Το 2015, έτσι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, είχαμε στην χώρα μας τους περισσότερους ιδιοκτήτες μελισσιών από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Για τον αριθμό των μελισσών δεν ξέρω αν σπάσαμε κάποιο ρεκόρ, αλλά για τον αριθμό τον «μελισσοκόμων» νομίζω πως ναι. Είναι λογικό ότι πολλοί από τους εν ενεργεία μελισσο-ιδιοκτήτες να είναι νέοι στο χώρο και να μην γνωρίζουν ακόμα όσα θα θέλανε. Αυτό δεν είναι κακό αρκεί να υπάρχει θέληση για μάθηση αλλά… και να μην δημιουργούνται «ζημιές» σε γειτονικά μελίσσια. Βέβαια αναφέρομαι σε ζημιογόνες περιπτώσεις από άγνοια, και είναι λογικό να αγνοεί κάποιος κάτι ή να το αντιλαμβάνεται πολύ αργά. Και για να μπω κατευθείαν στο θέμα… μπορεί ένας άπειρος μελισσοκόμος να καταλάβει έγκυρα μια ασθένεια; Μπορεί να εντοπίσει μια σηψηγονία πριν προκαλέσει ζημιά στα δικά του και στα ξένα μελίσσια; Εγώ λέω όχι. Μπορεί ένας έμπειρος μελισσοκόμος; Εγώ λέω πως ίσως να προλάβει την ζημιά στα ξένα μελίσσια. Στο σενάριο να προσθέσω και τις περιπτώσεις λανθασμένης αναγνώρισης και η καύση αθώων μελισσιών... που είναι εξίσου πολλές. Αν διαβάσατε μέχρη εδώ… τότε η εισαγωγή μου δεν είναι και τόσο άστοχη μια και σκοπό είχε να αναδείξει ένα μεγάλο πρόβλημα για όλους τους μελισσοκόμους, άπειρους και έμπειρους που είναι…
ο εντοπισμός άρρωστου μελισσιού νωρίς, για να προλάβουμε να δράσουμε.Για την πιο επικίνδυνη Αμερικανική Σηψηγονία υπάρχει λύση, το μελισσοκομικό σκυλί. Το σκυλί μπορεί να μυρίσει περίπου 10.000 φορές καλύτερα από εμάς και άρα να μυρίσει τη σηψηγονία πάρα πολύ νωρίς!!! Το ότι εντοπίζετε το άρρωστο μελίσσι τόσο νωρίς έχει τεράστια σημασία μια και αλλάζει τον όλο τρόπο επέμβασης… π.χ. δεν χρειάζεται να καεί ο εξοπλισμός.
Σκυλιά εκπαιδευμένα για το σκοπό αυτό υπάρχουν από το 1970 στις ΗΠΑ, πιο πρόσφατα στην Αυστραλία και ίσως και σε άλλες χώρες. Ράτσες που γνωρίζω είναι τα Springer Spaniel και Labrador Retriever, που εκπαιδεύονται με αντίστοιχη μέθοδο σαν τα αστυνομικά της δίωξης ναρκωτικών κλπ.
Πλεονεκτήματα είναι ότι το σκυλί μπορεί να επιθεωρήσει χωρίς να κάνει λάθος περίπου 120 μελίσσια την ώρα και όπως έγραψα πολύ νωρίς, δηλαδή όταν ακόμα έχουμε μεμονωμένα περιστατικά και πριν μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλα μελίσσια του μελισσοκομείου. Εμείς θα αντιληφτούμε την ασθένεια όταν θα είναι πολύ αργά και θα έχει ήδη ξεσπάσει στο μελισσοκομείο προσβάλλοντας σημαντικό αριθμό μελισσιών.
Το σκυλί περνάει μπροστά από τα μελίσσια και όταν μυρίσει ένα άρρωστο με Αμερικανική Σηψηγονία στέκετε ή κάθετε μπροστά του. Για αποφυγή τσιμπημάτων η επιθεώρηση γίνετε φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη… βέβαια πλέον υπάρχουν και ειδικές στολές για επιθεωρήσεις όλο το έτος!!
Πολύ θα ήθελα να είχαμε σαν χώρα 2 ή και περισσότερα τέτοια σκυλιά.
Απορώ γιατί δεν έχουμε. Νομίζω πως πρέπει να επιμείνουμε μέσα από τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορα προγράμματα να δρομολογηθεί ώστε κάποια, αν όχι όλα, τα μελισσοκομικά κέντρα της χώρας να διαθέτουν ένα τέτοιο σκυλί.
Περιμένω τις τοποθετήσεις όσων γνωρίζουν περισσότερα από σκυλιά.
και με την ευκαιρία να σας συστήσω