Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΛΟΥΚΑΣ
Μέλος
Μέλος
ΛΟΥΚΑΣ

Αριθμός μηνυμάτων : 66

Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες   Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Icon_minitimeΠαρ Σεπ 26, 2014 1:23 am

Αγαπητές φίλες και φίλοι,Μέλισσες σʼόλο τον κόσμο πεθαίνουν κι η τροφική μας αλυσίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως φταίνε κάποια τοξικά φυτοφάρμακα. Μετά απʼτην τεράστια εκστρατεία του Avaaz, η ΕΕ τα απαγόρευσε. Σε πέντε ημέρες ίσως τα απαγορεύσουν κι οι ΗΠΑ, κάτι που θα έκανε κι άλλες κυβερνήσεις του κόσμου να ακολουθήσουν. Αυτή είναι η ευκαιρία μας για να σώσουμε τις μέλισσες απʼτην εξαφάνιση. Υπόγραψε το ψήφισμα και διάδωσε αυτή την επείγουσα έκκληση:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc/?bexmQeb&v=47021
Δισεκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν αθόρυβα κι ολόκληρη η τροφική μας αλυσίδα κινδυνεύει. Οι μέλισσες δεν παράγουν απλώς μέλι – είναι ένα τεράστιο αλλά ταπεινό εργατικό δυναμικό που επικονιάζει το 75% των φυτών που καλλιεργούμε. Σε πέντε μέρες, οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν αν θα απαγορεύσουν τελικά τα τοξικά φυτοφάρμακα που τις σκοτώνουν.

Το ξέρουμε πως μπορούμε να πετύχουμε την απαγόρευσή τους – μετά απʼτην τεράστια εκστρατεία τουAvaaz πέρσι, η ΕΕ απαγόρευσε τα δηλητήρια που σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες ευθύνονται για τη ραγδαία μείωση του πληθυσμού των μελισσών. Αυτή τη στιγμή, κολοσσιαίες εταιρίες χημικών πιέζουν ασφυκτικά τις Αμερικανικές αρχές για να μην περάσει η απαγόρευση. Αλλά σύμμαχοί μας «εκ των έσω» ισχυρίζονται πως μια δημόσια κατακραυγή θα δώσει στους αρμόδιους την ώθηση για να περάσουν την απαγόρευση. Ας τους τη δώσουμε λοιπόν! Αν οι ΗΠΑ κάνουν το βήμα, θα δημιουργηθεί μια αλυσιδωτή αντίδραση και θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες του κόσμου.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο – τα μέλη της ειδική​ς​ ομάδα​ς​ του Λευκού Οίκου θα​ υποβάλουν​ μεταρρυθμιστικές προτάσεις την Τρίτη. Δεν αφορά μόνο τη σωτηρία των μελισσών, αφορά την επιβίωσή μας. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα τώρα – ας δημιουργήσουμε ένα σμήνος  παγκόσμιας αντίδρασης για να απαιτήσουμε απ΄τις ΗΠΑ να απαγορεύσουν τα δολοφονικά φυτοφάρμακα, πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc/?bexmQeb&v=47021


Οι μέλισσες είναι απαραίτητες για τη ζωή στον πλανήτη μας. Κάθε χρόνο επικονιάζουν αμέτρητα φυτά και καλλιέργειες – μια διαδικασία της οποίας η αξία εκτιμάται στα 30 δις ευρώ. Αν δεν δράσουμε επειγόντως για να προστατεύσουμε την επικονίαση των μελισσών, πολλά απ΄τα αγαπημένα μας φρούτα και λαχανικά μπορεί να εξαφανιστούν απ΄τα ράφια και κινδυνεύουμε να χάσουμε το​ ένα τρίτο της ​παραγωγής τροφίμων.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει μια ραγδαία μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού των μελισσών – κάποια είδη μελισσών έχουν ήδη εξαφανιστεί. Μόνο στην Καλιφόρνια -- την πρώτη σε παραγωγή τροφίμων πολιτεία των ΗΠΑ -- μελισσοκόμοι χάνουν το 40% των μελισσών τους κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις. Παρόλο που ορισμένες μελέτες (συνήθως εκείνες που χρηματοδοτούνται απ΄τις εταιρίες χημικών) αποδίδουν τις ευθύνες σε συνδυασμό παραγόντων όπως ασθένειες, καταστροφή βιοτόπων και χημικά, ισχυρές, ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα είναι αυτά που σκοτώνουν τις μέλισσες.

Οι τρομακτικές αυτές αποδείξεις κι η εξαιρετικά αποτελεσματική εκστρατεία του Avaaz και των συνεργατών μας, ήταν οι λόγοι που η ΕΕ απαγόρευσε αυτά τα φυτοφάρμακα. Το Κογκρέσο των ΗΠΑ είχε επίσης ζητήσει απʼτην Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να λάβει μέτρα για τα τοξικά αυτά φυτοφάρμακα, αλλά κάτω απʼτη χρόνια επιρροή των μεγάλων εταιρειών χημικών τα μέτρα έχουν πλέον αμβλυνθεί. Τώρα η «Ειδική Ομάδα Υγιούς Επικονίασης» που έχει συσταθεί απ΄το Λευκό Οίκο, μπορεί να πιέσει την  Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος να αποσύρει την άδεια αυτών των φυτοφαρμάκων ώστε να μην μπορούν πια να πωλούνται στις ΗΠΑ. Αυτή είναι η ευκαιρία μας!

Η ειδική ομάδα θα καταθέσει τις προτάσεις της σε πέντε μέρες. Ήδη 2,5 εκατ. από εμάς, από κάθε γωνιά του κόσμου, στηρίζουμε αυτή την εκστρατεία. Ας δημιουργήσουμε επειγόντως ένα τεράστιο ψήφισμα 3 εκατομμυρίων υπογραφών για να σώσουμε τις μέλισσες. Θα το παραδώσουμε χρησιμοποιώντας έξυπνες στρατηγικές και τακτικές ώστε να τραβήξουμε την προσοχή των ΜΜΕ και να εμποδίσουμε όποιες πιθανές, παρασκηνιακές συμφωνίες προσπαθούν να σπρώξουν οι μεγάλες βιομηχανίες. Υπόγραψε το επείγον ψήφισμα:

https://secure.avaaz.org/el/save_the_bees_us_pet_loc/?bexmQeb&v=47021


Δεν μπορούμε πλέον να εμπιστευόμαστε την εύθραυστη τροφική μας αλυσίδα στα χέρια χημικών βιομηχανιών και πουλημένων νομοθετών. Η απαγόρευση αυτών των φυτοφαρμάκων θα κάνει τον κόσμο μας ασφαλέστερο και για εμάς αλλά και για τα υπόλοιπα είδη ζωής για τα οποία νοιαζόμαστε και απ΄τα οποία εξαρτόμαστε.  

Με ελπίδα,
Terra, Alex, Alice, Ari, Nick, Laila, Marigona, Ricken, κι ολόκληρη η ομάδα του Avaaz  

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ  
Ο ύπουλος εχθρός των μελισσών (Το Βήμα)
http://www.tovima.gr/science/article/?aid=396122


Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα (Ναυτεμπορική)
http://www.naftemporiki.gr/story/825163/nea-stoixeia-gia-tis-apeiles-apo-ta-neonikotinoeidi-futofarmaka


Βαρύ το κόστος των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για τη γεωργία - Heavy Costs, Weighing the Value of Neonicotinoid Insecticides in Agriculture (Center for Food Safety)
http://issuu.com/centerforfoodsafety/docs/neonic_efficacy_digital/1?e=9942666/7206999


Προεδρικό Μνημόνιο -- Δημιουργία ομοσπονδιακής στρατηγικής για την προαγωγή της υγείας τωνμελισσών κι άλλων επικονιαστών (Λευκός Οίκος) - Presidential Memorandum -- Creating a Federal Strategy to Promote the Health of Honey Bees and Other Pollinators (The White House)
http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2014/06/20/presidential-memorandum-creating-federal-strategy-promote-health-honey-b


Ψήφισμα για προσωρινή διοικητική Επανεξέταση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων - Petition for Interim Administrative Review of Neonicotinoid Pesticides (Filed July 7, 2014)
http://docs.nrdc.org/health/files/hea_14070701a.pdf


Ο ακριβός πόλεμος και το λόμπι πάνω στα πτώματα των μελισσών της Αμερικής -The Costly Lobbying War Over Americaʼs Dying Honeybees (National Journal)
http://www.nationaljournal.com/energy/the-costly-lobbying-war-over-america-s-dying-honeybees-20140701


Υπόμνημα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος αποκαλύπτει την ανησυχία ότι φυτοφάρμακα προκαλούν το θάνατο των μελισσών - EPA memo reveals concern that pesticide causes bee deaths (SF Gate)
http://www.sfgate.com/cgi-bin/blogs/green/detail?entry_id=7991
0

Μυστηριώδης δολοφονία 15 δις μελισσών -$15 Billion Bee Murder Mystery Deepens (Business Insider) http://www.businessinsider.com/colony-collapse-disorder-still-unsolved-lead-researcher-had-connections-to-bayer-2010-10


Μελισσοκόμοι ζητούν απʼτην κυβέρνηση να αποσύρει φυτοφάρμακα - Beekeepers want government to pull pesticide (Palm Beach Post)
http://www.palmbeachpost.com/money/beekeepers-want-government-to-pull-pesticide-1107701.html


Μέλισσες σε ελεύθερη πτώση καθώς έρυενα δείχνει ραγδαία μείωση τους αριθμού τους στις ΗΠΑ - Bees in freefall as study shows sharp  US decline (The Guardian)
http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jan/03/bumblebees-study-us-decline?INTCMP=SRCH


Στήριξε το Κίνημα του Avaaz!
Χρηματοδοτούμαστε εξολοκλήρου από μικρο-δωρεές πολιτών και δεν δεχόμαστε χρήματα ούτε από κυβερνήσεις, ούτε από εταιρίες. Η αφοσιωμένη ομάδα μας κάνει κάθε δωρεά, ακόμα και την πιο μικρή, να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη δράση μας. https://secure.avaaz.org/el/donate_to_avaaz_gc/?cl=5933076779&v=47021
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Gloriana
Μέλος
Μέλος
Gloriana

Αριθμός μηνυμάτων : 76

Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες   Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Icon_minitimeΣαβ Νοε 29, 2014 7:21 pm

Μόλις αναρτήθηκε.
Το τέλος της μελισσοκομίας : Ασύλληπτων διαστάσεων οικολογική καταστροφή

Σημ. Melissologia H.B.F.
Στις 29 και 30 Μαρτίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής διημερίδα με θέμα «Η με­ταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης και επιπτώσεις στο περιβάλλον» με οργανωτική επιτρο­πή το Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας, αναπτύχθηκαν θέματα από τους καλεσμένους Καθηγητές του Πανεπιστημίου, ειδικούς στους τομείς που ο καθένας αντι­προσωπεύει και οι οποίοι ανέλυσαν το μέγεθος της καταστροφής που όχι μόνο αναμένεται αλλά ήδη συντελείται σήμερα στις Σκουριές της Χαλκιδικής και υπάρχει σχεδιασμός να ξεκινήσει και σε άλλες περιοχές.

Το παραπάνω και εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο ʽʽΤο ΤΕΛΟΣ της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ -και όχι μόνο- στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗʽʽ των Γκόρα και Θρασυβούλου (πηγή: Μελισσοκομική Επιθεώρηση 2014, τεύχος Μάιος - Ιούνιος) βρίσκεται ολοκληρο – σε μορφή PDF – εδώ:

Το ΤΕΛΟΣ της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ -και όχι μόνο- στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Το ΤΕΛΟΣ της ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ -και όχι μόνο- στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Melissologia στις Κυρ Νοε 30, 2014 1:34 pm, 1 φορά (Λόγος της επεξεργασίας : Κανονισμοί link out)
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
psath
BeeForce
BeeForce
psath

Αριθμός μηνυμάτων : 1209

Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες   Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες Icon_minitimeΚυρ Νοε 30, 2014 1:38 am

Η ιστορία του Λαυρίου επαναλαμβάνεται. Δε μπορώ ή δεν αντέχω να φανταστώ πώς θα είναι η Θάσος μετά από κάμποσα χρόνια. Βλέπω καθαρά όμως έναν λαό τα τελευταία χρόνια να κάνει απεργίες, να διαμαρτύρεται και να προσέρχεται στις κάλπες. Έπειτα να ξανακάνει απεργίες, να κατεβαίνει σε πορείες και διαδηλώσεις, να βρίζει τους πολιτικούς, που ο ίδιος εξέλεξε να τους απαξιώνει και να ψηφίζει νέες κυβερνήσεις, που κατα περίεργο τρόπο συνεχίζουν το έργο των προηγούμενων...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Πριν εξαφανιστούν οι μέλισσες
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Μελισσοκομικό περιβάλλον :: Οικολογικές ανησυχίες-
Μετάβαση σε: