- georgecfu21 έγραψε:
- φιλε geobee
σε ευχαριστω πολυ
αν προσθεσω και αφεψιμο χαμομηλι ή κατι αλλο???
Μόνο χαμομήλι; Εδώ έχουμε ολόκληρο οπλοστάσιο από τα καλύτερα βοτάνια στην ύπαιθρο.....
Να σου δώσω τη νορμάλ* συνταγή μου άμα δεν έχεις καβούρια στην τσέπη όπως έχουν
οι περισσότεροι μελισσοκόμοι στο Ελλάντα). Λιγάκη ασύμφορη οικονομικά και αρκετά χρονοβόρα!
Για περίπου 10 κιλά [χειμερινού σιροπιού (2:1)].
Υλικά1 χούφτα φασκόμηλο
1 χούφτα χαμομήλι
1 χούφτα τσάϊ του βουνού (σιδερίτης)
2 ΚΣ ρίγανη
1 ΚΣ θυμάρι
1 ΚΣ δενδρολίβανο
2 ΚΣ αγνό αλάτι αραφινάριστο αλυκής (ποτέ ΚΑΛΑΣ κλπ.)
1 κιλό από το μέλι σου
5 λίτρα βρόχινο νερό
4 κιλά ζάχαρη
2 λεμόνια
Βράζεις το βρόχινο νερό με κλειστό καπάκι.
Μετά από 1 λεπτό βράσης κλείνεις την εστία και το αφήνεις για 5 με 10 λεπτά να φτάσει στους 80 η θερμοκρασία.
Τότε εισάγεις τα βότανα και το αλάτι. Το αφήνεις με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά ώστε να εγκλωβιστούν τα πτητικά (αιθέρια έλαια).
Αφού ολοκληρωθεί αυτό, η θερμοκρασία θα έχει πέσει αισθητά (50 βαθμοί περίπου, έαν όχι τότε το κάνω μπεν-μαρί τον νεροχύτη!),
μετά ανοίγεις το καπάκι και προσέχεις ώστε η συγκέντωση του νερού που έχει από κάτω να πέσει μέσα στο έγχυμα.
Υπάρχουν αιθέρια έλαια συγκεντωμένα εκεί και δεν πρέπει να τα χάσουμε. Εισάγεις τη ζάχαρη και μετά το μέλι, πολύ καλό ανακάτεμα
και τα λεμόνια τα βάζεις όταν φτάσεις στο μελισσοκομείο πριν το μοίρασμα γιατί τα εσπεριδοειδή οξυδώνονται πολύ γρήγορα.
Προσοχή, μικρές ποσότητες στον τροφοδότη ώστε να το πάρουν γρήγορα
και φυσικά όχι απλώς σούρουπο....να έχει νυχτώσει γιατί θα προκαλέσεις μεγάλες μάχες!!!
Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό που μόλις περιέγραψα για το πεπτικό και την γενικότερη σωματική ευρωστία της μέλισσας
με το απλό ζαχαρόνερο που συνιστούν τα βιβλία και τα σεμινάρια;
Αυτά βέβαια είναι για μερακλήδες κι' ερασιτέχνες που δεν λειτουργούν στα στενά εμπορικά πλαίσια.
*Εχω κι' άλλες πιό turbo (πχ. αντιβαρροϊκή) που θ' αναρτηθούν στο παρατημένο -λόγω φόρτου εργασίας- blog μου!