Διάβασα και σε προηγούμενο νήμα ιδέες και ερωτήσεις για 'πρόγραμμα μελισσοκομίας', υπολογιστές, σμάρτφονς και δεν συμμαζεύεται.
Κατανοώ φυσικά το μεράκι των νέων παιδιών να εφαρμόσουν τεχνολογία σε μια παραδοσιακά αγροτική ασχολία, αλλά κάπου το παρακάνουν. Η κυψέλη δεν είναι εργοστάσιο με μηχανική και ψηφιακή τεχνολογία που βάζουμε το Α και το Β υλικό, το διαχειριζόμαστε και παίρνουμε το Γ προϊόν. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός και είναι πλήθος οι αστάθμητοι παράγοντες που αλληλεπιδρούν προκειμένου να μεγαλώσει και να ευημερήσει.
Είναι σαν ένα φίλο μου που μου ζητούσε να του φτιάξω ένα πρόγραμμα για το λαχανόκηπο που να του λέει πότε να σπέιρει, πότε να λιπάνει, πότε να ποτίσει και πότε να μαζέψει.. Η απάντηση είναι αν δεν μπεις ο ίδιος να τα βλέπεις μπροστά σου και να καταλαβαίνεις τις ανάγκες από μόνος σου, ποτέ.. Μόνο σε εντελώς κλειστά θερμοκήπια είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο, που ελέγχονται πλήρως οι συνθήκες φωτισμού, υγρασίας, ποτίσματος κλπ. Μάλιστα με είχε ρωτήσει λέει αν μπορεί να γίνει κάποιο πρόγραμμα παρόμοιο με το farmville poy παίζει στο facebook. Αν είναι δυνατόν! Ας έχουμε κατανόηση στο τί ζητάμε -διάβασμα, πραγματική ενασχόληση με το αντικείμενο- και μετά βλέπουμε τις απαιτήσεις και μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε και τί να επιδιώξουμε.
Το πλήθος λοιπόν αυτών των αστάθμητων παραγόντων στη μελισσοκομία μια και τη μέλισσα δεν μπορείς να την μαντρώσεις ώστε να ελέγξεις καλύτερα το περιβάλλον, δημιουργεί εγγενείς δυσκολίες στην υλοποίηση παρόμοιων εφαρμογών και άρα το μόνο που μένει -και που είναι ο κύριος τομέας προσανατολισμού όλων των εφαρμογών που αυτοαποκαλούνται 'μελισσοκομικές'- είναι η παρατήρηση, καταγραφή δεδομένων και από εκεί και πέρα διαχείριση αυτών για συμπεράσματα.. Ότι δηλαδή γίνεται παραδοσιακά για χρόνια με τις σημειώσεις στο χαρτί. Το βασικότερα θέμα όμως, η συλλογή των δεδομένων, η επιθεώρηση δηλαδή του μελισσιού, ανήκει και πάλι στο μελισσοκόμο και εκεί το κομπιούτερ δεν μπορεί να βοηθήσει.
Έχω δει και προγράμματα σε κινητά που δηλώνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην καταγραφή και στη διαχείριση, αλλά αν έχεις ένα τέτοιο κινητό που να σηκώνει να τρέξει αυτά τα προγράμματα, σίγουρα το τελευταίο που θέλεις είναι να το κουβαλάς μαζί σου στην επιθεώρηση και να το γεμίσεις με πρόπολη και μέλια. Γι αυτό το μολύβι παραμένει κορυφή εκεί. Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι μπορεί να αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο πρόγραμμα με καταγραφικά, κάμερες, αριθμό εργατριών που μπαίνουν/βγαίνουν, βάρος, κλιματολογικά δεδομένα, αλλά θα είναι ένα πανάκριβο σύστημα και φοβάμαι όχι λειτουργικό.
Προσωπικά χρησιμοποιώ ένα εξελόφυλλο που σημειώνω επάνω την πορεία της κάθε κυψέλης και που είναι πολύ εύκολα παραμετροποιήσιμο. Παρακάτω έχω μια εικόνα από το πρόγραμμα μιας κυψέλης από την περσινή σεζόν επιθεωρήσεων. Οποιοδήποτε 'πρόγραμμα' μελισσοκομίας και αν δείτε, με τη δεδομένη προσέγγιση, κάτι παρόμοιο θα είναι, ίσως με πιο όμορφο περιβάλλον. Στην ουσία όμως το πρόβλημα παραμένει καθώς η συλλογή και διαχείριση των δεδομένων ανήκει στον μελισσοκόμο, ενώ το πρόγραμμα βοηθά μόνο στην αποθήκευση και παρουσίαση.
Εκτός από το φύλλο αυτό στο εξέλ, έχω και ένα άλλο που είναι μια σελίδα που τυπώνω στον υπολογιστή και παίρνω μαζί στην επιθεώρηση, που έχει τις κυψέλες στη σειρά με τους αριθμούς του και χώρο καταγραφής με το μολύβι για παρατηρήσεις, τα οποία δεδομένα καταγραφής τα μεταφέρω μετά στον υπολογιστή.
'Διαβάζοντας' μετά στο σπίτι το εξελάκι αυτό, ακόμα και τώρα, βλέπεις τί ενέργειες έκανες και πώς ανταποκρίθηκε το μελίσσι σε αυτές, καταλαβαίνεις τα λάθη που έκανες και ξέρεις τί πρέπει να προσέξεις την επόμενη φορά..
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]