| Προτάσεις? | |
|
+10matteus περης psath sonaht nikolasfrag pointerst mpampis13 thoma.sbees beezy kleanthis 14 απαντήσεις |
|
Συγγραφέας | Μήνυμα |
---|
psath BeeForce
Αριθμός μηνυμάτων : 1223
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Τρι Μαρ 24, 2015 8:03 pm | |
| Πολύ ωραία συζήτηση! Μπράβο παιδιά! Κι εγώ σήμερα χάλασα κάτι βασιλοκέλια σμηνουργίας. Έβαλα όροφο πριν 3 μέρες. Μόλις γίνουν 15+ θα κάνα αυτό που λέει ο pointerest. Λογικά θα αγοράσω βασίλισσες. | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 692
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Τρι Μαρ 24, 2015 8:06 pm | |
| Συνήθως η βασίλισσα είναι στο πλαίσιο με τα περισσότερα αυγά.Δηλαδή στον φρεσκο γόνο. | |
|
| |
περης Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 131
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Τρι Μαρ 24, 2015 10:03 pm | |
| αν δε βρίσκοντε εύκολα οι μάνες, όταν θέλουμε να κόψουμε παραφυάδα: διαλέγουμε απ΄το μελίσσι τα πλαίσια που θέλουμε να πάρουμε, τα τινάζουμε καλά πάνω στο μελίσσι, τοποθετούμε βασιλικό διάφραγμα, προσθέτουμε ένα κενό πάτωμα και βάζουμε εκεί μέσα τα επιλεγμένα πλαίσια. την επόμενη μέρα αυτά έχουν μαζέψει όσες μέλισσες είχαν και την προηγούμενη. τα πέρνουμε και ή τα κάνουμε αυτόνομη παραφυάδα ή τα ενόνουμε μαζί με άλλα ψεκασμένα με πολύ αραιό ζαχαρόνερο. εγώ βάζω και βανίλια μαγειρικής για να χάσουν την οσμη, αποφεύγω το τσίπουρο και το ξύδι γιατί σκοτώνει τον ανοιχτό γόνο. δεν περιμένουμε η παραφυάδα να φτιάξει μάνα, δε θα είναι της προκοπής όπως είπαν παραπάνω. αν θέλουμε να βγάλουμε μάνα ορφανεύουμε το μητρικό μελίσσι, πέρνοντας τη μανα στην "παραφυάδα". | |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 47
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Πεμ Μαρ 26, 2015 12:08 pm | |
| Ευχαριστούμε περης. αν βάλεις την μάνα σε παραφυάδα την μεταφέρεις άνω των 5km? Η την αφήνεις δίπλα?Και αν δείς βασιλοκέλια την τρίτη-τέταρτη ημέρα μπορείς να συνεχίσεις να κόβεις παραφυάδες με τα μεγαλύτερα εξ αυτών? | |
|
| |
περης Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 131
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Πεμ Μαρ 26, 2015 2:11 pm | |
| προσωπικά αγοράζω μάνες γιατί κερδίζω ένα μήνα γέννα!!! εφόσων ορφανεύουμε το μητρικό μελίσσι για να φτιάξει μόνο του μάνα-ες, πάμε την τρίτη μέρα και χαλάμε τα κλειστά βασιλικά κελιά γιατί αυτά προέρχοντε από σκουλίκι μεγαλύτερο της μιας μέρας και δεν έχουν τραφεί στο έπακρο με βασιλικό πολτό. όταν κόβουμε παραφυάδες γενικά, οι συλέκτριες μέλισσες θα γυρίσουν πίσω στο μητρικό μελίσσι, αν τις θέλουμε στην παραφυάδα πρέπει να την απομακρύνουμε. | |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Πεμ Μαρ 26, 2015 3:51 pm | |
| Ευχαριστώ ξανα περης. Αποφάσισα και εγώ να αγοράσω βασίλισσες αλλα θα πειραματιστώ για εμπειρία σε μια -δυο περιπτώσεις για βασίλισσα απο ορφάνια! Διότι, αν δεν πάθεις...πως θα μάθεις! περι το χαλασμα την τρίτη ημέρα ήθελα να το ρωτήσω αλλα μου διέφυγε..
| |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Παρ Απρ 24, 2015 10:48 pm | |
| Περυσι ειχα αγορασει παραφυαδες με καινουργιες μανες απο εναν εμπειρο βασιλοτροφο. Μαλιστα 1 μηνα αργοτερα εκοψα μονος μου παραφυαδες μικρες με την μεθοδο της βενταλιας και βασιλικα κελια σμηνουργιας. Φετος εκεινες οι παραφυαδες που εκοψα μονος μου περπατησαν αρκετα πιο καλα απο τα μελισσια με τις μανες του βασιλοτροφου, (σε μερικα δεν μπηκε ουτε οροφος ακομα, με λιγα λογια οι μανες ειναι για σκοτωμα). Μου φαινονται αρκετα λεφτα τα 15 ευρω στις μερες μας για να ρισκαρω με μανες αμφιβολης ποιοτητας. Πριν μερικες εκανα το ιδιο πραγμα εκοψα 20αρια μελισσια στα 4 και 10αρια μελισσια στα 3 απο 2 γονους σε ολα με την μεθοδο της βενταλιας. Το ξερω μελι δεν προκειτε να παρω φετος απο αυτα και ισως απο τις 30 παραφυαδες που εκανα να πιασουν μονο οι 20. Αλλα μεχρι να μπει ο χειμωνας θα εχουν γινει 10αρια οσο ασχετος και αν ειμαι. Του χρονου ομως θα πηγαινουν τρενο | |
|
| |
monarchis Συντονιστική ομάδα
Αριθμός μηνυμάτων : 1942
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Παρ Απρ 24, 2015 10:53 pm | |
| - matteus έγραψε:
- Περυσι ειχα αγορασει παραφυαδες με καινουργιες μανες απο εναν εμπειρο βασιλοτροφο. Μαλιστα 1 μηνα αργοτερα εκοψα μονος μου παραφυαδες μικρες με την μεθοδο της βενταλιας και βασιλικα κελια σμηνουργιας. Φετος εκεινες οι παραφυαδες που εκοψα μονος μου περπατησαν αρκετα πιο καλα απο τα μελισσια με τις μανες του βασιλοτροφου, (σε μερικα δεν μπηκε ουτε οροφος ακομα, με λιγα λογια οι μανες ειναι για σκοτωμα).
Είναι αποδεδειγμένο πως οι μάνες που προέρχονται από βασιλικά κελιά σμηνουργίας υπερτερούν όλων των υπολοίπων. | |
|
| |
psath BeeForce
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Παρ Απρ 24, 2015 10:55 pm | |
| Λένε ότι οι βασίλισσες αντικατάστασης και σμηνουργίας είναι οι καλύτερες. Κι εγώ φέτος δε βρήκα έτοιμες και έφτιαξα παραφυάδες με τελάρα που έχουν βασιλοκέλια. Με πρόλαβε ο μονάρχης!!! Χε! Χε! | |
|
| |
matteus Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 831
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 12:08 am | |
| - monarchis έγραψε:
- Είναι αποδεδειγμένο πως οι μάνες που προέρχονται από βασιλικά κελιά σμηνουργίας υπερτερούν όλων των υπολοίπων.
Ναι αλλα κατα 99% συμβαινει αυτο που λενε ολοι. Οτι δηλαδη σμηνουργουνε και πιο ευκολα? Ακομα και οταν τις προλαβεις και τις δωσεις χωρο και δουλεια ? | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 12:08 am | |
| Οι καλές οι μάνες από άποψης σωστής μελισσοκομίας για τον μελισσοκόμο δεν είναι ούτε η σμηνουργίας ούτε αντικατάστασης....Είναι αυτές που θα επιλέξει και θα φτιάξει ο μελισσοκόμος,γιατί αυτές θα έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστηκά όπως αντοχή σε ασθένειες,μικρότερη σμηνουργία(οι βασίλισσες σμηνουργίας έχουν πρόβλημα),καλύτερη συλλογή,επιθετικότητα κτλ κτλ....
| |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 8:10 am | |
| - matteus έγραψε:
- monarchis έγραψε:
- Είναι αποδεδειγμένο πως οι μάνες που προέρχονται από βασιλικά κελιά σμηνουργίας υπερτερούν όλων των υπολοίπων.
Ναι αλλα κατα 99% συμβαινει αυτο που λενε ολοι. Οτι δηλαδη σμηνουργουνε και πιο ευκολα? Ακομα και οταν τις προλαβεις και τις δωσεις χωρο και δουλεια ? Τα μελισσάκια μου σμηνούργησαν όλα (4) και πρόλαβα μόνο το ένα! (πήγαν στο απέναντι σπίτι) Έφυγαν την δεύτερη μέρα της Ανάστασης και αφου δεν τα είχα ανοίξει όλη την προηγούμενη βδομάδα λόγω κακοκαιρίας αποφάσισαν να με συνθλίψουν ψυχολογικά χωρίς να υπολογίσουν τι είχα υπολογίσει εγώ γιαυτά! Ηταν όλες βασίλισσες σμηνουργίας και μάλιστα παρα πολυ καλες! ΕΥΤΥΧΩΣ , μου άφησαν αρκετό πληθυσμο για να κόψω 10 παραφυάδες των 4 πλαισίων. ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα όποια λαθη μου στον χεριρισμό λόγω απειρίας και αρχικής απόγνωσης δεν με κάνουν αισιόδοξο για το μέλλον τους. αποτάνθηκα σε 2-3 βασιλοτρόφους που μου είπαν εδώ στην Θεσσαλονίκη αλλα όλοι έχουν ξεπουλήσει μέχρι και 15 μαιου. Ετσι περιμένω εναγωνίως να ανοίξω κυψέλες καπου στις αρχές μαιου για να δω και να πράξω... | |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 8:19 am | |
| Να επισημάνω ότι σε αυτό που είχα δώσει πρώτο, δευτερο όροφο πρέπει να αποφάσισε για σμηνουργία πριν από τα αλλα μια που ήταν το μοναδικό που είχε και ανοιχτα β.κ. | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 9:46 am | |
| - pointerst έγραψε:
- Οι καλές οι μάνες από άποψης σωστής μελισσοκομίας για τον μελισσοκόμο δεν είναι ούτε η σμηνουργίας ούτε αντικατάστασης....Είναι αυτές που θα επιλέξει και θα φτιάξει ο μελισσοκόμος,γιατί αυτές θα έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστηκά όπως αντοχή σε ασθένειες,μικρότερη σμηνουργία(οι βασίλισσες σμηνουργίας έχουν πρόβλημα),καλύτερη συλλογή,επιθετικότητα κτλ κτλ....
Σωστά τα λες αλλά αυτές οι βελτιώσεις εξυπηρετούν το μελισσοκόμο. Οι βασίλισσες που προέρχονται από σμηνουργία όμως μαζεύουν περισσότερο μέλι. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όλα τα επιστημονικά συγγράμματα από το 1880 στην συνδιάσκεψη των μελισσοκόμων στην Κολωνία όπου έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις περί βασιλοτροφίας από τον Βάϊγκαντ αλλά και τα σύγχρονα ελληνικά εγχειρίδια αναφέρουν το ίδιο. Οι βασίλισσες σμηνουργίας τροφοδοτούνται πολύ καλύτερα από τις βασιλοτροφίας που σε κάποιες περιπτώσεις υποτροφοδοτούνται. | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 9:49 am | |
| - matteus έγραψε:
- monarchis έγραψε:
Ναι αλλα κατα 99% συμβαινει αυτο που λενε ολοι. Οτι δηλαδη σμηνουργουνε και πιο ευκολα? Ακομα και οταν τις προλαβεις και τις δωσεις χωρο και δουλεια ? Ναι. | |
|
| |
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 9:51 am | |
| Κλεάνθη αυτό συνέβει σε πολλούς μελισσοκόμους φέτος. Μην απελπίζεσαι. Ο άστατος καιρός έκανε πολλές ζημιές. Ελπίζουμε όλοι να μας αποζημιώσει με μέλι. | |
|
| |
vassilis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 673
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 1:55 pm | |
| Το πρόβλημα monarchis είναι πότε θα προλάβουν αυτοί οι αφεσμοί, να γίνουν μελίσσια και να μπούνε στο θυμάρι... μάλλον όνειρο το βλέπω... ίσως για πεύκο. Σμηνουργίας το ανάγνωσμα φέτος... | |
|
| |
ethnic69 Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 658
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 2:49 pm | |
| Γεια σας , και εγω φετος εκανα μια μικρη βασι/τροφια και υπολογιζω σε καμια 15αρια μερες να εχω 6-7 διαθεσιμες μανες για αντικατασταση παλιων βασιλ/σων . Το προβλημα μου ειναι ποιος ειναι ο ποιο σωστος τροπος εισαγωγης ( για αντικατασταση ) βασιλισσας; Λεω να βαλω κατευθειαν την νεα βασιλισσα μολις σκοτωσω την παλια με βασιλικο κλουβακι της ANEL βαζοντας μεσα και ζυμαρι , και μετα απο 24 ωρες να σπασω το πορτακι απο το κλουβι . Μετα απο καμια βδομαδα θα ελενξω για νεο γονο . Αν κανω κατιο λαθος διωρθοστε με παρακαλω , οποιαδηποτε γνωμη και συμβουλη δεκτη
Υ.Γ Ξερω οτι το θεμα δεν ειναι η εισαγωγη βασιλισσας , αλλα αν πρεπει να αγοραζουμε η να κανουμε εμεις νεες βασιλισσες , αλλα ειπα να μην ανοιγω νεο θεμα . Αν υπαρχει προβλημα διαγραψτε το η μετακινηστε το | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 3:11 pm | |
| Αφαιρείς την παλιά βασίλισσα και αφήνεις το μελίσσι ορφανό τουλάχιστον 1 μέρα.Πριν εισάγεις βασίλισσα χαλάς όλα τα κελιά και μετά εισάγεις.Προσέχεις το κλουβί να έχει συνοδούς μέσα και η τρύπα με το ζυμάρι να κοιτάει προς τα πάνω | |
|
| |
xristosalfisti Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 140
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 3:54 pm | |
| Γιατί να κοιτάει προς τα πάνω? | |
|
| |
pointerst Ενεργό Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 6:06 pm | |
| γιατί σε περίπτωση που σκοτώσουν τους συνοδούς να μην φρακάρει η είσοδος | |
|
| |
xristosalfisti Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 140
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Απρ 25, 2015 7:47 pm | |
| Δεν το είχα σκεφτεί! Ευχαριστώ. | |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Μάης 02, 2015 3:07 pm | |
| - kleanthis έγραψε:
- matteus έγραψε:
- monarchis έγραψε:
Ναι αλλα κατα 99% συμβαινει αυτο που λενε ολοι. Οτι δηλαδη σμηνουργουνε και πιο ευκολα? Ακομα και οταν τις προλαβεις και τις δωσεις χωρο και δουλεια ? Τα μελισσάκια μου σμηνούργησαν όλα (4) και πρόλαβα μόνο το ένα! (πήγαν στο απέναντι σπίτι) Έφυγαν την δεύτερη μέρα της Ανάστασης και αφου δεν τα είχα ανοίξει όλη την προηγούμενη βδομάδα λόγω κακοκαιρίας αποφάσισαν να με συνθλίψουν ψυχολογικά χωρίς να υπολογίσουν τι είχα υπολογίσει εγώ γιαυτά! Ηταν όλες βασίλισσες σμηνουργίας και μάλιστα παρα πολυ καλες! ΕΥΤΥΧΩΣ , μου άφησαν αρκετό πληθυσμο για να κόψω 10 παραφυάδες των 4 πλαισίων. ΔΥΣΤΥΧΩΣ τα όποια λαθη μου στον χεριρισμό λόγω απειρίας και αρχικής απόγνωσης δεν με κάνουν αισιόδοξο για το μέλλον τους. αποτάνθηκα σε 2-3 βασιλοτρόφους που μου είπαν εδώ στην Θεσσαλονίκη αλλα όλοι έχουν ξεπουλήσει μέχρι και 15 μαιου. Ετσι περιμένω εναγωνίως να ανοίξω κυψέλες καπου στις αρχές μαιου για να δω και να πράξω... Σήμερα λοιπόν άνοιξα τις παραφυάδες που δημιούργησα απο τα 4 *σμηνουργηθέντα* μελισσάκια μου. παρότι θα έπρεπε να περιμένω άλλη μια βδομάδαγια να φτάσουν στις 30 μέρες αποφάσισ να τις ανοίξω τώρα γιατί θα λείψω για περίπου 10 μέρες. Καραχήν , είναι όλα πλέον 4άρια. Η πρώτη έχει μιά πολυ όμορφη ξανθιά μάνα και γεννάει. Η δεύτερη δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει γίνει και έχει ακόμα 2 ώριμα βασιλοκέλια κλειστά και βασίλισσα δεν είδα πουθενά. Η τρίτη έχει μια γινιμοποιημένη ομορφη ξανθιά μάνα άλλα χωρίς να αρχίσει γέννα ακόμα Οι αλλες εφτά έχουν ακριβώς την ίδια περιγραφη΄. Δλδ, Φρόνιμα μελισσάκια , που μοιάζουν να έχουν αποδεχτεί την τις αγονιμοποίητες βασίλισσες τους, (ΜΠΛΕΞΊΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΒΑΡΙΑΣΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ) να κινούνται στις άκρες των πλαισίων δίνωντας την εντύπωση ότι οσονούπω θα κάνουν το παρθενικό τους ταξίδι. Άλλες ξανθιές και αλλες σκουρόχρωμες ικανοποηιτικές ως προς το μέγεθος βασίλισσες. Και τώρα οι ερωτήσεις που μούρχονται στο μυαλό. 1) απο ξανθιές βασίλισσες πως γίνονται μαύρες? 2) ενώ όλα έδειχναν ησυχα λέτε να τσουβάλιασαν τις βασίλισσες όταν εκλεισα το καπάκι? (έδωσα σε όλες βανίλια) 3) και σημαντική, πότε πρέπει να είναι ο επόμενως έλενχος και τι πρέπει να προσέξω απο εδώ και μπρός? | |
|
| |
psath BeeForce
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Μάης 02, 2015 4:52 pm | |
| Στη δεύτερη δώσε γόνο με αυγά ημέρας και βασιλοκέλια γιατί τα βασιλοκέλια θα έπρεπε να έχουν ανοίξει αφού είναι ίδιας ηλικίας με τα υπόλοιπα. | |
|
| |
kleanthis Νέο Μέλος
| Θέμα: Απ: Προτάσεις? Σαβ Μάης 02, 2015 6:26 pm | |
| psath Δεν θέλω να ξαναπεριμένω 30 μέρες. μήπως για εισαγωγή αγορασμένης? Και αν έχει ήδη βασίλισσα? | |
|
| |
| Προτάσεις? | |
|