Πρόσφατα ένα από τα 5 μόλις μελισσακια μου κόλλησε την χειρότερη ασθένεια που υπάρχει . Σηψιγονια .
Μετά από πολυυυ ψάξιμο , συμβουλές παλιών μελισσοκόμων , νέων μελισσοκόμων , φόρουμ , βιβλία
, αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω φάρμακα .
Αυτό που έκανα είναι το εξής : Μετέφερα την κυψέλη μου 6 χιλιόμετρα μακριά από το μελισσοκομιο , κοίταξα εκεί γύρω να μην υπάρχει άλλο μελισσοκομιο , Την άλλη μέρα , πήρα τον γόνο , και όλα τα πλαίσια , και έβαλα μόνο 2 κτισμένα πλαίσια . Μετά από 3 μέρες , τα πήρα και αυτά και τίναξα τις μέλισσες και πήρα και την κυψέλη .
Δεν ξέρω αν έκανα σωστά , αλλά αυτό σκέφτηκα σαν πολύ νέος μελισσοκόμος αυτό έκανα . ( Πάντως αν ρώτησα 10 μελισσοκόμους η αλήθεια είναι ότι πήρα 10 απαντήσεις διαφορετικές και αυτό με μπέρδεψε ποιο πολύ
. Και κανένας δεν ήξερε να μου πει τι ακριβώς να κάνω με τις μέλισσες .)
Τον γόνο και γενικά όλα τα πλαίσια τα έκαψα μέσα στο μπάρμπεκιου . Ακόμη και την βούρτσα που χρησιμοποίησα την έκαψα . (πάνε 6 ευρώ ) .Τα γάντια τα καθάρισα με οινόπνευμα και τα έβαλα στην κατάψυξη , το ξέστρο το έκαψα με φλόγιστρο , και τώρα η κυψέλη . Δεν θέλω να την πετάξω , γιατί είναι ολοκαίνουρια. Πώς να την απολυμάνω καλά ; Λέω να κάψω όλο το εσωτερικό τις μέρος. Πάτους καπάκια σώμα , όλα . Να την κάψω με φλόγιστρο μέχρι να μαυρίσει , και μετά από 2-3 μήνες ξανά . Τι άλλο μπορώ να κάνω ; Καζάνι να την βράσω δεν έχω , εσείς τι λέτε να κάνω