Melissologia
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
Melissologia

Ελληνικό Φόρουμ συζητήσεων για τις Μέλισσες

ΦόρουμΦόρουμ  Latest imagesLatest images  ΕγγραφήΕγγραφή  Σύνδεση  BlogBlog  

Μετατοπιση πλαισιων

Πήγαινε κάτω 
4 απαντήσεις
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Γιαννης Μ.
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

Αριθμός μηνυμάτων : 5

Μετατοπιση πλαισιων Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΠεμ Μάης 23, 2013 1:56 pm

Γεια σας ειμαι νεος στην παρεα και νεος στη μελισσοκομια.Σας παρακαλω αν μπορει ναμου πει καποιος αν μπορουμε η αν πρεπει να κανουμε μετατοπιση η αναστροφη των πλαισιων και ποτε πρεπει να κανουμε κατι τετοιο.Ευχαριστω.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
κολεγκας
Μέλος
Μέλος
κολεγκας

Αριθμός μηνυμάτων : 246

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΠεμ Μάης 23, 2013 10:13 pm

καλο ειναι να μην χαλαμε τη σειρα τους .
Φώτης
Μέλος
Μέλος
Φώτης

Αριθμός μηνυμάτων : 158

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΠεμ Μάης 23, 2013 11:00 pm

Μια περίπτωση είναι το κτίσιμο σε παραφυάδες. Οι μέλισσες χτίζουν την μια μεριά , την εσωτερική. Μόλις την χτίσουν γυρνάω το πλαίσιο και πρσθέτω άλλο ένα.
Άλλη περίπτωση είναι η ανθοφορία στόχος. Ανεβάζεις στον όροφο όλους τους κλειστούς γόνους και βαζεις διάφραγμα για να γεννάει μόνο κάτω και να γεμίσουν μέλια τα κελιά που εκκολάπτονται πάνω.
Το ίδιο και στη βασιλοτροφία. Βάζεις όλους του κλειστούς γόνους πάνω για 8 μέρες για να μην βρίσκουν ανοικτά κελιά όταν ξεκινήσεις . Έτσι πιάνουν όλα τα βασιλοκέλια που τους δίνεις.
Σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται μετακίνηση ή αναστροφή πλαισίου. Ας πει και κανένας άλλος. Εσύ τι θέλεις να κάνεις;
Johnniebee
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Johnniebee

Αριθμός μηνυμάτων : 300

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΠαρ Μάης 24, 2013 1:56 pm

Εγώ προσωπικά κάνω αρκετές φορές ανακατάταξη των πλαισίων χωρίς να έχω παρατηρήσει πρόβλημα. Πολλές φορές μεταφέρω κελιστούς γόνους από το κέντρο της κηψέλης στην προτελευταία θέση και προσθέτω χτισμένα πλαίσια για να γεννηθούν.Άλλες φορές μεταφέρω γύρες κοντά στον γόνο. Βάζω αχτιστα σε μια χ θέση μεχρ να χτιστουν και μετά τα μεταφέρω όπου νομίζω οτι χρειάζονται (συνήθως για γεννημα).

Δεν έχω παρατηρήση μείωση τις απόδοσης του μελισσιού, αντίθετα νομίζω το βοηθάω και το νοικοκυρεύω.

Την έχω ξανακούσει την άποψη οτι δεν πρέπει να τα πειράζουμε τα πλαίσια και πρέπει να μπαίνουν όπως ήταν. Συμφωνώ όταν όμως πρόκειτε για άσκοπες μετακινήσης και για ξενοικοκύρεμα. Σε διαφορετικές περιπτώσεις όμως όπως αυτές που αναφέρω πιο πάνω θεωρώ οτι είναι πρέπον.

Υπάρχει κάποια βάση σε αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο;;;;;;
Γιαννης Μ.
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΔευ Μάης 27, 2013 1:04 pm

Σας ευχαριστω πολυ.Ρωτησα γιατι δεν εχω χτισμενα πλαισια.Τωρα που θα ανθισει το θυμαρι θα προλαβουν να χτισουν?΄
Φώτης
Μέλος
Μέλος
Φώτης

Αριθμός μηνυμάτων : 158

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΔευ Μάης 27, 2013 2:07 pm

Αφού δεν έχεις χτισμένα πλαίσια λογικά δεν πας για μέλια. Άρα τροφοδότησε σιρόπι 1/1 250 γρ. την ημέρα για 15 μέρες. Κάνε παύση 15 μέρες και αν χρειάζεται συνέχισε το τάισμα. Όχι πάνω από 15 μέρες συνεχόμενα. Παρακολούθα και τους πλυθυσμούς. Αν δεν καλύπτουν τα πλαίσια δεν χρειάζονται να χτίσουν.
Johnniebee
Ενεργό Μέλος
Ενεργό Μέλος
Johnniebee

Αριθμός μηνυμάτων : 300

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΤρι Μάης 28, 2013 8:04 pm

Αν κατάλαβα καλά η ερώτηση σου είναι αν χωρίς χτισμένα πλάισια θα μπορέσεις να πάρεις μέλι από το θυμάρι.

Λίγο δύσκολο...Δεν νομίζω να σου βγεί... Πόσα σμήνη έχεις;;; Ίσως να μπορούσες να ταϊσεις μερικά και να τα πιέσεις να χτίσουν,βγάζοντας τον σφραγιζμένο γόνο και δίνοντάς τον σε άλλα μελίσσια που θα χρησιμοποιήσουν τα πλαίσια αυτά που σύντομα θα αδιάσουν αφού θα βγούνε οι μελισσες, για να τα γεμίσουν μέλι, και δίνοντας στα πρώτα μελισσάκια αχτιστα και τροφοδοσία για χτίσιμο.

Πλεονέκτημα οτι θα έχεις πιο δυνατά τα μελίσσια που θα μαζέψουν θυμάρι αφού θα πάρουν πολυ πλυθησμό από τον ξένο γόνο και θα εχουν καλή απόδοση.

Μειωνέκτημα οτι θα γονατίσεις τα μελίσσια που θα χτίσουν καθώς θα τους πάρεις πολύ μελλοντικό πλυθησμό.

Δεν το έχω εφαρμώσει ποτέ αλλά η μόνη ιδέα που μου ήρθε διαβάζοντας το θέμα σου ήταν αυτή. Βέβαια Εξαρτάται από το πλήθος των σμηνών που έχεις και συνεπώς από την δυνατότητα που έχεις να βάλεις αρεκτούς κλειστους γόνους στα μελίσσια ''συλλέκτες''.

Τέλος θα προσθέσω οτί οι πιθανότητες για την επιτυχεία του σχεδίου που αναφέρω θα αυξηθούν αν κατα την ενδυνάμοση τον μελισσιών ''συλλεκτών' καταφέρεις να βάλει 8-10 πλαίσια κλειστό γόνο στο καθε ένα σε έναν όροφο με διάφραγμα.
Γιαννης Μ.
Νέο Μέλος
Νέο Μέλος

ΔημοσίευσηΘέμα: Απ: Μετατοπιση πλαισιων   Μετατοπιση πλαισιων Icon_minitimeΠεμ Μάης 30, 2013 12:33 pm

Εχω 6 μελισσακια που μου τα εδωσαν τον απριλιο με 4πλαισια και τωρα εχουν 7 πλαισια πλυθισμο.Δεν με νοιαζει να παρω ποσοτητα μονο για να το δοκιμασω. Σας ευχαριστω πολυ.

Μετατοπιση πλαισιων
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» Συρμάτωμα πλαισίων
» Αποθηκευση πλαισιων
» αποθήκευση πλαισίων
» χτισιμο πλαισιων
» ΣΥΡΜΑΤΩΜΑ ΠΛΑΙΣΙΩΝ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Melissologia :: Τα μελισσοκομικά :: Οι αρχάριοι... τα νέα παιδιά-
Μετάβαση σε: