Αν το μελίσσι, γίνει δυόροφο δυνατό. Παίρνεις 5 γόνους κλειστούς, 1 γόνο ανοικτό, ένα με γύρη και δυο μέλια, μαζί με τους πληθυσμό τους, και τινάζεις πληθυσμό από 2-3 πλαίσια από ανοικτό γόνο στο μελίσσι που φτιάχνεις (προσοχή μην πάρεις βασίλισσά). Μετά κλείνεις την κυψέλη και την είσοδο της, και την μεταφέρεις λίγα μέτρα μακριά. Τροφοδοτείς με μισό κιλό σιρόπι κάθε μέρα, χωρίς να ανοίγεις καπάκι.
(ΜΕΛΙ - ΓΟΝΟΣ ΚΛ. - ΓΟΝΟΣ ΚΛ. - ΓΟΝΟΣ ΑΝ. – ΕΜΒ. ΚΕΛΙΑ - ΓΥΡΗ - ΓΟΝΟΣ ΚΛ. - ΓΟΝΟΣ ΚΛ. - ΓΟΝΟΣ ΚΛ. - ΜΕΛΙ )
Αν δεν έχεις τάπα καπακιού βάλε μισό κιλό βανίλια, και την τρίτη ημέρα κάνεις τον εμβολιασμό. Τα κελιά αν είναι πλαστικά μπορείς να τα βάλεις όταν το φτιάχνεις το μελίσσι, αλλά αν χρησιμοποιήσεις κέρινα θα πρέπει να τα βάλεις οκτώ ώρες πριν τον εμβολιασμό για να τα πατήσουν και να τα φτιάξουν.
Όταν τελειώσεις με τον εμβολιασμό και έχουν κλείσει τα βασιλιοκέλια. Την 13 με 14 ημέρα δηλαδή 2-3 ημέρες πριν βγει η βασίλισσα κόβεις παραφυάδες. Γόνο παίρνεις από το μητρικό μελίσσι χωρίς τον πληθυσμό, και του επιστρέφεις τα άδεια από γόνο πλαίσια που είχες πάρει στην αρχή (γιατί θε έχει εκκολαφθεί ο γόνος), που με την σειρά της η βασίλισσα θα τα γεννήσει άμεσα. Ενώ και σε αυτές τις παραφυάδες πρέπει να κλήσεις τις εισόδους για 2-3 ημέρες και να τις ταΐζεις με βανίλια και γύρη. Εκτός από τον γόνο που θα έχει μέσα η παραφυάδα βάζεις και ένα πλαίσιο με μέλι (δεν χρειάζεται να είναι γεμάτο, αφού το τροφοδοτείς, το τοποθετείς ποιο πολύ για το κτισμένο πλαίσιο) αν έχει κτισμένα άδεια τα βάζεις. Περιορίζεις τον χώρο του κουτιού με αφρολέξ. Και τις αφήνεις για τις επόμενες 20 ημέρες. Μπορείς να κάνεις έναν έλεγχο για να δεις να βγήκε η βασίλισσα, αλλά με προσοχή.
Πέρσι έκανα την παραπάνω διαδικασία (ξεκίνησα 1η Απριλίου) και εκτός από το μητρικό μελίσσι που τρύγησα 12 κιλά μέλι έφτιαξα και 6 παραφυάδες που μου έδωσαν αλλά 10 κιλά.
Τα μελίσσια έχουν 4-5 γόνο (Κρήτη βλέπεις) και 8-9 πλαίσια με πληθυσμό.
...................................................................Σε γενικές γραμμές αυτά έκανα…