1. Τον βασ.πολτο τον βαζουμε για να μην ξεραθει η προνυμφη και οχι για να τραφει .Ο αραιωμενος πολτος ξηραινεται δυσκολοτερα.
2. Οταν υπαρχει ελευθερη βασιλισσα στην κυψελη (εστω και περιορισμενη με διαφραγμα) οι μελισσες δυσκολα ξεκινουν βασ.κελια.Αντιθετα συνεχιζουν την εκτροφη β.κελιων που εχει ξεκινησει η εκτροφη τους σε αλλη κυψελη.Ακομη και αν <<πιασουν>> εναν αριθμο κελιων ,αυτος θα ειναι μειωμενος σε σχεση με τις δυνατοτητες ενος ορφανου μελισσιου.
3.Οσο οι βασιλισσες παραμενουν εγκλωβισμενες και δεν γενουν ,η ελευθερη βασιλισσα δεν θα εγκαταλειψει την κυψελη
4.Αν εννοεις πολλες ελευθερες βασιλισσες χωρισμενες μεταξυ τους με πλαισιοδιαφραγματα στο ιδιο μελισσι ,υπαρχει αυτη η δυνατοτητα, αλλα ειναι μια διαχειριστικα δυσκολη κατασταση. Καποιες βασιλισσες πιθανον να σμηνουργησουν η και να κοπουν .
Στις συσκευες ζεντερ οι καταστασεις στενοτητας χωρου δεν θα ευνοουσαν μια ομαλη γενα.Αν τωρα εννοεις την δυνατοτητα να χρησιμοποιησει κανεις δυο συσκευες ζεντερ και δυο βασιλισσες στην ιδια κυψελη ,θεωρητικα θα μπορουσε ,υπο την προυποθεση οι δυο βασιλισσες να ειχαν γινει προηγουμενως αποδεκτες απο το μελισσι και να χρησιμοποιηθει η καθε μια στον δικο της χωρο.Απο οτι γνωριζω ομως δεν υπαρχουν αντιστοιχες αναφορες.
5.Γυρω στις 15 βασιλισσες .Υπαρχει ομως παντα ενας κινδυνος.Οσο υπαρχει ελευθερη βασιλισσα που γενα, υπαρχει παντα η πιθανοτητα οι μελισσες να διακοψουν την τροφοδοσια των εγκλωβισμενων βασιλισσων και ετσι να πεθανουν απο ασιτία. Η τραπεζα βασιλισσων λειτουργει πιο αποτελεσματικα ,αν δεν υπαρχει καμια ελευθερη βασιλισσα.Σε αυτην την περιπτωση η προσθηκη σφρ.γονου, καθε 6 μερες τουλαχιστον, ειναι απαραιτητη.Με μια τετοια διαταξη οι βασιλισσες μπορουν να παραμεινουν στην τραπεζα πανω και απο μηνα.