Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες

ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Η πρώτη εντύπωση!!

Πήγαινε κάτω 
4 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ΦΩΦΗ
Μέλος
Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 90

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 7:27 am

Παιδια, χθες το μεσημερι ανοιξα το μελισσακι μου με τοση περιεργεια... και μου αρεσε τρελά!! Καλε, τι ομορφες που ειναι... αν εβγαλα φωτογραφιες...χιχιχιχι [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] !!!

Τεσπα, ας μπω λιγο στο θεμα, πριν το ανοιξω ο κυριος που μου εδωσε το μελισσι μου ειπε οτι εχει 8 πλαισια μεσα!! Αλλα ολες οι κερυθρες ηταν "δουλεμενες" δηλαδη δεν ηταν οπως τις αγοραζουμε ειχαν μεγαλωσει το καθε κελι (αν λεγεται ετσι). Ακομα παρατηρησα οτι ειχαν ελαχιστη γυρη καμια 10αρια κελια, ειχαν γονο δηλαδη τα κελια ηταν γεματα περιπου μεχρι την μεση με ασπρη μελισσουλα, ειχε αρκετο μελι σφραγισμενο σε σκουρο καφε χρωμα, οι κηρυθρες που ειχαν τις περισσοτερες μελισσες ηταν καταμαυρες (ξερω οτι πρεπει να τις αλλαξω αλλα πως?) και κατι ακομα ειδα και καποια κελια σφραγιμενα με μελι κυριως στην πρωτη σειρα της κηρυθρας που δεν ηταν "φουσκωμενα" οπως τα αλλα. Δεν ξερω εαν ηταν προς τα μεσα ή λιγοτερο φουσκωμενα. Την αλλη βδομαδα θα τα προσεξω με περισσοτερη προσοχη (φοβαμαι για αρρωστια αλλα τι στο καλο δεν πιστευω να με κοροιδεψε αυτος). Ακομα ειδα και αρκετα μυρμηγκια οχι μεσα στο μελισσι αλλα κατω!! Και τελος, αν και σας κουρασα, μου εκανε εντυπωση οτι μερικες μελισσες οχι πολλες 5-6 ειχαν μπει μεσα στα κελια περιπου οι μισες. Αυτό σημαινει οτι πεινανε? Γιατι εχουν ζαχαροζυμαρο!!

Α!! και κατι ακομα το καπνιστηρι δεν μπορω να το αναψω (βαζω πευκοβελονες ξερες), δηλαδη το αναβω αλλα σβηνει γρηγορα και οταν μου αναψει καλα καπνιζει τοσο πολυ που λιποθυμανε 5-6. Ευτυχως μετα ηταν καλα!! Υπαρχει κανενα κολπο??

Σας ευχαριστω για τον χρονο σας
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
Σώτος_Δ
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος
Σώτος_Δ

Αριθμός μηνυμάτων : 32

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 10:30 am

Καλημέρα Φώφη.Έτσι όπως τα περιγράφεις το φουσκωμένο σκούρο καφέ σφραγισμένο μέλι δεν είναι μέλι αλλά λάβρες(μελισσούλες) που μπήκαν στον φούρνο και ψήνονται.Είναι δηλαδή στην τελική ευθεία για να γίνουν μέλισσες.Ειδικά αν είναι στα κεντρικά πλαίσια.Για να καταλάβεις πως είναι περίπου η κατανομή των πλαισίων μέσα στην κυψέλη στα δύο ακριανά τελάρα (#1 & #10 σε ένα δεκάρι μελίσσι) τοποθετείται μέλι,στα αμέσως επόμενα με κατεύθυνση προς το κέντρο (#2 & #8 ) γύρη και μέλι.Αρκετές φορές υπάρχει και λίγος γόνος.Στα υπόλοιπα πλαίσια υπάρχει γόνος.Πάνω στα πλαίσια με γόνο και στις άκρες του πλαισίου αποθηκεύεται επίσης μέλι.Με δυο λόγια στην μέση είναι ο γόνος και στις άκρες οι τροφές.Είναι σημαντικό να μην μπερδέψεις αυτήν την κατανομή μέσα στην κυψέλη.
Οι μέλισσες με το κεφάλι προς τα μέσα μπορεί φροντίζουν τον ανοιχτό γόνο,να καθαρίζουν κελιά ή να εναποθέτουν μέλι.
Η λίγη γύρη είναι ένα πρόβλημα γιατί είναι απαραίτητη για την εκτροφή του γόνου.Παρατήρησες μπροστά στην είσοδο και οι μέλισσες δεν μεταφέρουν γύρη?
Για το καπνιστήρι τώρα δεν ξέρω πως το ανάβεις και σβήνει, η φωτιά πάντως πρέπει να είναι από κάτω.Όχι δηλαδή να γεμίσεις το καπνιστήρι και να ανάψεις τις πευκοβελόνες μέσα σε αυτό.Ανάβεις τις πευκοβελόνες και μετά τις τοποθετείς στο καπνιστήρι με την φωτιά προς τα κάτω.Η δεύτερη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ είναι να το γεμίζεις πολύ και γιαυτό να σβήνει.
Για το θέμα της αρρώστιας αν θες μπορείς να πάρεις λίγες μέλισσες και να τις στείλεις στο μελισσοκομικό ινστιτούτο στην Χαλκιδική (ΕΘΙΑΓΕ) να τις εξετάσουν δωρεάν.
Αν δεις πάντως στα πάνω τελάρα,μπροστά στην είσοδο και γύρω στα τοιχώματα ακόμα περιττώματα υπάρχει πρόβλημα.Όχι απαραίτητα μεγάλο.Μπορεί να είναι απλά μια δυσεντερία.Αν δεις όμως μέσα στον ανοιχτό γόνο κάτι κόκκινα σαν τσιμπούρια ή και πάνω σε αρκετές μέλισσες ή μέλισσες παραμορφωμένες που δεν μπορούν να πετάξουν τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Ελπίζω να βοήθησα κάπως.Πιθανόν κάποιος πιο έμπειρος θα βοηθήσει περισσότερο.
ΦΩΦΗ
Μέλος
Μέλος

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 11:57 am

Σε ευχαριστω απιστευτα πολυ που απαντησες σε ολες μου τις αποριες!! [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Κοιτα να δεις γυρη δεν κουβαλουσε καμια δηλαδη απο ολες μονο μια ειδα να εχει στα ποδαρακια της και ειναι λογικο γιατι αν εχεις διαβασει παλιο μου θεμα, εκει που τις εχω δεν υπαρχουν καθολου λουλουδακια. Μηπως ειναι καλυτερα να βαλω γυρεοπιτα (αγοραστη)????

Και κατι ακομα για να καταλαβω... οταν εχουν κελια σφραγισμενα σε χρωμα καφε ειναι μελισσες και ποτε καταλαβαινω οτι εχουν σφραγισμενο μελι?? Αλλαζει το χρωμα? Σε πολλες φωτο εχω δει τα σφραγισμενα μελια ειναι ασπρα αλλα σε εμενα δεν υπαρχουν ασπρα. Κ οσα ειδα οτι εχουν μελι ειναι ασφραγιστα. [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

υγ θα αναρτησω αλλα ενα θεμα για την διαιρεση θα χαρω πολυ αν μου πεις την γνωμη σου!! [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
granazis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 619

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 12:05 pm

Αν χαλασεις ενα δυο κελια με ενα μικρο ξυλακι (σπιρτοξυλο) θα δεις αμεσως αν ειναι γονος η μελι..
ΦΩΦΗ
Μέλος
Μέλος

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 12:26 pm

Με αυτο που μου λες καταλαβαινω οτι δεν υπαρχει καποιος τροπος να τα ξεχωρισα τα κελια με τις μελισσες και το μελι, και πρεπει να χαλαω μερικα για να δω σωστα?? Περα απο την θεση που ειναι τα πλαισια στην κυψελη..
granazis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 619

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 12:59 pm

Αν το κανεις μια δυο φορες , μετα θα γινεις αστερι. Θα το βλεπεις απο μακρια !!!! affraid affraid
ΦΩΦΗ
Μέλος
Μέλος

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 1:02 pm

Ευχαριστω πολυ... αυτο θα κανω!!! [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]
lingistis
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
lingistis

Αριθμός μηνυμάτων : 957

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 1:24 pm

ΦΩΦΗ έγραψε:
...υπαρχει καποιος τροπος να τα ξεχωρισα τα κελια με τις μελισσες και το μελι...

Ο γόνος όταν σφραγιστεί είναι πιο καφετί χρώμα το κερί και ευδιάκριτα τα εξάγωνα… δες και την παρακάτω φωτο που έχει αναρτήσει φίλος στο φόρουμ. Τα επίπεδα είναι εργατικά κελιά και τα πιο φουσκωτά στην κάτω δεξιά γωνία κηφηνοκελιά.
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Το σφραγισμένο μέλι έχει μια κυματιστή επιφάνεια:

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
ΦΩΦΗ
Μέλος
Μέλος

Η πρώτη εντύπωση!! Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Η πρώτη εντύπωση!!   Η πρώτη εντύπωση!! Icon_minitimeΠεμ Ιουλ 15, 2010 1:45 pm

Εισαι απιστευτος!!! Ευχαριστω οσο δεν παει.... [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Δεν μπορεις να φανταστεις ποσο με βοηθησες... [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.] τελικα εχω γονο σφραγισμενο και ουτε για δειγμα σφραγισμενο μελι!!

Η πρώτη εντύπωση!!
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Η πρώτη επιθεωρηση
» πρωτη προσεγγιση
» Η πρώτη επιθεώρηση.
» Πρωτη επιθεωρηση 2015
» πρωτη επαφη με προπολη

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Τι νέα από τα μελίσσια σας;-
Μετάβαση σε: