Πριν αρκετά χρόνια η δημιουργία του Ε.Φ.Ε.Τ. αποτέλεσε είδηση ελπίδας για πολλούς σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς... εμάς μας ενδιαφέρουν εδώ περισσότερο τα μελισσοκομικά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης (ή άρθρου) είναι να αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για το έργο του Ε.Φ.Ε.Τ. γύρο από τα μελισσοκομικά προϊόντα και να παρουσιαστούν κατά ένα τρόπο οι «παραβάτες». Από την ιστοσελίδα του Ε.Φ.Ε.Τ. που είναι η:
http://www.efet.grπήραμε την «πρώτη ύλη» για την δημιουργία αυτού του άρθρου και δεν θα επεκταθούμε περισσότερο από το υλικό αυτό. Δεν θα σχολιάσουμε όσα βρήκαμε ούτε θα τα κρίνουμε (τόσο τον Ε.Φ.Ε.Τ. όσο και τους «παραβάτες»). Δεν θα αναφερθούμε σε ονόματα, αλλά στο είδος της παράβασης με παράθεση link όπου μπορείτε να τα διαβάσετε όλα. Θα ενημερώνουμε με νέες αναρτήσεις και link για ότι καινούργιο προκύπτει και εδώ θέλουμε την βοήθεια σας. Αν «βρείτε» επίσημη ανακοίνωση παράβασης π.χ. από Νομαρχίες, Φορείς έλεγχου κλπ που αφορά το θέμα μας ενημερώστε... για να ενημερωθούμε. Πρέπει όλοι όσοι νοιαζόμαστε να κάνουμε γνωστό στο καταναλωτή το τι μπορεί να συμβαίνει γύρω του. Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο στις σελίδες του Ε.Φ.Ε.Τ. θα διαβάσετε για προϊόντα αλλά και για καταστήματα τα χίλια μύρια. Γιατί δεν βγαίνουν αυτά τα πράγματα πιο έξω? Γιατί τα Μ.Μ.Ε. επιλέγουν τι θα προβάλουν? Τουλάχιστον για τα μελισσοκομικά ας κάνουμε κάτι για να νιώθουν πιο καλά όσοι φίλοι μελισσοκόμοι πραγματικά πασχίζουν για να παράγουν σωστά προϊόντα... που καπελώνονται στα ράφια για να κερδίσουν οι επιτήδειοι.
Υπόψη ότι τα πλήρη στοιχεία του παραβάτη αναγράφονται στο σχετικό link!!!!Ο Ε.Φ.Ε.Τ. έργαψε...«Με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή προστασία των καταναλωτών, ο ΕΦΕΤ διενεργεί από το 2000 ετήσια προγράμματα ελέγχου της ασφάλειας και της ποιότητας των τροφίμων.
Στόχοι των συγκεκριμένων προγραμμάτων ελέγχου είναι:
• η συμμόρφωση των επιχειρήσεων ως προς την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία για την ασφάλεια των τροφίμων
• ο έλεγχος ή η διερεύνηση συγκεκριμένων κινδύνων που αφορούν τα τρόφιμα και τα υλικά συσκευασίας τους
• ο έλεγχος των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της γνησιότητας και της επισήμανσης των τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που αποτελούν εθνικά προϊόντα
• η αποτύπωση της εικόνας της Ελληνικής αγοράς ως προς τις παραπάνω παραμέτρους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΦΕΤ διενεργεί ελέγχους ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εθνικών προϊόντων, όπως το μέλι, το ελαιόλαδο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και ελέγχους για την ανίχνευση χημικών και μικροβιολογικών κινδύνων.
Συγκεκριμένα, κατά την τριετία 2004-2006, ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε 30 διαφορετικά προγράμματα ελέγχου σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Αντιπροσωπευτικά, ως προς τους χημικούς κινδύνους ελέγχθηκε η παρουσία διοξινών και παρόμοιων με τις διοξίνες πολυχλωριωμένων διφαινύλιων, πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθρκάων, βαρέων μετάλλων, μυκοτοξινών (αφλατοξίνες, ωχρατοξίνη, πατουλίνη), φυτοφαρμάκων σε μεταποιημένα προϊόντα φυτικής προέλευσης, αντιβιοτικών σε προϊόντα ζωικής προέλευσης μετά την πρώτη μεταποίηση και προσθέτων τροφίμων. Ως προς τους μικροβιολογικούς κινδύνους, ελέγχθηκε η ασφάλεια έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων, τυριών, νωπών πουλερικών, και μπαχαρικών. Επίσης ελέγχθηκε η παρουσία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και αλλεργιογόνων σε τρόφιμα, καθώς και η καταλληλότητα των υλικών και αντικειμένων που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και των εμφιαλωμένων νερών.»…
«Για το 2007 και μετά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων ελέγχου των προηγουμένων ετών, έχει ήδη εγκριθεί η διενέργεια των παρακάτω προγραμμάτων ελέγχου: (μεταξύ άλλων)
Έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών μελιού»…
«Ο σεβασμός και η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των καταναλωτών αποτελούν πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας.
Σε μια εποχή όπου η διατροφή αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα για την ανθρώπινη υγεία και ποιότητα ζωής, το δικαίωμα κάθε καταναλωτή στην επιλογή ασφαλών, υγιεινών και ποιοτικών τροφίμων είναι αναφαίρετο.
• Η εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών,
• Η προστασία των οικονομικών τους συμφερόντων
• Η πληροφόρηση και η ενημέρωσή τους σε θέματα αγοράς, ανταγωνισμού και καταναλωτή αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής για την προστασία του καταναλωτή τροφίμων»…
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο διάστημα.»…
Οι παραβάτες: 1.
Πρόστιμο € 20.000,00 στην επιχείρηση με την επωνυμία "RRRRRRRR" που βρίσκεται στη BBBBBB, διότι δείγμα μελιού με την εμπορική ονομασία "ΑAAAAA" βρέθηκε μη κανονικό και αποκλειόμενο της κατανάλωσης με την ονομασία "μέλι" διότι οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή. Επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία "μέλι ζαχαροπλαστικής", οπότε πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα η φράση "μόνο για μαγειρική".
http://www.efet.gr/deltio402.html2.
Πρόστιμο 3.000,00 ΕΥΡΩ στη βιοτεχνία επεξεργασίας - τυποποίησης - συσκευασίας μελιού - παστελιού - συναφών προϊόντων διατροφής «CCCCCCCCC» που βρίσκεται στις ΣΣΣΣΣ, διότι στον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατόπιν παραπόνου διαπιστώθηκε ότι διέθετε τυποποιημένο μέλι μη κανονικό.
http://www.efet.gr/deltio395.html3.
Πρόστιμο € 7.000,00 στην επιχείρηση εμπορίας μελιού ΧΧΧΧΧΧΧ που βρίσκεται στις ΑΑΑΑΑΑ, διότι σύμφωνα με την γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους, αναφορικά με προϊόν της ανωτέρω επιχείρησης, πρόκειται για δείγμα που δηλώνεται ως μέλι μη κανονικό και νοθευμένο.
http://www.efet.gr/deltio391.html4.
Πρόστιμο € 4.000 στην επιχείρηση παραγωγής και τυποποίησης μελιού "ΠΠΠΠΠΠΠ", με έδρα το ΑΑΑΑΑΑ, διότι κατόπιν δειγματοληψίας σε "φυσικό μέλι με θυμάρι", συσκευασία 440 g το δείγμα κρίθηκε ως μη κανονικό - ακατάλληλο για κατανάλωση διότι :
α) Παραπλανά τον καταναλωτή με την παρουσία του ως μέλι με θυμάρι αφού έχει ελάχιστους γυρεόκκοκους θυμαριού, ποσοστό μικρότερο του 2%.
β) Βρέθηκε να έχει υδροξυμεθυλο-φουρφουράλη HMF 90 mg/kg αντί όχι περισσότερο από 40 mg/kg.
γ) Δεν αναγράφονται στην επισήμανση η χώρα ή οι χώρες προέλευσης.
http://www.efet.gr/deltio379.html5.
Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση "ΜΜΜΜΜΜ", βιομηχανία καφέ - ζαχαρωδών - ειδών διατροφής, με έδρα το ΩΩΩΩΩΩ, διότι μετά από δειγματοληψία σε συσκευασίες μελιού διαπιστώθηκαν τα εξής :
• Α. Μέλι "RRRR" - βρέθηκε μη κανονικό, διότι είχε δείκτη διάστασης 3,10+-0,8 μονάδες Schade/gr αντί για τουλάχιστον 8 μονάδες Schade/gr μελιού, HMF 118,5 +- 7,20 mg/kg μελιού ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 40mg/kg μελιού και επίσης δεν αναγράφεται στις ενδείξεις επί της συσκευασίας η διεύθυνση του παρασκευαστή ή συσκευαστή.
• Β. Μέλι "RRRRR" - βρέθηκε μη κανονικό και αποκλειόμενο της κατανάλωσης με την ονομασία "μέλι", διότι οδηγεί σε πλάνη τον καταναλωτή, επειδή είχε δείκτη διάστασης 3,00+-0,4 μονάδες Schade/gr αντί για τουλάχιστον 8 μονάδες Schade/gr μελιού, HMF 110,1 mg/kg μελιού ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 40mg/kg μελιού και επιτρέπεται η διάθεσή του στην αγορά μόνο με την ονομασία "μέλι ζαχαροπλαστικής".
http://www.efet.gr/deltio367.html6.
Α. Πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, στην επιχείρηση "AΑΑΑ", με έδρα ΑΑΑΑ, διότι κατά την εξέταση δείγματος μελιού δάσους, το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό, διότι η επισήμανσή του υπονοεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες πρόληψης ασθενειών, κατά παράβαση του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών & της ΚΥΑ 15523/2006 περί παρασκευής, διανομής, μεταφοράς και έκθεσης προς πώληση μη κανονικών τροφίμων.
Β. Πρόστιμο συνολικού ύψους 3.000 ευρώ, στην επιχείρηση "AΑΑΑΑ", με έδρα ΑΑΑΑ, διότι κατά την εξέταση δείγματος μελιού ερείκης, το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό, διότι η επισήμανσή του υπονοεί ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες πρόληψης ασθενειών, κατά παράβαση του Κώδικα Τροφίμων & Ποτών & της ΚΥΑ 15523/2006 περί παρασκευής, διανομής, μεταφοράς και έκθεσης προς πώληση μη κανονικών τροφίμων.
Γ. Πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ευρώ, στην επιχείρηση "RRRRR", επιχείρηση επεξεργασίας τυποποίησης συσκευασίας μελιού, με έδρα ΣΣΣΣΣ, διότι κατά την εξέταση δείγματος προϊόντος μελιού με την ένδειξη ΑΑΑΑ, το συγκεκριμένο προϊόν βρέθηκε μη κανονικό, διότι περιείχε σακχαρόζη 9,7 g + 1.3 g /100 g, αντί όχι περισσότερο από 5 g /100 g, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων & Ποτών & την ΚΥΑ 10755/2006.
http://www.efet.gr/deltio339.html7.
Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΣΣΣΣΣ", διότι διέθετε προς πώληση μέλι και σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το δείγμα μελιού με αριθμό Γ.Χ.Κ. 037/010/498/2006 είναι μη κανονικό ως προς τη σύνθεση και την επισήμανση, επειδή το ποσοστό των γυρεοκόκκων θυμαριού υπολογίστηκε σε 14% επί του συνόλου των νεκταρογόνων γυρεοκόκκων, αντί του κατώτερου επιτρεπόμενου ορίου 18% για το θυμαρίσιο μέλι (προσθήκη άρθρου 67 (α) στον Κ.Τ.Π., σύμφωνα με την απόφαση Α.Χ.Σ. 127/2004, ΦΕΚ 239/Β/23.02.205). Επιπλέον, η ονομασία "μέλι θυμαρίσιο" μπορεί να οδηγήσει σε πλάνη τον καταναλωτή όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του μελιού και ιδίως τη φύση και την ταυτότητά του (Κ.Τ.Π., άρθρο 11, παρ. 2 (α) εδάφιο i).
http://www.efet.gr/deltio324.html8.
Πρόστιμο συνολικού ύψους 2.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΒΒΒΒΒ», μελισσοκόμος, με έδρα το ΛΛΛΛ, διότι έπειτα από εξέταση δείγματος «Μέλι ΑΑΑΑ» από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ διότι είχε περιεκτικότητα σε σάκχαρα (φρουκτόζη 29,3+/-2,1%, γλυκόζη 23,1+/-1,6%) σύνολο των δυο 52,4 % αντί του ελαχίστου επιτρεπόμενου 60 % σύμφωνα με το αρ. 67 παρ. ΙΙ του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
http://www.efet.gr/deltio307.html9.
Α. Την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους δύο χιλιάδων «2.000» ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΝΝΝΝΝ», τυποποίηση μελιού, ΚΚΚΚΚ, διότι από εξέταση δείγματος μελιού από το Γενικό Χημείου του Κράτους βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ διότι το ποσοστό της περιεχόμενης υδροξυμεθυλοφουρφουράλης είναι 46,2 mgr/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mgr/kg.
Β. Την επιβολή χρηματικού προστίμου συνολικού ύψους δύο χιλιάδων «2.000» ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΚΚΚΚΚΚ», ΒΒΒΒΒ, διότι από εξέταση δείγματος μελιού από το Γενικό Χημείου του Κράτους βρέθηκε ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ διότι το ποσοστό της περιεχόμενης υδροξυμεθυλοφουρφουράλης είναι 46,2 mgr/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mgr/kg.
http://www.efet.gr/deltio305.html10.
Πρόστιμο ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «ΝΝΝΝΝ» ΤΤΤΤΤ. Κατά τη δειγματοληψία προϊόντος μελιού, διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ και ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ, διότι είχε αναμιχθεί με 41% κ.β. ισογλυκόζη.
http://www.efet.gr/deltio286.html11.
Α. Χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΑΑΑΑ", βιομηχανία τροφίμων, ΚΚΚΚΚ. Κατά τη δειγματοληψία του προϊόντος της "Μέλι ΑΑΑΑ", το Α΄ δείγμα χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ διότι περιέχει ποσοστό υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (Η.Μ.F.) 54,6 mg/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mg/kg. Το Β΄ δείγμα περιείχε ποσοστό υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (Η.Μ.F.) 81,3 mg/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mg/kg.
Β. Χρηματικό πρόστιμο συνολικού ύψους 5.000 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση "ΕΕΕΕΕΕ", ΑΑΑΑΑ. Κατά δειγματοληψία του προϊόντος της "Μέλι με θυμάρι ΝΝΝΝ", το Α΄ δείγμα χαρακτηρίστηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους ως ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ, διότι περιείχε ποσοστό υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (Η.Μ.F.) 48,8 mg/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mg/kg. Το Β΄ δείγμα περιείχε ποσοστό υδροξυμεθυλοφουρφουράλης (Η.Μ.F.) 58,8 mg/kg αντί του ανώτατου ορίου 40 mg/kg.
http://www.efet.gr/deltio282.html12.
Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δύο «2.000» χιλιάδων ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΜΜΜΜΜ», παραγωγή τυποποίηση μελιού, στη ΜΜΜΜΜ, διότι σύμφωνα με τις γνωματεύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους το δείγμα «μέλι Κωνοφόρων & Ανθέων Βυτίνας» βρέθηκε Μη Κανονικό σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ΚΤΠ διότι έχει περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και γλυκόζη λιγότερο από 45 g/100g. Η παραπάνω δήλωση οδηγεί το καταναλωτή σε πλάνη.
http://www.efet.gr/deltio260.html13.
Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους € 5.000 στην επιχείρηση «ΑΑΑΑ», βιομηχανία τροφίμων, ΚΚΚΚΚΚ, διότι κατείχε μέλι ανθέων με το σήμα ΑΑΑΑΑ το οποίο βρέθηκε μη κανονικό γιατί είχε υδροξυμέθυλο-φουρφουράλη (ΗΜF) 171,1 + mg/kg αντί όχι περισσότερο από 40 mg/kg γεγονός που αποδίδεται σε παρατεταμένη θέρμανση.
http://www.efet.gr/deltio245.html14.
Α. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δέκα 10.000 χιλιάδων ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «ΒΒΒΒΒΒ», παρασκευή μαρμελάδων & ζαχαρωτών, ΕΕΕΕ, διότι έπειτα από δειγματοληψία μελιού και εξέταση αυτού από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο αφού από τα αναλυτικά του στοιχεία προκύπτει ότι έχει αναμιχθεί με 17% κ.β. ισογλυκόζη και εξαπατάται ο καταναλωτής γιατί διατίθεται ως μέλι ενώ πρόκειται για μίγμα μελιού με ισογλυκόζη.
Β. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους δέκα 10.000 χιλιάδων ΕΥΡΩ στην επιχείρηση «DDDDD», τυποποίηση συσκευασία εξαγωγή μελιού, KKKK, διότι έπειτα από δειγματοληψία μελιού με σήμα «ΤΤΤΤΤ» και εξέταση αυτού από το Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο αφού από τα αναλυτικά του στοιχεία προκύπτει ότι έχει αναμιχθεί με 12% κ.β. ισογλυκόζη και εξαπατάται ο καταναλωτής γιατί διατίθεται ως μέλι ενώ πρόκειται για μίγμα μελιού με ισογλυκόζη.
http://www.efet.gr/deltio240.html15.
Α. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους € 2.000 στην επιχείρηση «ΜΜΜΜ», βιομηχανία καφε-ζαχαρωδών-ειδών διατροφής, ΘΘΘΘ. Έπειτα από την εξέταση δείγματος από το Γενικό Χημείο του Κράτους «μέλι ανθέων» «RRRRR» της εταιρείας ΜMMMM, το δείγμα χαρακτηρίστηκε μη κανονικό γιατί βρέθηκε να έχει υδροξυμέθυλο-φουρφουράλη (ΗΜF) 80,1+ 4,9 mg/kg αντί όχι περισσότερο από 40 mg/kg.
Β. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους € 2.000 στην επιχείρηση «ΚΚΚΚΚ», ΝΝΝΝ, εταιρεία παραγωγής & διάθεσης τυποποιημένων προϊόντων, ΚΚΚΚ, διότι κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι διέθετε προς πώληση μη κανονικό, ως προς την επισήμανση, προϊόν «μέλι με θυμάρι».
http://www.efet.gr/deltio232.html16.
Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 40.000 € στην επιχείρηση «RRRR» ΚKKKK, επεξεργασία & τυποποίηση μελιού, ΣΣΣΣ, διότι κατά την εξέταση δειγμάτων μελιού διαφόρων τύπων και συσκευασιών από την αρμόδια Δ/νση του Γενικού Χημείου του Κράτους βρέθηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. Για τον ίδιο λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για ένα μήνα.
http://www.efet.gr/deltio205.html17.
Α. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους είκοσι μία χιλιάδων 21.000,00 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση ΣΣΣΣΣΣ, συσκευασία τροφίμων, ΚΚΚΚΚ, διότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους έπειτα από ανάλυση δείγματος μέλι «ΝΝΝΝ» σφραγισμένης γυάλινης συσκευασίας 400 γραμμαρίων χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και νοθευμένο γιατί βρέθηκε να έχει α) συνολικό ποσοστό φρουκτόζης και γλυκόζης 41,2 gr/100gr μελιού αντί 45 gr/100gr τουλάχιστον και β) ισχυρώς θετική την αντίδραση ανίχνευσης αμυλοσιροπίου κατά Fiehe. Επιπλέον η επισήμανση αποτελεί παραπλάνηση για τον καταναλωτή εφόσον διατίθεται ως μέλι ενώ πρόκειται για μίγμα με αμυλοσιρόπιο. Επίσης η επιχείρηση συνέχισε να διαθέτει στη κατανάλωση έως και την 4-1-2006 το μέλι «ΝΝΝΝΝ» ενώ της είχε κοινοποιηθεί η γνωμάτευση του Γ.Χ.Κ. για μη κανονικό και νοθευμένο μέλι από της 22-2-2005.
Β. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους τριάντα χιλιάδων 30.000,00 ΕΥΡΩ στην επιχείρηση ΑΑΑΑΑ, βιομηχανία τροφίμων, ΘΘΘΘΘΘ, διότι σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους έπειτα από ανάλυση δείγματος μέλι «ΝΝΝΝΝΝ» σφραγισμένης γυάλινης συσκευασίας 400 γραμμαρίων χαρακτηρίστηκε μη κανονικό και νοθευμένο γιατί βρέθηκε να έχει α) συνολικό ποσοστό φρουκτόζης και γλυκόζης 41,2 gr/100gr μελιού αντί 45 gr/100gr τουλάχιστον και β) ισχυρώς θετική την αντίδραση ανίχνευσης αμυλοσιροπίου κατά Fiehe.
http://www.efet.gr/deltio196.html18.
A. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 5.000 ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΑAAAA, παραγωγός μελιού, AAAA, διότι κατείχε τρόφιμα μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές και τα πρότυπα καταλληλότητας που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία. Διαπιστώθηκε ότι στο προϊόν μέλι, έχει αναμιχθεί 14% ισογλυκόζη, όπως προκύπτει από την ανάλυση κατά παράβαση του άρθρου 67 παρ. 2α παράρτημα ΙΙ του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
B. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 4.000 ευρώ, σε βάρος της επιχείρησης ΜMMMMMM, Παραγωγή-εμπορία μελισσοκομικών προϊόντων, ΣΣΣΣΣ, διότι το δείγμα μελιού το οποίο εστάλη για εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους καθώς και η επανεξέταση του δείγματος από το Ανώτατο Χημικό Συμβούλιο βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο, διότι είχε αναμειχθεί με 22% κ.β. ισογλυκόζη.
http://www.efet.gr/deltio187.html19.
Α. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους «7.500,00» ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΚΚΚΚΚ, εταιρεία παραγωγής τροφίμων, ΗΗΗΗΗ, διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους έπειτα από την ανάλυση δείγματος μελιού από θυμάρι με σήμα «ΚΚΚΚ» βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο.
Β. Την επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους «7.500,00» ευρώ σε βάρος της επιχείρησης ΚΚΚΚΚ, εταιρεία παραγωγής τροφίμων, ΗΗΗΗ, διότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Γενικού Χημείου του Κράτους έπειτα από την ανάλυση δείγματος μελιού από θυμάρι με σήμα ΘΘΘΘΘ βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο.
http://www.efet.gr/deltio185.html20.
119.824 κιλά μη ασφαλών τροφίμων δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν.
http://www.efet.gr/deltio172.html21.
ΝΝΝΝΝΝ (Εργ. Παρασκευής γλυκών και Τυποποίηση μελιού - ΤΤΤΤΤ).
Παράβαση : Η επιχείρηση εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις από τους κανόνες ορθής υγιεινής πρακτικής με συνέπεια τη διακινδύνευση της ασφάλειας των τροφίμων και της Δημόσιας Υγείας. Ύψος προστίμου 2.000 Ευρό.
http://www.efet.gr/deltio130.html22.
χαλβά με μέλι.
http://www.efet.gr/deltio129.html23.
Ανίχνευση του αντιβιοτικού χλωραμφενικόλης σε βασιλικό πολτό
http://www.efet.gr/deltio127.html24.
DDDD (ΚΚΚΚ). Διακίνηση μη κανονικού και νοθευμένου μέλιτος.
Ύψος προστίμου 10.000 Ευρό.
http://www.efet.gr/deltio123.html