| Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. | |
|
+4milmos target0 melissaris Maikpigasos 8 απαντήσεις |
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
Maikpigasos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 773
| Θέμα: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Δευ Μαρ 29, 2010 10:06 pm | |
| | |
|
| |
melissaris Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 147
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τρι Μαρ 30, 2010 10:37 am | |
| Φίλε Μαικ, έχω χρησιμοποιήσει 3 μεθόδους, και οι τρεις επέδωσαν χωρίς προβλήματα. 1) ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΜΕ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ Αν εντοπίσεις τη βασίλισσα, τα πράγματα είναι πιο απλά: μοιράζεις εξ ίσου τα πλαίσια με γόνο, με γύρη και μέλι σε δύο κυψέλες. Στη μία βάζεις το πλαίσιο με τη βασίλισσα και την απομακρύνεις από την αρχική θέση, στη θέση αυτή αφήνεις την κυψέλη χωρίς βασίλισσα. Σε αυτή θα πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα πλαίσιο με γόννο 1-2 ημερών (κάτι τέτοιο δηλαδή: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Το πλαίσιο αυτό το βάζεις στη μέση και τα γειτονικά του δεν τα κολάς, τα αφήνεις περίπου 0,5 cm μακριά του για να μπορούν να φτιάξουν τα βασιλικά κελιά. Την τροφοδοτείς με 1 λίτρο σιρόπι 50-50 για 2 μέρες και την τρίτη μέρα ελέγχεις το πλάισιο με τα αυγά για βασιλικά κελιά. Αν έχουν φτιάξει, σε 16 μέρες θα βγει η νέα βασίλισσα, θα σκοτώσει τις αδελφές της τρόγωντας τα άλλα βασιλικά κελιά, θα γονιμοποιηθεί και θα αρχίσει να γεννάει. Δηλαδή, έλεγξε μετά από 25-30 μέρες από την D0 να δεις αν υπάρχει γόννος. Αν κάτι από τα προηγούμενα δεν πήγε καλά επανέννωσε τις 2 κυψέλες σε μία, ψεκάζοντας τους δύο πληθυσμούς με διάλλυμα κρασιού-νερού 50-50. 2) ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΕΥΡΕΣΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ Αδιαφορείς για το που βρίσκεται η βασίλισσα και μοιράζεις τα πάντα, φροντίζοντας να βάλεις πλαίσια με γόννο ημέρας και στις 2 κυψέλες. Τις τοποθετείς και τις 2 στη θέση της αρχικής ώστε να σχηματίζουν γωνία 45 μοιρών και να συγκλίνουν οι είσοδοι. Καλό είναι να έχουν και το ίδιο χρώμα. Δηλαδή εδώ θέλουμε να έχουμε παραπλάνηση και οι εργάτριες να μοιράζονται. Μία κοινή, βοηθητική σαίδα πτήσης βοηθάει σημαντικά. Τροφοδότησε και τις 2 με σιρόπι. Σε 2 μέρες αυτή που δεν έχει βασίλισσα θα έχει κάνει βασιλικά κελιά και θα είναι εμφανώς πιο ανήσυχη από την άλλη (θα βουίζει και οι μέλισσες θα είναι νευρικές). Συνεχίζεις να τις κρατάς δίπλα-δίπλα, σε μερικές μέρες οι περισσότερες εργάτριες θα κατεθύνονται σε αυτή με τη βασίλισσα, οπότε μπορείς να τους αλλάξεις θέση, οπότε να μπάινουν στην ορφανή και με αυτό τον τρόπο να κρατάς τον πληθυσμό σε ισορροπία. Όταν βγει η νέα βασίλισσα σταδιακά τις απομακρύνεις (όχι περισσότερο από 50 cm κάθε φορά). 3) Τα τελευταία χρόνια που δεν θέλω να αυξήσω περισσότερο τον αριθμό των κυψελών δεν κανω διχοτομήσεις αλλά από 4-5 κυψέλες φτιάχνω 1 παίρνοντας 1-2 πλάισια από την καθεμία και κάνοντας τις ενέργειες που περιγράφω παραπάνω για τη νέα κυψέλη | |
|
| |
target0 Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| |
| |
milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Σαβ Αυγ 20, 2011 7:00 pm | |
| εγώ ναι μεν θα άφηνα την ορφανή κυψέλη να φτιάξει δικά της βασιλοκελιά, αλλά επειδή μπορεί να φτιάξει ας πούμε 5 βασιλοκελιά και επειδή κάποιο από αυτά μπορεί να είναι από αυγό 1 ημέρας, άλλο να φτιαχτεί από αυγό 2 και άλλο από αυγό 3 ημερών, οπότε και η ποσότητα βασιλικού πολτού που θα καταναλώσουν θα είναι διαφορετιήό σε ποσότητα, και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει, ότι κάποια βασιλοκελιά θα γεννήσουν πιο μικρές και άλλα πιο μεγάλες βασίλισσες, θα κοίταζα λοιπόν να χαλάσω όλα τα βασιλοκελιά εκτός από τα 3 καλύτερα σε σχήμα και μεγάλα σε μέγεθος. Τουλάχιστον να κάνω όσο μπορώ, μια επιλεκτική γέννα.
Θα προχωρούσα και σε ένα ακόμη μέτρο για να μη αφήσω την ορφανή τόσες μέρες χωρίς βασίλισσα.
Μόλις έκλειναν τα βασιλοκελιά, την ορφανή θα την έκανα ισόγειο, από πάνω μια εφημερίδα, από πάνω ένα διπλό διάφραγμα βασίλισσας και από πάνω σαν 1ο όροφο μια κυψέλη που έχει βασίλισσα. Φυσικά είσοδο και στα 2 πατώματα. Έτσι οι μέλισσες της ορφανής δεν θα ένοιωθαν την ορφάνια παρά μόνο για 6 ημέρες. Φαντάζομαι ότι όταν είναι ορφανές πέφτει και η παραγωγικότητα τους. Αφού θα έβλεπα, ότι η ορφανή θα άρχιζε να γεννάει, τότε θα την έσπαγα πάλι σε μονή για την οριστική της θέση.
Και για να το πάω ακόμη πιο πέρα δεν θα έδινα γόνο στην ορφανή από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από 2 ημέρες, ώστε να νοιώσουν για τα καλά την ορφάνια και να πέσουν με τα μούτρα σε δημιουργία βασιλικών κελιών. Στην περίπτωση όμως αυτή θα εξέταζα πριν την εισαγωγή του γόνου στην ορφανή, να καταστρέψω τυχόν βασιλοκελιά που θα είχαν φτιάξει από δικά τους αυγά, η από γόνο μεγαλύτερης ηλικίας. | |
|
| |
giota Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 326
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Κυρ Αυγ 21, 2011 1:38 pm | |
| Γειά σε όλους. Επειδή πήρα λίγο θάρρος από την επιτυχία των πρώτων 2 παραφυάδων μου, (η τύχη του ατζαμή κ του πρωτάρη) , προλαβαίνω να κάνω μία ακόμη από δυνατό μελίσσι; έχει πολύ γύρη ακόμη στην περιοχή. φοβάμαι όμως το κρύο, Φλώρινα γαρ,μήπως κ δεν αναπτυχθούν. | |
|
| |
target0 Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 45
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Κυρ Αυγ 21, 2011 3:28 pm | |
| - milmos έγραψε:
- .... θα άφηνα την ορφανή κυψέλη να φτιάξει δικά της βασιλοκελιά,
αλλά επειδή μπορεί να φτιάξει ας πούμε 5 βασιλοκελιά και επειδή κάποιο από αυτά μπορεί να είναι από αυγό 1 ημέρας, άλλο να φτιαχτεί από αυγό 2 και άλλο από αυγό 3 ημερών ... και κατά συνέπεια αυτό σημαίνει, ότι κάποια βασιλοκελιά θα γεννήσουν πιο μικρές και άλλα πιο μεγάλες βασίλισσες, θα κοίταζα λοιπόν να χαλάσω όλα τα βασιλοκελιά εκτός από τα 3 καλύτερα σε σχήμα και μεγάλα σε μέγεθος ... δεν θα έδινα γόνο στην ορφανή από την πρώτη στιγμή, αλλά μετά από 2 ημέρες, ώστε να νοιώσουν για τα καλά την ορφάνια και να πέσουν με τα μούτρα σε δημιουργία βασιλικών κελιών. Στην περίπτωση όμως αυτή θα εξέταζα πριν την εισαγωγή του γόνου στην ορφανή, να καταστρέψω τυχόν βασιλοκελιά που θα είχαν φτιάξει από δικά τους αυγά, η από γόνο μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό ακριβός έκανα και γω στης 20 Αυγούστου, θα ανοίξω να δω στης 22 για τυχόν βασιλοκελιά και να τα διαλύσω, βάζοντας συνχρόνος και γόνο ημέρας από ένα καλό μου μελίσσι. (να διευκρινίσω πως από μελίσσι 8 πλαισίων, έκοψα 2 παραφυάδες, σκότωσα την βασίλισσα τους και τα έβαλα δίπλα- δίπλα σε θέση βεντάλιας.) | |
|
| |
melissaris Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 147
| |
| |
giota Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τετ Αυγ 24, 2011 6:29 pm | |
| melissaris ελπίζω να μην χρειαστεί ναεπανενώσω τα μελισσάκια που χώρισα, σύμφωνα με τον δεύτερο τρόπο που αναφέρεις, με παραπλάνηση,(δεν μπορώ να ξεχωρίσω την μάνα ακόμη). σήμερα θα επιχειρίσω ΄για άλλη μια παραφυάδα, με τον ίδιο τρόπο πάντα | |
|
| |
giota Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Πεμ Αυγ 25, 2011 3:53 pm | |
| Σήμερα χώρισα ένα γερό 11άρι μελίσσι μου σε 3 ίσα μέρη με επιπλέον πλαίσιο μελι-γύρη. τα έβαλα κοντα-κοντα σε σχήμα βεντάλιας, αλλά δεν ξεχώρισα την βασίλισσα, παρ΄όλο που έψαξα. να τους βαλω τροφή αμέσως ή μετά απο 2 ημερες, όταν θα ψαξω για βασσιλικα κελλιά; κ πότε τα απομακρίνω; γιατί δεν εφάρμοσα σωστά καμμιά προαναφερόμενη μέθοδο. Οι υπόλοιπες κυψέλες είναι ανά μισο μέτρο αποσταση σε σειρά. Παρακαλώ απαντήστε μου, ευχαριστώ. | |
|
| |
milmos Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 572
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Πεμ Αυγ 25, 2011 4:35 pm | |
| giota γιατί να μη τους βάλεις τροφοδοσία από την πρώτη στιγμή?
Από αύριο κιόλας θα νοιώσεις ποιό μελίσσι είναι ορφανό και ποιό όχι. Θα έχουν μια έντονη ανησυχία σαν βουητό. Αλλά και να μη το ακούσεις δεν έχει σημασία.
Εγώ θα άρχιζα να τα απομακρύνω μετά την έναρξη της γέννας σε αυγά, δηλαδή σε 20-25 μέρες από την μέρα μηδέν. Και αυτό γιατί δεν ξέρω σε πόσες μέρες θεωρείται ότι η παραπλάνηση των συλλεκτριών θα έχει τελειώσει.
| |
|
| |
giota Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Πεμ Αυγ 25, 2011 5:55 pm | |
| | |
|
| |
pgkioulf Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 40
| Θέμα: Μεθοδος βενταλιας Τρι Φεβ 21, 2012 10:55 pm | |
| Γειας σας ,
θα ήθελα να ρωτήσο για την μέθοδο βεντάλιας οι κυψέλες πρέπει να έχουν όλες το ίδιο χρώμα ;
| |
|
| |
granazis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 619
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τρι Φεβ 21, 2012 11:13 pm | |
| Ενα ποσοστο επιτυχιας αυτης της μεθοδου βασιζετε στην παραπλανιση των μελισσων για να μπαινουν και στις δυο κυψελες... Αρα καλο ειναι να εχουν το ιδιο χρωμα......
| |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τετ Φεβ 22, 2012 11:20 pm | |
| Καλό είναι να είναι ίδιες, αλλά αν δεν γίνεται οποσδήποτε να έχουν το ίδιο σχήμα.
| |
|
| |
giota Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τετ Φεβ 22, 2012 11:35 pm | |
| - NINAS έγραψε:
Καλό είναι να είναι ίδιες, αλλά αν δεν γίνεται οποσδήποτε να έχουν το ίδιο σχήμα. Δηλαδή Νινα τι εννοείς ίδιο σχήμα ; | |
|
| |
NINAS Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 990
| Θέμα: Απ: Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. Τετ Φεβ 22, 2012 11:46 pm | |
| Να είναι ο ίδιος τύπος κυψέλης.
δηλ. όχι η μία 8ρα και η άλλη 10 αρα, ή 5άρα ή η μία μονοόροφη και η άλλη διόροφη.
και η μία πόρτα με μεταλλικό πορτάκι, και η άλλη με ξύλινο
και αν γίνεται και τα χρώματα να μοιάζουν ακόμα καλύτερα
| |
|
| |
| Πείτε τον δικό σας τρόπο για να χωρίσω τα μελίσσια μου.. | |
|