Συμφορουμίτες καλησπέρα,
Έχω το παρακάτω πρόβλημα το οποίο παραθέτω με κάποιες άλλες πληροφορίες για καλύτερη ενημέρωση.
Την προηγούμενη εβδομάδα που πήγαμε για επιθεώρηση όλα ήταν άψογα, τα μελίσσια έχουν γίνει 7άρια, 8άρια, μελάκια πολλά, γύρες καλές γύρω στο 1 πλάισιο σε κάθε μελίσσι
Το πρόβλημα εντοπίστηκε σήμερα που πήγα για επιθεώρηση.Το πιο δυνατό από τα μελισσακια μου, 8αράκι σφιχτό, μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα είχε μέσα 4+ γόνους.
Σήμερα που το άνοιξα ζήτημα να είχε μέσα 2-2,5 και ακόμα και τα κεντρικά πλαίσια ήταν γεμάτα με μέλι. Γύρη ούτε για δείγμα (και αυτό το είδα σε όλα τα μελίσσια μου) αλλά ακόμα και κάποια κελιά που έιχαν γύρη (μετρημένα στα δάχτυλα) είχαν πάει και είχαν βάλει από πάνω μέλι!!!!
Επίσης 3 από τα μελίσσια συμπεριλαμβανομένου και αυτού είχαν μπάλες με κηφηνόγονο, πρώτη φορά από τότε που τα πήραμε και ήταν αρκετά επιθετικά.
Βασίλισσα υπάρχει γιατί είδα λίγα αυγά ημέρας το πρόβλημα είναι ότι τα έχουν μπλοκάρει όλα με μέλι. Το κακό είναι πως δεν έχω πλαίσια χτισμένα μιας και τα μελισσάκια τα πήρα τέλη Μαϊου οπότε υπάρχει ότι έχουν χτίσει.
Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω αυτό? Σκέφτηκα μόλις τα σφραγίσουν μήπως τα τρυγήσω και να τους τα ξαναβάλω (δημιουργόντας έτσι χώρο και μαζεύοντας και μέλι για να τους κάνω το ζυμαράκι τους για το χειμώνα).
Ήδη σε αυτό έβαλα 2 άκτιστα μήπως και βοηθήσω την κατάσταση, με την γύρη όμως τί γίνεται? Γύρη υπάρχει στην περιοχή, έχει βαμβάκια, λιόσπορα, τριφύλια, μπάμιες και άλλες καλλιέργειες, υπάρχει περίπτωση να είναι τόσα πολλά τα μέλια που να μην προλαβαίνουν να βάλουν και γύρη? Να βάλω υποκατάστατο γύρης μπας και τα βοηθήσω?
Δεν ξέρω τι να κάνω οπότε κάθε συμβουλή είναι καλοδεχούμενη.
Επίσης τέτοια εποχή από την στιγμή που υπάρχουν τροφές σε αφθονία υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθούν τα μελίσσια και να χτίζουν κιολας? Σαν νέος ο στόχος μου είναι να πάω για ξεχειμώνιασμα με δυνατά μελίσσια.