Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Τα προϊόντα της κυψέλης

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Melissologia
Διαχείριση
Melissologia


Αριθμός μηνυμάτων : 682

Τα προϊόντα της κυψέλης Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Τα προϊόντα της κυψέλης   Τα προϊόντα της κυψέλης Icon_minitimeΚυρ Μάης 10, 2015 8:32 pm

Τα προϊόντα της κυψέλης


• Μέλι
Η άποψη ότι το μέλι ασκεί ευεργετική επίδραση γενικά στην υγεία του ανθρώπου ήταν και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιείται σαν δυναμωτικό, ασκεί ευεργετική επίδραση στην καρδιά, στο συκώτι και στο πεπτικό μας σύστημα. Επίσης έχει καλή αντιβακτηριοστατική δράση. Η ετήσια παραγωγή μελιού στη χώρα μας ανέρχεται στους 14.000τον. Η μέση ανθρώπινη κατανάλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1,5 κιλά ανά άνθρωπο.
Το παραγόμενο μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
- το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών (βότανα, κάστανο, φασόλια κλπ), και
- το μέλι από μελιτώματα, που παράγεται από εκκρίματα κοκκοειδών που απομυζούν φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι βελανιδιάς, πεύκου, ελάτης και άλλων δασικών φυτών.
Στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο (55-60%), ενώ σημαντική είναι και η παραγωγή μελιού ελάτης (5-10%) και θυμαριού (15%) που είναι κατηγορία ανθόμελου.
Η διάθεση του μελιού γίνεται από τους μελισσοκόμους είτε άμεσα στον καταναλωτή είτε έμμεσα, μέσω των διαφόρων συνεταιριστικών οργανώσεων και εμπόρων τυποποιητών. Η παραγωγή του μελιού και η παραγωγικότητα του μελισσιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ο καιρός, η χλωρίδα (φυτά), η υγεία και η δυναμικότητα των μελισσιών, αλλά και η τέχνη του μελισσοκόμου. Μία κυψέλη μπορεί να παράγει έως 50 κιλά μέλι αν και πιο ρεαλιστικό είναι παραγωγές από 5 έως 20 κιλά μέλι ανά κυψέλη.


• Γύρη
Γύρη συγκεντρώνουν οι μέλισσες από διάφορα λουλούδια. Είναι φυσική τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες, απαραίτητα αμινοξέα, ένζυμα και άλλα χρήσιμα συστατικά, μεγάλης βιολογικής αξίας για τη μέλισσα. Η κατανάλωση περίπου μιας κουταλιάς της σούπας βοηθάει πολύ τον ανθρώπινο οργανισμό. Η  παραγωγή γύρης δεν είναι δύσκολη υπόθεση και μπορεί εύκολα να αποτελέσει καλό συμπληρωματικό εισόδημα. Μία κυψέλη μπορεί να παράγει σχετικά εύκολα 1 κιλό γύρη.

• Βασιλικός Πολτός
Ο βασιλικός πολτός είναι κρεμώδης ουσία που εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των εργατριών μελισσών και προορίζεται για την διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων (γόνου) της μέλισσας. Ο βασιλικός πολτός είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων, λιπιδίων, βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και άλλων χρήσιμων ουσιών με ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η σωστή και συνεπής ενασχόληση με την παραγωγή του, αν και αρκετά εξειδικευμένη από μελίσσια ειδικά «στημένα» για το σκοπό αυτό, μπορεί να δημιουργήσει άριστες προϋποθέσεις οικονομικής στήριξης του μελισσοκόμου.

• Πρόπολη
Η πρόπολη είναι ένα μείγμα κατά βάση από ρητινώδες ουσίες που συλλέγουν οι μέλισσες από διάφορα φυτά, εμπλουτισμένο με κερί, γύρη και ένζυμα. Είναι μαλακή και κολλώδες, με χρώμα συνήθως καφεπράσινο, έχει βακτηριοστατικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και τη χρησιμοποιούν οι μέλισσες για τη στεγανοποίηση και απολύμανση του εσωτερικού της φωλιάς τους. Από τον άνθρωπο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων, παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, της στοματικής κοιλότητας και άλλων περιοχών του σώματος.

• Κερί
Το κερί παράγεται από τους κηρογόνους αδένες της μέλισσας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή των κηρήθρων και για να καλύψουν (σφραγίσουν) το ώριμο μέλι. Οι σπουδαιότεροι τομείς χρήσης του κεριού είναι οι βιομηχανίες καλλυντικών, κεριών και παραγωγής φύλλων κηρήθρας για την μελισσοκομία.

• Δηλητήριο
Το δηλητήριο της μέλισσας είναι ένα πολύπλοκο μίγμα χημικών ουσιών φαρμακευτική δράση. Χρησιμοποιείται με επιτυχία εναντίον της ρευματοειδούς πολυαρθρίτιδας, περιορίζει τους ισχιακούς πόνους, την νευραλγία, την νευρομυαλγία, τη μεσοπλεύριο και βρογχική νευραλγία. Για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους, η πιο συχνή μέθοδος χορήγησης του δηλητηρίου είναι με ζωντανές μέλισσες. Υπάρχουν όμως άτομα που είναι αλλεργικά και πρέπει να αποφεύγουν το κέντρισμα της μέλισσας.

melissologia H.B.F.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Τα προϊόντα της κυψέλης
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» προϊόντα κυψέλης
» Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και τα μελισσοκομικά προϊόντα
» Τυποποίηση Και Χονδρική Πώληση
» Μελισσοκομικά προϊόντα για «θεραπευτικούς σκοπούς»
» Τα προϊόντα της μέλισσας...μέσα από ένα VIDEO

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομική τεχνική :: Μελισσοκομικά προϊόντα-
Μετάβαση σε: