Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Πήγαινε κάτω 
Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
lpapggia
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 58

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Αυγ 15, 2012 9:51 pm

Καλησπέρα,
παρακαλώ έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την διάθεση των προϊόντων της μέλισσας.
Αν κάποιος γνωρίζει παρακαλώ να απαντήσει.
Αν γνωρίζεται και την αντιστοιχη νομοθεσία θεωρώ ότι θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο.

Θα ήθελα να πληροφορηθώ, ποιό είναι το νομικό αλλά και το φορολογικό καθεστώς για έναν μελισσοκόμο είτε είναι κατα κύριο επάγγελμα είτε όχι.
Για να γίνω περισσότερο συγκεκριμμένος επιθυμώ να μάθω αν χρειάζεται έναρξη επιτιδεύματος, έκδοση αποδείξεων, εγγραφή στον ΟΓΑ κλπ στις κάτωθι περιπτώσεις:

1. Για να πωλήσω προϊόντα απο το σπίτι μου.
2. Για να πωλήσω προϊόντα στο δρόμο.
3. Για να πωλήσω προϊόντα σε λαϊκή αγορά.
4. Για να πωλήσω προϊόντα χονδρική σε χονδρέμπορους.
5. Για να πωλήσω προϊόντα χονδρική σε καταστήματα.

Σας γνωρίζω ότι είμαι ιδιωτικός υπαλληλος με ασφάλιση στο ΙΚΑ μετά το 1993 και κάτοχος μελισσοκομικού βιβλιαρίου.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mfit
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 15

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 15, 2013 9:10 am

Το παρακάτω κείμενο βρέθηκε στο epixeirisi.gr
Ελπίζω να βοηθάει.

- Λ. Στεφανής, Αλλαγές στο ειδικό καθεστώς των αγροτών
Λάμπρος Στεφανής, Λογιστής - Φοροτεχνικός
Ανάλυση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των αγροτών, μετά τις αλλαγές που επέφερε ο Ν 3842/2010 . Ποια τα στοιχεία που οφείλουν να εκδίδουν στις συναλλαγές τους και τι ισχύει με τις τριγωνικές συναλλαγές και τις αγορές επενδυτικών αγαθών από το εξωτερικό.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Ι. Εισαγωγή
ΙΙ. Πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των αγροτών - έννοια του «αγρότη»
ΙΙΙ. Οφέλη από την ένταξη στο ειδικό καθεστώς
IV. Εκδιδόμενα στοιχεία στις συναλλαγές των αγροτών
V. Τριγωνικές συναλλαγές
VI. Παράλληλη δραστηριότητα πωλητή αγροτικών προϊόντων
VII. Αγορές επενδυτικών αγαθών από το εξωτερικό
I. Εισαγωγή
Αξιοσημείωτες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν το ειδικό καθεστώς των αγροτών που επέφερε ο πρόσφατος φορολογικός N 3842/2010. Ειδικότερα, με την παρ. 20, του άρθρου 19 του ως άνω νόμου, καθιερώνεται η έκδοση του συνενωμένου στοιχείου: τιμολόγιο – δελτίο αποστολής από τον αγοραστή επιτηδευματία, για κάθε αγορά αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιεί από αγρότη του ειδικού καθεστώτος. Η έκδοση του ανωτέρω στοιχείου θα πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το αν για την ίδια συναλλαγή έχει προηγουμένως εκδοθεί δελτίο αποστολής. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι πέραν των αλλαγών στους τομείς που προαναφέρθηκαν, το καθεστώς φορολογίας του εισοδήματος από γεωργικές επιχειρήσεις (άρθρα 40 - 44 του ΚΦΕ) παρέμεινε αμετάβλητο. Τέλος, θα αναφερθούμε με συντομία και στις περιπτώσεις αγορών πάγιου εξοπλισμού από χώρες του εξωτερικού.
II. Πλαίσιο του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ των αγροτών - έννοια του «αγρότη»
Διευκρινίζοντας την έννοια του αγρότη, θα λέγαμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 του ΦΠΑ, αγρότες θεωρούνται τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν, είτε ατομικώς, είτε με τη βοήθεια τρίτων (μελών της οικογενείας τους, μισθωτών και εργατών), συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες που κατονομάζονται στις οικείες διατάξεις του ΦΠΑ 1. Ειδικότερα, από το ειδικό καθεστώς εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις αγροτών που:
α) δραστηριοποιούνται με τη μορφή εταιρείας οποιοδήποτε τύπου, καθώς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
β) πωλούν αγροτικά προϊόντα της παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων
γ) ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, με εξαίρεση τους αγρότες που πωλούν προϊόντα δικής τους παραγωγής από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές, ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις προς άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο περιορισμός της ένταξης στο ειδικό καθεστώς ισχύει μόνο για τις ανωτέρω δραστηριότητες (παρ. 5, του άρθρου 41 του ΦΠΑ). Για παράδειγμα, αν ένας αγρότης – φυσικό πρόσωπο ενώ συμμετέχει σε αγροτικό συνεταιρισμό ή πωλεί προϊόντα σε λαϊκές αγορές, πωλεί παράλληλα και προϊόντα δικής του παραγωγής από το χωράφι του. Για τις πωλήσεις που πραγματοποιεί ο ίδιος από τις παραγωγικές του εγκαταστάσεις, εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41, του ΦΠΑ.
ΙΙΙ. Οφέλη από την ένταξη στο ειδικό καθεστώς
Τα πλεονεκτήματα της ειδικής ένταξης των αγροτών θα μπορούσαν να αναφερθούν συνοπτικά ως εξής:
1) Μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δε θεωρούνται επιτηδευματίες (παρ. 1α, του άρθρου 2, του ΚΒΣ) και ως εκ τούτου δεν έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τον ΚΒΣ. Εν τούτοις, υποχρεούνται στην έκδοση δελτίου αποστολής, όπου ρητά αναφέρεται από τις κατΑ ιδίαν διατάξεις του άρθρου 11 του ΠΔ 186/1992 . Συγκεκριμένα οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής (παρ. 2, του άρθρου 11): α) Διακίνηση οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων, καθώς και ανθέων ή φυτών για απευθείας πώληση ή μέσω τρίτων, για επεξεργασία ή συσκευασία, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μεταφορικό μέσο και β) Διακίνηση λοιπών αγροτικών προϊόντων για απευθείας πώληση ή μέσω τρίτων, για επεξεργασία ή συσκευασία, μόνο όταν για τη μεταφορά χρησιμοποιούνται μεταφορικά μέσα δημόσιας χρήσης.
2) Μη υποχρέωση υποβολής δηλώσεων των άρθρων 36 και 38 του ΦΠΑ.
Στις δηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται η δήλωση έναρξης, μεταβολών και διακοπής εργασιών, η δήλωση INTRASTAT, η δήλωση ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, περιοδικές δηλώσεις και η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Εν τούτοις, ο αγρότης θα πρέπει να υποβάλει δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, εφόσον επιθυμεί να μεταταχθεί (προαιρετικά) από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.
3) Επιστροφή ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από τους αγρότες για την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Η επιστροφή του ΦΠΑ διενεργείται από το δημόσιο με την εφαρμογή κατΑ αποκοπή συντελεστή 11% επί της αξίας των πωλούμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς υποκείμενος στο φόρο επιτηδευματίες. Στην περίπτωση που η πώληση των προϊόντων γίνεται από τους ίδιους τους αγρότες – παραγωγούς, μέσω καταστήματος ή από λαϊκές αγορές ή μέσω εξαγωγών και παραδόσεων σε άλλο κράτος – μέλος, η επιστροφή υπολογίζεται με συντελεστή 5% 2 επί των εν λόγω πωλήσεων.
IV. Εκδιδόμενα στοιχεία στις συναλλαγές των αγροτών
Ως γνωστό, για τις μέχρι τώρα πωλήσεις που πραγματοποιούνταν από αγρότη - παραγωγό προς υποκείμενο στο φόρο επιτηδευματία, εκδιδόταν τιμολόγιο αγοράς (παρ. 5, του άρθρου 12 του ΚΒΣ) από τον αγοραστή των αγαθών. Από την 1.6.2010, ο αγοραστής – επιτηδευματίας (υποκείμενος σε ΦΠΑ) εκδίδει αντί του τιμολογίου αγοράς, το συνενωμένο στοιχείο: τιμολόγιο – δελτίο αποστολής 3, ανεξάρτητα από τον τρόπο διακίνησης των πωλούμενων αγροτικών προϊόντων. Επιπλέον, το εν λόγω στοιχείο εκδίδεται ακόμη και στην περίπτωση που για την ίδια συναλλαγή έχει εκδοθεί δελτίο αποστολής όπως προαναφέραμε (βλ. εισαγωγή). Για παράδειγμα, έστω ένας αγρότης - παραγωγός ο οποίος μεταφέρει με δικό του μέσο (λ.χ. με φορτηγό ΙΧ), οπωρολαχανικά προς πώληση στις εγκαταστάσεις του αγοραστή – πελάτη. Για την συναλλαγή αυτή θα εκδοθούν τα εξής παραστατικά: α) δελτίο αποστολής από τον αγρότη για την μετακίνηση των αγαθών στις εγκαταστάσεις του επιτηδευματία (παρ. 2, του άρθρου 11, του ΚΒΣ), β) τιμολόγιο – δελτίο αποστολής από τον αγοραστή – επιτηδευματία (παρ. 20, του άρθρου 19 του Ν 3842/2010 ). Αντίθετα, αν τα αγαθά παραλαμβάνονται απευθείας από τις εγκαταστάσεις του παραγωγού ή αν δε συνοδεύονται από δελτίο αποστολής (διότι δεν υφίσταται η σχετική υποχρέωση έκδοσης ΔΑ από την πλευρά του αγρότη), θα εκδοθεί μόνο ΤΙΜ – ΔΑ από τον αγοραστή.
Τα στοιχεία που θα πρέπει να αναγράφονται επί του ΤΙΜ – ΔΑ είναι τα ακόλουθα 4:
α) Τα πλήρη στοιχεία των συναλλασσομένων (επωνυμία, διεύθυνση έδρας, δραστηριότητα, ΑΦΜ και αρμόδια ΔΟΥ)
β) Τα πλήρη στοιχεία της συναλλαγής ήτοι, το είδος των αγαθών, η ποσότητα, η μονάδα μέτρησης, η τιμή μονάδας και η αξία ή το είδος των υπηρεσιών και η καθαρή αξία. Επίσης, εφόσον δεν υπολογίζεται ΦΠΑ για τις συγκεκριμένες συναλλαγές, θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη: «Απαλλαγή από ΦΠΑ λόγω υπαγωγής του συμβαλλόμενου στο Ειδικό καθεστώς των διατάξεων του άρθρου 41 του Ν 2859/2000 .»
γ) Το αναλογούν χαρτόσημο πλέον την εισφορά υπέρ ΟΓΑ (συνδυασμός των άρθρων 12, 13 παρ.1α και 15 παρ.1α του ΚΝΤΧ - 2% πλέον εισφορά ΟΓΑ 20%, δηλαδή σύνολο 2,4% εάν ο αγοραστής είναι Ανώνυμη Εταιρεία ή ΕΠΕ και 3% πλέον εισφορά ΟΓΑ 20%, δηλαδή σύνολο 3,6% εάν ο αγοραστής είναι οποιοσδήποτε άλλος επιτηδευματίας).
Τονίζεται δε ότι το σχετικό φορολογικό στοιχείο εκδίδεται άμεσα κατά την παράδοση – παραλαβή των αγαθών από τον αγοραστή. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις συναλλαγών γάλακτος για τις οποίες εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην Πολ. 180/1977 .
V. Τριγωνικές συναλλαγές
Στην περίπτωση των τριγωνικών συναλλαγών 5 που την διακίνηση αναλαμβάνει ο αγρότης – παραγωγός, αυτός οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη του για την έναρξη της αποστολής των αγαθών, προκειμένου να του εκδώσει το σχετικό τιμολόγιο – δελτίο αποστολής. Στην περίπτωση που ο αγρότης – παραγωγός δεν έχει υποχρέωση έκδοσης δελτίου αποστολής για την διακίνηση των αγαθών με δικά του μέσα, ο τελικός παραλήπτης θα πρέπει να ενημερώσει τον προμηθευτή του ότι παρέλαβε τα προϊόντα προκειμένου να προβεί (ο αρχικός αγοραστής) στην έκδοση του ως άνω στοιχείου προς τον αγρότη. Σημειώνεται δε ότι στην προκειμένη περίπτωση, ο τελικός παραλήπτης (εφόσον παραλαμβάνει αγαθά που δεν συνοδεύονται από δελτίο αποστολής) θα πρέπει να εκδώσει σχετικό δελτίο ποσοτικής παραλαβής (παρ. 1, του άρθρου 10, του ΚΒΣ), αντίγραφο του οποίου θα αποστείλει στον αρχικό αγοραστή προκειμένου να εκδώσει άμεσα: α) το δελτίο αποστολής – τιμολόγιο προς τον αγρότη και β) τιμολόγιο πώλησης προς τον ίδιο.
VI. Παράλληλη δραστηριότητα πωλητή αγροτικών προϊόντων
Όσοι αγρότες πωλούν παράλληλα προϊόντα από το δικό τους κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές ή μέσω εξαγωγών και παραδόσεων σε άλλο κράτος, για τις δραστηριότητες αυτές α) τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και β) εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (παρ. 5, του άρθρου 41 του ΦΠΑ και Πολ. 1091/2010 ). Ειδικότερα, , η τήρηση του βιβλίου εσόδων – εξόδων (Β΄ κατηγορίας) και η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μέσω φορολογικού μηχανισμού, ξεκινά από την 1.10.2010 (Πολ. 1065/2010 ) για του αγρότες που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές και από 1/7/2010 για όσους εκμεταλλεύονται εμπορικό κατάστημα (Πολ.1100/2010 ). Περαιτέρω, στην περίπτωση που ο αγρότης διαθέτει προϊόντα δικής του παραγωγής από κατάστημα, ή μέσω λαϊκών αγορών ή μέσω εξαγωγών και παραδόσεων σε άλλο κράτος, υποχρεούται στην έκδοση ειδικού στοιχείου. Στο στοιχείο αυτό αναγράφονται τα εξής: το είδος, η ποσότητα, η ποιότητα και η κανονική αξία 6 των αγαθών που παραδίδονται στην εμπορική δραστηριότητα 7. Τονίζεται δε ότι επί του παραπάνω στοιχείου δεν αναγράφεται ΦΠΑ επί της αξίας των αγαθών, καθώς ο αγρότης για τα αγαθά αυτά λαμβάνει επιστροφή που υπολογίζεται με συντελεστή 5%, όπως προαναφέραμε. Είναι προφανές, ότι το εν λόγω στοιχείο καταχωρίζεται στο σκέλος των εξόδων του βιβλίου εσόδων – εξόδων που τηρείται για την εμπορική δραστηριότητα του αγρότη. Ωστόσο, πέραν του ειδικού στοιχείου, οι αγρότες που ασκούν παράλληλα και εμπορική δραστηριότητα θα πρέπει να καταχωρίζουν στα έξοδα του βιβλίου τους και οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική δαπάνη αφορά τη δραστηριότητα αυτή, όπως μεταφορικά έξοδα, αμοιβή πωλητή – υπαλλήλου, αγορά ταμειακής μηχανής κ.λπ. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί η υποχρέωση εξόφλησης των φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 1.000,00 ?, μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή του αγοραστή εφόσον τα στοιχεία αυτά αφορούν αγορές αγροτικών προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό 8.
VII. Αγορές επενδυτικών αγαθών από το εξωτερικό
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α, της παρ. 2, του άρθρου 11 του ΦΠΑ, δε θεωρείται ως ενδοκοινοτική, η απόκτηση αγαθού που πραγματοποιείται από αγρότη του ειδικού καθεστώτος, εφόσον το συνολικό ύψος των συναλλαγών (χωρίς ΦΠΑ) που οφείλεται στο κράτος – μέλος της αναχώρησης ή της μεταφοράς του αγαθού δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 ? κατά την προηγούμενη και την τρέχουσα διαχειριστική περίοδο (το όριο των 10.000,00 ? ισχύει χωριστά για κάθε περίοδο και όχι αθροιστικά).
Στην περίπτωση, λοιπόν, που αγρότης αγοράζει ένα γεωργικό μηχάνημα από τη Γερμανία αξίας 25.000,00 ?, η συναλλαγή αυτή θεωρείται ενδοκοινοτική απόκτηση και κατά συνέπεια ο αγρότης θα πρέπει: α) να προβεί σε δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ προκειμένου να λάβει ενδοκοινοτικό ΑΦΜ, β) να αποδώσει τον αναλογούντα ΦΠΑ επί της αξίας του μηχανήματος στο δημόσιο με την υποβολή έκτακτης περιοδικής δήλωσης μέχρι τις 15 του επομένου της συναλλαγής μήνα (παρ. 6, του άρθρου 38 του ΦΠΑ), γ) να υποβάλλει ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων (μέχρι την 20η ή την 26η του επόμενου της συναλλαγής μήνα, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή, αντίστοιχα) και δ) να προβεί σε δήλωση INTRASTAT εφόσον έχει υπερβεί το ισχύον στατιστικό κατώφλι ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, ήτοι 130.000 ? (2010).
Αντίθετα, για αγορές μέχρι 10.000,00 ? η συναλλαγή δε θεωρείται ενδοκοινοτική και συνεπώς, ο ξένος προμηθευτής στο τιμολόγιο που θα εκδώσει, θα επιβαρύνει την αξία του αγαθού με ΦΠΑ, ο οποίος θα καταβληθεί από τον αγρότη και θα αποδοθεί στη χώρα του εξωτερικού 9. Αξίζει δε να διευκρινισθεί ότι τα ανωτέρω ισχύουν μόνο στις περιπτώσεις που οι αγορές αφορούν πάγιο εξοπλισμό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική δραστηριότητα και όχι για επενδυτικά αγαθά που προορίζονται για εξυπηρέτηση των επαγγελματικών αναγκών άλλης δραστηριότητας (πχ. εμπορικής) που υπάγεται στο κανονικό καθεστώς του ΦΠΑ. Δεδομένου, ότι για τις εμπορικές και λοιπές δραστηριότητες οι αγρότες θεωρούνται υποκείμενοι στο φόρο και συνεπώς, φορείς των υποχρεώσεων των άρθρων 36 και 38 του ΦΠΑ.
1. Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις: α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών, β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία, γ) η δασοκομία γενικά, δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων, ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στα πλαίσια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.
Αγροτικές υπηρεσίες: οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως: α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής, β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση, γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων, δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ε) η τεχνική βοήθεια, στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους, ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού, η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες. Τα αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες κατονομάζονται αναλυτικά και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV του ΦΠΑ.


2. Παρ. 12α, του άρθρου 62, του Ν 3842/2010 .
3. Παρ. 20, του άρθρου 19, του Ν 3842/2010 όπως αντικατέστησε το τελευταίο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ. 1, του άρθρου 11 του ΚΒΣ.
4. Παρ. 21α, του άρθρου 19 του Ν 3842/2010 .
5. Πολ. 1091/2010 .
6. Ως κανονική αξία θεωρείται το συνολικό ποσό το οποίο αυτός που αποκτά αγαθά ή λαμβάνει υπηρεσίες, ευρισκόμενος στο ίδιο στάδιο εμπορίας με το στάδιο κατά το οποίο πραγματοποιείται η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών, θα έπρεπε να καταβάλει κατά το χρόνο της εν λόγω παράδοσης ή παροχής σε ανεξάρτητο προμηθευτή αγαθού ή παροχή υπηρεσίας στο εσωτερικό της χώρας, υπό συνθήκες πλήρους ανταγωνισμού, προκειμένου να αποκτήσει το εν λόγω αγαθό ή την υπηρεσία. Εάν δεν μπορεί να διαπιστωθεί ανάλογη παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, η κανονική αξία δεν μπορεί να είναι κατώτερη της τιμής της αγοράς των αγαθών αυτών ή παρόμοιων αγαθών ή ελλείψει τιμής αγοράς, του κόστους των αγαθών κατά το χρόνο της παράδοσης και προκειμένου περί υπηρεσιών, από το συνολικό κόστος που συνεπάγεται για τον υποκείμενο στο φόρο η παροχή των υπηρεσιών (παρ. 2γ΄ , του άρθρου 19 του ΦΠΑ).
7. Παρ. 12β΄ , του άρθρου 62 του Ν 3842/2010 .
8. Περ. β΄ , της παρ. 25 του άρθρου 19 του Ν 3842/2010 . Ισχύς από 1.6.2010.
9. Προαιρετικά ο αγρότης μπορεί να επιλέξει να φορολογηθεί η πράξη αυτή στην Ελλάδα. Στην προκειμένη περίπτωση έχει τις υποχρεώσεις που προαναφέρθηκαν (βλ. Πολ. 1003/1993 ).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 15, 2013 4:08 pm

Πολυ ενδιαφερων.Μπραβο mfit.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 15, 2013 8:48 pm

συγνωμη αλλα δεν καταλαβα θεο.....λοιπουν αλλωστε και τα διαφορα εδαφια νομων που παραπεμπει το αρθρο...μηπως ειναι ευκολο καποιος με απλα λογια να μας απαντησει σε οτι ρωτησε (η τουλαχιστον σε αυτο που ξερει) ο φιλος lpapggia?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
beespyros
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 294

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 15, 2013 9:37 pm

mpampis13 έγραψε:
συγνωμη αλλα δεν καταλαβα θεο.....λοιπουν αλλωστε και τα διαφορα εδαφια νομων που παραπεμπει το αρθρο...μηπως ειναι ευκολο καποιος με απλα λογια να μας απαντησει σε οτι ρωτησε (η τουλαχιστον σε αυτο που ξερει) ο φιλος lpapggia?

Ρε φιλε ξενος εισαι; Εδω ειναι Ελλαδα το παραπανω κειμενο με τρεις λεξεις λεει ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΛΟΓΙΣΤΗ. Γιατι απλα ολοι οι νομοι φτιαχνονται για να εξυπερετουν καποιες συντεχνιες (και που να διαβασεις πολεοδομικους νομους).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 15, 2013 9:44 pm

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧ θεος..... εχεις δικιο...πασο...
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤρι Ιουλ 16, 2013 9:48 am

Σιγουρα με τις παραπομπες των νομων δεν βγαζεις νοημα,ουτε απαντα το κειμενο σε ολες τις παραπανω ερωτησεις του lpapggia αλλα αν διαβασεις με προσοχη αργα, προταση-προταση  καταλαβαινεις ποτε ενας αγροτης εμπιπτει σε ειδικο καθεστος φπα, ποτε εχει υποχρεωση να κανει εναρξη στην εφορια, και ποτε υποχρεουτε να κοβει παραστατικα.Εγω το μελετησα κανα δυο ωρες για να βγαλω ακρη.Σιγουρα ομως ο λογιστης ειναι μια ευκολη λυση δεν ξερω ομως αν ειναι ανεξοδη λυση.
Αν θελετε μπορουμε να συζητησουμε τι συμπερασματα βγαινουν.
Beespyro θα συμφωνησω μαζι σου οτι οι νομοι φτιαχνονται για μερικες συντεχνιες.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤρι Ιουλ 16, 2013 1:51 pm

φιλε spithoura γραψε μας αυτα που καταλαβες ωστε να παρουμε μια μυρωδια και εμεις.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤρι Ιουλ 16, 2013 5:25 pm

Το απογευματακι-βραδακι που θα εχω λιγο χρονο (γιατι ειμαι τωρα σε μια προσωρινη δουλεια)θα προσπαθησω να κανω μια περιληψη.
Το spithoyraς γραφετε SPITHOYRAS-spithoyras με y οχι spithouras με u.Συγγνωμη αν γινομαι σχολαστικος αλλα για μενα εχει σημασια.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 1:20 am

οκ,λαθος
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
beespyros
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 294

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 8:16 am

spithoyras έγραψε:
Σιγουρα με τις παραπομπες των νομων δεν βγαζεις νοημα,ουτε απαντα το κειμενο σε ολες τις παραπανω ερωτησεις του lpapggia αλλα αν διαβασεις με προσοχη αργα, προταση-προταση  καταλαβαινεις ποτε ενας αγροτης εμπιπτει σε ειδικο καθεστος φπα, ποτε εχει υποχρεωση να κανει εναρξη στην εφορια, και ποτε υποχρεουτε να κοβει παραστατικα.Εγω το μελετησα κανα δυο ωρες για να βγαλω ακρη.Σιγουρα ομως ο λογιστης ειναι μια ευκολη λυση δεν ξερω ομως αν ειναι ανεξοδη λυση.
Αν θελετε μπορουμε να συζητησουμε τι συμπερασματα βγαινουν.
Beespyro θα συμφωνησω μαζι σου οτι οι νομοι φτιαχνονται για μερικες συντεχνιες.
Δεν θελω να καταλαβω οτι υπονοεις πως δεν αφιερωσα χρονο. Εχω διαβασει πααααραπολλα τετοια και πολλα ΦΕΚ και εχω αφιερωσει πολυ χρονο σε ολα αυτα. Το εκπληκτικο ειναι, γιατι εχω αρκετους φιλους λογιστες, πως αν τους ρωτησεις τι λεει οοοοολο αυτο το κειμενο θα σου απαντησουν με μια δυο λεξεις. Γραφουν γραφουν και ολα λεγονται με δυο απλες λεξεις αλλα δεν τις λενε, γιατι;
Υ.Γ. Περιμενω την περιληψη σου το απογευμα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 9:31 am

beespyros έγραψε:
Δεν θελω να καταλαβω οτι υπονοεις πως δεν αφιερωσα χρονο.
Καλα κανεις γιατι δεν υπονοω κατι τετοιο και προς θεου δεν θελω να γινει καποια παρεξηγηση.beespyro επειδη εγω δεν εχω διαβασει πολλα τετοια κειμενα εσυ με την εμπειρια σου τελικα να χεις καταλαβει περισσοτερα απο μενα.Τωρα για την περιληψη.Εχω ξεκινησει να την κανω αλλα τελικα θελει πολυ περισοτερο χρονο απ'οτι νομιζα.Θα προσπαθησω να την κανω οσο πιο περιεκτικη και λιανη γινεται για να καταλαβουν οσο το δυνατον περισσοτεροι.Λιγη υπομονη, και πιστευω οτι θα εχουμε να συζητισουμε πολλα.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 10:12 am

Επειδη η περιληψη είναι αδυνατη λογω του ότι το κειμενο είναι τεραστιο και με πολλες λεπτομερειες θα προσπαθησω να εστιασω στα ουσιωδη.
Κατʼαρχην δεν χρειαζεται καποιος αγροτης που εμπιπτει στο ειδικο καθεστος(αγροτης ειδικου καθεστωτος ΦΠΑ) να κοψει τιμολογιο σε καποιον χονδρεμπορα η μεσαζοντα στα προιοντα του από την στιγμη που δεν του τα μεταφερει ο αγροτης και σʼαυτην την περιπτωση αυτος που θα κοψει τα παραστατικα είναι ο μεσαζων η χονδρεμπορας και καμμια εναρξη εφοριας δεν χρειαζεται από τον αγροτη.Αν τωρα τα αγροτικα προιοντα τα μεταφερει ο αγροτης προς τον αγοραστη επιχειρηματια τοτε ο αγροτης εχει  υποχρεωση να κοψει μονο δελτιο αποστολης.Υπʼοψην ότι για να εμπιπτει ο αγροτης στο ειδικο καθεστος τα προιοντα του πρεπει να μην εχουν υποστει καμμια επεξεργασια που θα τα χαρκτηρισει βιοτεχνικα η βιομηχανικα προιοντα.Με λιγα λογια πρεπει να είναι νετα σκετα ανεπεξεργαστα κατʼευθειαν από το χωραφι  η π.χ. από την κυψελη.Επισης αγροτης ειδικου καθεστωτος θεωρειτε μονον οποιος πωλει μονο τα δικα του προιοντα π.χ. αν εχεις μια επιχειρηση που μαζι με τα δικα σου αγροτικα προιοντα εχεις και αλλα τοτε δεν θεωρεισε ειδικου καθεστωτος και πρεπει να κανεις εναρξη επιχειρησης στην εφορια. Ετσι λοιπον ενας αγροτης Ε.Κ. καταλαβαινω από το κειμενο ότι δεν χρειαζεται να κανει εναρξη στην εφορια στις περιπτωσεις που πουλα ανεπεξεργαστα π.χ. από το αυτοκινητο  του νετα σκετα μονο τα δικα του προιοντα  η  σε λαικες αγορες.Ετσι αυτό που ενδιαφερει εμας τους επιδοξους μελισσοκομους-αγροτες είναι να μαθουμε ποτε χαρακτηριζομαστε αγροτες ειδικου καθεστοτως γιατι ετσι στις περισσοτερες περιπτωσεις δεν χρειαζεται εναρξη στην εφορια, αυτό το μαθαινουμε από τις διατάξεις του (Παραπομμη) ΦΠΑ 1 που εχω σκοπο να ψαξω για να μαθω τι ακριβως λεει.
Με τα παραπανω σαν ιδεα-βαση ξαναδιαβαζωντας το κειμενο με αλλον αερα μπορεις να αποσπασεις πληροφοριες απʼαυτό επισης με αλλον αερα μπορεις να καταλαβεις περισσοτερες λεπτομερειες από ένα λογιστη.Ελπιζω να βοηθησα πολλους και ευχαριστως να ζυζητησουμε πανω στο θεμα και άλλες πληροφοριες που δινει αυτό το ογκωδες κειμενο.
beespyro θα ηταν πολυ χρησιμη και η δικη σου περιληψη με δυο λογια οταν ρωτησεις τους λογιστες σου.
Φιλικα Παναγιωτης
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 12:56 pm

τελικα αυτο το θεμα ειναι πολυ σημαντικο.
Αν λοιπον καταλαβα καλα εγω μπορω,οταν θα εχω και εαν,να παρω το μελι στο χωραφι,να το ''φιλτραρω'' στο χωραφι,να το συσκευασω σε βαζα στο χωραφι και να βγω στο δρομο να στησω ενα παγκο και να τα πουλαω χωρις καποιο φορολογικο προβλημα;
θεωρητικα στις διαφορες λαικες χρειαζετε αδεια απο τον καθε δημο,αλλα στο δρομο δεν υπαρχει θεμα.αυτο καταλαβα με το φτωχο μου το μυαλο.
Αγροτης τωρα ποτε θεωρησε;
τελος ολα αυτα με την προυποθεση οτι εχεις βιβλιαριο μελισσοκομιας;
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mfit
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 15

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 3:55 pm

Με πολύ απλά λόγια όπως το καταλαβαίνω εγώ ισχύουν τα εξής:
1. Αν θέλεις να πουλήσεις στη λαϊκή ή και στο δρόμο νόμιμα, θα πρέπει να έχεις ταμειακή μηχανή, να πληρώνεις λογιστή για να σου "κρατάει" βιβλία Β' κατηγορίας και να σου υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία.
2. Αν θέλεις να πουλήσεις από το σπίτι μπορείς να δηλώσεις στην εφορία ότι ανήκεις στην κατηγορία "Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος" όπου γλυτώνεις τα παραπάνω και επιπλέον μπορείς να παίρνεις και επιστροφή του ΦΠΑ από τις αγορές σου.
Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να ρωτήσεις λογιστή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mfit
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 15

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΤετ Ιουλ 17, 2013 4:01 pm

Η περίπτωση της επιστροφής ΦΠΑ επίσης χρήζει επιβεβαίωσης από λογιστή γιατί δεν διευκρινίζεται επαρκώς από το κείμενο.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
beespyros
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 294

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 18, 2013 9:59 am

Λοιπον παιδια και εδω ισχυει αυτο που ελεγα, μα που ζειτε στην Ελλαδα ζειτε. Αυτο εχει να κανει με το οτι αλλα λενε οι νομοι και αλλα τελικα ισχυουν. Αυτα που ισχυιυν στην πιατσα ειναι τα εξης: Πρεπει οπως και διποτε να κανεις εναρξη εφοριας πλεον και για να κανεις αυτο πρεπει να γραφτεις στον ΟΓΑ, οχι και τοσο κακο νομιζω οτι ειναι 250 ευρω το διμηνο η ασφαλεια σου. Ο λογιστης σου περνει 50 60 ευρω το μηνα για να σου κρατησει τα βιβλια. Η δικια σου πωληση στο σπιτι δεν χρειαζεται κατι αλλο απλα να του δωσεις και την αποδειξη μαζι με το βαζακι το μελι. Για την λαϊκη απλα πρεπει να βγαλεις καποια αδεια, ευκολο ειναι αν εισαι παραγωγος, απο την νομαρχεια του εκαστοτε νομου. Για την μεταπωληση σε καταστημα κανονικα πρεπει να τα εχεις συσκευασει σε τυποποιητιριο αλλα αυτο μονο στα χαρτια, ολοι ετσι τα δινουν στα μικρα μαγαζακια. Οσον αφορα τα του δρομου δεν γνωριζω πολλα αλλα αν εχω καταλαβει καλα και αυτο ετσι γινεται (στην ζουλα) αν και εισαι πιο εκτεθιμενος να σε πιασουν. Ολα αυτα ειναι πραγματα ετσι οπως τα εχω καταλαβει εγω, μην τα παρετε οτι ετσι ισχυουν κι ολας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 19, 2013 2:05 pm

Δηλαδη beespyro απο τα λεγομενα σου καταλαβαινω οτι το ανω ογκωδες κειμενο δεν ισχυει η εχει τροποποιηθει και αδικα συζητουμε πανω σ'αυτο το κειμενο.Σωστα ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 19, 2013 2:32 pm

mfit έγραψε:
Με πολύ απλά λόγια όπως το καταλαβαίνω εγώ ισχύουν τα εξής:
1. Αν θέλεις να πουλήσεις στη λαϊκή ή και στο δρόμο νόμιμα, θα πρέπει να έχεις ταμειακή μηχανή, να πληρώνεις λογιστή για να σου "κρατάει" βιβλία Β' κατηγορίας και να σου υποβάλλει δηλώσεις ΦΠΑ στην εφορία.
2. Αν θέλεις να πουλήσεις από το σπίτι μπορείς να δηλώσεις στην εφορία ότι ανήκεις στην κατηγορία "Αγρότης Ειδικού Καθεστώτος" όπου γλυτώνεις τα παραπάνω και επιπλέον μπορείς να παίρνεις και επιστροφή του ΦΠΑ από τις αγορές σου.
Φιλε mfit αυτα που περιγραφεις πιο πανω τα καταλαβαινεις απο το κειμενο η εχεις και αλλες πηγες ?
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mpampis13
BeeForce
BeeForce
mpampis13

Αριθμός μηνυμάτων : 1393

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 19, 2013 3:01 pm

φιλε μου spithoyra αυτη την απορια εχω και εγω.απο την πολυ καλη επεξηγηση-περιληψη που εκανες καταλαβα αλλα απο αυτα που μας εγραψε ο φιλος mfit.
Παντος γενικα το θεμα ειναι σοβαρο και θα μας βοηθησει πολυ οταν τελικα βγουν τα σιγουρα συμπερασματα
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mfit
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 15

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΠαρ Ιουλ 19, 2013 9:05 pm

Φίλε spithoyras αυτά που έγραψα τα κατάλαβα από το κείμενο. Πιο συγκεκριμένα για το σημείο 1 δές στο κείμενο την παράγραφο VI. Παράλληλη δραστηριότητα πωλητή αγροτικών προϊόντων
Όσοι αγρότες πωλούν παράλληλα προϊόντα από το δικό τους κατάστημα ή σε λαϊκές αγορές ή μέσω εξαγωγών και παραδόσεων σε άλλο κράτος, για τις δραστηριότητες αυτές α) τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και β) εντάσσονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ (παρ. 5, του άρθρου 41 του ΦΠΑ και Πολ. 1091/2010 ). Ειδικότερα, , η τήρηση του βιβλίου εσόδων – εξόδων (Β΄ κατηγορίας) και η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων μέσω φορολογικού μηχανισμού, ξεκινά από την 1.10.2010 (Πολ. 1065/2010 ) για του αγρότες που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές και από 1/7/2010 για όσους εκμεταλλεύονται εμπορικό κατάστημα
και για το σημείο 2 δές την παράγραφο ΙΙΙ. Οφέλη από την ένταξη στο ειδικό καθεστώς
Τα πλεονεκτήματα της ειδικής ένταξης των αγροτών θα μπορούσαν να αναφερθούν συνοπτικά ως εξής:
1) Μη υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων του ΚΒΣ.
Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δε θεωρούνται επιτηδευματίες (παρ. 1α, του άρθρου 2, του ΚΒΣ) και ως εκ τούτου δεν έχουν τις υποχρεώσεις που ορίζονται από τον ΚΒΣ. Εν τούτοις, υποχρεούνται στην έκδοση δελτίου αποστολής, όπου ρητά αναφέρεται από τις κατΑ ιδίαν διατάξεις του άρθρου 11 του ΠΔ 186/1992 . Συγκεκριμένα οι περιπτώσεις αυτές είναι οι εξής (παρ. 2, του άρθρου 11): α) Διακίνηση οπωρολαχανικών, νωπών αλιευμάτων, καθώς και ανθέων ή φυτών για απευθείας πώληση ή μέσω τρίτων, για επεξεργασία ή συσκευασία, ανεξάρτητα από το χρησιμοποιούμενο μεταφορικό μέσο και β) Διακίνηση λοιπών αγροτικών προϊόντων για απευθείας πώληση ή μέσω τρίτων, για επεξεργασία ή συσκευασία, μόνο όταν για τη μεταφορά χρησιμοποιούνται μεταφορικά μέσα δημόσιας χρήσης.
2) Μη υποχρέωση υποβολής δηλώσεων των άρθρων 36 και 38 του ΦΠΑ.
Στις δηλώσεις αυτές περιλαμβάνονται η δήλωση έναρξης, μεταβολών και διακοπής εργασιών, η δήλωση INTRASTAT, η δήλωση ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών συναλλαγών, περιοδικές δηλώσεις και η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ. Εν τούτοις, ο αγρότης θα πρέπει να υποβάλει δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της αρμόδιας ΔΟΥ, εφόσον επιθυμεί να μεταταχθεί (προαιρετικά) από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και αντίστροφα.
3) Επιστροφή ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών και λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από τους αγρότες για την άσκηση του επαγγέλματός τους.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΚυρ Ιουλ 21, 2013 4:50 pm

Φιλε mfit χωρις να διεκδικω το αλαθητο για το σημειο 1 πραγματι χρειαζεται να διατηρεις βιβλια Β η Γ κατηγοριας αλλα προκειται οταν ασκεις παραλληλη δραστηριοτητα πωλησης αγροτικων προιοντων.Στο παρακατω σημειο που καποιος εντασεται στο ειδικο καθεστως και δεν χρειαζεται βιβλια λεει
Ειδικότερα, από το ειδικό καθεστώς εξαιρούνται οι εξής περιπτώσεις αγροτών που:
α) δραστηριοποιούνται με τη μορφή εταιρείας οποιοδήποτε τύπου, καθώς και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
β) πωλούν αγροτικά προϊόντα της παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων
γ) ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ,
με εξαίρεση τους αγρότες που πωλούν προϊόντα δικής τους παραγωγής από δικό τους κατάστημα ή από λαϊκές αγορές, ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις προς άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ.
Αυτο που με απασχολει εμενα περισσοτερο ειναι μηπως ολα τα παραπανω εχουν καταργηθει η εχουν τροποποιηθει και τζαμπα κανουμε κουβεντα.Κανενας απο τους παλιους βρε παιδια υπαρχει που τα εφαρμοζει να μας κατατοπησει στα σιγουρα.
Beespyro τα λεγομενα σου στο τελευταιο σου ποστ σου τα εχει πει καποιος που τα εφαρμοζει σημερα ??
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
mfit
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 15

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2013 12:09 am

Για την επιστροφή ΦΠΑ βρήκα αυτό το άρθρο που είναι φετινό.
Κώδικας:
http://www.agronews.gr/?pid=190&la=1&aid=95361
Συνεπώς ισχύει το αρχικό μύνημα το οποίο αφορά άρθρο από το περιοδικό επιχείρηση δημοσιευμένο το Νοέμβριο του 2010.
Τώρα για τα υπόλοιπα ρωτάμε είτε λογιστή είτε πηγαίνουμε στη λαϊκή και ρωτάμε ένα μελισσοκόμο για το τι ισχύει στην περίπτωση του.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
beespyros
Μέλος
Μέλος


Αριθμός μηνυμάτων : 294

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2013 12:05 pm

Εχουν αλλαξει, ή θα αλλαξουν συντομα, τα παντα οτι ειναι του 2012 και πισω μην το κοιτατε καθολου, αφου πλεον η φορολογια ειναι με αποδειξεις και οχι τεκμαρτα. Αυτα που λεω ειναι αυτα που ισχυουν τωρα απλα επειδη μου τα εχει πει καποιος (εγκυρος κατα τα αλλα) κραταω και μια επιφυλακτικοτητα αν δεν τα δω και με τα ματια μου.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
spithoyras
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
spithoyras

Αριθμός μηνυμάτων : 565

ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ   ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Icon_minitimeΔευ Ιουλ 22, 2013 12:37 pm

Εγινες κατανοητος Beespyros.mfit δεν μπορω να πω οτι καταλαβα τι εννοεις.Οποιος  απο μας εχει σιγουρα νεοτερα απο το μετωπο ας ποσταρει εδω για να μαθουμε ολοι τι τελικα ισχυει.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 2Μετάβαση στη σελίδα : 1, 2  Επόμενο

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Η βιβλιοθήκη :: Νομοθεσία - Επιδοτήσεις-
Μετάβαση σε: