Καλησπέρα με λένε Σπύρο, μένω στην Οβρυά Πατρών και αποφάσισα να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία για να παράγω τα δικά μου προιόντα κυψέλης, να έρθω σε μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και γιατί την πρώτη φορά που πλησίασα ανοιχτή κυψέλη το αρωμά της με μέθυσε.
Από τον χειμώνα φρόντισα να διαβάσω όσα περισσότερα blog και site μπόρεσα, 2 μελισσοκομικά βιβλία, ενώ οι επισκέψεις σ'αυτό το φόρουμ μου φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες.Επίσης έκανα εντατική εκπαίδευση δίπλα σε ένα θείο μου, παλιό μελισσοκόμο, που δυστυχώς μένει μακριά και έχω κρατήσει και σημειώσεις από τα μαθήματά του.
Πριν από 3 μέρες, την Τρίτη δηλαδή, αγόρασα τα 2 πρώτα μελισσάκια μου από έναν επαγγελματία της περιοχής μου και ο στόχος μου είναι να τα κάνω 20, είτε δυναμώνωντας αυτά τα 2 και κόβωντας παραφυάδες, είτε αγοράζοντας σιγά σιγά κι άλλα μελισσάκια ή παραφυάδες.
Τα μελισσάκια που πήρα είναι 10αρια με αρκετό πληθυσμό και βασίλισσες που "κεντάνε" και ο έμπειρος μελισσοκόμος που μου τα πούλησε, μου έβαλε απευθείας 2ο όροφο ανεβάζοντας 2 πλαίσια γόνο επάνω μαζί με 3 πλαίσια άχτιστα και συμπληρώνοντας άλλα 2 άχτιστα στις θέσεις 2 και 9 κάτω.
Τα τοποθέτησα σε μέρος με αρκετές τροφές και νερό και προσανατολισμό ΝΑ.Τα τάισα επίσης με σιρόπι 2:1 , 3 κιλά ζάχαρη σε 1,5 λίτρο νερό δια 2 δηλαδή.
Σήμερα έκανα την πρώτη μου επιθεώρηση και διαπίστωσα πως έχουν αρχίσει να χτίζουν όλα τα άχτιστα πλαίσια, πως πήραν όλο το σιρόπι και πως είναι σε καλή κατάσταση γενικά.Οι εργάτριες κουβαλάνε γύρη, βρήκα γόνο ημέρας και 3 ημερών κτλ.Λόγω αδέξιων κινήσεων φάνηκε να τις ενοχλώ και έφαγα και ένα τσίμπημα, οπότε τις τάισα πάλι με την ίδια ποσότητα και αναλογία και τις άφησα στην ησυχία τους.Δυστυχώς δεν μπόρεσα να εντοπίσω τη βασίλισσα σε καμία απ'τις 2 κυψέλες.
Ορίστε τώρα και η πρώτη μου ερώτηση προς την κοινότητα:
Τι χειρισμούς θα κάνατε εσείς ώστε να μπορέσετε να κόψετε φέτος παραφυάδες από τα συγκεκριμένα μελισσάκια;
Ευχαριστώ πολύ, καλώς σας βρήκα!