Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες
 
ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

 

 Δημιουργία Μελισσοκομικού Εργαστηρίου

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
ionis
Μέλος
Μέλος
ionis


Αριθμός μηνυμάτων : 207

Δημιουργία Μελισσοκομικού Εργαστηρίου Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Δημιουργία Μελισσοκομικού Εργαστηρίου   Δημιουργία Μελισσοκομικού Εργαστηρίου Icon_minitimeΤρι Ιουλ 29, 2014 9:06 pm

Η μικρή αυτή επένδυση έχει σκοπό τη δημιουργία μιας μονάδας μεταποίησης-τυποποίησης των προϊόντων που παράγει η μελισσοκομική μονάδα έτσι ώστε να δώσει άμεση διέξοδο στην απορρόφησή των προϊόντων και να παράγει με τα πλέον σύγχρονα μέσα προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, στην άκρως ανταγωνιστική αγορά που θα δραστηριοποιηθεί.
Η ίδρυση μίας μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού γίνεται στα πλαίσια της καθετοποίησης της εκμετάλλευσης (δηλ. Παραγωγή, Τυποποίηση και Εμπορία). Μια μελισσοκομική μονάδα άνω των 100 μελισσοσμηνών είναι εφικτό να μπει στην διαδικασία για την ίδρυση και λειτουργία μιας μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού. Η κατασκευή ενός μικρού εργαστήριου τυποποίησης μελιού είναι μια ιδανική λύση για μελισσοκόμους που έχουν 100-600 μελισσοσμήνη. Η μικρή αυτή μονάδα, και εφόσον ο ιδιοκτήτης έχει τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις (ασφαλιστικό καθεστώς) μπορεί με πολύ μικρό κοστολόγιο να δουλέψει φασόν για λογαριασμό και άλλων παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι οι ποιότητες του μελιού είναι πολύ καλές.
Η εγκατάσταση και λειτουργία των μικρών αυτών εργαστηρίων μπορεί να γίνει  σε χώρο συνολικό 40 τ.μ. τουλάχιστον έως 100 τ.μ., σύμφωναμε το μέγεθος της παραγωγής. Εφʼ όσον βρίσκονται σε επαρχιακές πόλεις ή κωμοπόλεις, οι διαδικασίες παραγωγής απαιτούν απλές εγκαταστάσεις, και εξοπλισμό και τα προϊόντα τους διαθέτονται χονδρικώς, εξολοκλήρου ή εν μέρει, σε καταστήματα λιανικής πωλήσης αποκλειστικά της περιοχής τους. Γενικά το εμβαδόν του μικρού εργαστηρίου τυποποίησης μελιού πρέπει να είναι ανάλογο προς τον κύκλο εργασιών, ώστε να αποκλείεται η συμφόρηση των εμπορευμάτων και των επίπλων στον χώρο, για να γίνεται εύκολα ο καθαρισμός του και να εξασφαλίζεται η άνετη κυκλοφορία του προσωπικού.
Το μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού εμβαδού 50 m2 έχει την δυναμικότητα συσκευασίας περίπου 2.200 Kg μέλι εξαρτώμενο από τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού μπορεί να εξυπηρετήσει εύκολα τους τοπικούς μελισσουργούς οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να τοποθετούν το μέλι τους άμεσα σε βάζα και έπειτα σε χαρτοκιβώτια και θα είναι έτοιμο προς πώληση.

Η μικρή τυποποιητική μονάδα μελιού όπως και κάθε μικρό εργαστήριο τροφίμων για να λειτουργήσει νόμιμα θα πρέπει να της χορηγηθεί Άδεια Ίδρυσης, Λειτουργίας και Αριθμός Έγκρισης. Τις άδειες εκδίδουν οι Περιφερειακές Ενότητες (πρώην Νομαρχίες). Χωρίς άδεια, η λειτουργία είναι "παράνομη". 
Η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μικρής τυποποιητικής μονάδας μελιού εκδίδεται από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας. Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας.
Η άδειά χωρίζεται σε δύο στάδια: 
•Την άδεια εγκατάστασης 
•Την άδεια λειτουργίας. 
Η άδεια εγκατάστασης εκδίδεται αρχικά και ο επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να εγκαταστήσει τον εξοπλισμό. Στο χρονικό διάστημα που ορίζει η άδεια εγκατάστασης, με τη μονάδα πλήρως εγκατεστημένη και μετά από την βεβαίωση καταλληλότητας από το τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικίας Περιφερειακής Ενότητας , εκδίδεται η άδεια λειτουργίας, και έτσι η εγκατάσταση μπορεί πλέον να λειτουργεί νόμιμα.
Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά). 
Με τον όρο μικρό εργαστήριο τυποποίησης μελιού πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για εργαστήριο τροφίμων το οποίο είναι ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ με ΙΣΧΥΣ <22KW. Η δραστηριότητα θεωρείται πολύ μικρής κλίμακας.
Τα μικρά εργαστήρια τα οποία έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW και η στάθμη θορύβου δεν υπερβαίνει τα 45 dBA, σύμφωνα με το υπʼ αριθμ.1180/81 Π.Δ. (ΦΕΚ 2934/6-10-81), θεωρούνται χαμηλής όχλησης μπορούν να εγκατασταθούν και σε περιοχές Γενικής Κατοικίας. Προσοχή πάντως χρειάζεται με τις χρήσεις γης, γιατί συνήθως στα ΦΕΚ στα οποία ορίζονται αυτές, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες οι οποίες επιτρέπουν ή απαγορεύουν συγκεκριμένες χρήσεις. Όσον αφορά τη χρήση του χώρου, με τον καινούριο Νόμο 3325, δεν απαιτείται αλλαγή χρήσης αν ο χώρος είναι κατάστημα, επαγγελματικός χώρος, ή αποθήκη και είναι χώρος κυρίας χρήσεως. [ΑΡΘΡΟ 8 ΠΑΡ.3. Για την εγκατάσταση επαγγελματικών εργαστηρίων της περιπτ.β της παρ.1 του Αρθ-2 σε χώρους κύριας χρήσης, οι οποίοι στην οικοδομική άδεια αναφέρονται ως κατάστημα ή επαγγελματικός χώρος ή αποθήκη, δεν απαιτείται η αλλαγή χρήσης της παρ.1 του Αρθ-5 του ΓΟΚ/85 (ΦΕΚ-210/Α/85 ).].

Για τη έκδοση της άδειας απαραίτητη προϋπόθεση όπως αναφέρθηκε είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και η άδεια εγκατάστασης από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της οικίας Περιφερειακής Ενότητας (Πρώην Νομαρχίες) ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά). 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΏΝ ΟΡΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣΟΧΛΗΣΗΣ & ΙΣΧΥΣ <22KW ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε. 
• Χρήση γης γηπέδου της εγκατάστασης(Πολεοδομία οικείου Δήμου). 
• Τοπογραφικό.
• Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
Η μικρή τυποποιητική μελισσοκομική επιχείρηση υποχρεούται σε έκδοση TΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΑTΑΣTΑΣΗΣ και στην συνέχεια TΕΧΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΕΙTΟΥΡΓΙΑΣ. Όμως λόγω της μικρής μηχανολογικής ισχύς <22KW δίνετε ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 
ΘΕΩΡΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.
• Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. 
• Ειδική Δήλωση (Συμπληρωμένη). 
• Βεβαίωση Χρήσεων Γης (Πολεοδομία οικείου Δήμου) 
• Οικοδομική άδεια.




Τα μικρά εργαστήρια τυποποίησης μελιού όπως αναφέρθηκε πρέπει να έχουν εγκατεστημένο εξοπλισμό χαμηλή όχληση με συνολική κινητήρια ισχύ μέχρι 22 kW και θερμική μέχρι 50 kW. Εφόσον διαπιστώνεται υπέρβαση στη στάθμη θορύβου θα πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα ηχοπροστασίας. Στην μονάδα μπορεί να γίνεται τυποποίηση και συσκευασία όλων των τύπων μελιού. Ο εγκατεστημένος εξοπλισμός αποτελείται από: 
α) Μηχανήματα απαραίτητα για τον τρύγο .
β) Μηχανήματα τυποποίησης όπως: οι ομογενοποιητές μελιού (μηχανήματα που αναμιγνύουν διάφορα είδη μελιού), γεμιστικά δοχείων μελιού, ετικετέζα (μηχάνημα τοποθέτησης ετικέτας), κλειστικά δοχείων.
γ) Εργαλεία και συσκευές όπως: ξηραντήριο γύρης, αντλία βασιλικού πολτού κ.α. για την πλήρη αξιοποίηση όλων των προϊόντων που παράγονται από τις μέλισσες.





Για να αξιοποιηθούν σωστά τα μηχανήματα, το εργαστήριο πρέπει να είναι άνετο, καθαρό και διαρρυθμισμένο κατάλληλα. Ο καλός σχεδιασμός των χώρων διευκολύνει τις εργασίες και μεγιστοποιεί τη χωρητικότητα. Το εργαστήριο θα πρέπει να έχει στο πάτωμα και στους τοίχους πλακάκια (ύψος μέχρι 1,80 2,00μ) και καλό σύστημα αποστράγγισης. Έτσι απαιτούνται χώροι 
Χώρος επεξεργασίας και τυποποίησης (με νεροχύτη διπλό)
Χώρος πρώτων υλών (βάζα-χαρτοκιβώτια κ.λ.π.)
Χώρος έτοιμου προϊόντος
W.C και προθάλαμο w.c




Η διαδικασία της παραγωγικής διαδικασίας περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια.
• Την επιθυμητή ανά ημέρα ποσότητα δοχείων α΄ ύλης που οδηγείται εντός του θερμοθαλάμου όπου και παραμένουν έως ότου το περιεχόμενο αποκτήσει την κατάλληλη θερμοκρασία και είναι σε θέση να μεταγγιστεί στον θερμαινόμενο αναδευτήρα μελιού.
• Στη συνέχεια το μέλι με την βοήθεια κατάλληλης αντλίας μεταγγίζεται σε δεξαμενή ηρεμίας. Μετά την αντλία και πριν την είσοδο στη δεξαμενή ηρεμίας παρεμβάλλεται φίλτρο μελιού για την κατακράτηση ξένων σωματιδίων. Η χωρητικότητα της δεξαμενής θα είναι ανάλογη της ποσότητας μελιού που θα συσκευάζουμε, τοποθετούμενη σε ύψος τουλάχιστον 2 μέτρα από το έδαφος ώστε να γίνεται με την βαρύτητα η τροφοδοσία της γραμμής συσκευασίας.
• Από τις δεξαμενές ηρεμίας το μέλι με την βαρύτητα θα οδηγείται στην γεμιστική βάζων. Τα βάζα θα έχουν χωρητικότητα 0,5 και 1 λίτρο (Φωτ. 4 ).
• Τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη πωματική μηχανή, όπου θα γίνεται αυτόματα η τοποθέτηση πώματος και το κλείσιμο των βάζων.
• Τέλος τα γεμάτα βάζα θα οδηγούνται στην αυτόματη ετικετέζα, όπου θα τοποθετείται η ετικέτα αλλά και η ταινία ασφαλείας
Η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει με πολύ απλό μηχανολογικό εξοπλισμό

Το μέλι με την βοήθεια της βαρύτητα οδηγείται από τις δεξαμενές ηρεμίας στον γεμιστική βάζων.
Η διαδικασία τυποποίησης μετά τον τρύγο τού μελιού έχει ως σκοπό να διασφαλίσει τη διατήρηση των φυσικών του χαρακτηριστικών. Για να το πετύχουμε στον απόλυτο βαθμό, αποφεύγουμε τους χειρισμούς που υποβαθμίζουν την ποιότητα του μελιού, των φυσικών του χαρακτηριστικών. Κυρίως χημικά, οργανοληπτικά αλλά και φυσικά, επηρεάζονται αρνητικά και είναι πολύ διαδεδομένες στο χώρο των εταιρειών τυποποίησης-συσκευασίας μελιού, δεν ισχύει όμως το ίδιο για μικρού ή μεσαίου μεγέθους μονάδες: 
1) Θερμική επεξεργασία 
2) Φιλτράρισμα

1) Η θερμική επεξεργασία γίνεται με σκοπό την ανάμιξη μελιού διαφορετικών φυτικών προελεύσεων και την αποφυγή κρυστάλλωσης. Ως φυσικό προϊόν, το μέλι σε όλα τα στάδια, από την απόληψη μέχρι την τυποποίηση, τη συσκευασία, τη σήμανση και τη διάθεσή του στον καταναλωτή, οι θερμοκρασίες που θα βρεθεί δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερες από την υψηλότερη θερμοκρασία που βρίσκεται στη φύση και συγκεκριμένα στο μελίσσι, που κυμαίνεται στους 35°C ± 1°C. Πάντως, η θερμοκρασία επεξεργασίας του μελιού μπορεί να φθάσει μέχρι τους 40°C μόνο με την προϋπόθεση της χρησιμοποίησης ειδικών μηχανημάτων ανάδευσης. Το τυποποιημένο μέλι, στο οποίο εφαρμόζεται σωστά η διαδικασία αυτή, εγγυάται τη φυσικότητα και τη γνησιότητα του μελιού και διατηρεί τα φυσικοχημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού μελιού, καθώς και τη βιολογική του αξία .
2) Το φιλτράρισμα γίνεται συνήθως για την απομάκρυνση ξένων σωματιδίων όπως κομμάτια κεριού, πόδια ή φτερά μελισσών, φυσαλίδες αέρα κοκ. Προσοχή θέλει στο μέγεθος των φίλτρων που θα χρησιμοποιήσουμε για να μην απομακρύνονται και γυρεόκοκκοι υψηλής θρεπτικής αξίας και υποβαθμίζεται έτσι η θρεπτική αξία και του τελικού προϊόντος. 

Το σύνολο της δαπάνης της κατασκευής του μικρού μελισσοκομικού εργαστηρίου, το οποίο περιλαμβάνει τους χώρους επεξεργασίας του μελιού (εξαγωγή, ωρίμανση, τυποποίηση και αποθήκευση) δε πρέπει να υπερβαίνει τα 330 ?/τ.΅.. Πρέπει να αποφύγουμε το υψηλό κόστος για την κατασκευή που απαιτείται διότι η μελισσοκομία δεν αποτελεί την κύρια δραστηριότητα συνήθως του παραγωγού, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται «ερασιτεχνικά».

Αναλυτικά η άδεια ίδρυσης, από υγειονομικής κτηνιατρικής πλευράς, χορηγείται με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη ύστερα από εξέταση της αίτησης (συνοδευόμενης από τα παρακάτω δικαιολογητικά) από τριμελή επιτροπή κτηνιάτρων και εισήγηση του τμήματος Κτηνιατρικής.
Μετά την χορήγηση της άδειας ίδρυσης, την ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας και την εγκατάσταση του εξοπλισμού, ο ενδιαφερόμενος επανέρχεται με νέα αίτηση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας. Η αίτηση εξετάζεται από την παραπάνω τριμελή επιτροπή κτηνιάτρων, η οποία πραγματοποιεί αυτοψία στην εγκατάσταση και στη συνέχεια γνωμοδοτεί αποφασίζοντας για την χορήγηση ή μη άδειας λειτουργίας.
Εν συνεχεία η Κτηνιατρική Αρχή της Π.Ε. υποβάλλει τον φάκελο στην Δ/νση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη χορήγηση αριθμού έγκρισης της εγκατάστασης. Ο αριθμός αυτός δίνει τη δυνατότητα στην μικρή τυποποιητική επιχείρηση να διατηρεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι άλλων μελισσοκομικών εταιρειών και μάλιστα σε πολύ απαιτητικές αγορές, όπως αυτές των χωρών του εξωτερικού στις οποίες η ποιότητα και η πλήρης γνώση του τόπου συγκομιδής και τυποποίησης είναι το ζητούμενο..

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΚΡΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΜΕΛΙΟΥ ΧΑΜΗΛΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ & ΙΣΧΥΣ <22KW ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ Π.Ε. 

• Αίτηση με τα στοιχεία της επιχείρησης (διατίθεται από την Υπηρεσία). Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία και την διεύθυνση κατοικίας ή της έδρας του αιτούντος, το εμπορικό σήμα της επιχείρησης τροφίμων εάν υπάρχει, τον τόπο εγκατάστασης της μονάδας) που συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
• Τοπογραφικό οικοπέδου 1:500 και 1:5000 ή 1:10000. 
• Κάτοψη των εγκαταστάσεων με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων. 
• Τεχνική περιγραφή του εξοπλισμού με μνεία στη δυναμικότητα και απαρίθμηση των μηχανημάτων και της τοποθέτησης τους στο χώρο. 
• Περιγραφή παραγωγικής διαδικασίας με μνεία στην ημερήσια δυναμικότητα, τις γραμμές παραγωγής και το είδος της πρώτης ύλης και των τελικών προϊόντων. 
• Μελέτη και εφαρμογή συστήματος HACCP. 
• Μελέτη και έγκριση περιβαλλοντικών όρων. 
• Άδεια διάθεσης λυμάτων (Μέσα στην μελέτη). 

• Βεβαίωση χρήσης χώρου(από πολεοδομία).
• Θετική εισηγητική έκθεση τριμελούς επιτροπής. 
Απόβλητα στερεά και υγρά
Τα στερεά απόβλητα που προκύπτουν από τη δραστηριότητα του μικρού εργαστηρίου ανήκουν στον κατάλογο των μη επικινδύνων αποβλήτων (όπως ορίζεται στην ΚΥΑ Η.Π. 50910/2727/03 – ΦΕΚ 1909/2003).
Υγρά απόβλητα δεν παράγονται από την παραγωγική διαδικασία, παρά μόνο από τα πλυσίματα δαπέδων και εξοπλισμού στο τέλος της ημέρας. Τα υγρά απόβλητα έχουν κάποιο οργανικό ρυπαντικό φορτίο, το περισσότερο από το οποίο είναι υπό μορφή διαλυμένης γλυκόζης και φρουκτόζης. Όπως είναι γνωστό το πρώτο νερό που πλένουμε τον εξοπλισμό συσκευασίας που περιέχει τα παραπάνω σάκχαρα το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε σιρόπι για τις μέλισσές. Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των αποβλήτων, του μικρού όγκου τους, της απόλυτης συμβατότητας με τα οικιακά απόβλητα, αλλά και του γεγονότος ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, θα γίνονται απ'ευθείας διάθεση στο δίκτυο χωρίς την παρεμβολή κανενός μέτρου επεξεργασίας.

Αφού εγκριθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας στη συνέχεια απαιτείται η έγκριση κωδικού αριθμού της εγκατάστασης που δίνεται από τον ΕΦΕΤ. 
Η μικρή μελισσοκομική τυποποιητική μονάδα είναι μια σύγχρονη μονάδα προσαρμοσμένη στα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, διασφαλίζοντας άριστες συνθήκες παραγωγής των προϊόντων της. Η λειτουργία του μικρού συσκευαστηρίου μελιού διέπεται από τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
Α) Την τήρηση των διατάξεων των Κανονισμών 852/04 συστήματος αυτοελέγχου (HACCP), 853/04, 854/04, 882/04 και 2073/05 που αφορούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής και τους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης των επίσημων ελέγχων στα προϊόντα που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι τηρούνται όλες οι Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές και οι κανόνες υγιεινής για τα εργαστήρια τροφίμων σε όλα τα επίπεδα.

Β) Την συνεργασία του υπευθύνου της εγκατάστασης με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής τμήμα Κτηνιατρικής, για την εφαρμογή του ετήσιου ελέγχου προγράμματος ελέγχου καταλοίπων και την διευκόλυνση των δειγματοληψιών του προϊόντος από την εγκατάσταση.

Γ) Την εφαρμογή του άρθρου 11 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.) στις ετικέτες σήμανσης του προϊόντος. (προστασία από την νοθεία).
Τέλος διευκρινίζετε ότι οι πιο έγκυρες πληροφορίες για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της μικρής τυποποιητικής μονάδος μελιού δίδονται από τις αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες.

Το κείμενο είναι αντιγραφη από άλλη σελίδα που βρηκα στο διαδύκτιο, είναι όμως πολύ ακριβές στα στάδια που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να έχουμε ένα καθ'όλα νόμιμο χώρο όπου θα επεξεργαζόμαστε το μέλι μας.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
 
Δημιουργία Μελισσοκομικού Εργαστηρίου
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Αγορα Μελισσοκομικου οχηματος
» ερωτηση μελισσοκομικου βιβλιαριου
» Τύπος μελισσοκομικού αυτοκινήτου...
» καθαρισμοσ μελισσοκομικου εξοπλισμου
» 1ο Συνέδριο Μελισσοκομικού Συλλόγου Σαρωνικού.

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Η βιβλιοθήκη :: Νομοθεσία - Επιδοτήσεις-
Μετάβαση σε: