| Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! | |
|
+6Themis olomelia thoma.sbees nikos37 monarchis mpampis13 10 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Δευ Σεπ 21, 2015 12:24 am | |
| Καλησπερα Μπαμπη. Αυτο με τον σωρο φτερα μυρίζει λεηλασια απο σφηκες-σκουρκους. Ειχα ακριβως τα ιδια συμπτωματα σε 2-3 κυψέλες και τις πρόλαβα τις άτιμες να παιρνουν και τους τελευταιους <<μεζέδες>>. Απογοητευση ........αλλα κουραγιο.. | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1393
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Δευ Σεπ 21, 2015 12:51 am | |
| Θοδωρή καλησπέρα. Δεν υπήρχε σωρός με φτερά αλλά κάποια λίγα φτερά. Ακόμα άκρη δεν έβγαλα μεθαύριο θα ξαναπάω να δω τι κάνουν τα υπόλοιπα | |
|
| |
Themis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 335
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Δευ Σεπ 21, 2015 9:32 am | |
| Μπάμπη και λοιποί καλημέρα και καλή εβδομάδα,
πρόσφατα τα λέγαμε σε άλλο θέμα για τις παραφυάδες που έκοψα. Όλα έδειχναν καλά ή έτσι ήθελα να τα βλέπω! Το Σάββατο το πρωί έκανα την επίσκεψή μου για επιθεώρηση. Πλησιάζοντας στον αέρα είχα μεγάλο- πολύ μεγάλο αριθμό μελισσών. Αρχικά σκέφτηκα ότι υπάρχει δραστηριότητα. Ανοίγω την πιο αδύναμη παραφυάδα από τις τέσσερις και ήταν άδεια. Κοντοστάθηκα για λίγο να περάσω την πρώτη απογοήτευση και στην συνέχεια έκλεισα το καπάκι και την πόρτα για να πάρω το κουτί. Τα πλαίσια, 2 με μέλι και 2 άδεια τα άφησα προσωρινά μέσα. Πηγαίνοντας σε άλλη, βλέπω να αρχίζει η είσοδος της άδειας να γεμίζει μέλισσες. Μπα λέω λεηλασία. Να πω εδώ ότι οι κυψέλες μου έχουν 2 εισόδους δεξιά και αριστερά. Καπνίζω να φύγουν και απομακρύνω την κυψέλη. Τότε όλες πηγαίνουν στην διπλανή παραφυάδα και καλύπτουν μπροστά την είσοδο. Με πιάνει ένας πανικός και κλείνω πόρτες ενώ καπνίζω έντονα για να τις διώξω. Μετά από ώρα και αφού μετακίνησα την κυψέλη, το σμήνος πηγαίνει κάτω από άλλο δυόροφο δυνατό μελίσσι και κάθετε εκεί. Ταυτόχρονα κάποιες ψάχνουν την εγκαταλελημένη κυψέλη που έχω μετακινήσει και μάλιστα στην μεριά που ήταν η ανοιχτή είσοδος, πράγμα που με κάνει να πιστεύω ότι είναι το σμήνος που πηγαίνει πέρα δώθε, είναι αυτό που λιποτάκτησε. Τότε επιστρέφω την παραφυάδα που έχω κλείσει και απομακρύνει και την ανοίγω. Βγαινει η βασίλισσα και ξαναμπαίνει ευτυχώς μέσα. Ανοίγω λίγο για να δω τι γίνεται και βλέπω ένα κουβάρι επάνω της (ευτυχώς την επόμενη μέρα την βρήκα ζωντανή). Και ενώ συμβαίνουν αυτά, τρίτη παραφυάδα σε άλλο σημείο αρχίζει μαζικά και τρομερά γρήγορα να εγκαταλείπει την κυψέλη (ήταν θέαμα οφείλω να πω) και να ίπταται πάνω από το μελισσοκομείο, ακριβώς όπως βρήκα το άλλο σμήνος όταν πρωτοπήγα. Δεν έκανα τίποτα και μετά από 3-4 λεπτά, το ίδιο γρήγορα ξαναμπήκε μέσα. Τα άφησα όλα να ηρεμήσουν, το πρώτο, σμήνος κάπου θα μπήκε σιγά σιγά γιατί έφυγε κάτω από το δυνατό μελίσσι, πήρα την άδεια κυψέλη και έφυγα. Δεν είμαι σίγουρος τι έχει γίνει, αλλά κάποια στιγμή στο μέλλον θα κουμπώσει κάπου η εμπειρία αυτή. Ίσως Μπάμπη να πρόκειται για CCD. | |
|
| |
pnikolas Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 186
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Δευ Σεπ 21, 2015 1:09 pm | |
| Themis κατ' αρχάς έχω να πω τα εξής: 1) έχω την εντύπωση ότι έχεις πάρα πολύ λίγο πληθυσμό μέσα στα μελίσσια και με το πρώτο κρυάκι (βλέπε σήμερα) θα κλείσεις ρολλά
2) για να καταλάβεις το μικρότερο μελίσσι που έχω στο μελισσοκομείο είναι 6 πλαισίων και πάλι λέω ότι είναι λίγο γιατί αν δεν το αυξήσω γρήγορα με βλέπω Φεβρουάριο να το βρίσκω με 3 πλαίσια....
3) μην λέμε ότι θέλουμε (φιλικά το αναφέρω), Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε φαινόμενα CCD, άλλο κουράστηκε μελίσσι και λιμοκτονεί και άλλο CCD στην δεύτερη περίπτωση κάνεις ένα τσαφ και εξαφανίζεται...
Το τι γίνεται με τον Μπάμπη ακόμα το ψάχνω γιατί αν αποκλείσουμε το εύκολο σενάριο (κλοπή), τότε δεν βλέπω άλλη επιστημονική εξήγηση ακόμα. Στις περιπτώσεις που αναφέρεις θα βρήκες νεκρές μέλισσες να φανταστώ.
Παρεπιπτόντως επειδή δεν κατάλαβα πόσα έμεινα οκ τελικά, θα πρότεινα να κάνεις μερικές συνενώσεις για να αντέξεις το χειμώνα. | |
|
| |
Themis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 335
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Δευ Σεπ 21, 2015 1:19 pm | |
| Αν εξαιρέσεις τα καινούρια, τα υπόλοιπα πατάνε από 8 έως 14 πλαίσια.
Για το CCD δεν είμαι βέβαιος αν υπάρχουν κρούσματα ή όχι αν και τα αίτια είναι ακόμη θολά.
Νεκρές μέλισσες, στο έρημη ούτε μία. | |
|
| |
olomelia BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 544
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Σαβ Νοε 14, 2015 11:28 am | |
| Την βδομάδα που μας πέρασε, δύο μελισσάκια αρνήθηκαν την στοργική ( ; ) μου φιλοξενία...
Αυτομόληση! Έξοδος! Μαζική φυγή!
Δεν έκανα επιθεώρηση, απλά παρατήρησα ασυνήθιστη σπουδή σε όσες μπαινόβγαιναν (λεηλάτριες) και θρύμμα κεριού στην είσοδο (κάπως γλυτσιασμένο).
Πίσω τους οι δραπέτες, άφησαν κερήθρες με μέλι και γύρες ικανά να θραφούν τον χειμώνα και λίγο γόνο σε δυο-τρία πλαίσια. Μέχρι και αυγά ημέρας στο ένα. Καθόλου νεκρές στα πλαίσια ή το πάτωμα. Αρρώστειες δεν είχαν (ίσως μόνο κάποια βαρρόα) ούτε ενόχληση από άλλα έντομα.
Μυστήριο μαραφέτι η μέλισσα... | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Σαβ Νοε 14, 2015 4:15 pm | |
| Ακριβώς οτι έπαθα και εγω. Δυστυχώς καμία απάντηση δεν μας εχει δωθεί όπου και αν ρώτησα.... | |
|
| |
patentiaris Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 35
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Σαβ Νοε 14, 2015 7:37 pm | |
| "Οι έντονα μολυσμένες κυψέλες εξασθενούν και συχνά γίνονται θύματα λεηλασίας από τα πιο δυνατά μελίσσια. Πολλά απ' αυτά τα μελίσσια εγκαταλείπουν τον έντονα μολυσμένο γόνο και φεύγουν να βρουν αλλού κατοικία . Συχνά δίνουν την εντύπωση ότι σμηνουργούν μέσα στο φθινόπωρο. Άλλα μελίσσια δεν καταφέρνουν να διαχειμάσουν και χάνονται στη διάρκεια του χειμώνα ή τις αρχές της άνοιξης . Η απώλεια μελισσιών, στα οποία υπάρχουν σημαντικές προμήθειες αλλά ελάχιστες νεκρές μέλισσες, είναι μια εικόνα που παρατηρείται αρκετά συχνά στο τέλος του χειμώνα, σε έντονα μολυσμένα από βαρρόαση μελισσοκομεία." Β. ΛΙΑΚΟΣ, 1993, "ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΩΝ", σελ. 94. | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Σαβ Νοε 14, 2015 9:16 pm | |
| Έντονα μολυσμένα δεν ηταν είχαν απλα βαροα και για αυτο είχα κανει τότε την θεραπεία. Επίσης ηταν σχετικά δυνατά μελίσσια,όπως επίσης δεν βρέθηκε μεσα ούτε μια νεκρή Μελίσσα.... | |
|
| |
NikTheGreek Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 336
| Θέμα: Απ: Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! Κυρ Νοε 15, 2015 2:17 am | |
| παιδια.. προχτες αναγκαστηκα να συνενώσω ενα μελισσακι που ειχα. Πριν μια δεκα μερες ηταν πενταρακι με παλια βασιλισσα , αλλα για καποιο λογο , το λεηλατουσαν τα μεγαλυτερα. Ευτυχως το καταλαβα και το μετακινησα μακρυα για μερικες μερες μεχρι να το συνενωσω. Φανταστειτε οτι σχεδον εξαφανιστηκαν 2 πλαισια σφραγισμενο μελακι βελανιδιας που ειχε μεινει ατρυγητο σε λιγοτερες απο δυο-τρεις μερες. Μετα το ¨ξυλο¨που εφαγε το κακομοιρο δεν μπορεσε να συνελθει κι ετσι το συνενωσα. φυσικα και ο πληθυσμος κατερευσε και εμεινε ο μισος απ οσο ειχε μεσα σε δεκα περιπου μερες. Δεν ειμαι σιγουρος αν φταιει μονο η λεηλασια ή αν με την λεηλασια φανερωθηκαν και αλλα προβληματα που κρυβονταν χωρις να τα βλεπω. | |
|
| |
| Η μάχη χάθηκε....ο πόλεμος ποτέ! | |
|