| Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? | |
|
+5thodoris981 monarchis captain pointerst matteus 9 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 2:42 pm | |
| Καλησπερα σας. Σε ορισμενα μελισσια μου ειχα δωσει δευτερο πατωμα. Το ρεικι δουλεψε με αποτελεσμα στον επανω οροφο να υπαρχουν 6 τελαρα γονοι και 4 τελαρα γεματα με μελι.
Θα μπορουσα να ανεβασω τελαρα με μελι και αχτιστα και να προσθεσω τριτο οροφο η ειναι καπως νωρις με μονο 6 τελαρα γονο???
Μηπως θα ηταν προτιμοτερο να κανω αναστροφη στα πατωματα? Εαν κανω αναστροφη η γονοφωλια η οποια θα παει πανω θα πρεπει να βαλω και ανοιχτο γονο?
Σας ευχαριστω. | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 692
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 3:03 pm | |
| Καλησπέρα.6 τελάρα γόνο έχει μόνο πάνω ή έχει και κάτω άλλα τόσα ας πούμε? Σε περίπτωση που έχεις μόνο 6 κάνεις αναστροφή και ανεβάζεις πάνω μέλια και πλαίσια με σφραγισμένο γόνο. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 3:44 pm | |
| - pointerst έγραψε:
- Καλησπέρα.6 τελάρα γόνο έχει μόνο πάνω ή έχει και κάτω άλλα τόσα ας πούμε?
Σε περίπτωση που έχεις μόνο 6 κάνεις αναστροφή και ανεβάζεις πάνω μέλια και πλαίσια με σφραγισμένο γόνο. Στις 13 Απριλιου τους ειχα δωσει δευτερο πατωμα και ειχαν απο 7-8 γονους στον εμβρυοθαλαμο. Ανεβασα 2 γονους στο πατωμα και εχτισαν τα υπολοιπα . Τωρα ο οροφος εχει 6 γονους και 4 πλαισια μελι. Λογικα στον εμβρυοθαλαμο απο τα 5 πλαισια που εμειναν με γονο καποια θα αδειασαν και θα γεμισαν με γυρες μελια. Περυσι ειχα κανει αναστροφη πατωματων σε ενα δυνατο μου μελισσι αλλα μου πεταξε ΒΚ. Οταν κανουμε αναστροφη πατωματων η βασιλισσα ανεβαινει γρηγορα και παλι στον οροφο για να γεννησει η πρεπει να τοποθετησω ανοιχτο γονο για να γινει αυτο? | |
|
| |
captain Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1305
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 6:21 pm | |
| θα ανεβει μονη της | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 692
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 6:46 pm | |
| | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 02, 2015 10:39 pm | |
| - pointerst έγραψε:
- ναι πάει όπου θέλει...
λολ | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Δευ Μάης 04, 2015 10:31 pm | |
| Παιδες σε αρκετα μελισσια τα οποια ειναι 20αρια ο οροφος εχει γεμισει με μελια και δεν εχει χωρο να γεννησει η μανα. Σε αυτην την περιπτωση μπορω να δωσω ακομα εναν οροφο ?> Φοβαμαι μην αρχισουν να σμηνουργουν ολα, ηδη καποια τα κυνηγουσα. | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Δευ Μάης 04, 2015 10:34 pm | |
| Αν είναι σφραγισμένο τρύγησε, αν όχι μοίρασε στις αδύναμες ή αν έχεις καταψύκτη αποθήκευσε. | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τρι Μάης 05, 2015 12:22 am | |
| - monarchis έγραψε:
- Αν είναι σφραγισμένο τρύγησε, αν όχι μοίρασε στις αδύναμες ή αν έχεις καταψύκτη αποθήκευσε.
Tωρα αρχισαν να σφραγιζουν, ισως αμα συνεχιζει αλλες 2-3 μερες να παρω λιγο μελι. Αλλιως θα πρεπει να τα μετακινησω στα τριφυλια για να συμπληρωσουν. Η ιδεα σου να τα μοιρασω στις αδυναμες ειναι καλη, αλλα στις περισσοτερες περιμενω να βγουν μανες και να γονιμοποιηθουν. Ισως τα βαλω στον καταψυκτη και τα δωσω στα αδυναμα αργοτερα. Αμα ειναι ασφραγιστα ομως και με ζεστη στον χωματοδρομο δεν θα αρχιζουν να τρεχουν ??? Αμα δωσω τριτο πατωμα και ανεβασω μερικα μελια πανω για να μπορει να γεννησει η μανα στο δευτερο ειναι λαθος χειρισμος? Μπορει να παει πισω το μελισσι? | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τρι Μάης 05, 2015 12:33 pm | |
| Φίλε matteus εξαρτάται τι σκοπό έχεις και τι δυναμικότητας είναι τα μελίσσια σου. Αν έχεις σκοπό να πας έλατο με τριόροφα ανέβασε όροφο. Για να ανεβάσεις όμως θα πρεπει και το μελίσσι σου να έχει 12 γόνους και πάνω. Ετσι θα του δώσεις χώρο για γέννα και θα σου φάει μελάκια. Αν θες τα ανθόμελα αυτης της εποχής μπλοκάρεις την βασίλισσα. Σιγα-σιγά οι σμηνουργιες σταματάνε. Σωστος χειρισμός είναι αυτός που στοχεύει στην πλήρη ανάπτυξη της κυψέλης(ανάλογα με τις δυνάμεις της) οταν αυτή η κυψέλη βρεθει στην ανθοφορία που επιλέξαμε . Τότε φυσικά πρέπει να περιορίσουμε και την εκτοφή γόνου. Τα μελάκια που έχεις τώρα θα τα σφράγιζαν άμμεσα αν περιόριζες την βασίλισσα,αλλα θα είχες και γρήγορη πτώση του μελισσιού. Ειναι λοιπόν καθαρά δικό σου το θέμα. Καλά μέλια! | |
|
| |
vasilis-m Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 99
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τρι Μάης 05, 2015 3:07 pm | |
| Πόσο καιρό πριν την ανθοφορία της επιλογής μας περιορίζουμε τη γέννα της βασίλισσας για να μην καταναλώνουν τα μέλια που θέλουμε να τρυγήσουμε; Για παράδειγμα εδώ αρχίζει το θυμάρι περίπου 1 Ιουνίου. Πότε πρέπει να αρχίσω να περιορίζω το γόνο; | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τρι Μάης 05, 2015 3:47 pm | |
| - thodoris981 έγραψε:
- Φίλε matteus εξαρτάται τι σκοπό έχεις και τι δυναμικότητας είναι τα μελίσσια σου.
Αν έχεις σκοπό να πας έλατο με τριόροφα ανέβασε όροφο. Για να ανεβάσεις όμως θα πρεπει και το μελίσσι σου να έχει 12 γόνους και πάνω. Ετσι θα του δώσεις χώρο για γέννα και θα σου φάει μελάκια. Αν θες τα ανθόμελα αυτης της εποχής μπλοκάρεις την βασίλισσα. Σιγα-σιγά οι σμηνουργιες σταματάνε. Σωστος χειρισμός είναι αυτός που στοχεύει στην πλήρη ανάπτυξη της κυψέλης(ανάλογα με τις δυνάμεις της) οταν αυτή η κυψέλη βρεθει στην ανθοφορία που επιλέξαμε . Τότε φυσικά πρέπει να περιορίσουμε και την εκτοφή γόνου. Τα μελάκια που έχεις τώρα θα τα σφράγιζαν άμμεσα αν περιόριζες την βασίλισσα,αλλα θα είχες και γρήγορη πτώση του μελισσιού. Ειναι λοιπόν καθαρά δικό σου το θέμα. Καλά μέλια! Κατατοπιστικότατος | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τρι Μάης 05, 2015 11:01 pm | |
| ....με την διαφορα οτι οι σμηνουργιες τωρα ξεκινανε | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 12:03 am | |
| - captain έγραψε:
- ....με την διαφορα οτι οι σμηνουργιες τωρα ξεκινανε
περιεργο μου φαίνεται φίλε καπετάνιο και ειμαστε και στο ιδιο γεωγραφικο ύψος. εδω και 5-6 μερες σταματησανε να κυκλοφορουνε πουλια στα μέρη μου.. θα δειξει.....οτι πιασαμε πιασαμε λεγαμε συγκεκριμενα σήμερα..... | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 3:29 am | |
| Εδω σε εμας γινεται χαμος τωρα αρχισανε. Σταματησα να φαω ενα πιτογυρο φορτωμενος με μελισσια βραδυ. Ερχεται ενας και μου λεει δικο σου ειναι το φορτηγακι ? Εχει ενα μελισσι πανω στο δεντρο εξω απο την καφετερια μου. Τελικα το επιασα ηταν τερμα πανω στο δεντρο 3-4 τελαρα και το εβαλα στην αυλη μου προς το παρον. Θα το επισκεφτω ξανα αυτο το γυραδικο λολ. Τις προαλες παω στο μελισσοκομιο βλεπω εναν αφεσμο μεχρι να παω σπιτι να παρω κυψελη χαιρετισματα. Παω ανοιγω μια κυψελη που δεν μου μ'αρεσε και αρχισαν και εβγαιναν μανες απο τα ΒΚ. Τις κυνηγουσα στον αερα επιασα καμια 7 βασιλισσες και τις υπολοιπες δεν ειχα να τις βαλω σε κλουβακια. | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 8:19 am | |
| ειδικα περισυ 7/6 επιασα το τελευταιο | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 12:15 pm | |
| Θεσσαλονικη φυσικα ειναι αλλη μελισσοκομική ζώνη. Παντως εντιμα με το που θα δω ένα η θα με ειδοποιήσουν θα σπεύσω προς ενημερωση. Καμια 10αρια παγίδες ακομα στεκουν πλήρεις αρωμάτων!!!
| |
|
| |
karnet Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 342
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 2:22 pm | |
| Στην εποχή μας οι πληροφορίες είναι πάρα πολλές, ανεξέλεγκτες και από άτομα που έχουν διαφορετικές μελισσοκομικές παραστάσεις. Οι πληροφορίες από μόνες τους δεν είναι λάθος, μόνο αυτός που τις διαβάζει μπορεί να κάνει λάθος. Γνώμη μου είναι πως ο μελισσοκόμος πρέπει να αποφασίσει αν είναι νομάς ή στατικός. Οι δύο περιπτώσεις διαφέρουν . Εγώ προς το παρών εξασκώ 100% στατική μελισσοκομία. Ετοιμάζομαι ολόκληρη την χρονιά παρακολουθόντας τα φυτά για την μεγάλη ανθοφορία της περιοχής μου. Δεν πρέπει να υπάρχει μελίσσι υγειές που αναπτύχθηκε σωστά, να μη έχει 3ο πάτωμα εκείνη την εποχή.
Δεν εννοώ ότι είναι και εύκολο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν χτισμένα πλαίσια σε αφθονία που συμβαίνει σε όλους τους νέους ( φυσικά και σε εμένα ), αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος. Οι μέλισσες χρειάζονται πολύ χώρο για το άπλωμα του φρέσκου μελιού. Όταν σε ένα 2όροφο μελίσσι έχει γεμίσει ο πάνω όροφος με πολύ γόνο και λίγο μέλι, ενώ ο κάτω πιθανότατα με γόνο και γύρη, το άπλωμα του νέκταρος για να στεγνώσει που θα γίνει ?
Χτισμένα πλαίσια, δεν είναι ψέμα ότι αποτελούν την προίκα του μελισσοκόμου.
Με εκτίμηση, Θωμάς | |
|
| |
Throubee Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 808
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 3:51 pm | |
| - matteus έγραψε:
- Εδω σε εμας γινεται χαμος τωρα αρχισανε. Σταματησα να φαω ενα πιτογυρο φορτωμενος με μελισσια βραδυ. Ερχεται ενας και μου λεει δικο σου ειναι το φορτηγακι ? Εχει ενα μελισσι πανω στο δεντρο εξω απο την καφετερια μου. Τελικα το επιασα ηταν τερμα πανω στο δεντρο 3-4 τελαρα και το εβαλα στην αυλη μου προς το παρον. Θα το επισκεφτω ξανα αυτο το γυραδικο λολ.
Τις προαλες παω στο μελισσοκομιο βλεπω εναν αφεσμο μεχρι να παω σπιτι να παρω κυψελη χαιρετισματα. Παω ανοιγω μια κυψελη που δεν μου μ'αρεσε και αρχισαν και εβγαιναν μανες απο τα ΒΚ. Τις κυνηγουσα στον αερα επιασα καμια 7 βασιλισσες και τις υπολοιπες δεν ειχα να τις βαλω σε κλουβακια. Έπρεπε να το κεράσεις μια γυρόπιτα ! | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 8:56 pm | |
| - Throubee έγραψε:
- matteus έγραψε:
- Εδω σε εμας γινεται χαμος τωρα αρχισανε. Σταματησα να φαω ενα πιτογυρο φορτωμενος με μελισσια βραδυ. Ερχεται ενας και μου λεει δικο σου ειναι το φορτηγακι ? Εχει ενα μελισσι πανω στο δεντρο εξω απο την καφετερια μου. Τελικα το επιασα ηταν τερμα πανω στο δεντρο 3-4 τελαρα και το εβαλα στην αυλη μου προς το παρον. Θα το επισκεφτω ξανα αυτο το γυραδικο λολ.
Τις προαλες παω στο μελισσοκομιο βλεπω εναν αφεσμο μεχρι να παω σπιτι να παρω κυψελη χαιρετισματα. Παω ανοιγω μια κυψελη που δεν μου μ'αρεσε και αρχισαν και εβγαιναν μανες απο τα ΒΚ. Τις κυνηγουσα στον αερα επιασα καμια 7 βασιλισσες και τις υπολοιπες δεν ειχα να τις βαλω σε κλουβακια. Έπρεπε να το κεράσεις μια γυρόπιτα ! Σωστος!! Και μιας και σφιξαν οι ζέστες μια μπυρεοπιτα! | |
|
| |
Throubee Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 9:58 pm | |
| | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 10:36 pm | |
| - thodoris981 έγραψε:
- Έπρεπε να το κεράσεις μια γυρόπιτα !
- Throubee έγραψε:
- Σωστος!! Και μιας και σφιξαν οι ζέστες μια μπυρεοπιτα!
Χαχαχα τελικα το ανοιξα σημερα το πρωι οι μελισσες ειχαν χτισει ενα τελαρο και καλυπταν 2. Ειχε 2 βασιλισσες μαλλον μεσα γιατι το μισο μελισσι εφυγε. Πρωτη φορα πιανω αφεσμο με 2 βασιλισσες και μαλιστα να φυγει | |
|
| |
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Τετ Μάης 06, 2015 11:14 pm | |
| Μαζί τις ήπιανε οι βασίλισσες τις μπυρίτσες!!! | |
|
| |
Throubee Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Πεμ Μάης 07, 2015 6:36 am | |
| ναιι..και μετά δεν τα βρήκανε με το λογαριασμό! | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? Σαβ Μάης 16, 2015 10:39 pm | |
| Καλησπερα σας. Επικρατει ενας χαμος και ακομα το παλιουρι δεν ανοιξε. Τα μελισσια τουμπανα, πολυκατοικιες Σε λιγες μερες συμπληρωνω 2 χρονια πανω στην μελισσοκομια και οι αποριες μεγαλωνουν. Πρωτη φορα δουλευω με δυνατα τριοροφα μελισσια και με ζοριζουν λιγακι. Αυτη την στιγμη στην γονοφωλια εχει ξεγονεψει ολος ο γονος και υπαρχουν καποια μελια, γυρες και αρκετα αδεια κελια. Ο πρωτος οροφος εχει μπλοκαρει απο γονο και μελια. Οποτε αυτο που κανω ειναι να ανεβαζω η 2 ψημενους γονους η 2 μελια στον δευτερο οροφο (τριτο πατωμα) ετσι τους δινω και δουλεια να χτισουν. Θα μπορουσα να κανω αναστροφη τα πατωματα αλλα το θεμα ειναι να δωσω παραπανω τελαρα στο μελισσι για να μην στριμωχτει. Γινεται να κατεβασω μερικα τελαρα γονο και στην γονοφωλια ετσι ωστε να δωσω περισσοτερο χωρο προς τα πανω? Φοβαμαι μην τις αποδιοργανωσω εντελως. Βασικα υπαρχουν αρκετα πλαισια γεματα με μελι και λιγο γονο που τωρα τον εκλεισαν και αρκετα τελαρα που βγηκε ο γονος και εβαλαν μελι. Αυτα τα πλαισια να τα τραβαω στις ακρες και να τα ανεβαζω πανω ετσι ωστε να μην τα ξανα γεννησει η κυρια? Συνηθως σε ποιο σημειο της κυψελης σφραγιζουν πιο ευκολα πανω ??? Πολλες ερωτησεις το ξερω, Αν εχει κανεις την καλοσυνη ας βοηθησει οσο μπορει. Καλη τυχη σε ολους !! | |
|
| |
| Αναστροφη πατωματων η τριτος οροφος? | |
|