συνάδελφοι είχα μια κουβέντα με άλλους μελισσοκόμους νέους στο επάγγελμα όπως είμαι και εγώ.
Η κουβέντα είχε σαν περιεχόμενο:
Είσαι μελισσοκόμος και παράγεις ας πούμε 500 κιλά μέλι.
Αν έχεις ιδιωτικό δίκτυο αγοραστών να το διαθέσεις, έχει καλώς. Το πουλάς και μάλιστα σε μια τιμή που σε ικανοποιεί πλήρως.
Αν τέτοιο δίκτυο δεν υπάρχει, μπορείς να πας να το πουλήσεις στον Πίτα και από ότι έχω διαβάσει εδώ, στο αγοράζει 2-3 ευρω/κιλό.
Τιμή πολύ απογοητευτική για όλους νομίζω.
Να πηγαίνεις και να την στήνεις σε πάγκους και να το πουλάς στις Λαϊκές σαν τα μαρουλόφυλα, για να πετύχεις καλύτερη τιμή, είναι λίγο τραβηγμένο.
Να ανοίξεις μαγαζί λιανικής και να το πουλάς εσύ ο ίδιος, είναι λίγο δύσκολο.
Να το κάνεις εξαγωγή δεν μπορείς γιατί δεν έχεις ούτε την τεχνογνωσία της εξαγωγής, αλλά και διότι η ποσότητα δεν θεωρείται μεγάλη για τέτοια δουλειά.
Αν υπήρχε ένας μελισσοκομικός σύλλογος που είχε την υποδομή να συγκεντρώσει από 500 κιλά από 10-20 μελισσοκόμους, μιλάμε για μια ποσότητα 5.000 έως 10.000 κιλών, που είναι πλέον ποσότητα πολύ ικανή να γίνει ακόμα και εξαγωγή, τότε το πράγμα αλλάζει.
Από τη στιγμή που ο σύλλογος δεν ανήκει σε κάποιον ιδιώτη, αλλά σε όλα τα Μέλη του εξ αδιαιρέτου, οπότε δεν υπάρχει το ιδιωτικό κέρδος στην μέση, η τιμή πώλησης δεν θα ήταν βέβαια 7-10 ευρω που το πουλάμε στους φίλους αλλά ούτε και 2-3 ευρω που το αγοράζει ο Πίτας.
Και η ερώτηση είναι...
υπάρχει στην Ελλάδα τέτοιος σύλλογος-συνεταιρισμός που σαν κύριο μέλημα του, είναι η συγκέντρωση του μελιού από τα Μέλη του-Μελισσοπαραγωγούς και η καλύτερη προώθηση του στην αγορά?
φαντάζομαι ότι οι της επαρχίας συνάδελφοι θα έχουν οπωσδήποτε καλύτερη άποψη από ότι εμείς οι "αστοί".
θα είμαι πολύ ευτυχής αν καταλάβω πώς γίνεται η διάθεση του μελιού που περισσεύει σε κάποιον.