα με εναμισυ λιτρο σε 3 με 4 μερες προσθετεις και τα αλλα 5 και συνεχιζεις τροφοδοσια για αλλες 3-4 μερες και εισαι ετοιμος.Τους γονους ενισχυεις αλλα η τους ξαναδινεις πισω.Ο κυριος Παναγιωτιδης Κωστας εχει ενα σχετικο βιντεο μελισσοκομια κοζανης
priobolos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 121
Θέμα: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 8:11 pm
Koske έχω δει το βίντεο παναγιωτιδη και όντος είναι πολύ καλή μέθοδο,αυτό πού δε μας λέει είναι πόσο πισω μένει το μελίσσι αυτό.την έχεις δοκιμάσει?
stratos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 126
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 8:17 pm
Απ΅τι ξέρω μετά την 8 μέρα και εφόσον έχουν κτίση τα τελάρα επιστρέφει τον γόνο οπότε δεν νομίζω να πάει πίσω .
thoma.sbees Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 298
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 8:30 pm
και την πίτα ακέραια και το σκύλο χορτάτο δε γίνεται το μελίσσι θα μείνει λίγο πίσω στην αρχή αλλά κτίζοντας θα γεννάει γιατί έχει πολύ πληθυσμό και θα πάειμσφαίρα
thoma.sbees Μέλος
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Φεβ 12, 2017 8:31 pm
επιπλέον αν μπορείς να το συνδυάσεις με τους γόνους που θα αφαιρέσεις να ενισχύσεις παραφυάδες θα είναι το τέλειο
queen master Μέλος
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 1:05 am
Πολύ ωραία τεχνική το είχα δει το video. Αλλα δεν νομίζω να έιναι η μοναδική τεχνική αυτή. Γιαυτό και ζήτησα γνώμες.
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 8:53 am
queen master έγραψε:
Πολύ ωραία τεχνική το είχα δει το video. Αλλα δεν νομίζω να έιναι η μοναδική τεχνική αυτή. Γιαυτό και ζήτησα γνώμες.
Δες και τη μέθοδο Ελευθερίου. Δεν την έχω δοκιμάσει. Θα τη δοκιμάσω φέτος πρώτη φορά σε μερικά μελίσσια να δω πως θα πάει.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την monarchis στις Δευ Φεβ 13, 2017 4:07 pm, 1 φορά
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 10:50 am
έχω δοκιμάσει και τα 2 ... Στην μέθοδο Παναγιωτιδη προσέξτε να αφήσετε μόνο το πλαίσιο με την βασίλισσα με γόνους και να αφαιρέσετε όλους τους υπόλοιπους ή οι γόνοι να μην χωριστούν γιατί λειτουργεί σαν διάφραγμα. Στην μέθοδο Ελευθερίου αν η βασίλισσα πάει πάνω τα κάτω μένουν άχτιστα και θέλει μια αναδιάταξη για να συνεχίσουν το χτίσιμο.
Καλή εβδομάδα με χαμόγελο και αισιοδοξία σε όλους !!!!!!!
nikos37 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 280
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 2:22 pm
Εγώ περισυ ,καθώς δεν είχα καθόλου χτισμένα, έβαλα σε ολες όροφο με οκτώ άκτιστα(6 πάνω με 2 γονους και 2 κάτω στα τελειώματα του γόνου). Δύο μελίσσια τα έχτισαν όλα τελείως μέσα σε εφτά μέρες και τα υπόλοιπα τα πάλευαν δύο βδομάδες με συνεχείς μεταθέσεις πλαισίων. Σιρόπι τους έδωσα μόνο ένα κιλό τη μέρα που έβαλα τους ορόφους και σημειώνω ότι τα μελίσσια ήταν ισοδύναμα. Οπότε δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και με τη διάθεση για χτίσιμο που έχει το κάθε μελίσσι. Και οι δύο μέθοδοι που περιγράφονται παραπάνω, παρά το ότι σίγουρα βολεύουν τους δημιουργούς τους, μου φαινονται ατελείς. Ο μεν πρώτος είναι μπελαλιδικος με βάλε βγάλε γόνου και χτισμενων- αχτιστων πλαισίων και ο δε δεύτερος αρκετά παράδοξος κατά τη γνώμη μου καθώς δίνεις πλαίσια για χτίσιμο πολύ μακρυά από το γόνο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και δεν ευνοεί το χτίσιμο. Ο πρώτος τρόπος,παρά τη φασαρία του,μου φαίνεται πιο σωστός από τον δεύτερο που μοιάζει μπακαλιστικος και τύπος του ότι γίνει έγινε.
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 2:52 pm
Για να χτίσουν απαιτείται ζεστός καιρός με ανθοφορίες και με σιρόπι για βοήθεια. Πιστεύω ότι με τις παραπάνω τεχνικές στρεσάρεται και μένει πίσω το μελίσσι. 1 κιλό κερί αντιστοιχεί σε 8 μέλι, επομένως το μελίσσι κουράζεται για την παραγωγή του.
thoma.sbees Μέλος
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Δευ Φεβ 13, 2017 3:54 pm
nikos37 έγραψε:
Εγώ περισυ ,καθώς δεν είχα καθόλου χτισμένα, έβαλα σε ολες όροφο με οκτώ άκτιστα(6 πάνω με 2 γονους και 2 κάτω στα τελειώματα του γόνου). Δύο μελίσσια τα έχτισαν όλα τελείως μέσα σε εφτά μέρες και τα υπόλοιπα τα πάλευαν δύο βδομάδες με συνεχείς μεταθέσεις πλαισίων. Σιρόπι τους έδωσα μόνο ένα κιλό τη μέρα που έβαλα τους ορόφους και σημειώνω ότι τα μελίσσια ήταν ισοδύναμα. Οπότε δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσουμε αλλά και με τη διάθεση για χτίσιμο που έχει το κάθε μελίσσι. Και οι δύο μέθοδοι που περιγράφονται παραπάνω, παρά το ότι σίγουρα βολεύουν τους δημιουργούς τους, μου φαινονται ατελείς. Ο μεν πρώτος είναι μπελαλιδικος με βάλε βγάλε γόνου και χτισμενων- αχτιστων πλαισίων και ο δε δεύτερος αρκετά παράδοξος κατά τη γνώμη μου καθώς δίνεις πλαίσια για χτίσιμο πολύ μακρυά από το γόνο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη και δεν ευνοεί το χτίσιμο. Ο πρώτος τρόπος,παρά τη φασαρία του,μου φαίνεται πιο σωστός από τον δεύτερο που μοιάζει μπακαλιστικος και τύπος του ότι γίνει έγινε.
εκτός από τον καιρό που πρέπει να είναι ζεστός, την τροφοδοσία που πρέπει να είναι απλόχερη είναι και θέμα του μελισσιού. Άλλο μελίσσι έχει την τάση να κτίζει, άλλο να μαζεύει γύρη κλπ. Άρα στο μελίσσι που έχει έντονη την τάση να κτίζει το βάζουμε να το κάνει και δίνουμε έτοιμα πλαίσια στα άλλα που δεν.....
queen master Μέλος
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Τρι Φεβ 14, 2017 8:03 am
Nikos37 και εγώ τον ίδιο τρόπο δουλεύω αλλά φέτος είπα αν υπάρχει κάτι άλλο να το δοκιμάσω.
gio Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 105
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Σαβ Αυγ 12, 2017 2:23 am
Κτιζουν ιουλιο αυγουστο νεα φυλλα οι μελισσες; Μεχρι ποτε βαζουμε για κτισιμο;
queen master Μέλος
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Σαβ Αυγ 12, 2017 9:58 am
Αδελφε μου καλημερα. Ειναι αναλογα την περιοχη πιστευω με της γνωσης που εχω θα σου πω. Νοτια στην κυκλαδες σταματανε το κτησημο μετα το θυμαρι. Και καλο ειναι να βαλεις να χτηστη οτι χτηστη πριν το θυμαρι και οχι στην ανθοφορια του γιατι ετσι καταναλονουν το πολυτιμο θυμαρακι να χτησουν και παει το μελι χαμενω. Οποτε μετα το θυμαρι τελος στα νοτια. Τωρα αν εχεις καπια παραφιαδα η οπια δεν θα παρεις μελι μπωρεις να της δωσεις αχτηστα στην διαρκια της ανθοφορια να επεκταθει. Απο οσο ξερω για να χτησουν πρεπει να υπαρχει νεκταρ και γυρι εξω για να χτησουν αν δεν ν υπαρχει γυρι σταματαει το χτισιμο. Οποτε αν εισαι στερεα ελαδα που εχει πολες και διαφορες νομες. Ναι χτηζουν. Μην κανεις ομως το λαθος και δεις αποθεματα γυρις μεσα και εξω δεν εχει τιποτα και δωσεις αχτηστα γιατι θα σου τελιωσουν πολυ γρηγορα τα αποθεματα γυρις λογο ταισματος γονου και ταυτοχρονα χτησιματος και ετσι θα κρεμασει μετα το μελισσι θα πεση δλδ σε δυναμη λογο οτι δεν θα υπαρχει τιποτε μεσα να μπωρει να εκτραφη ο γονος. Εκτος και αν δωσεις μετα γυρεοπιτα να τα βοιθησεις να ριξουν λιγους γονους για να ειναι δυνατα για τον χειμωνα. Αυτα τα κανω εγω στα νοτια. Τωρα εσυ αν εισαι πιο βορια με αρκετες νομες τοτε θα μπωρου να σου χτησουν απο οσο ξερω.
gio Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 105
Θέμα: Απ: Χτίσιμο κεριων Κυρ Αυγ 13, 2017 9:56 pm
Ειμαι απο θεσσαλια. Γενικα μου ειπανε οτι μεχρι Ιουνιο κτιζουν μετα παπαλα. Ευχαριστω για την απαντηση.