Στη τελευταία συνάντηση μας στο Ηράκλειο είχαμε μια εκπληκτική συζήτηση με τον kir: Οι ντόπιες ποικιλίες χάνονται. Μαζί με αυτές η ποιότητα, η ανθεκτικότητα σε καιρό και ασθένειες. Η δύσκολη προσαρμογή ξενόφερτων, υβριδίων και κακής ποιότητας σπόροι ρίχνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή μελιού. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξουμε μια αλυσίδα ανταλλαγής εγχώριων σπόρων μελισσοκομικών φυτών. Μια τέτοια κίνηση έχει διττή σημασία. 1) Μας βάζει όλους στη διαδικασία να συλλέξουμε σπόρους-να φυτέψουμε-διαφυλάξουμε από τα δόντια των φυτωριούχων τα ξενόφερτα. 2) Μας παρακινεί να φυτέψουμε μελισσοκομικά φυτά στο μελισσόκηπο μας.
Στο παρελθόν τα μέλη μας έχουν απολαύσει τα προνόμια μιας τέτοιας κίνησης. Καλό λοιπόν θα ήταν να επανενεργοποιηθούμε: [Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]
Θα πρότεινα λοιπόν όσοι από εσάς έχετε ντόπιες ποικιλίες μελισσοκομικών φυτών και όχι μόνο να τις μοιραστείτε μαζί μας. Μπορούμε να φτιάξουμε ο καθένας μια τράπεζα και να ανταλλάζουμε συχνά πυκνά.
Θέμα: Απ: Ανταλλαγή σπόρων. Τρι Σεπ 06, 2016 10:23 am
vassilis έχω δοκιμάσει με εμβολιασμό και με σπόρο άλλα δεν τα κατάφερα , είναι πολύ δύσκολο, αν έχεις κοντά σου θα σου πρότεινα να πληγώσεις μερικά κλαδιά με ένα μαχαίρι και να τυλίξεις στην πληγή μια μπάλα τύρφη με μια σακούλα την οποία θα ποτίζεις ανά 15 ημέρες με σύριγγα , μετά από 2 μήνες πρέπει να έχει πετάξει ρίζα τότε το κόβεις και το μεταφυτεύεις, η άλλη λύση είναι να βρεις έτυμα μικρά φυτά και να τα βγάλεις μαζί με την ρίζα τους από περιοχές όμως που έχει πήξει , και με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους , όχι από περιοχές που κινδυνεύει ήδη να χαθεί , πάμε να κάνουμε εμπλουτισμό όχι καταστροφή
για τους σπόρους όποιος θέλει, προς το παρόν έχω ευκάλυπτο , χαρουπιά , ακονιζιά , και κίτρινη παπαρούνα
vassilis έχω δοκιμάσει με εμβολιασμό και με σπόρο άλλα δεν τα κατάφερα , είναι πολύ δύσκολο, αν έχεις κοντά σου θα σου πρότεινα να πληγώσεις μερικά κλαδιά με ένα μαχαίρι και να τυλίξεις στην πληγή μια μπάλα τύρφη με μια σακούλα την οποία θα ποτίζεις ανά 15 ημέρες με σύριγγα , μετά από 2 μήνες πρέπει να έχει πετάξει ρίζα τότε το κόβεις και το μεταφυτεύεις, η άλλη λύση είναι να βρεις έτυμα μικρά φυτά και να τα βγάλεις μαζί με την ρίζα τους από περιοχές όμως που έχει πήξει , και με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους , όχι από περιοχές που κινδυνεύει ήδη να χαθεί , πάμε να κάνουμε εμπλουτισμό όχι καταστροφή
για τους σπόρους όποιος θέλει, προς το παρόν έχω ευκάλυπτο , χαρουπιά , ακονιζιά , και κίτρινη παπαρούνα
vassilis θα σου πρότεινα να πληγώσεις μερικά κλαδιά με ένα μαχαίρι και να τυλίξεις στην πληγή μια μπάλα τύρφη με μια σακούλα την οποία θα ποτίζεις ανά 15 ημέρες με σύριγγα , μετά από 2 μήνες πρέπει να έχει πετάξει ρίζα τότε το κόβεις και το μεταφυτεύεις...
Έχω κι εγω μερικούς σπόρους από χαρουπιά. Όποιος θέλει ζητάει.
kir BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 602
Θέμα: Απ: Ανταλλαγή σπόρων. Τετ Σεπ 07, 2016 11:15 am
Ο καλύτερος τρόπος για να πολλαπλασιάσετε σχεδόν τα πάντα είναι με μοσχεύματα.
Ορισμένες παρατηρήσεις πάνω στο video για να μην έχετε απώλειες πρέπει να συντρέχουν 2 πράγματα , το μοσχεύματα να μην ξεραθεί μέχρι να Βγάλει ρίζα και να μην σαπίσει, εγώ αντί για ορμόνη ριζοβολίας χρησιμοποιώ μέλι το οποίο προστατεύει τις τομές και δεν σαπίζει και αντί για βάζο σκεπάζω το μόσχευμα με μισό πλαστικό μπουκάλι του νερού που κάνω μια μικρή τρύπα για να μπορεί να αναπνέει Ακόμα αντί για χώμα χρησιμοποιώ τύρφη και άμμο θαλάσσης για να μην κρατάει πολύ νερό