Επειδη το εχω ξανακουσει αρκετες φορες αυτο το επιχειρημα περι της φυσικης τασης του μελισσιου στο χτισιμο της κηρηθρας, εχω να παρατηρησω κατ αρχην οτι ο τροπος αυτος αποτελει την μοναδικη δυνατοτητα του σμηνους ,μιας και οπως πολυ γλαφυρα παρατηρησε ο beezy ,στην φυσικη τους φωλια δεν μπορουν να ριξουν πλακα και να σηκωσουν πανω οροφο.Απο την αλλη ,οταν τους δινετε απο τον μελισσοκομο μια τετοια δυνατοτητα (με την προσθηκη οροφου) ,την εκμεταλλευονται μια χαρα.
Εκεινο που παρατηρω στον τροπο αναπτυξης του σμηνους ειναι ενας διαρκης ανταγωνισμος μεταξυ βασιλισσας και εργατριων για την χρηση των κελιων στα ανωτερα μερη της κηρηθρας.Η βασιλισσα ακολουθει τις νεαρες εργατριες που συγκεντρωνονται σε αυτην την περιοχη λογω περισσοτερης ζεστης. Aπο την αλλη οι εργατριες θελουν αυτην την περιοχη για την συγκεντρωση του μελιου,η φυσικη θεση του οποιου ειναι ακριβως πανω απο τον γονο.Η βασιλισσα θα κατεβει χαμηλοτερα μονο λογω μπλοκαρισματος,και μονο οταν το πληθος των μελισσων και η εισροη νεκταρος ειναι τετοια που επιβαλλουν την επεκταση της κηρηθρας.Οποτε ομως εχει δυνατοτητα επιλογης ,επιλεγει τα ανωτερα στρωματα και μονο με την χρηση διαφραγματων μπορουμε να την περιορισουμε. .Ακομη παρατηρουμε ,οτι η φυσικη κηρηθρα ,δεν επεκτεινεται απεριοριστα προς τα κατω,αλλα μεχρι ενος οριου .Οταν ο χωρος το επιτρεπει, η περαιτερω επεκταση γινεται οριζοντια με το χτισιμο νεων κηρηθρων ,παραλληλων προς τις πρωτες.Η φυσικη ταση επεκτασης του μελισσιου ειναι κατα την καθετη διευθυνση μεχρι ενα βαθμο και παραλληλα κατα την οριζοντια , παντα ομως αναλογα με την διαταξη του χωρου. Τουτο ,κατα την γνωμη μου, εγκειται στην προσπαθεια των μελισσων, ωστε ο γονος να βρισκεται οσο πιο κοντα στις περιοχες με το μελι.Μια απεριοριστη επεκταση προς τα κατω θα απομακρυνε τα ακροτατα ορια του γονου υπερβολικα πολυ απο την περιοχη του μελιου,και οι μελισσες το αποφευγουν οταν βεβαια τους παρεχεται η αναλογη δυνατοτητα .
.Με την προσθηκη οροφου απο πανω,επιχειρουμε αφ ενος να ικανοποιησουμε, και αφ ετερου να εκμεταλλευτουμε αυτη την ταση των εργατριων και της βασιλισσας να χρησιμοποιουν κατα προτιμηση και ανταγωνιστικα τα ανωτερα μερη των κηρηθρων. Ειναι αληθεια οτι η προσθηκη οροφου(ιδιαιτερως οταν γινεται ακαιρα και με χαμηλες θερμοκρασιες) επιφερει προσωρινα μια ανακοπη της γενας .Τουτο βεβαια οφειλεται στον αποτομο διπλασιασμο του ογκου της κυψελης,την διαφυγη της θερμοτητας προς τα πανω και την πτωση της θερμοκρασιας του χωρου. Για τουτο και ο Νικολαιδης προτεινει η τοποθετηση του οροφου να γινεται αρχικα στο κατω μερος, και μολις οι θερμοκρασιες και το πληθος των μελισσων το επιτρεψουν να γινεται αναστροφη .Αυτο ειναι λογικο.Αλλα και παλι υποδεικνυει οτι τελικα η κανονικη θεση του οροφου ειναι στο πανω μερος.