Η Κομισιόν ενέκρινε στις 12.09.2017 την αίτηση για την καταχώριση του «
Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» στο «Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης» (ΠΟΠ). Πρόκειται για ένα
φυσικό μείγμα θυμαρίσιου μελιού με πευκόμελο που παράγεται στην Κρήτη. Δηλαδή το μέλι πρέπει να τρυγηθεί ως τέτοιο και όχι να δημιουργηθεί ως μείγμα θυμαρίσιου και πευκόμελου από τον μελισσοκόμο. Το μέλι δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο εξαγωγής ή επεξεργασίας του σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 45οC και έχει ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε HMF που είναι ≤25mg/Kg.
Αναλυτικά όλες οι προδιαγραφές εδώ:
http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/POP-PGE/prod_pefkothimaromelo_kriti.pdf... και ο
εκτελεστικός κανονισμός 2017/1555 εδώ (L 237/64 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 15.9.2017).
Μέλι ΠΟΠ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ήταν μόνο το Μέλι Ελάτου Βανίλια που παράγεται στη Βυτίνα (Αρκαδία) από τα μαύρα έλατα του όρους Μαινάλου.
Να ευχηθώ καλά μέλια στην Κρήτη