παιδεια ειμαι απο την μεσσηνια κ συγκεκριμενα απο το μελιγαλα. θα ηθελα σας ρωτησω μηπωσ ξερετε αν υπαρχει στη μεσσηνια η ακονιζια κ που βγαινει η ακονιζια σε πλαγιες η σε καμπο?
yiorgos Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 204
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Οκτ 16, 2012 10:32 pm
Γεια χαρα Και 'γω την εψαξα, στην αρχη πιο φυτο, και μετα να το εντοπισο. Λοιπον ειναι παντου!!!! Πιο πολυ το εχω εντοπιση διπλα σε δρομο, τα κιτρινα λουλουδια που βλεπουμε απο το αυτοκινητο αυτην την εποχη.... το πιο πιθανο ειναι η ακονιζα. Αλλα την εχω δει και σε "μικρα λιβαδακια" σε χερσα περιοχη, οχι κοντα σε καλλιεργειες. Συνηθος ειχε κοντα και σουσουρα. Οταν ειναι πολλα μαζι, σα μικρο λιβαδακι, εχουν και μυροδια. Το να την βρης, τελικα ειναι πιο ευκολο απ' οτι φαινετε......
φιλικα γιωργος
newbee Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 280
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Οκτ 16, 2012 10:53 pm
*Η φωτό έχει ανέβει στο forum παλιότερα απο άλλο μέλος
pgkioulf Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 40
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Οκτ 16, 2012 11:17 pm
παλι καλα που υπαρχει και η ακονιζια για να παρουν τα πανω τους τα μελισσια ενοψη χειμωνα
geobees Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 281
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Οκτ 16, 2012 11:59 pm
Κύριοι, υπάρχει κυριολεκτικά παντού και....προσοχή όταν τη κόβετε! Έχει μελισσούλες επάνω που μαζεύουν συνέχεια !!!
*Επίσης μην κάνετε το τραγικό λάθος να ακουμπήσετε βλεννογόνους με τα χέρια σας μετά.....!
kostastsion Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 70
Θέμα: Απ: ακονιζια Τετ Οκτ 17, 2012 1:02 am
κ κοβεις κλαρια κ τα βαζεις πανω στα πλαισια για να φευγει ενα μικρο μερος του βαροα?
geobees Μέλος
Θέμα: Απ: ακονιζια Τετ Οκτ 17, 2012 1:44 am
kostastsion έγραψε:
κ κοβεις κλαρια κ τα βαζεις πανω στα πλαισια για να φευγει ενα μικρο μερος του βαροα?
...ακριβώς Κώστα! Να βάλεις και στο πάτωμα, μιάς και η μεγάλη κυκλοφορία των επιβαρυμένων μελισσών (συλλέκτριες) εκεί λαμβάνει μέρος.
Έχει επεξεργασθεί από τον/την geobees στις Τετ Οκτ 17, 2012 9:34 pm, 1 φορά
ntriant Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 81
Θέμα: Απ: ακονιζια Τετ Οκτ 17, 2012 9:10 am
newbee έγραψε:
*Η φωτό έχει ανέβει στο forum παλιότερα απο άλλο μέλος
Γιατι εμενα δεν μου φαινεται για ακονιζια;
Aposer Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 18
Θέμα: Απ: ακονιζια Τετ Οκτ 17, 2012 11:57 am
Καλησπέρα στην μελένια παρέα ….
πρόσεξα ότι πάρα πολλοί φίλοι μπερδεύουν την ακονιζά με το σπαθόχορτο ..... Το σπαθόχορτο έχει πέντε κίτρινα φυλλαράκια και ανθίζει τον Ιούνιο – Ιούλιο η ακονιζιά ανθίζει τον Σεπτέμβριο- Οκτώβριο και έχει πάνω από πέντε φυλλαράκια . Η φωτογραφία όπως βλέπουμε είναι τραβηγμένη στις 28-10-11.
καλησπέρα. Σήμερα (τέλη Φλεβάρη) είδα στο δρόμο πολλά παρόμοια φυτά με κίτρινα λουλουδάκια κι έκοψα ένα για να το επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για ακονιζιά (έτσι υπέθεσα) αλλά βλέπω ότι τα φύλλα του δεν είναι έτσι όπως της φωτο (λογχοειδή) αλλά πολύ πιο πλατιά και σκούρα πράσινα. Έχει κάποιος ιδέα τι μπορεί να ναι αυτό; Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και φώτο. .. δεν μπορώ να επισυνάψω φώτο, βγάζει το εξής μήνυμα : exceeded total storage space. (Free space : 11)
geobees Μέλος
Θέμα: Απ: ακονιζια Κυρ Φεβ 24, 2013 7:59 pm
yiannispa έγραψε:
καλησπέρα. Σήμερα (τέλη Φλεβάρη) είδα στο δρόμο πολλά παρόμοια φυτά με κίτρινα λουλουδάκια κι έκοψα ένα για να το επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για ακονιζιά (έτσι υπέθεσα) αλλά βλέπω ότι τα φύλλα του δεν είναι έτσι όπως της φωτο (λογχοειδή) αλλά πολύ πιο πλατιά και σκούρα πράσινα.
Ακονιζιά φίλε Γιάννη μόνο το φθινόπωρο (ΣΕΠ - ΟΚΤ - ΝΟΕ).
κολεγκας Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 246
Θέμα: Απ: ακονιζια Δευ Φεβ 25, 2013 12:05 am
θα συμφωνησω και εγω μονο φθινοπορω και αρχες χειμωνα αναλογα την περιοχη και τον καιρο,και οταν ειναι νεαρος βλαστος ειναι ελαφρος κολοδης στο χερι.
yiorgos Μέλος
Θέμα: Απ: ακονιζια Δευ Φεβ 25, 2013 10:11 pm
Εχω λιγη ακονιζα ακομα, απο οταν ειχα μαζεψει. Την καιω μαζι με πευκοβελονες.....για καυσημο......δεν ξερω, δεν νομιζω, να εχει και ξερη ιδιοτητες!! Παντος κανει για καυσημο!!! λετε να κανη δουλεια και σε αποξηραμενη μορφη?!!
κολεγκας Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 246
Θέμα: Απ: ακονιζια Δευ Φεβ 25, 2013 10:49 pm
εχω ακουσει οτι παλιοι μελισοκομοι εβαζαν και ακονιζια στο καπνηστηρι σαν προληπτικο για την βαρροα ,αν ισχυει δεν ξερω ,αλλα κακο μαλλον δεν κανει αν βαζεις και λιγη ακονιζια.
geobees Μέλος
Θέμα: Απ: ακονιζια Δευ Φεβ 25, 2013 11:34 pm
...και στο καπνιστήρι (για όσους καπνίζουν!) και μέσα στην κυψέλη (πλαίσια+πάτωμα). Καμμιά φορά κάνω και αφέψημα αλλά θέλει λίγο θάρρος για να το πιείς! Έβαλα φέτος αρκετή μέσα, την άλλαζα κάθε 3-4 ήμέρες και στην κυριολεξία έβρισκα μόνο ένα κομμάτι ξερό ξύλο....πως διάολο την χρησιμοποιούσαν όλη; Έπαιρναν μανιωδώς την γύρη της και βαλμένη σωστά στο πάτωμα ανάγκαζε να "τριφτούν" ανάμεσα στα κολλώδη φύλλα/άνθη οι μέλισσες. Εκεί έγκειται και η αντιπαρασιτική της δράση που διώχνει με -απόλυτα- φιλικό και υγιεινό τρόπο το βαρρόα.
Έκλεισα τον πρώτο μου μελισσοκομικό χρόνο χωρίς κανένα φάρμακο, φρόντισα μόνο να τα έχω δυνατά και περιοδικά τους βάζω 300γρ. τροφή (φτιάχνω μόνος μου πλέον) με ένα μίγμα από αιθέρια έλαια μόνο τώρα τον χειμώνα. Δόξα τω Θεό, μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα είτε από παράσιτο, είτε από ασθένεια. Να σημειώσω ότι έγινε ένας πολύ μικρός τρύγος με το ανοιξιάτικο μέλι στα τέλη Μαϊου.....οι τροφές που μάζεψαν από Ιούνη και μετά έμειναν μέσα χωρίς να πάρω τίποτα.
Αυτοφυή φυτά με απωθητικές ιδιότητες για έντομα ή άλλα ανεπιθύμητα ζώα
εχω ακουσει οτι παλιοι μελισοκομοι εβαζαν και ακονιζια στο καπνηστηρι σαν προληπτικο για την βαρροα ,αν ισχυει δεν ξερω ,αλλα κακο μαλλον δεν κανει αν βαζεις και λιγη ακονιζια.
Ισχύει. Εγώ καίω ακόμα απο αυτήν που μάζεψα το καλοκαίρι. Έχει και ωραία μυρωδιά. Η δράση της γενικά απ'οτι ξέρω είναι ήπια και δεν θεραπεύει προσβεβλημένο μελίσσι. Παλιά απ'οτι λένε στο χωριό μου την βάζανε και κάτω απο τις κότες ενάντια σε κάποιο είδος ψείρας που πιάνανε.
nikos27 Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 84
Θέμα: ακονιζια Τρι Φεβ 26, 2013 4:08 pm
Φαντάζομαι ότι όλοι εσείς φίλοι μου που χρησιμοποιήτε την ακονιζιά για ξαλάφρωμα κατά της βαρρόα θα έχετε και κινητούς πάτους με σίτα γιατί διαφορετικά η βαρρόα θα ξανανεβαίνει στι μέλισσες. Εγώ που έχω σταθερούς πάτους τι προτείνεται να κάνω όταν χρησιμοποιήσω ακονιζιά πάνω στα πλαίσια ή στο καπνηστήρι και τι ποσότητα μπορούμε να βάλουμε κάθε φορά επί των πλαισίων ή μέσα στο καπνηστήρι?
thodoris981 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 651
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Φεβ 26, 2013 7:31 pm
Νικο εγώ την καίω κανονικά γεμίζοντας το καπνηστήρι μου αποκλειστικά με ακονιζιά.Δεν έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα. Θεραπεία για βαρρόα όμως δεν έκανα με ακονιζιά. Επειδή δεν έχω κινητούς πάτους. Θα μου πεις ρε μεγάλε τότε τι την καις? Επειδή μ'αρέσει η μυρωδιά και για να σπάει λίγο η πευκίλα. Θα 'θελα να χα κινητούς αλλα κοστίζουν οι άτιμοι....
yiorgos Μέλος
Θέμα: Απ: ακονιζια Τρι Φεβ 26, 2013 10:43 pm
εχω δυο κυψελες τετοιες. εκοψα το πατομα με ηλ. σεγα, και καρφοσα σιτα. και για σιρταρακι εβαλα ενα κοντρα πλακε που φτανη και ακουμπαει στα ποδια της κυψελης σια να μπορει να "κανει" σιρταρι.