συνάδελφοι σας χαίρετω.
Εϊδα ότι ψάχνατε κάποιο από κύπρο... λοιπόν να μαι και θέλω τα φώτα σας.
Βασικές πληροφορίες
Φέτος κλείνω 4 χρόνια στη μελισσοκομία - αν και επιμένω να θεωρώ τον εαυτο μου αρχάριο.
Τα πρώτα 3, ήταν απογοητευτικά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, αλλά κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και γνώσεων (πολλοί λάθος χειρισμοί - μέχρι να μάθουμε).
Μέχρι τώρα είχα 10-20 μελίσσια, φέτος με τη βοήθεια ενός εμπειρου μελισσοκόμου , παραφυάδες και ασταμάτητη σμηνουργία έχω ξεπεράσει τα 50.
Περίπου τα μισά έχουν πάρει όροφο , και θα δούμε τη παρασκευή τι μέλι θα μαζέψουμε.
Τα υπόλοιπα είναι από 3-8 πλαίσια , και περιμένουν το κόνιζο (ακονιζιά).
Όντας ερασιτέχνης, και χωρίς ιδιοκτητο αγροτικό / φορτηγό , κάνω μόνο μια μεταφορά το χρόνο και ένα τρύγο.
Από οκτωβρη μέχρι μάρτη / απρίλη είμαστε στα πεδίνα (χαρουπιά, αμυγδαλία. λαψάνα κλπ).
Μετά ανεβαίνουμε πιο ψηλά κυρίως σε θάμνους του βουνου.
Από ότι έχω παρατηρήσει έχω ένα κενό ανθοφορίας από τέλη ιουνίου μέχρι μέσα αυγούστου.... Κανονικά θα έπρεπε να ξανακατέβαινα στο θυμάρι , αλλά κομμάτι δύσκολο
χωρίς αμάξι και χρόνο.
(να πω ότι πευκόμελο και ρεικι, που βλέπω να αναφέρεται εδώ είναι για τη κύπρο άγνωστες λέξεις). Έτσι οι τελευταίοι αφεσμοί, είχαν ελάχιστα μέλια μέχρι τώρα.
Αυτό που θέλω να κάνω είναι να μειώσω τον αριθμό μελισιών μου για τους εξής λόγους
1. Δεν υπάρχει χρόνος για 55 μελίσσια... ούτε αμάξι
2. Θέλω πρώτα να μάθω κάποια πράγματα, να βελτιώσω τις πρακτικές μου , και νομίζω ότι είναι πιο καλά με πιο λίγα.
3. Περισσότερο νομίζω με φοβίζει το τι γίνεται άμα ξεχειμωνιάσουν τα 50, και μπουν σε άνοιξη και σμηνουργία... Τότε είναι που θα χάσω τη μπάλα... Άσε που δεν συφέρει... Δεν υπάρχει χρήμα για αγορά νέων κυψελών... Και άμα δεν μειωθούν θα συνεχίσω (όπως τα προηγούμενα χρόνια) , χωρίς απόθεμα κτισμένων κυρήθρων (ανεβαίνω σε ανθοφορίες με δυνατά μελίσσια και τους δίνους ορόφους με άκτιστα ).
4. Θα ήθελα να ξεχειμώνιαζα με δυνατά μελίσσια (αν και τα προηγούμενα χρόνια, τα μόνα μέλισσια που δεν σμηνουργούσαν ήταν όσα ξεχειμώνιαζαν με 2-3 πλαίσια ! Δεν έχουμε και βαρύ χειμώνα στα πεδινά)
Δεν ξέρω άμα συμφωνείτε , αλλά λέω να ενώσω όλα τα μελίσσια που δεν πήραν όροφο.
Αν ναι,
Να το κάνω πριν ή μετά την ακονίζια ;
Αν τις ενωσω κατευθείαν με εφημερίδα (χωρίς προηγουμένως να αφαιρέσω τις βασίλισσες) , τι απώλειες να περιμένω ; (ή μήπως είναι πολύ εγκληματικό