- Σώτος_Δ έγραψε:
- Είναι αρκετό καιρό αρρενοτόκο? Αν είναι δύσκολα δέχεται καινούργια βασίλισσα.
Αν έχεις βάλε μία βασίλισσα και τάισε το για λίγες μέρες.Αν δεν την δεχτεί,ένας παππούς (96 ετών) πρώην επαγγελματίας μελισσοκόμος μου είπε το εξής: μετακίνησε το μελίσσι σε όχι μεγάλη απόσταση,οι μεγάλες σε ηλικία μέλισσες που είναι και αυτές που έχουν αρχίσει να γεννούν τα αυγά θα φύγουν και θα ψάξουν την παλιά τους θέση.Στην κυψέλη θα μείνουν οι πιο νεαρές μέλισσες που δεν έχουν βγει από την κυψέλη και οι οποίες δέχονται πιο εύκολα νέα βασίλισσα.Ξαναδοκίμασε να βάλεις βασίλισσα.Ταΐζεις και δεν ενοχλείς πολύ.Χάνεις στόλο αλλά δεν χάνεις όλο το μελίσσι.
Δεν το έχω δοκιμάσει.Απλά σου μετέφερα την συμβουλή του.
Καλή τύχη.
Εμένα πάλι , μου έχουν πεί (εαν κατάλαβα καλά) το εντελώς αντίθετο
Δηλαδή :
α) Σ΄ένα αρρενοτόκο μελίσσι, παίρνεις τα πλαίσια και πάς καμιά τριανταριά μέτρα πιό μακρυά και τα τινάζεις στο έδαφος.
β) Επιστρέφεις τα πλαίσια στην κυψέλη και προσθέτεις ένα πλαίσιο γόνο από άλλη κυψέλη.
γ) Οι αρρενοτόκες εργάτριες, θα μείνουν εκεί που τις τίναξες ή θα χαθούν, γιατί δεν ξέρουν να επιστρέψουν. Ενώ οι συλλέκτριες θα επιστρέψουν κανονοκά στην αρχική θέση στην κυψέλη.
δ) Εκεί θα βρούν γόνο (το νέο πλαίσιο) και θα κάνουν βασιλοκελιά, αλλιώς μπορείς να τους βάλεις εσύ κάποιο βασιλοκελί ή κάποια βασσίλισα.
και ε) Σε κάθε περίπτωση τροφοδοτούμε.
Τα παραπάνω με κάθε επιφύλαξη, γιατί μπορεί και να μην κατάλαβα καλά.
Ας πεί κάποιος παλιός , γνώστης του θέματος την άποψή του και ποιός από τους δυο τρόπους είναι ο σωστός.