- milmos έγραψε:
- Νίνα
πώς το κάνεις αυτό?
χωρίς μελιτοεξαγωγέα?
Λοιπόν :
Πρώτον παίρνεις μία βαθιά ανάσα, και είσαι οπλισμένος με υπομονή.
Δεύτερον Καθαρός χώρος, πεντακάθαρος, τραπέζι άδειο, και ψεκάζεις τα πόδια χαμηλά με baygon πράσινο, πολύ ψέκασμα, για να μην ανεβαίνουν επάνω τα μυρμήγκια. Εκτός αν μπορείς να βάλεις τα πόδια του τραπεζιού σε νερό.
Παράθυρα κλειστά, για να μην μπαίνουν μέσα μύγες σφήκες, μέλισσες, για όσο διάστημα χρειαστεί (περίπου 4/5 μέρες)
Έχω ένα ανοξοίδωτο ταψί, αρκετά μεγάλο, και βάζω στον μισό χώρο του τις κερύθρες με το μέλι, τις οποίες θα έχω ήδη κόψει κομμάτια.
Με ένα στήριγμα απο κάτω το κρατώ αρκετά γυρτά, ώστε το μέλι να στραγγίζει στο άδειο μέρος του ταψιού.
Κατα συχνά διαστήματα πατάω τις κερύθρες με κάποιο εργαλείο, για τα βγαίνει τελείως το μέλι. Εγώ χρησιμοποίησα ένα που υποθέτω ότι είναι για τις ζύμες. Βρέθηκε στο συρτάρι μου απο τις χαζοαγορές της μάνας μου. Θα μπορούσε να είναι και ένα ξύλινο γουδί. Καλό να είναι πλατύ κάτω γιατί θέλει δύναμη να λιώνει η κερύθρα.
Τα κομμάτια που δεν έχουν πια μέλι τα βάζω σε ένα άλλο σκεύος, ώστε στο τέλος όλα μαζί να πάνε για βράσιμο. (κερί κλπ - άλλο πασάλιμα εκεί)
Το μέλι που στραγγίζει στην μία πλευρά του ταψιού το παίρνω με κουτάλι, έχω δίπλα το βάζο, και το σουρώνω με
πολύ - πολύ ψιλό σουρωτήρι να κρατήσει ότι υπόλοιπα κεριού και άλλων υπολοιμάτων που είναι στα κυψελίδια.
Προσοχή στα εργαλεία που θα μεταφέρονται απο άλλα σημεία του χώρου στο τραπέζι γιατί τα μυρμήγκια είναι stand-by.
Και αν σκέφτεσαι να τα κάνεις όλα αυτά στην κουζίνα του σπιτιού σου, φρόντισε να πάρεις άδεια απο την κυρά του σπιτιού.
Εγώ το έκανα για 3 πλαίσια. Το μέλι βγήκε φανταστικό. Με όλα του τα αρώματα.
Και πολύ όμορφη εμπειρία.