| ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... | |
|
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
queen Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 370
| Θέμα: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Δευ Απρ 28, 2014 11:48 pm | |
| καλησπερα!! εχω μια απορια σχετικα με το αν οι μελισσες αναγνωριζουν το "αφεντικο" τους απο τη μυρωδια του... ενας θειος μου οντας αρκετα χρονια μελισσοκομος μου ειπε πως απο ενα σημειο κ μετα οι μελισσες καταλαβαινουν το "αφεντικο" τους κ δεν το τσιμπανε... να πω εδω πως οταν πηγαινει πηγαινει μονο με καπνιστηρι κ ξεστρο... οι μελισσες καθονται επανω του κ θα τον τσιμπησουν αν ετοιμαζονται ν αλλαξουν κατοικια.. αληθευει κατι τετοιο η ειναι μυθος?? | |
|
| |
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 12:17 am | |
| Ξερο οχι!!! Καθε μερα αυτη την εποχη γεννιονται και πεθαινουν χιλιαδες μελισσες. Σε ενα μηνα (βαλε περιπου 30 μερες ζωη η μελισσα) θα εχει αλλαξει σχεδον όλος ο κοσμος στην κυψέλη. Οπότε μπαα.... Μάλλον θα μεινουμε σε σκυλακια γατάκια για αγάπες.. | |
|
| |
queen Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 12:21 am | |
| αυτο ακριβως του ειπα κ εγω.. κατ αρχας δε φοραει ποτε γαντια... κ μου απαντησε "αφου πιανω τα τελαρα κ τα τοιχωματα της κυψελης συχνα μενει η οσμη απ τα χερια μου εκει... μετα οταν θα ξαναπαω το καταλαβαινουν απ την προυπαρχουσα οσμη.." | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1393
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 12:43 am | |
| πω πω ........ δεν θα βαλω χαρακτηρισμο.....απλα ολοι αυτοι οι παππουδες-παλιοι ξερουν να κανουν επιθεωρησεις γρηγορες,σωστες-αθορυβες-πρακτικες με αποτελεσμα να μην τρελενουν τα κοριτσια,χωρια οτι τα πιο πολλα μελισσακια ειναι δικα τους...δηλαδη παραφυαδες τους | |
|
| |
queen Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 1:02 am | |
| αν καταλαβα απ τα γραφομενα σας ο θειος ελεγε μαλαγανιες.... ναι οντως τα μελισσια του ηταν δικες του παραφυαδες... εχει να κανει ομως που ειναι ηρεμες τοσο πολυ?? κ τα δικα μου ειναι για να πας κ χωρις καπνο (που λεει κ ο λογος) κ να τις επιθεωρεις καποιες φορες.. αλλες φορες παλι ερχονται πανω σου με το που μυρισουν καπνο... πιστευω πως ειναι ηρεμες λογω μασας κ οχι λογω καλης διαγωγης "αφεντικου"... σπανια θα τις βρει τσαντισμενες καποιες κ αυτο λογω β/κ που το θεωρω κ νορμαλ γτ ειναι ανησυχες οταν ετοιμαζονται για νεο σπιτι... καλα το τι ακουω απο γερο-συναδελφους κ μου πεφτουν τα μαλλια δε λεγεται... κ το κακο ειναι οτι ειμαι νεα ακομη για να πω το τι θα κανω κ να φερω αντιρρηση με επιχειρηματα... καθε φορα που καποιος γερος μου λεει κατι κοιταζω στο νετ η ρωταω καποιον νεοτερο σε ηλικια συναδελφο πριν κανω οτιδηποτε... απλως το συγκεκριμενο μου εκανε εντυπωση (συγκεκριμενα που πηγαινει μονο με καπνιστηρι κ ξεστρο χωρις στολη η εστω μασκα.. κ καποιες φορες μονο με ξεστρο) κ το ρωτησα... | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 1:18 am | |
| καλα κανεις να ακους τους παλιους απλα να το ψαχνεις,να προσαρμοζεις τα λεγομενα τους αναλογα ..... την πειρα τους να την ακους .... απλα φερτη στην εποχη μας. | |
|
| |
queen Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 1:31 am | |
| συμφωνω στο ν ακουω τους παλαιοτερους αλλα πως θα φερω τα λεγομενα τους στο τωρα αν δεν ξερω πως να το χειριστω?? ολοι οι παλιοι ερχονται σε αντιθεση σχετικα με τους χειρισμους ενω ολοι της εποχης μας συμφωνουν σε πολλα...
να ρωτησω κατι αλλο κ να μην ανοιγω 60 θεματα... την πρωτη χρονια τωρα δλδ δεν θα παρω μελι για να καρδαμωσουν λιγο... απο του χρονου που θα περνω μελι πιστευετε πως τα εσοδα θα ειναι περισσοτερο απο τα εξοδα?? μιλαμε για νορμαλ καταστασεις... εχω ακουσει κατι για 5 χρονια πως θελει για να γινει αυτο... φετος εχω 10 του χρονου κατα 99.9% να γινουν 20... το ρωταω αυτο ετσι ωστε τα εσοδα αυτα να καλυπτουν τα εξοδα τους...
σορυ για τις ερωτησεις αλλα εχω πολυ μεγαλη διαθεση να ασχοληθω ακομα περισσοτερο... με το που φευγω απ την επιθεωρηση - ταισμα ανυπομονω να ξαναπαω... γενικως τα εχω αγαπησει πολυ περισσοτερο απο πριν που δεν ειχα κ αφηνα τις μελισσουλες να καθονται επανω μου... | |
|
| |
TaTaKaS Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 40
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 2:32 pm | |
| Να προσθέσω κι εγώ τη γνώμη μου ως νεαρός,όπως χαρακτηριστηκά μας λένε...26 ετών είμαι για τα πρακτικά...Είμαι ήδη στον πέμπτο χρόνο μου που κατέχω μελίσσια!
Παρότι μεγαλωμένος στην πόλη,από μικρός πήγαινα στα μελίσσια με τον παππού μου...Δάσκαλος,δεν μπορώ να πω!Όμως,τα μυαλά τους έχουν μείνει πολύ πίσω και είναι και αγύριστα κεφάλια!Τα ίδια και ο 55χρονος θείος μου...Μερικά απλά παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ!!
*-"Παππού,αυτό είναι μετασχηματιστής για να περνάς τα κεριά μέσα στο σπίτι και όχι να βγαίνεις στο δρόμο,κάτω από τον ήλιο και να περνάς σύρματα με την μπαταρία του αυτοκινήτου!!!"Ο μετασχηματιστής μετά από 2-3 μέρες εθεάθει στα σκουπίδια!!!
*-"Θείο,θέλω φέτος να δοκιμάσω 2-3 κυψέλες Dadant να δω αν όντως δουλεύουν καλύτερα..." -"Σιγά,άμα δουλεύανε καλύτερα δεν θα είχαν πάρει όλοι τέτοιες;;;Τζάμπα θα χαλάσεις το χρόνο σου και τα μελίσσια σου"
*-"Παππού,οι βασίλισσες γονιμοποιούνται από 8 έως 10 ή και παραπάνω κηφήνες..." -"Τρελός είσαι παιδάκι μου;;;Με 1 πάνε μόνο...Ακου εκεί!!Με 10.....!!!!!!"
*-"Αυτό το φάρμακο που βάζεις στα μελίσσια σου απαγορεύται γιατί αφήνει υπολείματα στο μέλι..." -"Πως απαγορεύεται;;;Αφού το πουλάνε όλα τα μαγαζιά!!!"
Και άλλα τέτοια πολλά...Άκρη δεν βγάζεις!Που θέλω να καταλήξω;;;Στο ότι η μελισσοκομία έχει προχωρήσει πολύ από τότε που οι παππούδες μας έκαναν αυτήν την δουλειά!Όπως είναι λογικό,κάποιες νέες τεχνικές έχουν εμφανιστεί και κάποιες άλλες έχουν απορριφθεί για διάφορους λόγους.Κάποιοι μύθοι (όπως το ότι το μελίσσι μαθαίνει το αφεντικό του) καταρρίφθηκαν και μάθαμε κάποιες αλήθειες που ούτε τις φαντάζονται οι παλιοί...
Κάνε αυτά που θέλεις να κάνεις στα μελίσσια σου και άσε τους παππούδες να μουρμουράν...Το Internet είναι μεγάλο ατού για μας,τη σημερινή εποχή...Εφάρμοσε ότι βρίσκεις και θεωρείς καλύτερο από κάτι άλλο που ήδη εφαρμόζεις και έτσι θα δεις στην πράξη τι δουλεύει καλύτερα...Και θα αποκτήσεις και εμπειρία!
Όσο για τη μάσκα...Από μέσα Ιουνίου και μετά εγώ είμαι στα μελίσσια με σορτσάκι,φανελάκι και χωρίς μάσκα...Δεν τσιμπάνε καθόλου!Αυτό έχει να κάνει και με το τι μελίσσια διαλέγεις για βασιλοτροφία,με τις ανθοφορίες που είσαι,με τον καιρό και πολλά...
Τώρα,από 10 μελίσσια να τα κάνεις 20 είναι κάτι το εφικτό και μάλιστα με τα έξοδα όλα πληρωμένα από τα ίδια τα μελίσσια...Μπορείς να πάρεις παραγωγή στο τέλος της χρονιάς,στο πεύκο αν προλάβουν και γίνουν τα μελίσσια σου...Με σωστούς χειρισμούς και 1-2 σωστές μεταφορές γίνεται!Σε αυτό σίγουρα μπορούν να σε βοηθήσουν οι παλαιότεροι που γνωρίζουν τις τοποθεσίες σίγουρα,πολύ καλύτερα από εμάς!!!
Συγνώμη για το σεντόνι...Ελπίζω να βοήθησα και προπάντων να μην κούρασα!!!Ό,τι άλλο θέλεις να ρωτήσεις,ελεύθερα! | |
|
| |
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 3:29 pm | |
| H επιθετικότητα των μελισσιών εξαρτάται κι από τις κινήσεις μας, το πόσο άγχος έχουμε κ.λ.π. Εμένα στην αρχή με τσιμπούσαν 1-4 φορές τώρα με τσιμπάνε (10 μήνες μετά) μόνο αν τις πιάσω μαζί με το τελάρο από απροσεξία. Σίγουρα οι μέλισσες αναγνωρίζουν οσμές όχι πρόσωπα, τον θείο δεν τον τσιμπάνε γιατί είναι ήρεμος και μετά από τόσα χρόνια έχει πάρει μυρωδιά κυψέλης. ΧΕ!ΧΕ!ΧΕ! | |
|
| |
queen Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 10:10 pm | |
| παντως το συνεχομενο αποτελεσμα των χειρισμων του ειναι συνεχως να τα κυνηγαει σε ορη κ δεντρα κ αυτο γιατι δεν ακουει καποιους που ξερουν περισσοτερα.. κ ειδικα αν ειναι νεος σε ηλικια... καραφλιασμα εν ολιγοις... @tatakas δεν θα επιχειρησω να μη βαλω μασκα κ να παω αν δε μαθω καλα πως δουλευει εκαστο μελισσι η ακομα κ ολα αναλογα με τις καιρικες συνθηκες κλπ... - psath έγραψε:
- Σίγουρα οι μέλισσες αναγνωρίζουν οσμές όχι πρόσωπα, τον θείο δεν τον τσιμπάνε γιατί είναι ήρεμος και μετά από τόσα χρόνια έχει πάρει μυρωδιά κυψέλης.
σιγουρα αλλα απ οτι καταλαβαινω απ αυτα που γραφετε δεν αναγνωριζει το "αφεντικο" τους αλλιως δε θα το τσιμπαγανε κιολα κ ουτε θα σμηνουργουσανε κ ολα θα ηταν οπως τα θελαμε εμεις... | |
|
| |
priamos1980 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 204
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τρι Απρ 29, 2014 10:20 pm | |
| απο την μικρη μου εμπειρεια θα πω οτι μονο θέμα οσμής, πηγαινω συχνα στο μελισοκομείο, αυτο τον μηνα και τους ειμαι ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ, (με κυνγανε παντού, ειναι επιθετικά μελισσια), οταν πηγαινα ανα οχτω μέρες, ηταν πιο ήρεμες, σαν να ξεχνούσαν την οσμή μου δεν πιστεύω οτι μας θυμούνται, πιστευω οτι επιθετικότητα που βγάζουν ειναι απο το πως τα μεταχειριζόμαστε, απο το αν έχει κρυο και πας και ανοιγεις, απο αδεξιους χειρισμούς και απο το αν ειναι χορτάτες | |
|
| |
mpampis13 BeeForce
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τετ Απρ 30, 2014 1:24 am | |
| πολυ καλο το θεμα που ανοιξαμε εδω. ειναι κλασικο το αιωνιο θεμα νεου και παλιου.. Απο το ποδοσφαιρο(ελα ρε τι ξερεις και εσυ,τι να μου πεις ...απο τα 11 μου καθομουν στα τσιμεντα της λεοφορου και εβλεπα μπαλα που ηρθες εσυ να μου πεις....) απο αυτοκινητα-οδηγηση(ρε οταν εγω ειδα το πρωτο αυτοκινητο εσυ δεν ησουν ΟΥΤΕ(μακροσυρτο) σκεψη)...κλπ κλπ ετσι και εδω...ομως...ομως σεβασμο στους μεγαλους και εμπειρους... αυτο που μπορειτε να κανετε εσεις που εχετε την τυχη να ειστε κοντα με τετοιους ανθρωπυς ειναι να παρετε την πειρα τους,να τους ακουτε και να τους σεβεστε.Στο χερι σας ειναι να πεταξετε οτι εσεις νομιζετε παλιο,λαθος,ξεπερασμενο...ομως παντα ξερουν κατι παραπανω αυτοι οι ανθρωποι...Γηράσκω αεί διδασκόμενος οπως ειπε και ο Σολων!!!! | |
|
| |
TaTaKaS Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 40
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τετ Απρ 30, 2014 1:24 pm | |
| - mpampis13 έγραψε:
- σεβασμο στους μεγαλους και εμπειρους...
αυτο που μπορειτε να κανετε εσεις που εχετε την τυχη να ειστε κοντα με τετοιους ανθρωπυς ειναι να παρετε την πειρα τους,να τους ακουτε και να τους σεβεστε.Στο χερι σας ειναι να πεταξετε οτι εσεις νομιζετε παλιο,λαθος,ξεπερασμενο...ομως παντα ξερουν κατι παραπανω αυτοι οι ανθρωποι...Γηράσκω αεί διδασκόμενος οπως ειπε και ο Σολων!!!! Σε αυτό δεν θα μπορούσα φυσικά να μην συμφωνήσω...Στο παραπάνω ποστ απλώς ανέφερα παραδείγματα όπου πρέπει σαν νέοι να κάνουμε αυτό που λες,να τα πετάξουμε ως ξεπερασμένα...Δεν ανέφερα (και μεγάλη μου παράλειψη ίσως) το πόσες φορές με βοήθησε ο παππούς μου...55 χρόνια και βάλε μελισσάς,κοιτάει από 20 μέτρα μακριά την κυψέλη και σου λέει τι θα δεις μέσα!!!Σε αυτά εννοείται ΣΕΒΑΣΜΟΣ και ανοιχτά αυτιά να μαθαίνουμε κι εμείς!!!@queen Δεν λέω να πάς χωρίς μάσκα...Είναι λάθος κι αυτό...Απλά εγώ δεν είχα μικρή μάσκα και φορούσα μια μέχρι τη μέση και με μακριά μανίκια.Και κάτω από τον ήλιο στους 40 βαθμούς καιγόμουν και την έβγαζα!!Πέρσι αγόρασα μία ίσα ίσα για το κεφάλι και τη φοράω πάντα!Όσο και να μην με ενοχλούν τα τσιμπήματα στα υπόλοιπα μέρη,στο πρόσωπο πονάει περισσότερο και το κυριότερο πρήζομαι αρκετά...Οπότε δεν θέλω!! Μια έρευνα που διάβασα τελευταία,λέει το εξής:Οι μέλισσες έχουν μνήμη 10 ημερών περίπου...Οπότε αν ανοίξω την κυψέλη σήμερα και πάω μετά από 2-3 μέρες πάλι οι μέλισσες θα με θυμούνται ως κάτι που το ενόχλησε...Ως έναν εισβολέα!Γι'αυτό και είναι πιο άγριες όταν τα επιθεωρούμε συχνά! | |
|
| |
queen Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... Τετ Απρ 30, 2014 5:14 pm | |
| - TaTaKaS έγραψε:
Μια έρευνα που διάβασα τελευταία,λέει το εξής:Οι μέλισσες έχουν μνήμη 10 ημερών περίπου...Οπότε αν ανοίξω την κυψέλη σήμερα και πάω μετά από 2-3 μέρες πάλι οι μέλισσες θα με θυμούνται ως κάτι που το ενόχλησε...Ως έναν εισβολέα!Γι'αυτό και είναι πιο άγριες όταν τα επιθεωρούμε συχνά! δλδ εγω που θα κανω σχεδον σε μια εβδομαδα ελεγχο καποιες θα θυμουνται που κατα λαθος τις αγριεψα κ μετα προσπαθουσα να το μπαλωσω κ καποιες αλλες οχι... σημερα που επρεπε να παω ξανα γτ απεκτησα αλλο ενα μικρακι αυτο που εκανα το λαθος χειρισμο με σακατεψε στο κεντρι πριν πιασω το πρωτο πλαισιο του... ολα τ αλλα ηταν ηρεμα εκεινο ομως πολυ θυμωμενο... κ πιστεψτε με καταλαβαινω απολυτα την αντιδραση τους κ νιωθω μεγαλες ενοχες γι αυτο που εγινε εστω κ κατα λαθος... πριν γινει αυτο κ οσες ωρες κ να καθομουν εκει ηταν πολυ ησυχο απο χθες με κυνηγανε... το διπλανο του να σκεφτειτε φρικαρε κ απο χθες το απογευμα μου κατεβασε β/κ αντικαταστασης τα οποια τα εχει κ σημερα.. ψευτικα ηταν γτ μεσα δεν ειχε τπτ... προφανως ηθελε να με προειδοποιησει με τον τροπο του... κ οσο για τους μεγαλυτερους συμφωνω απολυτα στο σεβασμο αλλα ειναι κ καποιοι μεγαλυτεροι που ακους καποια πραγματα που αν τα κανεις θα ειναι λαθος κ μετα βγαλτα περα με τα κεντρια των κοριτσιων... | |
|
| |
| ερωτηση περι αντιληψης μελισσων... | |
|