καλησπέρα σε όλους,σε νέους και παλιούς μελισσοκόμους,σε ερασιτέχνες και σε επαγγελματίες,σε μερακλήδες ερασιτέχνες και μερακλήδες επαγγελματίες!!
είμαι νέος μελισσοκόμος,έχω αγοράσει τα πρώτα μου μελίσσια και ξεχειμωνιάζω για πρώτη φορα!!
ας υποθέσουμε ότι έχουμε κάποια μελίσσια για ξεχειμώνιασμα με 5-6-7 πλαίσια μέσα εκ τον οποιον τα 2-3 πλαίσια στο καθένα είναι με γόνο και τα υπόλοιπα έχουν γίρες και αποθηκευμένο μελάκι!!!
υπολόγισα ότι περίπου μέχρι τα μέσα φεβρουαρίου και εφόσον πάει καλά ο καιρός και αρχίσουν να πετανε πάλι έξω για να μαζεύουν γίρες και τα λοιπά,ότι χρειάζομαι περίπου 6 κιλά τροφής για το κάθε μελισι στο περίπου ένα δύκολο κάθε μηνα.
αν περασει καλα ο χειμώνας με όσο τον δυνατόν λιγότερες απώλειες και ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την φύση,με καθημερινές επισκέψεις στο μελισσοκομείο,με συνεχόμενη τροφοδότηση πλαισίων με κερί, για χτίσιμο, όταν ο πληθυσμός δεν χωράει στα είδη υπάρχοντα πλαίσια,με την τοποθέτηση του ορόφου όταν αυτό χρειαστεί με ζαχαρόνερο για την διέγερση του σμήνους και με την καταστροφή βασιλικών κελιών όταν εμφανιστούν,υπάρχει λόγος ανησυχίας σμηνουργίας?
αν σμηνουργησουν και εφόσον έχεις κυψέλες δημιουργείς μια παραφυάδα στην ουσία τοποθετώντας απλός μια νέα βασίλισσα στην προηγουμενη κυψέλη η καταστρέφεις την βασίλισσα και τοποθετείς δυο νέες βασίλισσες η δυο βασιλοκελια!
εφόσον προλάβεις να δεις την σμηνουργία γιατί υπάρχει ενδεχόμενο αν δεν την δεις το σμήνος που έφυγε να πάει μακρύτερα και να χαθεί εντελώς!
οποτε οι κινήσεις που πρέπει να κανεις είναι :
όσο τον δυνατόν περισσότερες επισκέψεις στο μελισσοκομίο
τροφοδότηση πλαισίων συστηματικά όταν είναι στην ανάπτυξη
καταστροφή βασιλικών κελιών
τοποθέτηση οροφων όσο το σμήνος μεγαλώνει!!
παρατήρηση αν στο μελίσσι υπάρχουν γίρες,και αβγά ημέρας,αν το μελίσσι είναι ζωηρό και τίναγμα πλαισίου για να δούμε αν έχουν μελι φρέσκο!!
υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να προσέχει κανεις για να αποφύγει την σμηνουργία(όσο είναι δυνατό αυτό μέσα από τους μελισσοκομικούς χειρισμούς)?