Η συρρίκνωση πληθυσμών διαφόρων μελισσών έχει ανησυχήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Ανάμεσα στους βομβίνους υπάρχουν είδη που πλέον σπανίζουν σε κάποιες περιοχές και κάποια άλλα είδη έχουν εκλείψει τόσο ώστε να συζητάμε για εξαφάνιση τους με παράλληλη αναζήτηση μεθόδων προστασίας και επαναφοράς τους.
Στην χώρα μας υπάρχουν περιοχές «κενές» από βομβίνους, π.χ. ο κάμπος της Ημαθίας – Γιαννιτσών, όπου όσες φορές και εάν έχω ψάξει τα τελευταία 17 χρόνια δεν έχω βρει ούτε ένα βομβίνο!!! Σίγουρα θα υπάρχουν αλλά είναι πλέον υπερβολικά σπάνιοι, θα έλεγα πως πλέον έχουν «χαθεί».
Φίλοι από τις εκεί περιοχές μπορούν να βοηθήσουν για να τους βρούμε Το ότι αρχίζει να εκλείπει ένας οργανισμός από μία περιοχή είναι ένα σημαντικό καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά εκεί. Η ανίχνευση των αιτίων της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας μιας περιοχής είναι πρωτίστης σημασίας για να δούμε «τι φταίει» και «τι μπορούμε να κάνουμε». Δυστυχώς σχεδόν πάντα το κακό έχει την αρχή του σε κάποια ανθρώπινη δραστηριότητα. Λέω δυστυχώς γιατί σπάνια υπάρχει η βούληση να αλλάξει κάτι στις δραστηριότητες μας ώστε να βελτιωθεί το οικοσύστημα όπου ζουν οι απειλούμενοι οργανισμοί.
Πρόσφατα εκδόθηκε ένα σημαντικό βιβλίο σχετικά με τους βομβίνους στην Ευρώπη, το:
"Climatic Risk and Distribution Atlas of European Bumblebees"
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα συστηματικής εργασίας πολλών ειδικών, στην Αγγλική. Τα βιβλίο υπάρχει σε μορφή αρχείου PDF και διαδίδεται ΝΟΜΙΜΑ δωρεάν σε όσους θέλουν να το μελετήσουν. Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που περιέχει δεδομένα που τους διέθεσα από την χώρα μας.
Θυμίζω ότι στην χώρα μας έχουν καταγραφεί συνολικά 33 είδη βομβίνων, σχεδόν τα μισά από τα 68 που υπάρχουν στην Ευρώπη!!!
Περισσότερες πληροφορίες και το link για το αρχείου PDF υπάρχουν εδώ
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]Πηγή
[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτόν το σύνδεσμο.]