οι Βομβινοι ειναι κοινωνικα εντομα που χαρακτηριζονται απο μαυρες και κιτρινες τριχες στο σωμα τους οι οποιες φαινονται σα ζωνες επισης τρεφονται με νεκταρ και συλλεγουν γυρη για να θρεψουν τα μικρα τους(γονος). στις γονιμοποιημενες βασιλισσες οι ωοθηκες αναπτυσσονται οταν η βασιλισσα αρχιζει να γεννα αυγα , απο τα οποια επιλεγει αυτη ποια θα ειναι γονιμοποιημενα και ποια οχι.. απο μη γονιμοποιημενα αυγα εκκολαπτονται αρσενικα ατομα ενω απο γονιμοποιημενα , θυληκα.
οπως σε ολα τα ζωα οι ορμονες παιζουν σημαντικο ρολο στο σχηματισμο και την αναπτυξη του σμηνους. οι ωοθηκες των εργατριων βομβινων εχουν κατασταλει ενω κυριαρχη παραμενει η βασιλισσα.... σιελογονοι εδενες εκκρινουν σαλιο με το οποιο αναμυγνιεται το νεκταρ και η γυρη ενω επιπροσθετως το σαλιο χρησιμοποιειτε και στη φωλια για να μαλακωσουν τα υλικα. το σωματικο λιπος ειναι μια θρεπτικη ''αποθηκη'' την οποια προετοιμαζει η βασιλισσα πριν πεσει σε χειμερια ναρκη. πριν απο τη χειμερια ναρκη οι βασιλισσες τρεφονται οσο μπορουν για να διερυνουν το λιπος ετσι ωστε να ανταπεξελθουν στις αναγκες του χειμωνα.
συνηθως οι βομβινοι συναντωνται σε μερη με μεγαλυτερο υψομετρο με μερικα ειδη να εχουν αποκτησει ανθεκτικοτητα σε πολυ ψυχρα κλιματα οπου η μελισσα δεν μπορει να επιβιωσει. ενας λογος που συμβαινει αυτο ειναι οτι μπορουν να ρυθμησουν την θερμοκρασια του σωματος μεσω της ηλιακης ακτινοβολιας. υπαρχουν και αλλες μελισσες με παρομοια φυσιολογια αλλα οι μηχανισμοι εχουν μελετηθει περισσοτερο στους βομβινους.
Αποικια
οι βομβινοι σχηματιζουν μικρες κοινωνιες λιγοτερο εκτεταμενες απο εκεινες των μελισσων και συνηθως απαρτιζονται απο 50 ατομα. αυτο συμβαινει απο διαφορους παραγοντες οπως ο περιορισμενος χωρος της φωλιας , η ευθυνη της βασιλισσας για την αχρικη κατασκευη και την τοποθεσια αφου η βασιλισσα ειναι αυτη που θα την επιλεξει. αλλος ενας παραγοντα ειναι η μικρης εκτασης αναπαραγωγη που θα συμβει μεσα στην αποικια. φωλιες βομβινων μπορουν να βρεθουν μεσα στο χωμα , σε μορφη στοων που μπορει να εχουν δημιουργηθει και απο αλλα ζωα. οι βομβινοι συνηθως δεν διατηρουν τις φωλιες τους το χειμωνα. σε καποια ευκρατα ειδη η τελευταια γεννια του καλοκαιριου περιλαμβανει μια σειρα απο βασιλισσες οι οποιες διαχειμαζουν ξεχωριστα σε προστατευμενες θεσεις και μπορουν να ζησουν μεχρι ενα ετος ενδεχομενως περισσοτερο απο καποια τροπικα ειδη
κυκλος αποικιας
κατα την εξοδο απο την χειμερια ναρκη η βασιλισσα συλλεγει γυρη και νεκταρ και επιλεγει εναν καταλληλο χωρο γαι να χτισει την μικρη της αποικια... μολις βρει τον καταλληλο χωρο χτιζει κελια απο κερι για να αποθηκευσει την τροφη αλλα και τον γονο τον οποιο και θα θρεψει με γυρη και νεκταρ....Η όλη διαδικασία από το αυγό ως την την ενήλικη μέλισσα μπορεί να διαρκέσει διάστημα ισο με πέντε εβδομάδες, ανάλογα με το είδος και τις περιβαλλοντικές συνθήκες.
επειτα απο την γεννηση της πρωτης και δευτερη γεννιας εργατρων η βασιλισσα περναει περισσοτερο χρονο στη γεννηση αυγων και στην φροντιδα των νεαρων μελισσων. η αποικια μεγαλωνει προοδευτικα περισσοτερο μεχρι που καποια στιγμη θα αρχησουν να παραγουν αρσενικα ατομα και βασιλισσες. Το σημείο στο οποίο συμβαίνει αυτό ποικίλλει μεταξύ των ειδών και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα των πόρων και των περιβαλλοντικών παραγόντων. οι εργατες βομβινοι δεν ειναι στηροι και μπορουν να γεννησουν αυγα απο τα οποια μπορουν να γεννηθουν μονο αρσενικα ατομα. μονο οι βασιλισσες εχουν την δυνατοτητα να γεννησουν εργατριες αλλα και νεες βασιλισσες μεταξυ της βασιλισσας και των εργατριων υπαρχει ανταγωνισμος..
τα πρωτα αρσενικα ατομα της κοινωνιας προερχονται απο τη βασιλισσα αλλα αργοτερα οταν ειναι πλεον αδυνατο απο τη βασιλισσα να καταστειλει την αρρενοτοκια των εργατων βομβινων τα αρσενικα ατομα που θα προκυψουν προερχονται απο τους εργατες της μικρης κοινωνιας.... οι νεες βασιλισσες που θα γεννηθουν αλλα και τα αρσενικα ατομα θα αφησουν την αποικια μετα την ωριμανση. τα αρσενικα ατομα συνηθως εκδιοκωνται βιαια απο τους εργατες της μικρης αποικιας....
μακρια απο την αποικια πλεον οι νεες βασιλισσες και τα αρσενικα ατομα τρεφονται με νεκταρ και γυρη και κοιμουνται τη νυχτα σε λουλουδια και τρυπες...οι βασιλισσες ζευγαρωνουν συνηθως με περισσοτερο απο ενα αρσενικα ατομα και ψαχνουν μια καταλληλη θεση για να περασουν ομαλα το χειμωνα πεφτοντας σε χειμερια αναπαυση και οντας ετοιμες μετα απο καποιους μηνες να ξεκινησουν παλι την δημιουργια της μικρης κοινωνιας τους απο την αρχη..
BaNi Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 129
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Δευ Οκτ 28, 2013 10:30 pm
Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, πολύ αναλυτικό!!!!!
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Πεμ Οκτ 31, 2013 7:17 pm
Μπράβο σου xarhs... πολύ μου άρεσε το άρθρο σου
xarhs Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 73
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Πεμ Οκτ 31, 2013 7:30 pm
σας ευχαριστω παιδια..!!! κριμα ενα τοσο ιδιαιτερο εντομο και συγγενης της σημερινης μελισσας και να μν βρισκεις δυο πραγματα να διαβασεις στα ελληνικα
lingistis Ενεργό Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 957
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Παρ Νοε 01, 2013 12:23 am
xarhs, υπάρχει ολόκληρο blog (το δικό μου ) μόνο για τους βομβίνους!!
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Παρ Νοε 01, 2013 12:35 am
το μπλοκ σου ομολογω οτι δεν το ανακαλυψα και αξιζει να το διαβασω...!!!!
δεν ξερω εκανα αρκετες αναζητησεις δεν βρηκα τιποτα στα ελληνικα.....
μολις πατησα bublebee σωρος πληροφοριων...!!!!
ειπα κατσε να ξεστραβωθω να μεταφρασω τιποτα να μαθω δυο πραγματα , και γιατι οχι να μαθουν και αλλοι.....
στο χωριο(Μεσοκωμη ευρυτανιας) μου ειναι ενα εντομο με ιδιαιτερα αυξημενους πλυθησμους...... ετσι και η μεγαλη ''πορωση'' με αυτο το καταπληκτικο εντομο
geobees Μέλος
Αριθμός μηνυμάτων : 281
Θέμα: Απ: Βομβινος : η Αγρια μελισσα της ελλαδας Παρ Νοε 01, 2013 10:36 pm
lingistis έγραψε:
xarhs, υπάρχει ολόκληρο blog (το δικό μου ) μόνο για τους βομβίνους!!
Κρίμα Γιάννη, τόση δουλειά έχεις ρίξει για το μοναδικό αυτό blog. Βαλ' το στην υπογραφή σου να το βλέπει ο κόσμος....!!!
Μπράβο Χάρη για τις πανέμορφες φωτογραφίες σου...και την μετάφραση.