Οι Αφρικανικες μελισσες ζουν στην αφρικη. Ειναι απο τις πιο επιθετικες φυλες , και χαρακτηριζονται απο πολυ ιδιαιτερα ενστικτα αμυνας. Δηλαδη οι φερομονες που εκκρινουν αυτες οι μελισσες ειναι πολυ πιο ισχυρες απο αυτες που εκκρινει οποιαδηποτε αλλη μελισσα. Τσιμπουν ακαταπαυστα ακομη και σε αποσταση ακτινας 400 μετρων απο την κυψελη ετσι ωστε να αποτρεψουν οποιονδηποτε εχει ''κακες'' προθεσεις.
Οταν μια απο αυτες τις μελισσες τσιμπησει τον ανθρωπο η οποιονδηποτε αλλον θεωρησουν ''εχθρο'' για την κυψελη , επιτιθονται με το κεντρι τους , και εκκρινουν μια φερομονη. Η φερομονη αυτη ειδοποιει ολη την κοινωνια τους να επιτεθει και καμια δεν μπορει να αντισταθει σε αυτο το καλεσμα , σε αντιθεση με τις δικες μας μελισσες που 1 στις 10 ανταποκρινεται.
Ολες οι μελισσες εκκρινουν αυτην την ουσια , αλλα οι αφρικανικες μελισσες ανταποκρινονται κατευθειαν σε αυτο το καλεσμα. Ετσι θεωρουνται εξαιρετικα επιθετικες διοτι , αμα πλησιασεις ολη η κοινωνια θα βγει εξω για να προστετευθει.
Αυτη η τοσο επιθετικη συμπεριφορα απο τις συγκεκριμενες μελισσες δεν γινεται τυχαια. Υπαρχει ενας εχθρος που τρελαινεται για μελι , ενας πολυ θαραλεος κυνηγος που τα βαζει με διαφορα δηλητηριωδη ζωα ακομα και με φιδια. Μαλιστα εχει ανοσια στο δηλητηριο της κομπρας. Η αμυνα των αφρικανικων μελισσων ειναι να αποπροσανατολησουν αυτον τον εχθρο απο μακρια ετσι ωστε να μην καταφερει ποτε να βρει την κυψελη. Και αν τυχον πλησιασει να ειναι σε εγρηγορση ολος ο ''στρατος''.
Σε συγκριση με τους τοπους που ζουν παραγουν εξαιρετικα μεγαλες ποσοτητες απο μελι , κατι που εβαλε τους επιστημονες σε σκεψεις. Ετσι πραγματοποιησαν πειραματα , και συλλεξαν τις καλυτερες αφρικανικες βασιλισσες ετσι ωστε να τις διασταυρωσουν με τις ''κοινες'' μελισσες και να φτιαξουν την τελεια μελισσα. το τελειο ΙΒΡΙΔΙΟ. Μια μελισσα που θα παραγει εξαιρετικα μεγαλες ποσοτητες μελιου και θα ειναι ηρεμη οπως οι δικες μας.
Δυστυχως ομως τα αποτελεσματα ηταν τελειως διαφορετικα απο αυτα που περιμεναν , και το ιβριδιο αυτο βγηκε το ιδιο επιθετικο με τις αφρικανικες αν οχι και περισσοτερο. Oταν πραγματοποιησαν τα πειραματα (στη Βραζιλια) ειχαν τα μελισσια κλεισμενα με διαφραγματα ετσι ωστε να μην μπορουν να βγουν οι βασιλισσες εξω και να φυγουν τα μελισσια. Ομως μετα απο καιρο εκαναν το λαθος και τα αφαιρεσαν και τοτε εγινε μια μαζικη αποδραση , πολλα μελισσια εφυγαν μαζι με τις βασιλισσες και χαθηκαν στα μεγαλα τροπικα δαση της βραζιλιας. ομως δεν σταματησε εκει το κακο. Οι μελισσες αυτες εχουν μια εξαιρετικη ταση για σμηνουργια εξαπλωνοντας το ειδος τους εξαιρετικα γρηγορα και παντου. μπορουν να εγκατασταθουν οπουδηποτε ακομα και σε μερη που οι φυσιολογικες μελισσες δεν θα μπορουσαν.
Γρηγορα μετακομισαν στην Νοτιο Αμερικη , και ηδη εχουν καταφτασει και σε πολλες περιοχες της Βορειας Αμερικης. Οι επιστημονες ανυσηχουν διοτι αυτες οι μελισσες παρουσιαζουν ιδιαιτερη προσαρμοστικοτητα και μπορουν να εξαπλωθουν οπουδηποτε ακομα και αν οι θερμοκρασιες ειναι αρκετα χαμηλες.
Μαλιστα αναφερετε οτι αν μια βασιλίσσα απο τις δικες μας ζευγαρωσει με κυφηνες αφρικανικους τοτε το μελισσι σε συντομο χρονικο διαστημα θα μετατραπει σε μελισσι με δολοφονικα ενστικτα. Εστω και 1/4 κυφηνες αφρικανικοι αν ζευγαρωσουν με τη βασιλισσα αρκουν για να καταστεψουν μια κυψελη και να την μετατρεψουν σε ενα μελισσι πολυ επιθετικο. Η μονη λυση στην αμερικη ειναι να σκοτωνουν τετοιες βασιλισσες , ετσι ωστε να μην καταστραφει το μελισσι τους. Οι μελισσες αυτες εξαπλωθηκαν και αποτελουν ενα απο τα μεγαλυτερα προβληματα... Οι μελισσοκομοι εκει αυξανουν τους κυφηνες βαζοντας κυφηνοπλαισια , για να μειωσουν αυτο το φαινομενο.
μπορουμε να δουμε στο βιντεο αυτο το Ιβριδιο ποσο επιθετικο ειναι και το ποσο γρηγορα ανταποκρινεται στο καλεσμα ολη η κυψελη ετσι ωστε να επιτεθει. Σε λιγα λεπτα ολη η κυψελη ειναι εξω με αγριες διαθεσεις. Ακολουθουν τις φερομονες των χαμενων εργατριων ακομη και για 400 μετρα μακρια απο την κυψελη.